Kofkj"r
HOOFDGERECHT
Botert het
niet tussen je
kind en opa,
dan hoefje
dat als ouder
niet op te
lossen
Vermijd gevoelige
onderwerpen
waarvan je weet dat
die irritatie opwekken
n'£T
10
Hoe houd je het hoofd
koel in de keuken?
Houd je verwachtingen realistisch
en haalbaar, dat voorkomt een hoop
spanning. Stressexpert Suzan Kuij-
sten: „Tegenwoordig moeten we alle
maal Jamie Oliver zijn. Kerst lijkt in
sommige families wel een olympi
sche wedstrijd. Maar het kerstdiner
gaat over samenzijn, dus je hoeft niet
ineens de sterrenkok uit te hangen.
Maak het diner niet te ingewikkeld,
delegeer of laat alle gasten iets
maken. Blijf als kok goed voor jezelf
zorgen en plan in de voorbereidingen
me-time in voor jezelf." Maak een
to-dolijst, adviseert Kuijsten. Trek
niet alle taken naar jezelf toe, maar
delegeer en regel het samen.
Hoe houden we het
ontspannen aan tafel?
Kuijsten: „Al dat volproppen is niet
gezond voor je lijf, dus ga tussen
door naar buiten. Maak wandelingen
om je hoofd op te frissen, en zet mu
ziek op waar je blij van wordt."
Film kijken, kan dat? Ja, zegt Kuij
sten. „Maar kies een blije familiefilm.
Ontspanning en plezier zijn twee
verschillende dingen. Van een span
nende thriller of actiefilm word je
niet rustig." Een spelletje dan? Opa's
en oma's vinden het gezellig om te
kletsen of een bordspel te doen, de
jongere generatie vindt het leuk om
een filmpje te kijken of een spelletje
te doen op de iPad. Familiepsycho
loog Dave Niks: „'Zijn we bij elkaar,
zit iedereen op een scherm te kijken',
hoor je mensen mopperen. Het ge
volg: ergernis, ruzie. De ouders zitten
daar vaak tussenin. Als gezelligheid
SNELKERSTMENU
het doel is, kies dan voor een goede
middenweg: een digitaal spelletje dat
je samen kunt doen."
Besef dat de verschillende genera
ties een andere rol hebben. Botert het
bijvoorbeeld niet zo tussen je kind en
diens opa, dan hoefje dat als ouder
niet op te lossen. „Kinderen vinden
nou eenmaal de ene opa of oma leu
ker dan de andere. Als ouder hoefje
daar niet tussen te bemiddelen. Laat
dat lekker tussen hen."
Wat doen we met de kids?
Laat je buurman voor kerstman
spelen en geef de kinderen pauzes
tussen de gangen door of zet ze aan
een aparte tafel waar ze tussendoor
spelletjes kunnen doen. Etiquette-
deskundige Anne-Marie van Leggelo:
„Er moet geen druk op de kerst lig
gen, ook niet op de kinderen. Je ver
wachtingen moeten dus niet te hoog
zijn, die paar dagen van het jaar."
Waar moeten we het de
hele avond over hebben?
Oude koeien, politiek, de laatste
roddels en geld zijn te vermijden ge
spreksonderwerpen - zeker met
kerst. Positieve onderwerpen dus.
Dave
Niks:
Ontstaat toch ruzie, dan is het be
ter het gesprek te staken. „Stel voor
om het later, op een ander moment,
uit te praten. Niet nu, tijdens het eten
of waar de kinderen bij zijn. Door het
letterlijk even te parkeren en te be
noemen - 'Dit is niet iets voor nu' -
kun je een stap terug doen."
Mag mijn telefoon op tafel
of desnoods op mijn knie?
Telefoons horen niet op tafel - dat
noemt men plebsbestek. Van Leg
gelo: „Laat het niet de boel domine
ren. Veel mensen, zeker jongeren,
zijn telefoonverslaafd. Door pauzes in
te lassen kun je iedereen de gelegen
heid geven gebruik te maken van de
wc en ook even WhatsApp of Insta-
gram te checken. Heb je oppas of ver
wacht je een belangrijk telefoontje,
meld dat dan van tevoren en doe je
telefoon op trilstand in je zak. En ex
cuseer je altijd als de telefoon gaat."
En wat drinken we erbij?
Hoofdgerecht (vlees)
Runderwang in rode wijn (6 personen)
Hoofdgerecht (vegetarisch)
Curry van aubergine en doperwten (4 personen)
bloem
E A/
ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 GO
„Aan het
einde van
het jaar zijn
veel volwasse
nen en kinderen
aan het eind van hun
Latijn. Het zijn drukke
maanden en er moet van alles afge
rond worden. Daardoor kun je vaak
minder hebben. Daarom kun je de
gesprekken beter luchtig en gezellig
houden, in plaats van ze aan te grij
pen om het over de familiebanden te
hebben of over iets waar je al maan
den mee rondloopt. Vermijd gevoe
lige onderwerpen waarvan je inmid
dels zou kunnen weten dat die irrita
tie kunnen opwekken."
Koken met dure wijn is aanstelle
rij, vindt Klei, maar kookwijn moet
wel lekker zijn. „Welke wijn in de
pan? Wijn die ook in de kok kan.
Deze fijne Italiaan is vol sappig
rood fruit en specerijen. Voor in
de pan en in de kristallen karaf."
Hieron, montepulciano d'abruzzo
2017 €4,29 (Gall&Gall).
Voor de curry van aubergine en
doperwten zoekt Klei het
in Zuid-Frankrijk, met
z'n kruidige, zonnige
rode wijnen. „Zoals
deze, fijn geurend
naar fruit en gar-
rigue, het woeste
struikgewas dat
daar zomaar in
het wild groeit."
Aurélie Vic, La Ba-
lade, minervois 2015
€8,95 (gastrovino.nl)
Ingrediënten:
1 kilo runderwang, in stukken
1 winterpeen, gesneden
1 witte ui, gesneden
2 stengels bleekselderie,
gesneden
2 kruidnagels
1 fles rode wijn (zie wijntip)
50 ml zonnebloemolie
600 gr gepelde tomaten (blik)
2 sinaasappels, in vieren
5 takjes tijm
2 blaadjes laurier
500 ml kalfsjus
mierikswortel, geraspt
Voorbereiding
(max. 48 uur van tevoren)
Meng runderwang met winter
peen, ui, bleekselderij, kruid
nagel en rode wijn en laat 24
uur in de koelkast marineren.
Voorbereiding
(max. 24 uur van tevoren)
Haal de runderwang uit de ma
rinade en dep droog. Zeef de
marinade.
Bak de runderwang aan in de
zonnebloemolie en voeg de ge
zeefde groente toe. Laat iets
kleuren en bestrooi met bloem.
Voeg de gezeefde wijn toe,
breng tegen de kook aan en
voeg tomaat, sinaasappel en
tijm en laurier toe. Laat tot
de helft inkoken.
Voeg kalfsjus toe, breng
weer tegen de kook aan
en laat drie uur zachtjes
garen.
Haal het vlees uit de
pan en zeef het vocht,
controleer de smaak
van de saus, laat
eventueel nog iets
inkoken en meng
weer met het vlees.
Laat afkoelen en
bewaar in de ijs
kast.
a la minute
Verwarm de runderwang zacht
jes in een pan of 30 minuten in
een braadslede in een voorver
warmde oven op 180°C. Een
dikke lepel mierikswortel on the
slde en je ervaart het ultieme
geluk.
Ingrediënten:
2 bosui, gesneden
2 aubergines, in blokjes gesneden
2 tenen knoflook, geraspt
50 ml zonnebloemolie
300 gram doperwten
2 tomaten, zonder zaad,
in blokjes gesneden
2 theel. currypoeder*
5 takjes koriander, blaadjes
gesneden
gestoomde witte rijst
voorbereiding
(max. 24 uur van tevoren)
1. Zet ui, aubergine en knoflook in een
goed voorverwarmde wok aan in de
olie en laat 5 minuten kleuren.
2. Voeg doperwten, tomaat, curry en
de helft van de koriander toe en laat
afgedekt 15 minuten garen. Laat af
koelen en bewaar in de ijskast.
a la minute
3. Verwarm de curry zachtjes in een
pan of 20 minuten in een braadslede
in een voorverwarmde oven op
180°C. Breng eventueel op smaak
met zout en peper en serveer met het
restant van de koriander.
Je hebt curry's in vele soorten en
smaken, wordt het je te pittig, giet dan
een fikse straal yoghurt in het midden
als de curry klaar is en geserveerd
gaat worden.