Tsunami treft
Indonesië
Nieuwe afspraken over minder zout, vet en suiker in producten
Koopdolheid op
Zwarte Zaterdag
Dennis
de Nooijer
Walcheren
Het is bijna kerst. Rijen
voor de kassa en bulten
op de winkelkarren
voelde nooit
steun bij Hoek
Een man zoekt tussen het puin,
nadat zaterdag een tsunami Indo
nesië opnieuw keihard heeft ge
troffen. Zeker 222 mensen, veelal
toeristen, zijn omgekomen en er
zijn minstens 800 gewonden.
Ook in 2004 trof een
tsunami Indonesië
rond kerst.»P7
Er komen volgend jaar afspraken
om pizza's, chips met smaakjes,
zuiveldranken en -toetjes, Hol
landse kant-en-klaarmaaltijden,
vleesvervangers, groenteconserven,
consumptie-ijs, jam en gehaktbal
len) en braadworst gezonder te ma
ken. Bij de afspraak over pizza is,
behalve industrie en supermarkten,
ook de horeca betrokken.
Hoeveel procent minder zout,
verzadigd vet en toegevoegde sui
kers deze producten gaan bevatten,
is nog niet bekend. Wel werd eerder
al afgesproken om vanaf komend
jaar 5 procent minder zout én suiker
te stoppen in salades en 10 procent
minder suiker in ketchup.
De fabrikanten en verkopers
springen, met hun lijst waarop
tientallen productgroepen staan,
slim in op de huidige trend. Neder-
Een verbetering
in het patroon van
onze consumptie
is ook nodig
landse consumenten willen hun
voedingspatroon verbeteren, met
meer fruit en groente en minder
vlees en suikerhoudende dranken.
Maar ze nemen de extra stap ook
omdat de doelstellingen uit het
'Akkoord Verbetering Productsa
menstelling' van 2014 bij lange na
niet worden gehaald. In deze deal
staat de ambitie om de consument
uiterlijk in 2020 nog maximaal 6
gram zout per dag te laten inne
men. Maar eerder dit jaar berekende
onderzoeksinstituut RIVM dat
door het akkoord in het meest gun
stige scenario 7,8 gram wordt ge
haald. En de afspraken voor minder
suikers in producten komen hoog
uit neer op 36 kilocalorieën minder
per dag. Dat is ongeveer net zo veel
energie als in één nectarine zit.
Staatssecretaris Blokhuis: „Hier
mee wordt duidelijk dat de ambi
ties van het akkoord niet alleen met
verbetering van productsamenstel
ling kunnen worden gehaald, maar
dat een verbetering in het voedsel-
consumptiepatroon nodig is. Dit
laat onverlet dat de akkoordpartijen
blijven doorwerken aan een gezon
der productaanbod."
Preventieakkoord
In het recent gesloten Nationaal
Preventieakkoord zijn ook doelstel
lingen en activiteiten opgenomen
om de productsamenstelling verder
te verbeteren en nog harder te wer
ken aan een gezonder consumptie
patroon. Zo wordt er extra suiker
uit zuivel en frisdranken gehaald en
worden porties kleiner. Ook moe
ten we allemaal nog meer volgens
de Schijf van Vijf gaan eten.
Nieuwsmedia
ZEELAND2
SPORT 9 en 13
Pizza en ijs iets gezonder
Fabrikanten en supermarkten
maken in 2019 nog meer werk
van het populairste goede voor
nemen van de Nederlander: ge
zonder eten. Ze moeten ook wel,
want eerdere afspraken voor
minder zout, verzadigd vet en
toegevoegde suikers in produc
ten zetten niet genoeg zoden
aan de dijk.
Edwin van der Aa
Den Haag
- Staatssecretaris Blokhuis
maandag 24 december 2018
9°C
Wisselend
bewolkt en
droog. Soms
wat zon.
pzc.nl
Ook voor het laatste
<n> regionale nieuws
Jaargang 260
De PZC is onderdeel van:
Prijs €2,35
Geen krant ontvangen?
Bel 088-0561510
7 11688
5 5 5 530