Met z'n allen aan tafel,
dat is één grote leugen
Lekker makkelijk
5
Prestige
Delicieux
Geef de kleinsten een
pannenkoek, smijt ze
naar bed en ga dan
zelf pas aan de dis
Aldi
gemarineei
ST00FPEERTJES
LidI
SELECTIE VAN TAARTJES
SÉLECTION DE TARTELETTES
Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst
schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge
ouders gemakkelijker moeten maken. Nynke verliest zich in
mijmeringen over Wilma Culinair en vraagt zich af: met de hele
familie aan de kerstdis zitten, is dat haalbaar?
Mijn beeld van kerst is jarenlang
verpest door de kerstspecial van
Libelle. Kookredacteur Wilma
Culinair was de ster van de jaar
lijkse kerstproductie in dat week
blad. Wilma bedacht de gerech
ten, die werden gelardeerd met
gezellige foto's van haar familie
en vrienden die in matchende
kerstoutfits rondom een prachtig
gedekte tafel zaten. Brandende
kaarsjes, vrede op aarde en dochter
Sanneke - ik weet godbetert nog
hoe ze heet - die in een crème
kleurige kabelcoltrui de keuken
binnenkwam met een houten krat
vol prei.
maar wat wist ik daar als ïo-jarige
nou van?
Gelukkig ben ik nu ouder en wij
zer, en heb ik meteen afgerekend
met de grootste leugen van alle
maal: met z'n allen gezellig aan
tafel zitten. Dat zie je in tijdschrif
ten en pastareclames, maar daar
werkt het alleen maar omdat ie
dereen geld krijgt en de fotograaf
anders kwaad wordt.
Vooral kleine kinderen kun je
nooit allemaal tegelijk aan de dis
krijgen. De één schijt zichzelf on
der, de ander zit onder tafel te hui
len, twee hebben de bus poeder
suiker gevonden en zien er binnen
no time uit als Colombiaanse
drugslords. En weer een ander
krijg je alleen rustig als hij zijn
piratenschip naast zijn bord mag
zetten.
Kijk, dat zag je nooit bij Wilma
Culinair. Daarom raad ik iedereen
aan de boel te splitsen. Eerst geef
je de kleine kinderen een pannen
koek, daarna smijt je ze allemaal
in bed, waarna je zelf pas aan
het kerstdiner begint. Zaak is
wel om tijdens de pannenkoeken
ook een flinke borrelhap voor de
volwassenen op tafel te zetten,
want anders is iedereen uitgehon
gerd als om 8 uur de rollade op
tafel komt.
Iedereen blij. De volwassenen
kunnen eindelijk rustig eten en
grappen maken die kinderen niet
mogen horen. Dan denk ik die
kabelcoltruien er maar bij.
Ik las de Libelle, want als ïo-jarige
las ik alles, en derhalve werd hun
kerst mijn ultieme droomkerst.
Maar mijn familie was niet zo
fotogeniek. Mijn broers stemden
hun kerstoutfits nooit op elkaar
af. We hadden geen authentieke
houten krat vol prei. Wel een
fonduepan die tijdens een kerst
diner in de fik vloog.
maar vergeleken met Wilma's
feestdagen waren ze een ongecon
troleerde bende met flessen whis-
key-cocktailsaus zo ver het oog
reikte en een fonduewalm die nog
weken in de vitrages bleef hangen.
Veel later leerde ik dat Wilma en
haar familieleden van nature niet
rondliepen in crèmekleurige ka
belcoltruien. Dat iemand kleding
en precies de juiste waxinelichtjes
voor op tafel regelde. Het waren
allemaal commerciële leugens,
GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018
veel vlees onder meer
een ovenschotel pompoen ro
zemarijn (€2,99). De knaloranje
pompoen, gele wortel en robijn
rode cranberry's ogen samen
mooi kleurrijk. Helaas voegt
de yoghurtdressing niets toe,
schrompelt de rucola direct
ineen en zijn de groentes zo di
vers van formaat dat een gelijk
matige garing schier onmogelijk
Aldi opent het
bal met twee vari
anten groente-
carpaccio (€1,19).
Om de vergelij
king met de
flinterdunne
vleeslapjes te
kunnen door
staan, hadden
de forse plak
ken biet en
courgette een
heel stuk fijner ge
moeten. De rauwe courgette
wordt bovendien omlijst met
een droog allegaartje aan
overheersende tomaat,
bleekneuzige pijnboompit
jes en wat pesto, rucola en
kaassnippers: een keuze zo
saai als de kersttrui van Maar
ten van Rossem. De bietenvari
ant behaagt heel wat beter dank
zij het lekkere balsamicozuurtje.
De gevulde champignons
(€2,99) liggen lekker in de mond,
maar de rullige kruidenkaas blijft
achter. De ogenschijnlijk onsmelt
bare geitenkaasbolletjes van
de gevulde portobello (€2,99)
laten eveneens te wensen over,
net als de taaie zwam zelf en de
gedroogde oregano.
Als hoofdgerecht biedt Aldi naast
blijkt. De ovenschotel lof
ham-kaas (€2,99) komt
zonder dressing en kampt in
de oven dan ook al snel met
gerimpelde billetjes en overige
uitdrogingsverschijnselen.
Worden die tekortkomingen
in de toetjesronde nog goed
gemaakt? Helaas. De profitero-
les (€2,39) drijven in zo'n riant
bad van chocoladesaus dat het
deeg van de soesjes te zompig
is geworden.
Eindoordeel: De kerstlijn van Aldi
blinkt niet uit in originaliteit, noch
culinair vernuft. Te veel schoon
heidsfoutjes en saaaaie kook-
keuzes.
GROENE BONEN
BURGER
Een bundeltje haricots verts met
een reepje spek is een beschei
den kerstklassieker. Helaas
komen de bonenrolletjes (€2,99)
van Lidl merkbaar uit het vries
vak en smaken de vleeskorsetjes
wrang. „Ik begrijp bovendien echt
niet waarom je dit als kant-en-
klaarpakket zou kopen, terwijl je
het in een minuut vers kunt
maken", zegt chef
Pacenti. „Je wint er
niets mee."
De groene bonenbur
gertjes (€1,50) bezor
gen gelukkig beter
schap: prima vega-
schijfjes - voor op de
borrelplank of in het
gourmetpannetje - met
een fijne vleug komijn en
een mondgevoel dat bij
kans vlees benadert. Nog
meer hulde is er voor de
mini-aardappelgratins (€1,79).
Deze torentjes groentepuree - in
de smaken kastanje/eekhoorn
tjesbrood, asperge/parmezaan
en pastinaak/aardpeer - zijn niet
alleen een origineel alternatief
voor de eeuwige aardappeltoef
jes, maar bovenal keurig van
smaak. Helaas komt Delicieux
daarna met het ietwat teleurstel
lende hoofdgerecht: de gemari
neerde zalm in bladerdeeg
(€4,99). Dankzij de volvette
structuur staat de vis zonder
(S/iom/at/e - Cf/attffm' - LAauce/Ac //tt/i/a wc///
J-Zuu.tc - O/cncct/Aic////7 e/c/w
IN DRIE HEMELSE SMAKEN, VOOR IEDER WAT WILS.
/tROIS SAVEURS EXQUISES, AU GOlJT DE CHACUN,
meer zijn mannetje, maar
het bladerdeeglaagje komt niet
uit de verf en ook de marinade
is eerder een dissonant.
Gelukkig is er nog het smake
lijke slotstuk: een selectie van
taartjes (€2,99) dat de andere
nagerechten met overmacht
verslaat. Het chocoladetaartje
is lekker luchtig, het bavaroisach-
tige aardbeiengebakje behoudt
ook uit de vriezer zijn knapperige
bodem en met de frisfruitige pas
sievrucht van het cheesecakeje
krijgt die koude kerst ineens een
tropisch tintje.
Eindoordeel: Delicieux heeft
toppers en tegenvallers. Dus wie
selectief shopt, vindt voldoende
positieve uitschieters tegen
zachte prijzen.
—Nynke de Jong
Nynke de Jong (33), Hanneke
Hendrix (38) en Alex van der
Hulst (41) hebben kinderen in de
leeftijd van O tot 7 jaar. Ze heb
ben de opvoed-podcast Ik Ken
Iemand Die en schreven het gelijk
namige boek.
Onze kerstdagen waren fijn,