Mosselkwekers zien nog weinig plastic uit containers MSC Zoe ZEELAND 5 MACHOCULTUUR VROUWONVRIENDELIJK Bij het ene restaurant was de sfeer in de keuken om te snijden, bij het volgende gedroeg het jonge keukenpersoneel zich 'als een roedel oversekste bavianen'. Jaar cel in voor dodelijk ongeluk f :M vrijdag 11 januari 2019 Frank Balkenende Middelburg I iranda Diesch-Min- derhoud uit Middel burg werkte afgelo pen seizoen in ver- 1 schillende Zeeuwse restaurants. Haar conclusie: ,,Het werkklimaat is vaak vrouwon vriendelijk." De Zeeuwse horeca kan steeds moeilijker personeel vinden. Af- washulpen, koks en medewerkers in de bediening zijn amper te vin den. Ook het verloop is groot. Dat heeft de horeca voor een belangrijk deel aan zichzelf te danken, spreekt de 47-jarige Diesch uit eigen erva ring. ,,Het is geen wonder. De om gangsvormen op de werkvloer zijn dikwijls een ramp. Bij het laatste bedrijf heb ik na zes dagen ontslag genomen. Een leuk team, volgens de eigenaar. En ja, stuk voor stuk waren de jongens in de keuken best aardig, maar samen was het een roedel oversekste bavianen. Werke lijk elk gespreksonderwerp werd weer teruggebracht tot 'neukuh' en 'zuipuh!'. Op de meest gore en res pectloze manier werd er gesproken over - soms piepjonge - vrouwelijke collega's en gasten. Ik heb het aan gekaart bij mijn werkgever. Ja, die snapte het, maar deed er verder niks aan. Na mijn vertrek stond de vaca ture meteen online." Met de 'machocultuur' op de werkvloer snijdt de Zeeuwse ho reca zichzelf in de vingers, denkt Diesch. ,,J e ziet bijna geen vrouwen in horecakeukens. Alle horecaon dernemers zijn op zoek naar jonge, mannelijke, capabele koks die lek ker willen knallen in een macho keuken. Het moeten Gordon Ramsays zijn. Met deze cultuur worden alle andere potentiële goede arbeidskrachten, vrouwen dus, buiten de deur gehouden of de keuken uitgedreven. Ik adviseer: geef je personeel een donderpreek over fatsoen en tolereer geen onge past gedrag meer." Diesch heeft geen koksopleiding, maar leerde het klappen van de zweep in de praktijk. Ze werkte als chef en patissier in een hotel-res taurant in Ierland, als patissier in Hotel New York in Rotterdam, or ganiseerde sushi-avonden voor res taurants en dreef een jaar een bio logisch restaurant in Oostkapelle. Daarnaast is ze redacteur/recensent bij de onlinegids Special Bite. Hygiëne Met haar ruime ervaring consta teert ze dat de Zeeuwse horeca toe is aan een 'mentaliteitsverande ring'. ,,Dan praat ik niet alleen over omgangsvormen. Ook met de hy giëne in keukens is het soms droe vig gesteld. Vlees staat te ontdooien bovenop de crème brülée en aan een vis van zes dagen oud wordt even gesnuffeld om te concluderen Ik adviseer: geef je personeel een donderpreek over fatsoen -Miranda Diesch (47) dat die best nog wel kan. Alsof de internationale HACCP-hygiëne- code voor de horeca in Zeeland niet zou gelden." Ook werkafspraken werden vaak geschonden. Afspraken die bij je sollicitatie worden gemaakt over roosters, werktijden en urengaran- tie, worden vergeten zodra je aan de slag bent. Ik zou bij een restaurant de mise-en-place doen voordat de andere koks arriveerden. Op die manier kon ik mijn werk combine ren met mijn gezinsleven. Tot mijn verbazing zag ik dat ik was inge roosterd voor full shifts. Op piek momenten werd ik ook nog eens afgeblaft en gekleineerd. Bij een an dere zaak werd ik in de keuken doodgezwegen door de jonge colle ga's. Ze hadden kennelijk moeite met een veertiger." Diesch is nog op zoek naar een passende baan van maximaal 30 uur per week. ,,Ik ben niet vies van hard werken, maar wil graag nor male werktijden. Ik heb een voor keur voor de koude kant en patisse rie." Mosselkwekers hebben op hun percelen in de Waddenzee tot nu toe nauwelijks rommel uit de overboord geslagen containers van de MSC Zoe gevonden. Frank Balkenende Yerseke De Producenten Organisatie Mos selcultuur heeft gisteren op ver zoek van deze krant navraag ge daan bij mosselkwekers. Volgens secretaris Addy Ris- seeuw is met het blote oog weinig vervuiling zoals plastic waar te ne men op de kweekpercelen in de westelijke Waddenzee, vlak onder de eilanden Terschelling en Ame land. ,,In de geulen hebben de mossel kwekers wel plastic zien drijven. Mogelijk is dat door de harde wind van de afgelopen dagen aange spoeld op de Friese kust." Dat betekent niet dat er op de percelen geen rommel ligt uit de 281 containers die in de nacht van nieuwjaarsdag tijdens een storm ten noorden van de Wadden eilanden van de MSC Zoe afvielen. Risseeuw zegt dat in juli tijdens de mosseloogst het nodige boven wa ter kan komen. ,,Er zijn nu geen aanwijzingen van grootschalige vervuiling van de kweekpercelen, maar we weten nog weinig. De sector houdt de vinger aan de pols", aldus Ris- seeuw. Om een goed beeld van de plas ticvervuiling te krijgen, beginnen Rijkswaterstaat en de Wadden academie een onderzoek. Daaruit zal moeten blijken welke gevolgen de plasticdeeltjes uit goederen en verpakkingen die in de containers zaten hebben op de fauna in de Waddenzee. Op eilandstranden, wadplaten en kwelders zijn onder meer kleine plasticdeeltjes aangespoeld, zoals piepschuim en HDPE-kor- rels, een grondstof voor de plastic industrie. De effecten daarvan op het leven van waterdieren en vo gels zijn deels nog onbekend. Uit onderzoek en veldwerk is geble ken dat vogels de plasticdeeltjes aan kunnen zien voor voedsel. MIDDELBURG De rechtbank in Middelburg heeft gisteren de 24-ja- rige Goesenaar M. M. voor dood door schuld een jaar gevangenis straf opgelegd. Ook krijgt hij een rijontzegging van drie jaar. Op 1 oktober 2016, op de Tractaat- weg bij Westdorpe, negeerde de Goesenaar een inhaalverbod en passeerde een voor hem rijdende auto terwijl er een tegenligger na- derde. Hij botste tegen de zijkant van die tegenligger. Deze kwam daardoor in een slip en botste tegen een andere auto. Een inzittende van die auto, een inwoner van Brou wershaven, kwam daarbij om het leven. De rechtbank kwalificeerde het rijgedrag van de Goesenaar als 'in hoge mate onvoorzichtig en met ernstige schuld'. iiiii - 3 dagen 4*-hotel in verrassend Limburg incl. borrelplank ^0 hoteldeal I dagelijks tot 23:00 uur 088-0331506 Miranda Diesch: ,,Op de meest gore manier werd gesproken over vrouwelijke collega's en gasten." foto lex de meester GO Horeca drijft vrouw keuken uit Hotel Asteria Venray V 2 overnachtingen incl. ontbijtbuffet V 1 x Venrays borrelplankje t.w.v. 6 5,75 1/ Gratis Wi-Fi en parkeren bij het hotel V Op Zoover beoordeeld met een 8,6 V Tip: de kasteeltuinen van Arcen

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 33