Voornemen
Met de koenckelpot op stap
MARGOT
11
Af-
-
i
nen. Als totaalpakket vonden we De Vijverhoeve
onweerstaanbaar en dus onverslaanbaar.
De vlekkeloze bediening onder leiding van gast
vrouw en sommelier Yori Gresel is wat ons betreft
de beste van 2018. Maïtre Levi van Westen - met
strikje en bretels - is ongedwongen, zonder dat hij
te popi wordt. De gast belandt zo in een warm
bad. Het interieur is sfeervol, de ambiance aange
naam. Het uitzicht op de fraaie tuin is een bonus.
De wijnkaart is indrukwekkend. De op alle fron
ten hoge kwaliteit kost wel wat, maar nog niet de
hoofdprijs zoals in sommige andere restaurants op
dit niveau.
Lolletje
Dan is er eindelijk even tijd om de PZC Award in
ontvangst te nemen. Het team wordt bijeengeroe
pen. „De prijs is een kers op de taart en straalt af
op het hele team. Je doet het samen", zegt Bart
Grahame. Het team is 'maar' vier man/vrouw
sterk, het is niettemin een geoliede machine. De
vier culinaire musketiers zijn serieus met hun vak
bezig, maar houden ook van een lolletje. „We ha
len af en toe gekkigheid uit. We hebben Levi's
broekspijpen wel eens een keer dichtgenaaid. Ook
hebben we een keer zijn scooter ingetaped. Dat
soort flauwe grappen. Een goede onderlinge sfeer
is belangrijk."
Schuur
Vader Jan Grahame begon in 1990 een restaurant
in de voormalige boerderij. Van jongs af aan hielp
zoon Bart mee. Het lag dus voor de hand dat hij
ook voor de gastronomie zou kiezen. Ervaring
deed hij op in restaurant Bartholomeus in Knokke
dat sinds 2014 twee Michelinsterren draagt, op
schepen van de Holland-Amerika Lijn en in res
taurant 'O' in Maastricht, de stad waar Bart en Yori
elkaar ontmoetten. „Ik kok, zij sommelier, dat is
een uitgelezen combinatie voor een restaurant. In
2012, toen we nog maar drie maanden bij elkaar
waren, stelde ik vader voor De Vijverhoeve over te
nemen. En zo begonnen we er op 1 april, want ik
hou wel van een grap. We hebben sindsdien fors
geïnvesteerd. We hebben een schuur aange
bouwd, zodat we nu over een grote keuken met
klimaatbeheersing beschikken, en een serre waar
door we meer gasten kunnen ontvangen. Gaande
weg hebben we de gerechten gemoderniseerd, al
is onze basis nog steeds Frans klassiek."
Vader
Zijn ouders, die al een tijdje wilden stoppen, wa
ren blij dat De Vijverhoeve in familiehanden
bleef. Vader Jan is echter nog nauw betrokken.
„Hij doet alle inkopen, van vlees en vis tot het
meel dat hij bij een molenaar in de buurt haalt.
Dat is voor ons een enorm voordeel. We zijn ver
zekerd van kwaliteitsproducten, want als er ie
mand de lat hoog legt, is het mijn vader wel."
Bart en Yori willen op dezelfde voet verder gaan,
al zijn er nog wel plannen zelf bonbons te gaan
maken. Er komt dus een chocolademachine. „We
maken in principe alles zelf, alleen de bonbons
nog niet. We kunnen dus nog een stapje zetten.
Daarnaast blijven we werken aan de kwaliteit. Het
kan altijd beter."
Komend jaar bezoeken de recensenten Elian van
't Westeinde, Bob Maes en Frank Balkenende op
nieuw vijftig Zeeuwse restaurants. Vrijdag 4 ja
nuari verschijnt de eerste recensie van 2019.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Op de keper beschouwd was het een mooi
jaar, al was het niet allemaal even gewel
dig natuurlijk. Maar dat kan ook niet.
Geen ups zonder downs, geen hoogtepunt zon
der dieptepunt. Stel je voor dat het een vlak jaar
was geweest. Waarschijnlijk had ik dan veel min
der onthouden van wat er allemaal was gebeurd
en van wat ik allemaal had gedaan. Natuurlijk
schrijf ik hier meestal over de memorabele ge
beurtenissen want ach, mijn mindere momen
ten, wie zit daar nu op te wachten. Daar is in het
echt, maar ook op papier trouwens, niks aan.
Het mooie weer was voor mij een groot hoog
tepunt. Buitenleven, zwoele avonden, zwemmen
in zee dat zijn toch van die dingen die een mens
gelukkig maken. Met de Mannen ging het dit jaar
misschien niet altijd even goed, maar daarvoor
heb je elkaar om vast te houden, wanneer het te
genzit. Dat is dan weer een voordeel. Ik schreef
een boek over de Zeeuwse Babbelaar; het ophalen
van de verhalen van de mensen die er in staan
was een feest om te doen en schreven zich zo
bijna als vanzelf. Toch zaten bij het maken van
het boek ook een paar flinke hobbels in de weg, al
was ik blij met het resultaat. Natuurlijk was de
marathon van New York een absolute top, het
weer thuis zijn was best lastig omdat het vooruit
zicht en het doel weg waren en ik toch in een gat
viel. Al was ik dat niet van plan.
Op eetgebied vond ik 2018 een lekker jaar. Mijn
hoogtepunt was eten bij Pure C. Toch at ik thuis
ook vaak heerlijk. Ik hoop dat 2019 weer een lek
ker jaar wordt. Op oudejaarsavond ga ik kaasfon
due maken. Met z'n allen rond de tafel en goede
voornemens delen. Mijn voornemen? Minder
eten!
Op eetgebied vond ik 2018 een lekker jaar.
Mijn hoogtepunt was eten bij Pure C
YERSEKE Iedere oudejaarsdag
gaan ze in Yerseke de straat op
met de koenckelpot. Een heel
oude traditie weet Rinus
Scheele van de Eerste Yersek-
sche Koenckelpot Fanfare, die in
1992 werd opgericht door een
club enthousiastelingen.
„Het bespelen van de koen
ckelpot of stampviool wordt ge
zien als cultureel erfgoed. Origi
neel was het een varkensblaas
die over een leeg conservenblik
werd getrokken met een vlieger
touwtje. Dat stonk vreselijk",
lacht Scheele. „Want in die blaas
had natuurlijk wel urine geze
ten. Het stokje in het midden
blijft ook op z'n plaats zitten
door dat touw. Deze handeling
kun je alleen maar met z'n
tweeën uitvoeren. Gelukkig ge
bruiken we nu kunststof blazen
die niet stinken."
Midwinter
Het is een oude midwintertradi
tie, met de koenckelpot langs de
deuren en zingen. Zo werden
slechte goden gunstig gestemd.
Na het zingen kreeg je vaak wat
lekkers. „Wij beginnen al in no
vember met liedjes te spelen in
verpleegtehuizen in Zeeland.
Mensen kennen het vaak nog
van vroeger en zingen mee. De
traditionele rondgang, die als
thema 'Me Musse' mee kreeg,
begint maandag bij het koen-
ckelpotmonument in Yerseke.
Daarvoor eten ze gezamenlijk
een snertmaaltijd.
Neem een grote pan met mi
nimaal 2 liter water en 500 gram
spliterwten. Laat dit een nacht
weken. Voeg de volgende dag
twee speklapjes, een pond
schouderkarbonades en een
stuk zuurkoolspek toe. Zet alles
op het vuur en doe er twee lau
rierblaadjes bij. Na een uur het
vlees uit de pan scheppen en in
stukjes snijden en terugdoen.
Het spek apart bewaren voor op
het roggebrood. Snij twee preien
in ringen en een ui, een winter
peen en een knolselderij in
stukjes, voeg toe. Laat pruttelen
en roer regelmatig door. Laat de
soep een nacht rusten.
Ga koenckelend het nieuwe
jaar in.
vrijdag 28 december 2018
GO
k
Eetzaal in de voor
malige hoeve, met in
de spiegeling van het
deurvenster de
nieuwe serre.
De Eerste Yerseksche Koenckelpot Fanfare beeldt het
thema uit: Me Musse. Links Rinus Scheele. foto dirk-jan gjeltema