Met z'n allen aan tafel, dat is één grote leugen Lekker makkelijk 5 Prestige Delicieux Geef de kleinsten een pannenkoek, smijt ze naar bed en ga dan zelf pas aan de dis Aldi gemarineei ST00FPEERTJES LidI SELECTIE VAN TAARTJES SÉLECTION DE TARTELETTES Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Nynke verliest zich in mijmeringen over Wilma Culinair en vraagt zich af: met de hele familie aan de kerstdis zitten, is dat haalbaar? Mijn beeld van kerst is jarenlang verpest door de kerstspecial van Libelle. Kookredacteur Wilma Culinair was de ster van de jaar lijkse kerstproductie in dat week blad. Wilma bedacht de gerech ten, die werden gelardeerd met gezellige foto's van haar familie en vrienden die in matchende kerstoutfits rondom een prachtig gedekte tafel zaten. Brandende kaarsjes, vrede op aarde en dochter Sanneke - ik weet godbetert nog hoe ze heet - die in een crème kleurige kabelcoltrui de keuken binnenkwam met een houten krat vol prei. maar wat wist ik daar als ïo-jarige nou van? Gelukkig ben ik nu ouder en wij zer, en heb ik meteen afgerekend met de grootste leugen van alle maal: met z'n allen gezellig aan tafel zitten. Dat zie je in tijdschrif ten en pastareclames, maar daar werkt het alleen maar omdat ie dereen geld krijgt en de fotograaf anders kwaad wordt. Vooral kleine kinderen kun je nooit allemaal tegelijk aan de dis krijgen. De één schijt zichzelf on der, de ander zit onder tafel te hui len, twee hebben de bus poeder suiker gevonden en zien er binnen no time uit als Colombiaanse drugslords. En weer een ander krijg je alleen rustig als hij zijn piratenschip naast zijn bord mag zetten. Kijk, dat zag je nooit bij Wilma Culinair. Daarom raad ik iedereen aan de boel te splitsen. Eerst geef je de kleine kinderen een pannen koek, daarna smijt je ze allemaal in bed, waarna je zelf pas aan het kerstdiner begint. Zaak is wel om tijdens de pannenkoeken ook een flinke borrelhap voor de volwassenen op tafel te zetten, want anders is iedereen uitgehon gerd als om 8 uur de rollade op tafel komt. Iedereen blij. De volwassenen kunnen eindelijk rustig eten en grappen maken die kinderen niet mogen horen. Dan denk ik die kabelcoltruien er maar bij. Ik las de Libelle, want als ïo-jarige las ik alles, en derhalve werd hun kerst mijn ultieme droomkerst. Maar mijn familie was niet zo fotogeniek. Mijn broers stemden hun kerstoutfits nooit op elkaar af. We hadden geen authentieke houten krat vol prei. Wel een fonduepan die tijdens een kerst diner in de fik vloog. maar vergeleken met Wilma's feestdagen waren ze een ongecon troleerde bende met flessen whis- key-cocktailsaus zo ver het oog reikte en een fonduewalm die nog weken in de vitrages bleef hangen. Veel later leerde ik dat Wilma en haar familieleden van nature niet rondliepen in crèmekleurige ka belcoltruien. Dat iemand kleding en precies de juiste waxinelichtjes voor op tafel regelde. Het waren allemaal commerciële leugens, GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 veel vlees onder meer een ovenschotel pompoen ro zemarijn (€2,99). De knaloranje pompoen, gele wortel en robijn rode cranberry's ogen samen mooi kleurrijk. Helaas voegt de yoghurtdressing niets toe, schrompelt de rucola direct ineen en zijn de groentes zo di vers van formaat dat een gelijk matige garing schier onmogelijk Aldi opent het bal met twee vari anten groente- carpaccio (€1,19). Om de vergelij king met de flinterdunne vleeslapjes te kunnen door staan, hadden de forse plak ken biet en courgette een heel stuk fijner ge moeten. De rauwe courgette wordt bovendien omlijst met een droog allegaartje aan overheersende tomaat, bleekneuzige pijnboompit jes en wat pesto, rucola en kaassnippers: een keuze zo saai als de kersttrui van Maar ten van Rossem. De bietenvari ant behaagt heel wat beter dank zij het lekkere balsamicozuurtje. De gevulde champignons (€2,99) liggen lekker in de mond, maar de rullige kruidenkaas blijft achter. De ogenschijnlijk onsmelt bare geitenkaasbolletjes van de gevulde portobello (€2,99) laten eveneens te wensen over, net als de taaie zwam zelf en de gedroogde oregano. Als hoofdgerecht biedt Aldi naast blijkt. De ovenschotel lof ham-kaas (€2,99) komt zonder dressing en kampt in de oven dan ook al snel met gerimpelde billetjes en overige uitdrogingsverschijnselen. Worden die tekortkomingen in de toetjesronde nog goed gemaakt? Helaas. De profitero- les (€2,39) drijven in zo'n riant bad van chocoladesaus dat het deeg van de soesjes te zompig is geworden. Eindoordeel: De kerstlijn van Aldi blinkt niet uit in originaliteit, noch culinair vernuft. Te veel schoon heidsfoutjes en saaaaie kook- keuzes. GROENE BONEN BURGER Een bundeltje haricots verts met een reepje spek is een beschei den kerstklassieker. Helaas komen de bonenrolletjes (€2,99) van Lidl merkbaar uit het vries vak en smaken de vleeskorsetjes wrang. „Ik begrijp bovendien echt niet waarom je dit als kant-en- klaarpakket zou kopen, terwijl je het in een minuut vers kunt maken", zegt chef Pacenti. „Je wint er niets mee." De groene bonenbur gertjes (€1,50) bezor gen gelukkig beter schap: prima vega- schijfjes - voor op de borrelplank of in het gourmetpannetje - met een fijne vleug komijn en een mondgevoel dat bij kans vlees benadert. Nog meer hulde is er voor de mini-aardappelgratins (€1,79). Deze torentjes groentepuree - in de smaken kastanje/eekhoorn tjesbrood, asperge/parmezaan en pastinaak/aardpeer - zijn niet alleen een origineel alternatief voor de eeuwige aardappeltoef jes, maar bovenal keurig van smaak. Helaas komt Delicieux daarna met het ietwat teleurstel lende hoofdgerecht: de gemari neerde zalm in bladerdeeg (€4,99). Dankzij de volvette structuur staat de vis zonder (S/iom/at/e - Cf/attffm' - LAauce/Ac //tt/i/a wc/// J-Zuu.tc - O/cncct/Aic////7 e/c/w IN DRIE HEMELSE SMAKEN, VOOR IEDER WAT WILS. /tROIS SAVEURS EXQUISES, AU GOlJT DE CHACUN, meer zijn mannetje, maar het bladerdeeglaagje komt niet uit de verf en ook de marinade is eerder een dissonant. Gelukkig is er nog het smake lijke slotstuk: een selectie van taartjes (€2,99) dat de andere nagerechten met overmacht verslaat. Het chocoladetaartje is lekker luchtig, het bavaroisach- tige aardbeiengebakje behoudt ook uit de vriezer zijn knapperige bodem en met de frisfruitige pas sievrucht van het cheesecakeje krijgt die koude kerst ineens een tropisch tintje. Eindoordeel: Delicieux heeft toppers en tegenvallers. Dus wie selectief shopt, vindt voldoende positieve uitschieters tegen zachte prijzen. —Nynke de Jong Nynke de Jong (33), Hanneke Hendrix (38) en Alex van der Hulst (41) hebben kinderen in de leeftijd van O tot 7 jaar. Ze heb ben de opvoed-podcast Ik Ken Iemand Die en schreven het gelijk namige boek. Onze kerstdagen waren fijn,

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 84