VOORGERECHT
mjp
uuu,
■llllF
MMJ)
9
Hou bij een
glanzende
jurk de
make-up en
accessoires
juist rustig
Die chagrijnige tante
neem je als gastheer
zelf onderje hoede, jij
bent verantwoordelijk
voor de sfeer
En wat drinken we erbij?
Hoe verdeel je jezelf over
al die (schoonjfamilie?
mee om kunt gaan. Je
kunt je aan iemand blij
ven ergeren, maar door
in de keuken te helpen
of een spelletje met de
kinderen te doen, kun
je voorkomen dat je
wordt getriggerd."
Aan tafel! Maar
naast wie?
het om familiediners
gaat, maar kan een
hoop stress voorko
men, weet etiquette-
deskundige Anne-Ma-
rie van Leggelo. „Met
een tafelschikking
kun je ervoor zorgen
dat mensen die el
kaar niet zo liggen,
niet naast elkaar
komen te zitten.
Het is leuk om
na een tijdje, bij
voorbeeld na elk
gerecht, te wisse
len van plek zodat je
met diverse mensen kunt pra
ten. Dat houdt het voor iedereen
gezelliger." Wat te doen met die
introverte oom of chagrijnige tante
naast wie niemand wil zitten? „Als
gastheer of-vrouw neem je die zelf
onder je hoede, want jij bent verant
woordelijk voor de sfeer."
kleuren lila of crème
ook een optie. Of zil
ver en goud natuurlijk.
Oskamp: „Dit jaar is ton
sur ton de trend, dus je
hele outfit in hetzelfde
kleurenpalet. Draag je
bijvoorbeeld een zilveren
plissérok, draag er dan een
muisgrijs truitje van een
fijne stof op. Het moet niet
over de top zijn. Dus hou
bij een mooie glansjurk
met pailletten de make-up
en accessoires juist rustig."
Krijg je een uitnodiging
voor een diner, hou je dan
aan de dresscode. Dus staat
er black tie, ga dan ook in
black tie. Ben je zelf de
gastheer, wees dan duide
lijk wat de dresscode is: zeg
je 'feestelijk', dan komt de
een in gala en de ander in een
mooie broek met een topje.
Een duidelijke dresscode helpt
voorkomen dat sommige men
sen overdressed of underdressed
zijn, waardoor iedereen zich ze
kerder kan voelen. Het is een sociale
olie om je gemakkelijker te kunnen
begeven in allerlei situaties."
»Watisde
dresscode?
Volgens stylist Jo
Oskamp van Joinspirati-
ons kan er veel deze kerst,
met warme, rijke stoffen
zoals fluweel als favoriet.
„We zien deze kerst
zelfs jumpsuits van flu
weel, die je kunt combi
neren met een getailleerd
jasje. Voor mannen is een
smokingjasje van nachtblauw
fluweel met zwartglanzende
revers een trend."
Zachte materialen dus, in warme
kleuren als bordeauxrood, warm
groen, donkerblauw of diep paars.
Staat je dat niet, dan zijn de lichtere
Vaak moeten afspraken worden
gemaakt met de eigen familie en
negen van de tien keer ook nog met
de koude kant - en dan hebben we
het nog niet eens over samengestelde
gezinnen. Dat kan voor ingewikkelde
situaties zorgen. Familiepsycholoog
Dave Niks. „Het belangrijkst is, te be
denken met welke bedoeling je über
haupt samenkomt. Waarom ga je bij
elkaar zitten? Als het niet het hele
jaar gezellig is binnen de familie, is
het dat met kerst ook niet. Als er al
lerlei dingen spelen - al dan niet uit
gesproken - of je hebt er eigenlijk
geen zin in, gaat het niet gezellig
worden." Beter niet samen vieren
dus, of de tijd die je bij elkaar bent
beperkt houden.
Besef dat je sowieso dagen tekort-
komt als meerdere opa's en oma's of
ouders tevreden gesteld moeten wor
den. Misschien is een derde kerstdag
een optie, of een ochtendbezoek, zo
dat niet alle afspraken in twee avon
den gepropt hoeven te
worden. Niks: „Als
het doel is om
het relaxed voor
de kinderen te
hebben, en je
twijfelt zelf waar
en hoe je het moet
vieren, dan is het
handig aan de
kinderen te vra
gen: wat vinden
jullie het leukst?"
Kun je er niet
omheen te eten met
die zak van een schoon
vader, richt dan je aan
dacht tijdens het bezoek
op iets of iemand anders.
Niks: „Bedenk van tevo
ren hoe je daar anders
GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018
Heb je weinig verstand van wijn
of wil je het niet te gek maken,
dan heeft wijnkenner Nicolaas
Klei een tip voor een altijdgoed-
wijn: een witte bourgogne, van de
druif chardonnay. „Smaakt gul,
vrolijk en deftig." Domaine Cathe-
rine Didier Tripoz, dos des tour-
nons, Macon-charnay 2016 €8,95
(Henri Bloem).
Voor de rode adviseert hij een
wijn van de druif grenache, of
garnacha zoals hij in Spanje
heet. „Veel te onbekend, maar
een wijn die iedereen plezier
doet. Zelfs in eenvoudige uit
voeringen is hij vol van smaak."
Fiesta de Azul y Garanza, navarra
2017 €6,59 (Ekoplaza en andere
biowinkels).
Als je één wijn in huis wilt halen,
kies dan voor een schuimwijn.
„Dat is feestelijk en je doet er
(bijna) iedereen een plezier mee.
Bijvoorbeeld de roze omfietscava
van de Hema." Copa Sabia, cava
brut rosado €7,50
Bij het voorgerecht van zalm en
papilotte (zie hieronder), past
een wijn vol verfijning en vrolijk
heid. „Zuid-Frans wit, chic als de
betere witte bourgogne, maar
met een zonnig temperament
en bouquet." Le Caillou, cötes
du rhöne 2017 €13,95 (lesgene-
reux.nl)
ILLUSTRATIES ANNE STALINSKI
Een tafelschikking is
niet gebruikelijk als
Voorbereiding
(max. 6 uur van tevoren)
1. Bestrooi de vierkante stuk
ken bakpapier met peper en
zout.
2. Leg een flinke plak aard
appel in het midden van het
bakpapier en leg de zalm erop.
3. Leg ui, venkel en gember
op de zalm en rasp er citroen
over.
4. Leg peultjes, zeekraal en
steranijs op en om de zalm.
5. Druppel wat witte wijn, soja
saus en rijstolie over de zalm
en vouw het bakpapier goed
dicht.
a la minute
6. Zet de pakketjes 8 minuten
in een voorverwarmde oven op
200°C.
7. Vouw de pakketjes open en
leg de zalm nog even in een
warme koekenpan.
8. Bedruip de stukken zalm met
de sappen uit de pakketjes tot
de juiste garing is bereikt, en
serveer met de groentes.