Oliebollen bakken Honderdduizenden oliebollen verlaten deze dagen Middelburg, bij bakker Bliek. Je mag het gerust een oliebollenfabriek noemen, al heeft directeur Peter Bliek het liever over een bakkerij. Hij ziet de vraag naar oliebollen toenemen. Met een oliebollen drive-in als resultaat. „Even snel een kijkje nemen bij het bakken. Mensen vinden het prachtig." 'Steeds meer mensen volgen een glutenvrij dieet. Dan mag een glutenvrije oliebol niet ontbreken' 10 Als de klok op de laat ste dag van het jaar 's avonds twaalf keer slaat, staan miljoenen Nederlanders met een oliebol met poedersuiker in de hand. De typische Nederlandse oud en nieuw delicatesse is een goede bodem voor een avond flink feesten. „Opvallend genoeg doen ze het alleen in ons land goed", zegt Peter Bliek. „In het buiten land is de oliebol lang niet zo po pulair." Het is een traditie. Thuis olie bollen bakken. Toch ziet Bliek de laatste jaren steeds meer consu menten kiezen voor gemak en oliebollen bij de bakker bestellen. Voor wie dat nog te veel moeite is, kan langs bij de oliebollen drive-in in Middelburg. Bij de bakkerij op bedrijventerrein Arnestein kun je ze bestellen en afrekenen vanuit je auto. Net als bij McDonalds. Enkele jaren terug is Bliek be gonnen met de drive-in. Inmid dels is-ie een groot succes. Van daag opent de drive-in voor het eerst. Met als hoogtepunt oude jaarsdag. Dan is het aanschuiven en geduldig je beurt afwachten. „Dertig tot veertig auto's in de rij is geen uitzondering meer", zegt Peter Bliek. „Toch ben je vaak bin nen tien minuten aan de beurt." Nu de kerststollen uit de schap pen zijn verdwenen, draait de olie bollenproductie op volle toeren. Bakkers Jan de Muynck en Perry van de Werf zijn vrijdagochtend vroeg gestart. Als de zon nog op moet komen, staat de eerste serie al klaar voor transport. „Zo gaat het de komende dagen door, met als hoogtepunt de laatste dag van het jaar. Dan produceren we ze non-stop." Dat een oliebol aan heel wat ei sen moet voldoen, hoefje Peter niet uit te leggen. Hij neemt een hap uit een vers gebakken exem plaar, waar de damp nog afkomt. „Zo moeten ze zijn. Een mooie bruine korst, niet te dik. Met een ietwat glazige binnenkant, waar het vet niet uit druipt. Maar ook zeker niet te droog. Het bakproces let heel nauw." De oliebol is een typisch Neder lands product, waar Bliek aan blijft sleutelen. „Constant zoeken we naar verbeterpunten. Met grond- stoffenleverancier Zeelandia voe ren we diverse tests uit en passen waar nodig het recept aan, zodat we een nog beter product kunnen maken." Met resultaat. Bij de laat ste AD oliebollentest in 2017 stond Bliek op de 36ste plaats. „Jammer dat die test is verdwe nen. Na alle kritiek begrijp ik de keuze wel. Aan de andere kant: zo'n test houdt je wel scherp. Stil zitten is geen optie. Je moet blij ven verbeteren. De concurrentie ZATERDAG 29 DECEMBER 2018 GO met te Perry van de Werf bakt oliebollen bij bakker Bliek in Middelburg. FOTO'S LEX DE MEESTER TIMO VAN DE KASTEELE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 65