ACHTER DE SCHERMEN
9
Als kok houdt Dimitry Beeke (45) uit Zierikzee er graag het tempo in bij hotel Bom in Burgh-
Haamstede. Ook collegialiteit vindt hij belangrijk in zijn keuken. En dingen proberen. „Iedereen mag met
ideeën komen."
Hotel Bom op de hoek
van de Noordstraat en
de Ring is al jarenlang
een begrip in Burgh-
Haamstede en daarbuiten. Er
hoeft in het hoogseizoen maar
een beetje zon te schijnen en het
terras loopt in korte tijd vol.
Rond de feestdagen is het pand
uitgedost met gezellige kerstver
siering en schitteren er honder
den lampjes voor de ramen.
Voor zelfstandig werkend kok
Dimitry is deze tijd relatief rus
tig in vergelijking met het zo
merseizoen. Sinds ruim drie jaar
is hij werkzaam in de keuken
van Hotel Bom. Zo aan het begin
van zijn werkdag glimmen de
rvs werkbanken je tegemoet. Di
mitry: „Het is een lekker ruime
keuken en er is een goede verde
ling in verschillende werkhoe
ken. Voor mij is het stuk rondom
het fornuis belangrijk natuurlijk.
Als ik verder een goede bakplaat
en oven heb, ben ik al een heel
eind."
Voorbereiden
Vandaag staat hij alleen achter
de kachel, maar dat moet makke
lijk lukken. „Ik begin altijd met
bestellingen controleren en op
ruimen, alles op zijn plek zetten.
Dan loop ik de koellades na of al
les aangevuld is en ga ik brood
bakken voor de lunch. Verder zet
ik de soepen klaar en check of er
nog iets voorbereid moet wor
den voor het diner. Af en toe
komt er dan een lunchbonnetje
tussendoor."
Na vier uur zet Dimitry alles
weer strak voor het diner en
wordt er gegeten met het perso
neel. Dan volgt het diner. In de
zomer tussen de honderdvijftig
en tweehonderd couverts op een
avond. In deze tijd van het jaar is
het een stuk rustiger. „Nu kan ik
het gemakkelijk aan in mijn een
tje, maar we zijn voor het sei
zoen straks wel op zoek naar een
kok erbij."
Trainingen
Dimitry deed onder andere een
vooropleiding in brood, banket,
koken en serveren. Zijn hart ligt
vooral bij het koken. Dat gaat op
gevoel. Ook is hij opgeleid als
leermeester en examinator. Hij
vindt het leuk leerlingen en sta
giairs te begeleiden.
Dimitry houdt er wel van dat
het tempo er goed in zit. „Het is
fijn als het druk is en alles lekker
draait. Op drukke momenten
kunnen er in een keuken snel ir
ritaties ontstaan. Als er iets fout
gaat, lossen we dat meteen op.
Wiens schuld het was, is dan
even niet belangrijk. Dat kun je
later bespreken. Ik heb aardig
wat trainingen op dat gebied ge
had, over leiderschap en hoe je
met elkaar communiceert. Van
mezelf ben ik vrij rustig. Ik denk
dat ik er wel goed in ben mensen
aan te sturen in de keuken."
zaterdag 29 december 2018
Dimitry houdt het tempo erin
Mariska den Hartog
Kok Dimitry Beeke voelt zich thuis in de glim
mende, ruime keuken van hotel Bom.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA