ACHTER DE SCHERMEN 9 Als kok houdt Dimitry Beeke (45) uit Zierikzee er graag het tempo in bij hotel Bom in Burgh- Haamstede. Ook collegialiteit vindt hij belangrijk in zijn keuken. En dingen proberen. „Iedereen mag met ideeën komen." Hotel Bom op de hoek van de Noordstraat en de Ring is al jarenlang een begrip in Burgh- Haamstede en daarbuiten. Er hoeft in het hoogseizoen maar een beetje zon te schijnen en het terras loopt in korte tijd vol. Rond de feestdagen is het pand uitgedost met gezellige kerstver siering en schitteren er honder den lampjes voor de ramen. Voor zelfstandig werkend kok Dimitry is deze tijd relatief rus tig in vergelijking met het zo merseizoen. Sinds ruim drie jaar is hij werkzaam in de keuken van Hotel Bom. Zo aan het begin van zijn werkdag glimmen de rvs werkbanken je tegemoet. Di mitry: „Het is een lekker ruime keuken en er is een goede verde ling in verschillende werkhoe ken. Voor mij is het stuk rondom het fornuis belangrijk natuurlijk. Als ik verder een goede bakplaat en oven heb, ben ik al een heel eind." Voorbereiden Vandaag staat hij alleen achter de kachel, maar dat moet makke lijk lukken. „Ik begin altijd met bestellingen controleren en op ruimen, alles op zijn plek zetten. Dan loop ik de koellades na of al les aangevuld is en ga ik brood bakken voor de lunch. Verder zet ik de soepen klaar en check of er nog iets voorbereid moet wor den voor het diner. Af en toe komt er dan een lunchbonnetje tussendoor." Na vier uur zet Dimitry alles weer strak voor het diner en wordt er gegeten met het perso neel. Dan volgt het diner. In de zomer tussen de honderdvijftig en tweehonderd couverts op een avond. In deze tijd van het jaar is het een stuk rustiger. „Nu kan ik het gemakkelijk aan in mijn een tje, maar we zijn voor het sei zoen straks wel op zoek naar een kok erbij." Trainingen Dimitry deed onder andere een vooropleiding in brood, banket, koken en serveren. Zijn hart ligt vooral bij het koken. Dat gaat op gevoel. Ook is hij opgeleid als leermeester en examinator. Hij vindt het leuk leerlingen en sta giairs te begeleiden. Dimitry houdt er wel van dat het tempo er goed in zit. „Het is fijn als het druk is en alles lekker draait. Op drukke momenten kunnen er in een keuken snel ir ritaties ontstaan. Als er iets fout gaat, lossen we dat meteen op. Wiens schuld het was, is dan even niet belangrijk. Dat kun je later bespreken. Ik heb aardig wat trainingen op dat gebied ge had, over leiderschap en hoe je met elkaar communiceert. Van mezelf ben ik vrij rustig. Ik denk dat ik er wel goed in ben mensen aan te sturen in de keuken." zaterdag 29 december 2018 Dimitry houdt het tempo erin Mariska den Hartog Kok Dimitry Beeke voelt zich thuis in de glim mende, ruime keuken van hotel Bom. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 44