Mosselkwekers zien nog weinig
plastic uit containers MSC Zoe
ZEELAND 5
MACHOCULTUUR VROUWONVRIENDELIJK
Bij het ene
restaurant was de
sfeer in de keuken
om te snijden, bij
het volgende
gedroeg het jonge
keukenpersoneel
zich 'als een roedel
oversekste
bavianen'.
Jaar cel in voor dodelijk ongeluk
f :M
vrijdag 11 januari 2019
Frank Balkenende
Middelburg
I iranda Diesch-Min-
derhoud uit Middel
burg werkte afgelo
pen seizoen in ver-
1 schillende Zeeuwse
restaurants. Haar conclusie: ,,Het
werkklimaat is vaak vrouwon
vriendelijk."
De Zeeuwse horeca kan steeds
moeilijker personeel vinden. Af-
washulpen, koks en medewerkers
in de bediening zijn amper te vin
den. Ook het verloop is groot. Dat
heeft de horeca voor een belangrijk
deel aan zichzelf te danken, spreekt
de 47-jarige Diesch uit eigen erva
ring. ,,Het is geen wonder. De om
gangsvormen op de werkvloer zijn
dikwijls een ramp. Bij het laatste
bedrijf heb ik na zes dagen ontslag
genomen. Een leuk team, volgens
de eigenaar. En ja, stuk voor stuk
waren de jongens in de keuken best
aardig, maar samen was het een
roedel oversekste bavianen. Werke
lijk elk gespreksonderwerp werd
weer teruggebracht tot 'neukuh' en
'zuipuh!'. Op de meest gore en res
pectloze manier werd er gesproken
over - soms piepjonge - vrouwelijke
collega's en gasten. Ik heb het aan
gekaart bij mijn werkgever. Ja, die
snapte het, maar deed er verder niks
aan. Na mijn vertrek stond de vaca
ture meteen online."
Met de 'machocultuur' op de
werkvloer snijdt de Zeeuwse ho
reca zichzelf in de vingers, denkt
Diesch. ,,J e ziet bijna geen vrouwen
in horecakeukens. Alle horecaon
dernemers zijn op zoek naar jonge,
mannelijke, capabele koks die lek
ker willen knallen in een macho
keuken. Het moeten Gordon
Ramsays zijn. Met deze cultuur
worden alle andere potentiële
goede arbeidskrachten, vrouwen
dus, buiten de deur gehouden of de
keuken uitgedreven. Ik adviseer:
geef je personeel een donderpreek
over fatsoen en tolereer geen onge
past gedrag meer."
Diesch heeft geen koksopleiding,
maar leerde het klappen van de
zweep in de praktijk. Ze werkte als
chef en patissier in een hotel-res
taurant in Ierland, als patissier in
Hotel New York in Rotterdam, or
ganiseerde sushi-avonden voor res
taurants en dreef een jaar een bio
logisch restaurant in Oostkapelle.
Daarnaast is ze redacteur/recensent
bij de onlinegids Special Bite.
Hygiëne
Met haar ruime ervaring consta
teert ze dat de Zeeuwse horeca toe
is aan een 'mentaliteitsverande
ring'. ,,Dan praat ik niet alleen over
omgangsvormen. Ook met de hy
giëne in keukens is het soms droe
vig gesteld. Vlees staat te ontdooien
bovenop de crème brülée en aan
een vis van zes dagen oud wordt
even gesnuffeld om te concluderen
Ik adviseer: geef je
personeel een
donderpreek over
fatsoen
-Miranda Diesch (47)
dat die best nog wel kan. Alsof de
internationale HACCP-hygiëne-
code voor de horeca in Zeeland niet
zou gelden."
Ook werkafspraken werden vaak
geschonden. Afspraken die bij je
sollicitatie worden gemaakt over
roosters, werktijden en urengaran-
tie, worden vergeten zodra je aan de
slag bent. Ik zou bij een restaurant
de mise-en-place doen voordat de
andere koks arriveerden. Op die
manier kon ik mijn werk combine
ren met mijn gezinsleven. Tot mijn
verbazing zag ik dat ik was inge
roosterd voor full shifts. Op piek
momenten werd ik ook nog eens
afgeblaft en gekleineerd. Bij een an
dere zaak werd ik in de keuken
doodgezwegen door de jonge colle
ga's. Ze hadden kennelijk moeite
met een veertiger."
Diesch is nog op zoek naar een
passende baan van maximaal 30
uur per week. ,,Ik ben niet vies van
hard werken, maar wil graag nor
male werktijden. Ik heb een voor
keur voor de koude kant en patisse
rie."
Mosselkwekers hebben op hun
percelen in de Waddenzee tot
nu toe nauwelijks rommel uit de
overboord geslagen containers
van de MSC Zoe gevonden.
Frank Balkenende
Yerseke
De Producenten Organisatie Mos
selcultuur heeft gisteren op ver
zoek van deze krant navraag ge
daan bij mosselkwekers.
Volgens secretaris Addy Ris-
seeuw is met het blote oog weinig
vervuiling zoals plastic waar te ne
men op de kweekpercelen in de
westelijke Waddenzee, vlak onder
de eilanden Terschelling en Ame
land.
,,In de geulen hebben de mossel
kwekers wel plastic zien drijven.
Mogelijk is dat door de harde wind
van de afgelopen dagen aange
spoeld op de Friese kust."
Dat betekent niet dat er op de
percelen geen rommel ligt uit de
281 containers die in de nacht van
nieuwjaarsdag tijdens een storm
ten noorden van de Wadden
eilanden van de MSC Zoe afvielen.
Risseeuw zegt dat in juli tijdens de
mosseloogst het nodige boven wa
ter kan komen.
,,Er zijn nu geen aanwijzingen
van grootschalige vervuiling van
de kweekpercelen, maar we weten
nog weinig. De sector houdt de
vinger aan de pols", aldus Ris-
seeuw.
Om een goed beeld van de plas
ticvervuiling te krijgen, beginnen
Rijkswaterstaat en de Wadden
academie een onderzoek. Daaruit
zal moeten blijken welke gevolgen
de plasticdeeltjes uit goederen en
verpakkingen die in de containers
zaten hebben op de fauna in de
Waddenzee.
Op eilandstranden, wadplaten
en kwelders zijn onder meer
kleine plasticdeeltjes aangespoeld,
zoals piepschuim en HDPE-kor-
rels, een grondstof voor de plastic
industrie. De effecten daarvan op
het leven van waterdieren en vo
gels zijn deels nog onbekend. Uit
onderzoek en veldwerk is geble
ken dat vogels de plasticdeeltjes
aan kunnen zien voor voedsel.
MIDDELBURG De rechtbank in
Middelburg heeft gisteren de 24-ja-
rige Goesenaar M. M. voor dood
door schuld een jaar gevangenis
straf opgelegd. Ook krijgt hij een
rijontzegging van drie jaar.
Op 1 oktober 2016, op de Tractaat-
weg bij Westdorpe, negeerde de
Goesenaar een inhaalverbod en
passeerde een voor hem rijdende
auto terwijl er een tegenligger na-
derde. Hij botste tegen de zijkant
van die tegenligger. Deze kwam
daardoor in een slip en botste tegen
een andere auto. Een inzittende van
die auto, een inwoner van Brou
wershaven, kwam daarbij om het
leven.
De rechtbank kwalificeerde het
rijgedrag van de Goesenaar als 'in
hoge mate onvoorzichtig en met
ernstige schuld'.
iiiii
-
3 dagen 4*-hotel in verrassend
Limburg incl. borrelplank
^0 hoteldeal I dagelijks tot 23:00 uur 088-0331506
Miranda Diesch: ,,Op de meest gore manier werd gesproken over vrouwelijke collega's en gasten." foto lex de meester
GO
Horeca drijft vrouw keuken uit
Hotel Asteria Venray
V 2 overnachtingen incl. ontbijtbuffet
V 1 x Venrays borrelplankje t.w.v. 6 5,75
1/ Gratis Wi-Fi en parkeren bij het hotel
V Op Zoover beoordeeld met een 8,6
V Tip: de kasteeltuinen van Arcen