Oliebollen bakken
Honderdduizenden oliebollen
verlaten deze dagen Middelburg, bij
bakker Bliek. Je mag het gerust een
oliebollenfabriek noemen, al heeft
directeur Peter Bliek het liever over
een bakkerij. Hij ziet de vraag naar
oliebollen toenemen. Met een
oliebollen drive-in als resultaat. „Even
snel een kijkje nemen bij het bakken.
Mensen vinden het prachtig."
'Steeds meer
mensen volgen
een glutenvrij
dieet. Dan mag
een glutenvrije
oliebol niet
ontbreken'
10
Als de klok op de laat
ste dag van het jaar 's
avonds twaalf keer
slaat, staan miljoenen
Nederlanders met
een oliebol met poedersuiker in de
hand. De typische Nederlandse
oud en nieuw delicatesse is een
goede bodem voor een avond flink
feesten. „Opvallend genoeg doen
ze het alleen in ons land goed",
zegt Peter Bliek. „In het buiten
land is de oliebol lang niet zo po
pulair."
Het is een traditie. Thuis olie
bollen bakken. Toch ziet Bliek de
laatste jaren steeds meer consu
menten kiezen voor gemak en
oliebollen bij de bakker bestellen.
Voor wie dat nog te veel moeite is,
kan langs bij de oliebollen drive-in
in Middelburg. Bij de bakkerij op
bedrijventerrein Arnestein kun je
ze bestellen en afrekenen vanuit je
auto. Net als bij McDonalds.
Enkele jaren terug is Bliek be
gonnen met de drive-in. Inmid
dels is-ie een groot succes. Van
daag opent de drive-in voor het
eerst. Met als hoogtepunt oude
jaarsdag. Dan is het aanschuiven
en geduldig je beurt afwachten.
„Dertig tot veertig auto's in de rij
is geen uitzondering meer", zegt
Peter Bliek. „Toch ben je vaak bin
nen tien minuten aan de beurt."
Nu de kerststollen uit de schap
pen zijn verdwenen, draait de olie
bollenproductie op volle toeren.
Bakkers Jan de Muynck en Perry
van de Werf zijn vrijdagochtend
vroeg gestart. Als de zon nog op
moet komen, staat de eerste serie
al klaar voor transport. „Zo gaat
het de komende dagen door, met
als hoogtepunt de laatste dag van
het jaar. Dan produceren we ze
non-stop."
Dat een oliebol aan heel wat ei
sen moet voldoen, hoefje Peter
niet uit te leggen. Hij neemt een
hap uit een vers gebakken exem
plaar, waar de damp nog afkomt.
„Zo moeten ze zijn. Een mooie
bruine korst, niet te dik. Met een
ietwat glazige binnenkant, waar
het vet niet uit druipt. Maar ook
zeker niet te droog. Het bakproces
let heel nauw."
De oliebol is een typisch Neder
lands product, waar Bliek aan blijft
sleutelen. „Constant zoeken we
naar verbeterpunten. Met grond-
stoffenleverancier Zeelandia voe
ren we diverse tests uit en passen
waar nodig het recept aan, zodat
we een nog beter product kunnen
maken." Met resultaat. Bij de laat
ste AD oliebollentest in 2017 stond
Bliek op de 36ste plaats.
„Jammer dat die test is verdwe
nen. Na alle kritiek begrijp ik de
keuze wel. Aan de andere kant:
zo'n test houdt je wel scherp. Stil
zitten is geen optie. Je moet blij
ven verbeteren. De concurrentie
ZATERDAG 29 DECEMBER 2018 GO
met te
Perry van de Werf bakt
oliebollen bij bakker Bliek
in Middelburg.
FOTO'S LEX DE MEESTER
TIMO VAN DE KASTEELE