Ouders bij de kachel, kind bij het Chin.Ind.Rest. Lekker makkelijk 9 Ikgoogel hem weieens, maar heb hem nooit kunnen vinden Jeroen Brugman (36) Maarten Smeenk (37) Niels te Vaanhold (26) Maarten van Polen (48) Melitta Caffeo Solo Philips EP5360 De'Longhi Magnifica S ECAM22.360 Ik groeide op naast een Chin. Ind. Rest. in een dorp in Limburg. Mijn allereerste beste vriend in mijn leven was het kind van de uitba ters. We waren even oud. Ik heb nog een foto van ons: een blond bleek meisje met een zwartharig donker jongetje in de kruiwagen. De tuin in bloei, de zon die scheen. Ik kan me nog herinneren dat die foto werd gemaakt, ik kan me alles nog herinneren. Ik weet nog hoe zijn haar rook, hoe zijn stem klonk, hoe zijn haar aan voelde. Soms stonden we in de deur opening van de restaurantkeuken, kleuters nog, in onze korte broe ken, T-shirtjes en sandalen, en dan keken we naar het flamberen. Naar de koks die naar elkaar riepen. Mijn vriendje vertelde me eens dat ze geen brood aten, nadat ik hem tussen de middag soep met stokjes had zien eten. Naast het restaurant zat een winkel van Boerenbond, een keten voor de agrarische sector. Op de parkeerplaats speelden we met de kinderen uit de buurt, als het vijf uur was geweest en de vrachtwa gens waren vertrokken. Met oud en nieuw werden alle kinderen uit de buurt in het res taurant uitgenodigd en mochten we daar eten, aan lange tafels met papier erop. Als kind denk je dat je allemaal dingen mag omdat het leuk is voor jóu. Nu ik zelf een kind heb, weet ik dat het vooral ook voor de ouders lekker is als een kind even ergens kan worden neergezet, zodat je zelf met een glas wijn en een wiel brie bij de kachel kan zitten. We dronken cola uit kleine flesjes en als het middernacht werd mochten we buiten vuurwerk af steken, uit dozen die manshoog waren opgestapeld. Ik weet nog dat ik met een Romeinse kaars de kerstboom van mijn tante aan de overkant van de straat in de fik heb gezet en dat Maurice een rotje te laat weggooide en zijn hand verbrandde. Mooi was die tijd. Op een dag waren ze ineens ver huisd en zaten er nieuwe mensen in het restaurant. Ik weet niet waar ze heen zijn gegaan. Soms lig ik 's nachts wak ker en dan denk ik aan Sjang. Ik googel hem weieens, maar ik heb hem nooit kunnen vinden. Dit jaar met oud en nieuw gaat de dochter uit logeren bij opa en oma. Dat vindt ze leuk. En daar doen we het voor, natuurlijk. Heus niet omdat het lekker makkelijk is en we met een fles champagne in een afgelegen boerderij willen feest vieren. Toch vraag ik me altijd af hoe het nu met hem is, zo tijdens de jaarwisseling, zelfs al wordt er maar een heel klein potje vuur werk afgestoken. ben je overgeleverd aan de keuzes van een ander. „Je kunt best spelen met variaties in temperatuur en maalgraad, maar alleen binnen het kader dat de fabrikant je geeft", legt Brugman uit. „Door die beperkingen zal je hier nooit de gedroomde es presso mee kunnen zetten. Maar het grote voordeel is het gemak." Bitters Om het aanbod eerlijk te vergelijken, beoordeelt het panel de apparaten enkel in hun espressostand. Ook an dere parameters zijn zo veel mogelijk identiek: dezelfde bonen (een blend van Braziliaanse, Rwandese en Indo nesische afkomst), een zo fijn moge lijke maalgraad en een zo hoog mo gelijke watertemperatuur. Dat dit allerminst teleurstellende espresso's oplevert, wordt al snel duidelijk. De straffe bakkies van De'Longhi en Philips hebben welis waar nog wat te lijden onder overex- tractie: het verschijnsel waarbij te veel bitters uit de bonen worden ge trokken en de smaakbalans nogal wankel wordt. Melitta en Krups doen het al heel wat beter en leveren volle, zoetige bakjes af. Aan de Nivona CafeRomatica 670 kunnen ook zij echter onmogelijk tippen. Onder een relatief stil brom- toontje zet het gebruiksvriendelijke apparaat volgens het panel de lekker ste, meest uitgebalanceerde espresso in deze proeverij. Zelfs Niels te Vaan hold, onlangs nog verkozen tot de op een-na-beste kofïieproever op aarde, is onder de indruk. „In de helft van de horeca zetten ze met veel grotere, duurdere en professionelere appara ten een stuk minder lekkere es presso." Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Nu ze moeder is, beseft Hanneke Hendrix waarom alle kinderen uit de buurt op oudjaarsdag bij de plaatselijke Chinees mochten eten. GO ZATERDAG 29 DECEMBER 2018 Beproefd barista en vat vol koffiekennis, inmid dels voor zijn eigen Ikigai Coffee. Deskundige stuiterbal van Beany Coffee. Bewezen fijnproever, onlangs nog tweede op het WK koffieproe- ven. Espressoliefhebber achter de duurzame koffiebekerinzamelbak BekerVriend. €296,37 Compacte volautomaat, maar daar door ook wat klein qua water- en bonenreservoir. Zet uitsluitend espresso, maar doet dit zeker niet verkeerd. Goede cremalaag, lekker dik en een volle, zachtzoete smaak. €479 Aardige allrounder, die met een druk op de knop onder meer ook cappuccino en latte macchiato zet. In de espressostand worden ech ter net wat te veel overheer sende bitters uit de bonen getrokken. Voor de liefheb ber van ietwat bittere bak kies dus. €569 Solide en stevig, maar met nodeloos veel knopjes die voor nogal wat verwarring zorgen. Met de broodnodige finetuning krijg je heus nog steeds acceptabele bakkies koffie, maar de espresso smaakt wat te bitter en heeft een onplezierige afdronk. -Hanneke Hendrix Nynke de Jong (33), Hanneke Hendrix (38) en Alex van der Hulst (41) hebben kinderen in de leeftijd van O tot 7 jaar. Ze heb ben de opvoed-podcast Ik Ken Iemand Die en schreven het gelijk namige boek. Zelfs de horeca kan niet altijd tip pen aan de Nivona CafeRomatica, vindt het panel. FOTO'S KOEN VERHEI JDEN JJ'iLmvn-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 88