VOORGERECHT mjp uuu, ■llllF MMJ) 9 Hou bij een glanzende jurk de make-up en accessoires juist rustig Die chagrijnige tante neem je als gastheer zelf onderje hoede, jij bent verantwoordelijk voor de sfeer En wat drinken we erbij? Hoe verdeel je jezelf over al die (schoonjfamilie? mee om kunt gaan. Je kunt je aan iemand blij ven ergeren, maar door in de keuken te helpen of een spelletje met de kinderen te doen, kun je voorkomen dat je wordt getriggerd." Aan tafel! Maar naast wie? het om familiediners gaat, maar kan een hoop stress voorko men, weet etiquette- deskundige Anne-Ma- rie van Leggelo. „Met een tafelschikking kun je ervoor zorgen dat mensen die el kaar niet zo liggen, niet naast elkaar komen te zitten. Het is leuk om na een tijdje, bij voorbeeld na elk gerecht, te wisse len van plek zodat je met diverse mensen kunt pra ten. Dat houdt het voor iedereen gezelliger." Wat te doen met die introverte oom of chagrijnige tante naast wie niemand wil zitten? „Als gastheer of-vrouw neem je die zelf onder je hoede, want jij bent verant woordelijk voor de sfeer." kleuren lila of crème ook een optie. Of zil ver en goud natuurlijk. Oskamp: „Dit jaar is ton sur ton de trend, dus je hele outfit in hetzelfde kleurenpalet. Draag je bijvoorbeeld een zilveren plissérok, draag er dan een muisgrijs truitje van een fijne stof op. Het moet niet over de top zijn. Dus hou bij een mooie glansjurk met pailletten de make-up en accessoires juist rustig." Krijg je een uitnodiging voor een diner, hou je dan aan de dresscode. Dus staat er black tie, ga dan ook in black tie. Ben je zelf de gastheer, wees dan duide lijk wat de dresscode is: zeg je 'feestelijk', dan komt de een in gala en de ander in een mooie broek met een topje. Een duidelijke dresscode helpt voorkomen dat sommige men sen overdressed of underdressed zijn, waardoor iedereen zich ze kerder kan voelen. Het is een sociale olie om je gemakkelijker te kunnen begeven in allerlei situaties." »Watisde dresscode? Volgens stylist Jo Oskamp van Joinspirati- ons kan er veel deze kerst, met warme, rijke stoffen zoals fluweel als favoriet. „We zien deze kerst zelfs jumpsuits van flu weel, die je kunt combi neren met een getailleerd jasje. Voor mannen is een smokingjasje van nachtblauw fluweel met zwartglanzende revers een trend." Zachte materialen dus, in warme kleuren als bordeauxrood, warm groen, donkerblauw of diep paars. Staat je dat niet, dan zijn de lichtere Vaak moeten afspraken worden gemaakt met de eigen familie en negen van de tien keer ook nog met de koude kant - en dan hebben we het nog niet eens over samengestelde gezinnen. Dat kan voor ingewikkelde situaties zorgen. Familiepsycholoog Dave Niks. „Het belangrijkst is, te be denken met welke bedoeling je über haupt samenkomt. Waarom ga je bij elkaar zitten? Als het niet het hele jaar gezellig is binnen de familie, is het dat met kerst ook niet. Als er al lerlei dingen spelen - al dan niet uit gesproken - of je hebt er eigenlijk geen zin in, gaat het niet gezellig worden." Beter niet samen vieren dus, of de tijd die je bij elkaar bent beperkt houden. Besef dat je sowieso dagen tekort- komt als meerdere opa's en oma's of ouders tevreden gesteld moeten wor den. Misschien is een derde kerstdag een optie, of een ochtendbezoek, zo dat niet alle afspraken in twee avon den gepropt hoeven te worden. Niks: „Als het doel is om het relaxed voor de kinderen te hebben, en je twijfelt zelf waar en hoe je het moet vieren, dan is het handig aan de kinderen te vra gen: wat vinden jullie het leukst?" Kun je er niet omheen te eten met die zak van een schoon vader, richt dan je aan dacht tijdens het bezoek op iets of iemand anders. Niks: „Bedenk van tevo ren hoe je daar anders GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 Heb je weinig verstand van wijn of wil je het niet te gek maken, dan heeft wijnkenner Nicolaas Klei een tip voor een altijdgoed- wijn: een witte bourgogne, van de druif chardonnay. „Smaakt gul, vrolijk en deftig." Domaine Cathe- rine Didier Tripoz, dos des tour- nons, Macon-charnay 2016 €8,95 (Henri Bloem). Voor de rode adviseert hij een wijn van de druif grenache, of garnacha zoals hij in Spanje heet. „Veel te onbekend, maar een wijn die iedereen plezier doet. Zelfs in eenvoudige uit voeringen is hij vol van smaak." Fiesta de Azul y Garanza, navarra 2017 €6,59 (Ekoplaza en andere biowinkels). Als je één wijn in huis wilt halen, kies dan voor een schuimwijn. „Dat is feestelijk en je doet er (bijna) iedereen een plezier mee. Bijvoorbeeld de roze omfietscava van de Hema." Copa Sabia, cava brut rosado €7,50 Bij het voorgerecht van zalm en papilotte (zie hieronder), past een wijn vol verfijning en vrolijk heid. „Zuid-Frans wit, chic als de betere witte bourgogne, maar met een zonnig temperament en bouquet." Le Caillou, cötes du rhöne 2017 €13,95 (lesgene- reux.nl) ILLUSTRATIES ANNE STALINSKI Een tafelschikking is niet gebruikelijk als Voorbereiding (max. 6 uur van tevoren) 1. Bestrooi de vierkante stuk ken bakpapier met peper en zout. 2. Leg een flinke plak aard appel in het midden van het bakpapier en leg de zalm erop. 3. Leg ui, venkel en gember op de zalm en rasp er citroen over. 4. Leg peultjes, zeekraal en steranijs op en om de zalm. 5. Druppel wat witte wijn, soja saus en rijstolie over de zalm en vouw het bakpapier goed dicht. a la minute 6. Zet de pakketjes 8 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C. 7. Vouw de pakketjes open en leg de zalm nog even in een warme koekenpan. 8. Bedruip de stukken zalm met de sappen uit de pakketjes tot de juiste garing is bereikt, en serveer met de groentes.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 88