Tsunami treft Indonesië Nieuwe afspraken over minder zout, vet en suiker in producten Koopdolheid op Zwarte Zaterdag Dennis de Nooijer Walcheren Het is bijna kerst. Rijen voor de kassa en bulten op de winkelkarren voelde nooit steun bij Hoek Een man zoekt tussen het puin, nadat zaterdag een tsunami Indo nesië opnieuw keihard heeft ge troffen. Zeker 222 mensen, veelal toeristen, zijn omgekomen en er zijn minstens 800 gewonden. Ook in 2004 trof een tsunami Indonesië rond kerst.»P7 Er komen volgend jaar afspraken om pizza's, chips met smaakjes, zuiveldranken en -toetjes, Hol landse kant-en-klaarmaaltijden, vleesvervangers, groenteconserven, consumptie-ijs, jam en gehaktbal len) en braadworst gezonder te ma ken. Bij de afspraak over pizza is, behalve industrie en supermarkten, ook de horeca betrokken. Hoeveel procent minder zout, verzadigd vet en toegevoegde sui kers deze producten gaan bevatten, is nog niet bekend. Wel werd eerder al afgesproken om vanaf komend jaar 5 procent minder zout én suiker te stoppen in salades en 10 procent minder suiker in ketchup. De fabrikanten en verkopers springen, met hun lijst waarop tientallen productgroepen staan, slim in op de huidige trend. Neder- Een verbetering in het patroon van onze consumptie is ook nodig landse consumenten willen hun voedingspatroon verbeteren, met meer fruit en groente en minder vlees en suikerhoudende dranken. Maar ze nemen de extra stap ook omdat de doelstellingen uit het 'Akkoord Verbetering Productsa menstelling' van 2014 bij lange na niet worden gehaald. In deze deal staat de ambitie om de consument uiterlijk in 2020 nog maximaal 6 gram zout per dag te laten inne men. Maar eerder dit jaar berekende onderzoeksinstituut RIVM dat door het akkoord in het meest gun stige scenario 7,8 gram wordt ge haald. En de afspraken voor minder suikers in producten komen hoog uit neer op 36 kilocalorieën minder per dag. Dat is ongeveer net zo veel energie als in één nectarine zit. Staatssecretaris Blokhuis: „Hier mee wordt duidelijk dat de ambi ties van het akkoord niet alleen met verbetering van productsamenstel ling kunnen worden gehaald, maar dat een verbetering in het voedsel- consumptiepatroon nodig is. Dit laat onverlet dat de akkoordpartijen blijven doorwerken aan een gezon der productaanbod." Preventieakkoord In het recent gesloten Nationaal Preventieakkoord zijn ook doelstel lingen en activiteiten opgenomen om de productsamenstelling verder te verbeteren en nog harder te wer ken aan een gezonder consumptie patroon. Zo wordt er extra suiker uit zuivel en frisdranken gehaald en worden porties kleiner. Ook moe ten we allemaal nog meer volgens de Schijf van Vijf gaan eten. Nieuwsmedia ZEELAND2 SPORT 9 en 13 Pizza en ijs iets gezonder Fabrikanten en supermarkten maken in 2019 nog meer werk van het populairste goede voor nemen van de Nederlander: ge zonder eten. Ze moeten ook wel, want eerdere afspraken voor minder zout, verzadigd vet en toegevoegde suikers in produc ten zetten niet genoeg zoden aan de dijk. Edwin van der Aa Den Haag - Staatssecretaris Blokhuis maandag 24 december 2018 9°C Wisselend bewolkt en droog. Soms wat zon. pzc.nl Ook voor het laatste <n> regionale nieuws Jaargang 260 De PZC is onderdeel van: Prijs €2,35 Geen krant ontvangen? Bel 088-0561510 7 11688 5 5 5 530

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 1