voor u geproefd Kerstproducten uit de super 4 Als wij het al niet begrijpen, wat moet de gemiddelde consument dan? Picnic haalt slecht beoordeelde kerstproducten uit de handel Geen tijd of zin om tijdens de feestdagen Excellent uren in de keuken te staan? Traditie- Albert Heijn getrouw pakken de grootgrutters uit met een breed assortiment aan kant-en-klare kerstgerechten. Ons panel proeft. Ron Blaauw zien hannesen met een kant-en-klare ovenmaaltijd is toch een beetje alsof Klaas-Jan- Huntelaar opduikt in het derde elftal van voetbalvereniging Met Moeite Opgericht. Ietwat on wennig pulkt de sterrenchef het cel lofaantje los en probeert hij het etiket onderop de verpakking te ontcijfe ren. Leesbril op. Bakje hoog boven zijn hoofd. „Ron, dat yoghurtje moet over de pompoen", grijpt Karin Ha- mersma van de Amsterdamse kook boekenwinkel Mevrouw Hamersma - het proeflokaal van vandaag - al in. „En die rucola moet niet mee de oven in", vult Maartje Nelissen van cate ringbureau The Food Line-up aan. Chef-kok Leonardo Pacenti van res taurant Toscanini schudt meewarig het hoofd. „Als wij het al niet begrij pen, wat moet de gemiddelde consu ment dan?" Het idee is simpel: we vroegen vier culinaire hoogvliegers om hun onge zouten mening over het kerstassorti ment waarmee menig supermarkt in december haar schappen vult. Wie geen tijd, zin of kunde heeft om tij dens de feestdagen urenlang achter de pitten te staan, vindt bij de groot grutter immers een karrenvracht kerstgerechten die hoogstens nog even de pan, oven of magnetron in hoeven. Het panel proeft een kleine dwarsdoorsnede; een enigszins wil lekeurige greep aan voor-, bij-, hoofd- en nagerechten. Omdat op het moment van proeven nog niet alle supermarkten hun kerstlijn hebben uitgestald, blijven er vier proefkonij nen over: Albert Heijn (Excellent), Lidl (Delicieux), Aldi (Prestige) en websuper Picnic (Henri). Ron Blaauw (51) Karin Hamersma (62) Leonardo Pacenti (52) Maartje Nelissen (31) ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 GO Kijk op de site bij /koken-en-eten voor de video van deze proeverij door ons testteam. De hazenpeper, knolselderij- truffelstamppot, de risotto funghi en de kreeftensoep van Henri: de producten uit de kerstlijn van onlinesupermarkt Picnic kregen stuk voor stuk een dikke onvoldoende van ons panel. Omdat de producten van Picnic tijdens het proeven zo deto neerden met die van de con currentie, en het oordeel zo ne gatief uitviel, besloten we Pic nic om een reactie te vragen. „We zijn geschrokken van de resultaten en hebben de pro ducten meteen uit het assorti ment gehaald", zegt Picnic- woordvoerder Romke Spierdijk. „Omdat Henri een gerenom meerd bedrijf is dat veel aan horeca levert, gaan we met hen nog een keer naar de receptuur kijken." Andere, niet door ons panel geproefde kerstproduc ten uit de Henri-lijn zijn nog wel verkrijgbaar. FOTO'S JEAN-PIERRE JANS Kant-en-klare superkerstdis MATTHIJS MEEUWSEN Gelauwerde sterrenchef met onder meer drie eigen 'gastrobars'. Heeft een eigen kookboe kenwinkel en publiceert recepten in Het Parool. Met zijn restaurant Tosca nini al dertig jaar een begrip in de hoofdstad. Cateringkoningin van The Food Line-up: van festival tot bedrijfsdiner. SCHORSENEREN HET RAAS EN SCHORSENEREN HET HAAS EN STOOF PEERTJES Albert Heijn trapt af met zijn has- selback aardappelen (€1,99). Op zich prima piepers. Helaas zijn de snedes in de schil niet diep ge noeg - waardoor het beoogde harmonica-effect achterwege blijft - en is de knoflook te over heersend. De stoofpeertjes met zwarte bessencompote (€4,49) vallen beter in de smaak. Nee, de originaliteitsprijs win je er niet mee. Maar wie maalt erom met zo'n frisse fruitsmaak en voor treffelijk een-tweetje tussen ka neel en kruidnagel? Ook het zwaardere werk stelt niet teleur. Het bladerdeeg van de hertenpie (€2,89) komt goud bruin en knapperig uit de oven. De vulling is bovendien niet slecht: lekkere hertenragout en mondgevoel geen minpunten. Alleen qua nagerecht laat Albert Heijn onnodig punten liggen. De red velvet cake (€3,99) is op het oog weliswaar een vrolijk slot van elk feestdiner, maar zo zuurstok- kenzoet dat-ie eigenlijk met aan vullende tandzorg zou moeten komen. Eindoordeel: Vlees en vega, klassiekers en eigentijdse inter pretaties; het kerstassortiment van Albert Heijn heeft alle varian ten in huis en is over de hele breedte ook van prima kwaliteit. champignons, alleen net wat te zoet door (te) gul gestrooi met ui en rozijn. „Een prima keus met een lekkere plak gebakken bloedworst erbij", oppert chef kok Blaauw. Ook aan de vegeta riërs is gedacht. De schorsene ren met kaas en amandelstuk jes (€3,99) zijn volgens het panel een gedurfde, eigentijdse en lek kere keuze. Geen gerecht voor je Instagram echter: eenmaal ge smolten straalt het kaaspapje meer studentenmaal uit dan kerstdiner. De vegetarische no- tenroast (€5,99) is vele malen fotogenieker. De hazelnoten zijn net wat te grof, maar verder kent deze smeuïge groenteslof (denk: spinazie, zoete aardappel en erwten) ook qua smaak en

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 83