Voornemen Met de koenckelpot op stap MARGOT 11 Af- - i nen. Als totaalpakket vonden we De Vijverhoeve onweerstaanbaar en dus onverslaanbaar. De vlekkeloze bediening onder leiding van gast vrouw en sommelier Yori Gresel is wat ons betreft de beste van 2018. Maïtre Levi van Westen - met strikje en bretels - is ongedwongen, zonder dat hij te popi wordt. De gast belandt zo in een warm bad. Het interieur is sfeervol, de ambiance aange naam. Het uitzicht op de fraaie tuin is een bonus. De wijnkaart is indrukwekkend. De op alle fron ten hoge kwaliteit kost wel wat, maar nog niet de hoofdprijs zoals in sommige andere restaurants op dit niveau. Lolletje Dan is er eindelijk even tijd om de PZC Award in ontvangst te nemen. Het team wordt bijeengeroe pen. „De prijs is een kers op de taart en straalt af op het hele team. Je doet het samen", zegt Bart Grahame. Het team is 'maar' vier man/vrouw sterk, het is niettemin een geoliede machine. De vier culinaire musketiers zijn serieus met hun vak bezig, maar houden ook van een lolletje. „We ha len af en toe gekkigheid uit. We hebben Levi's broekspijpen wel eens een keer dichtgenaaid. Ook hebben we een keer zijn scooter ingetaped. Dat soort flauwe grappen. Een goede onderlinge sfeer is belangrijk." Schuur Vader Jan Grahame begon in 1990 een restaurant in de voormalige boerderij. Van jongs af aan hielp zoon Bart mee. Het lag dus voor de hand dat hij ook voor de gastronomie zou kiezen. Ervaring deed hij op in restaurant Bartholomeus in Knokke dat sinds 2014 twee Michelinsterren draagt, op schepen van de Holland-Amerika Lijn en in res taurant 'O' in Maastricht, de stad waar Bart en Yori elkaar ontmoetten. „Ik kok, zij sommelier, dat is een uitgelezen combinatie voor een restaurant. In 2012, toen we nog maar drie maanden bij elkaar waren, stelde ik vader voor De Vijverhoeve over te nemen. En zo begonnen we er op 1 april, want ik hou wel van een grap. We hebben sindsdien fors geïnvesteerd. We hebben een schuur aange bouwd, zodat we nu over een grote keuken met klimaatbeheersing beschikken, en een serre waar door we meer gasten kunnen ontvangen. Gaande weg hebben we de gerechten gemoderniseerd, al is onze basis nog steeds Frans klassiek." Vader Zijn ouders, die al een tijdje wilden stoppen, wa ren blij dat De Vijverhoeve in familiehanden bleef. Vader Jan is echter nog nauw betrokken. „Hij doet alle inkopen, van vlees en vis tot het meel dat hij bij een molenaar in de buurt haalt. Dat is voor ons een enorm voordeel. We zijn ver zekerd van kwaliteitsproducten, want als er ie mand de lat hoog legt, is het mijn vader wel." Bart en Yori willen op dezelfde voet verder gaan, al zijn er nog wel plannen zelf bonbons te gaan maken. Er komt dus een chocolademachine. „We maken in principe alles zelf, alleen de bonbons nog niet. We kunnen dus nog een stapje zetten. Daarnaast blijven we werken aan de kwaliteit. Het kan altijd beter." Komend jaar bezoeken de recensenten Elian van 't Westeinde, Bob Maes en Frank Balkenende op nieuw vijftig Zeeuwse restaurants. Vrijdag 4 ja nuari verschijnt de eerste recensie van 2019. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Op de keper beschouwd was het een mooi jaar, al was het niet allemaal even gewel dig natuurlijk. Maar dat kan ook niet. Geen ups zonder downs, geen hoogtepunt zon der dieptepunt. Stel je voor dat het een vlak jaar was geweest. Waarschijnlijk had ik dan veel min der onthouden van wat er allemaal was gebeurd en van wat ik allemaal had gedaan. Natuurlijk schrijf ik hier meestal over de memorabele ge beurtenissen want ach, mijn mindere momen ten, wie zit daar nu op te wachten. Daar is in het echt, maar ook op papier trouwens, niks aan. Het mooie weer was voor mij een groot hoog tepunt. Buitenleven, zwoele avonden, zwemmen in zee dat zijn toch van die dingen die een mens gelukkig maken. Met de Mannen ging het dit jaar misschien niet altijd even goed, maar daarvoor heb je elkaar om vast te houden, wanneer het te genzit. Dat is dan weer een voordeel. Ik schreef een boek over de Zeeuwse Babbelaar; het ophalen van de verhalen van de mensen die er in staan was een feest om te doen en schreven zich zo bijna als vanzelf. Toch zaten bij het maken van het boek ook een paar flinke hobbels in de weg, al was ik blij met het resultaat. Natuurlijk was de marathon van New York een absolute top, het weer thuis zijn was best lastig omdat het vooruit zicht en het doel weg waren en ik toch in een gat viel. Al was ik dat niet van plan. Op eetgebied vond ik 2018 een lekker jaar. Mijn hoogtepunt was eten bij Pure C. Toch at ik thuis ook vaak heerlijk. Ik hoop dat 2019 weer een lek ker jaar wordt. Op oudejaarsavond ga ik kaasfon due maken. Met z'n allen rond de tafel en goede voornemens delen. Mijn voornemen? Minder eten! Op eetgebied vond ik 2018 een lekker jaar. Mijn hoogtepunt was eten bij Pure C YERSEKE Iedere oudejaarsdag gaan ze in Yerseke de straat op met de koenckelpot. Een heel oude traditie weet Rinus Scheele van de Eerste Yersek- sche Koenckelpot Fanfare, die in 1992 werd opgericht door een club enthousiastelingen. „Het bespelen van de koen ckelpot of stampviool wordt ge zien als cultureel erfgoed. Origi neel was het een varkensblaas die over een leeg conservenblik werd getrokken met een vlieger touwtje. Dat stonk vreselijk", lacht Scheele. „Want in die blaas had natuurlijk wel urine geze ten. Het stokje in het midden blijft ook op z'n plaats zitten door dat touw. Deze handeling kun je alleen maar met z'n tweeën uitvoeren. Gelukkig ge bruiken we nu kunststof blazen die niet stinken." Midwinter Het is een oude midwintertradi tie, met de koenckelpot langs de deuren en zingen. Zo werden slechte goden gunstig gestemd. Na het zingen kreeg je vaak wat lekkers. „Wij beginnen al in no vember met liedjes te spelen in verpleegtehuizen in Zeeland. Mensen kennen het vaak nog van vroeger en zingen mee. De traditionele rondgang, die als thema 'Me Musse' mee kreeg, begint maandag bij het koen- ckelpotmonument in Yerseke. Daarvoor eten ze gezamenlijk een snertmaaltijd. Neem een grote pan met mi nimaal 2 liter water en 500 gram spliterwten. Laat dit een nacht weken. Voeg de volgende dag twee speklapjes, een pond schouderkarbonades en een stuk zuurkoolspek toe. Zet alles op het vuur en doe er twee lau rierblaadjes bij. Na een uur het vlees uit de pan scheppen en in stukjes snijden en terugdoen. Het spek apart bewaren voor op het roggebrood. Snij twee preien in ringen en een ui, een winter peen en een knolselderij in stukjes, voeg toe. Laat pruttelen en roer regelmatig door. Laat de soep een nacht rusten. Ga koenckelend het nieuwe jaar in. vrijdag 28 december 2018 GO k Eetzaal in de voor malige hoeve, met in de spiegeling van het deurvenster de nieuwe serre. De Eerste Yerseksche Koenckelpot Fanfare beeldt het thema uit: Me Musse. Links Rinus Scheele. foto dirk-jan gjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 39