i NAGERECHT 11 Wie ruimt de rotzooi op? Van Leggelo: „Ik zou als gastvrouw niet vragen of mensen willen helpen met afwassen, maar als gast is het wel netjes om je hulp aan te bieden. Dan laat je het aan de ander om de hulp wel of niet te accepteren." Wat het delen van de kosten betreft: 'Ik krijg nog 40 euro van jou' is niet echt ge zellig. „Om ruzies te voorkomen, doe de verdeling niet met geld, maar met de gerechten: laat bijvoorbeeld ieder een iets meebrengen, of de een regelt het eten, de ander de wijn. Dat regel je dus het best vooraf." Wat doen we met die dronken oom? Van Leggelo: „Als je hem goed kent, zeg je er van tevoren al iets over: 'Hé Sjaak, kijk je uit met die borrel?' Zorg dat je het vóór bent door iemand die te veel drinkt op tijd apart te nemen. En regel sowieso een bob. Want als gastheer heb je de ver antwoordelijkheid ervoor te zorgen dat iemand veilig thuiskomt. Blijf je ergens slapen, blijf dan niet te lang." Wat doen we volgend jaar anders? met elkaar bespreken waar, hoe en met wie je het wilt vieren in plaats van half december. 'Hoe zullen we het nu eens anders doen?' Dat geeft iedereen ruimte er wat beter over na te denken." En wat drinken we erbij? O Nagerecht Lopende chocoladecake met kersencrème (4 personen) zout GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 2 Dave Niks: „Ga al eens in de zomer vakantie Nicolaas Klei: „In de ruige Rous- sillon, in het uiterste Zuid-Oosten van Frankrijk, maakt men banyuls, een stoere doch beminnelijke zoete wijn, geurend naar rijpe donkere kersen, sigarenkistjes en lopende chocoladecake." Domaine de la Rectorie, Cuvée Thérèse Reig, banyuls 2016 (500ml) 17,95 (okhuysen.nl). Ingrediënten: 120 gram pure chocolade (70%) 120 gram boter 2 eieren 35 gram eidooier 50 gram suiker wat extra 50 gram bloem, 2 keer gezeefd 150 ml slagroom 60 gram amarena- kersen, met siroop Voorbereiding (max. 8 uur van tevoren) Smelt de chocolade en de boter au bain-marie. Klop de eieren, de dooiers en de suiker luchtig met de mixer. Spatel de gesmolten chocolade/boter door de geklopte eieren. Meng hier de bloem en een snufje zout door (pas op voor klonten). Smeer de vormpjes in met wat gesmolten boter, vul ze met suiker, giet de over tollige suiker er weer uit. Vul de vormpjes met het chocolademengsel tot 1 centimeter onder de rand en bewaar in de koeling. Hak de kersen grof, klop de slagroom lobbig en meng hier de kersen en de siroop doorheen. a la minute Bak de cakejes 10 minuten in een op 170°C voorver warmde oven en contro leer of de bovenkant licht gestold is. Laat ze 2 minuten afkoe len, haal voorzichtig uit de vormpjes en serveer direct met de crème van ama- rena-kersen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 90