i
NAGERECHT
11
Wie ruimt de rotzooi op?
Van Leggelo: „Ik zou als gastvrouw
niet vragen of mensen willen helpen
met afwassen, maar als gast is het wel
netjes om je hulp aan te bieden. Dan
laat je het aan de ander om de hulp
wel of niet te accepteren." Wat het
delen van de kosten betreft: 'Ik krijg
nog 40 euro van jou' is niet echt ge
zellig. „Om ruzies te voorkomen, doe
de verdeling niet met geld, maar met
de gerechten: laat bijvoorbeeld ieder
een iets meebrengen, of de een regelt
het eten, de ander de wijn. Dat regel
je dus het best vooraf."
Wat doen we met die
dronken oom?
Van Leggelo: „Als je hem goed
kent, zeg je er van tevoren al iets
over: 'Hé Sjaak, kijk je uit met die
borrel?' Zorg dat je het vóór bent door
iemand die te veel drinkt op tijd
apart te nemen. En regel sowieso een
bob. Want als gastheer heb je de ver
antwoordelijkheid ervoor te zorgen
dat iemand veilig thuiskomt. Blijf je
ergens slapen, blijf dan niet te lang."
Wat doen we volgend jaar
anders?
met elkaar
bespreken
waar, hoe en
met wie je
het wilt
vieren in
plaats van half december. 'Hoe zullen
we het nu eens anders doen?' Dat
geeft iedereen ruimte er wat beter
over na te denken."
En wat drinken we erbij?
O
Nagerecht
Lopende chocoladecake met kersencrème (4 personen)
zout
GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018
2
Dave Niks:
„Ga al eens
in de zomer
vakantie
Nicolaas Klei: „In de ruige Rous-
sillon, in het uiterste Zuid-Oosten
van Frankrijk, maakt men banyuls,
een stoere doch beminnelijke
zoete wijn, geurend naar rijpe
donkere kersen, sigarenkistjes en
lopende chocoladecake."
Domaine de la Rectorie, Cuvée
Thérèse Reig, banyuls 2016
(500ml) 17,95 (okhuysen.nl).
Ingrediënten:
120 gram pure
chocolade (70%)
120 gram boter
2 eieren
35 gram eidooier
50 gram suiker
wat extra
50 gram bloem,
2 keer gezeefd
150 ml slagroom
60 gram amarena-
kersen, met siroop
Voorbereiding
(max. 8 uur van tevoren)
Smelt de chocolade en de
boter au bain-marie. Klop
de eieren, de dooiers en
de suiker luchtig met de
mixer.
Spatel de gesmolten
chocolade/boter door
de geklopte eieren.
Meng hier de bloem
en een snufje zout door
(pas op voor klonten).
Smeer de vormpjes in met
wat gesmolten boter, vul
ze met suiker, giet de over
tollige suiker er weer uit.
Vul de vormpjes met het
chocolademengsel tot
1 centimeter onder de rand
en bewaar in de koeling.
Hak de kersen grof, klop
de slagroom lobbig en
meng hier de kersen en
de siroop doorheen.
a la minute
Bak de cakejes 10 minuten
in een op 170°C voorver
warmde oven en contro
leer of de bovenkant licht
gestold is.
Laat ze 2 minuten afkoe
len, haal voorzichtig uit de
vormpjes en serveer direct
met de crème van ama-
rena-kersen.