Kofkj"r HOOFDGERECHT Botert het niet tussen je kind en opa, dan hoefje dat als ouder niet op te lossen Vermijd gevoelige onderwerpen waarvan je weet dat die irritatie opwekken n'£T 10 Hoe houd je het hoofd koel in de keuken? Houd je verwachtingen realistisch en haalbaar, dat voorkomt een hoop spanning. Stressexpert Suzan Kuij- sten: „Tegenwoordig moeten we alle maal Jamie Oliver zijn. Kerst lijkt in sommige families wel een olympi sche wedstrijd. Maar het kerstdiner gaat over samenzijn, dus je hoeft niet ineens de sterrenkok uit te hangen. Maak het diner niet te ingewikkeld, delegeer of laat alle gasten iets maken. Blijf als kok goed voor jezelf zorgen en plan in de voorbereidingen me-time in voor jezelf." Maak een to-dolijst, adviseert Kuijsten. Trek niet alle taken naar jezelf toe, maar delegeer en regel het samen. Hoe houden we het ontspannen aan tafel? Kuijsten: „Al dat volproppen is niet gezond voor je lijf, dus ga tussen door naar buiten. Maak wandelingen om je hoofd op te frissen, en zet mu ziek op waar je blij van wordt." Film kijken, kan dat? Ja, zegt Kuij sten. „Maar kies een blije familiefilm. Ontspanning en plezier zijn twee verschillende dingen. Van een span nende thriller of actiefilm word je niet rustig." Een spelletje dan? Opa's en oma's vinden het gezellig om te kletsen of een bordspel te doen, de jongere generatie vindt het leuk om een filmpje te kijken of een spelletje te doen op de iPad. Familiepsycho loog Dave Niks: „'Zijn we bij elkaar, zit iedereen op een scherm te kijken', hoor je mensen mopperen. Het ge volg: ergernis, ruzie. De ouders zitten daar vaak tussenin. Als gezelligheid SNELKERSTMENU het doel is, kies dan voor een goede middenweg: een digitaal spelletje dat je samen kunt doen." Besef dat de verschillende genera ties een andere rol hebben. Botert het bijvoorbeeld niet zo tussen je kind en diens opa, dan hoefje dat als ouder niet op te lossen. „Kinderen vinden nou eenmaal de ene opa of oma leu ker dan de andere. Als ouder hoefje daar niet tussen te bemiddelen. Laat dat lekker tussen hen." Wat doen we met de kids? Laat je buurman voor kerstman spelen en geef de kinderen pauzes tussen de gangen door of zet ze aan een aparte tafel waar ze tussendoor spelletjes kunnen doen. Etiquette- deskundige Anne-Marie van Leggelo: „Er moet geen druk op de kerst lig gen, ook niet op de kinderen. Je ver wachtingen moeten dus niet te hoog zijn, die paar dagen van het jaar." Waar moeten we het de hele avond over hebben? Oude koeien, politiek, de laatste roddels en geld zijn te vermijden ge spreksonderwerpen - zeker met kerst. Positieve onderwerpen dus. Dave Niks: Ontstaat toch ruzie, dan is het be ter het gesprek te staken. „Stel voor om het later, op een ander moment, uit te praten. Niet nu, tijdens het eten of waar de kinderen bij zijn. Door het letterlijk even te parkeren en te be noemen - 'Dit is niet iets voor nu' - kun je een stap terug doen." Mag mijn telefoon op tafel of desnoods op mijn knie? Telefoons horen niet op tafel - dat noemt men plebsbestek. Van Leg gelo: „Laat het niet de boel domine ren. Veel mensen, zeker jongeren, zijn telefoonverslaafd. Door pauzes in te lassen kun je iedereen de gelegen heid geven gebruik te maken van de wc en ook even WhatsApp of Insta- gram te checken. Heb je oppas of ver wacht je een belangrijk telefoontje, meld dat dan van tevoren en doe je telefoon op trilstand in je zak. En ex cuseer je altijd als de telefoon gaat." En wat drinken we erbij? Hoofdgerecht (vlees) Runderwang in rode wijn (6 personen) Hoofdgerecht (vegetarisch) Curry van aubergine en doperwten (4 personen) bloem E A/ ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 GO „Aan het einde van het jaar zijn veel volwasse nen en kinderen aan het eind van hun Latijn. Het zijn drukke maanden en er moet van alles afge rond worden. Daardoor kun je vaak minder hebben. Daarom kun je de gesprekken beter luchtig en gezellig houden, in plaats van ze aan te grij pen om het over de familiebanden te hebben of over iets waar je al maan den mee rondloopt. Vermijd gevoe lige onderwerpen waarvan je inmid dels zou kunnen weten dat die irrita tie kunnen opwekken." Koken met dure wijn is aanstelle rij, vindt Klei, maar kookwijn moet wel lekker zijn. „Welke wijn in de pan? Wijn die ook in de kok kan. Deze fijne Italiaan is vol sappig rood fruit en specerijen. Voor in de pan en in de kristallen karaf." Hieron, montepulciano d'abruzzo 2017 €4,29 (Gall&Gall). Voor de curry van aubergine en doperwten zoekt Klei het in Zuid-Frankrijk, met z'n kruidige, zonnige rode wijnen. „Zoals deze, fijn geurend naar fruit en gar- rigue, het woeste struikgewas dat daar zomaar in het wild groeit." Aurélie Vic, La Ba- lade, minervois 2015 €8,95 (gastrovino.nl) Ingrediënten: 1 kilo runderwang, in stukken 1 winterpeen, gesneden 1 witte ui, gesneden 2 stengels bleekselderie, gesneden 2 kruidnagels 1 fles rode wijn (zie wijntip) 50 ml zonnebloemolie 600 gr gepelde tomaten (blik) 2 sinaasappels, in vieren 5 takjes tijm 2 blaadjes laurier 500 ml kalfsjus mierikswortel, geraspt Voorbereiding (max. 48 uur van tevoren) Meng runderwang met winter peen, ui, bleekselderij, kruid nagel en rode wijn en laat 24 uur in de koelkast marineren. Voorbereiding (max. 24 uur van tevoren) Haal de runderwang uit de ma rinade en dep droog. Zeef de marinade. Bak de runderwang aan in de zonnebloemolie en voeg de ge zeefde groente toe. Laat iets kleuren en bestrooi met bloem. Voeg de gezeefde wijn toe, breng tegen de kook aan en voeg tomaat, sinaasappel en tijm en laurier toe. Laat tot de helft inkoken. Voeg kalfsjus toe, breng weer tegen de kook aan en laat drie uur zachtjes garen. Haal het vlees uit de pan en zeef het vocht, controleer de smaak van de saus, laat eventueel nog iets inkoken en meng weer met het vlees. Laat afkoelen en bewaar in de ijs kast. a la minute Verwarm de runderwang zacht jes in een pan of 30 minuten in een braadslede in een voorver warmde oven op 180°C. Een dikke lepel mierikswortel on the slde en je ervaart het ultieme geluk. Ingrediënten: 2 bosui, gesneden 2 aubergines, in blokjes gesneden 2 tenen knoflook, geraspt 50 ml zonnebloemolie 300 gram doperwten 2 tomaten, zonder zaad, in blokjes gesneden 2 theel. currypoeder* 5 takjes koriander, blaadjes gesneden gestoomde witte rijst voorbereiding (max. 24 uur van tevoren) 1. Zet ui, aubergine en knoflook in een goed voorverwarmde wok aan in de olie en laat 5 minuten kleuren. 2. Voeg doperwten, tomaat, curry en de helft van de koriander toe en laat afgedekt 15 minuten garen. Laat af koelen en bewaar in de ijskast. a la minute 3. Verwarm de curry zachtjes in een pan of 20 minuten in een braadslede in een voorverwarmde oven op 180°C. Breng eventueel op smaak met zout en peper en serveer met het restant van de koriander. Je hebt curry's in vele soorten en smaken, wordt het je te pittig, giet dan een fikse straal yoghurt in het midden als de curry klaar is en geserveerd gaat worden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 89