voor u geproefd Kerstproducten uit de super
4
Als wij het al niet
begrijpen, wat moet
de gemiddelde
consument dan?
Picnic haalt slecht beoordeelde kerstproducten uit de handel
Geen tijd of zin om tijdens de feestdagen Excellent
uren in de keuken te staan? Traditie- Albert Heijn
getrouw pakken de grootgrutters uit met
een breed assortiment aan kant-en-klare
kerstgerechten. Ons panel proeft.
Ron Blaauw zien hannesen
met een kant-en-klare
ovenmaaltijd is toch een
beetje alsof Klaas-Jan-
Huntelaar opduikt in het
derde elftal van voetbalvereniging
Met Moeite Opgericht. Ietwat on
wennig pulkt de sterrenchef het cel
lofaantje los en probeert hij het etiket
onderop de verpakking te ontcijfe
ren. Leesbril op. Bakje hoog boven
zijn hoofd. „Ron, dat yoghurtje moet
over de pompoen", grijpt Karin Ha-
mersma van de Amsterdamse kook
boekenwinkel Mevrouw Hamersma
- het proeflokaal van vandaag - al in.
„En die rucola moet niet mee de oven
in", vult Maartje Nelissen van cate
ringbureau The Food Line-up aan.
Chef-kok Leonardo Pacenti van res
taurant Toscanini schudt meewarig
het hoofd. „Als wij het al niet begrij
pen, wat moet de gemiddelde consu
ment dan?"
Het idee is simpel: we vroegen vier
culinaire hoogvliegers om hun onge
zouten mening over het kerstassorti
ment waarmee menig supermarkt in
december haar schappen vult. Wie
geen tijd, zin of kunde heeft om tij
dens de feestdagen urenlang achter
de pitten te staan, vindt bij de groot
grutter immers een karrenvracht
kerstgerechten die hoogstens nog
even de pan, oven of magnetron in
hoeven. Het panel proeft een kleine
dwarsdoorsnede; een enigszins wil
lekeurige greep aan voor-, bij-,
hoofd- en nagerechten. Omdat op het
moment van proeven nog niet alle
supermarkten hun kerstlijn hebben
uitgestald, blijven er vier proefkonij
nen over: Albert Heijn (Excellent),
Lidl (Delicieux), Aldi (Prestige) en
websuper Picnic (Henri).
Ron Blaauw (51)
Karin Hamersma (62)
Leonardo Pacenti
(52)
Maartje Nelissen (31)
ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 GO
Kijk op de site bij
/koken-en-eten voor
de video van deze proeverij
door ons testteam.
De hazenpeper, knolselderij-
truffelstamppot, de risotto
funghi en de kreeftensoep
van Henri: de producten uit de
kerstlijn van onlinesupermarkt
Picnic kregen stuk voor stuk
een dikke onvoldoende van ons
panel.
Omdat de producten van Picnic
tijdens het proeven zo deto
neerden met die van de con
currentie, en het oordeel zo ne
gatief uitviel, besloten we Pic
nic om een reactie te vragen.
„We zijn geschrokken van de
resultaten en hebben de pro
ducten meteen uit het assorti
ment gehaald", zegt Picnic-
woordvoerder Romke Spierdijk.
„Omdat Henri een gerenom
meerd bedrijf is dat veel aan
horeca levert, gaan we met hen
nog een keer naar de receptuur
kijken." Andere, niet door ons
panel geproefde kerstproduc
ten uit de Henri-lijn zijn nog wel
verkrijgbaar.
FOTO'S JEAN-PIERRE JANS
Kant-en-klare
superkerstdis
MATTHIJS MEEUWSEN
Gelauwerde sterrenchef
met onder meer drie eigen
'gastrobars'.
Heeft een eigen kookboe
kenwinkel en publiceert
recepten in Het Parool.
Met zijn restaurant Tosca
nini al dertig jaar een
begrip in de hoofdstad.
Cateringkoningin van
The Food Line-up: van
festival tot bedrijfsdiner.
SCHORSENEREN
HET RAAS EN
SCHORSENEREN
HET HAAS EN
STOOF
PEERTJES
Albert Heijn trapt af met zijn has-
selback aardappelen (€1,99). Op
zich prima piepers. Helaas zijn de
snedes in de schil niet diep ge
noeg - waardoor het beoogde
harmonica-effect achterwege
blijft - en is de knoflook te over
heersend. De stoofpeertjes met
zwarte bessencompote (€4,49)
vallen beter in de smaak. Nee, de
originaliteitsprijs win je er niet
mee. Maar wie maalt erom met
zo'n frisse fruitsmaak en voor
treffelijk een-tweetje tussen ka
neel en kruidnagel?
Ook het zwaardere werk stelt
niet teleur. Het bladerdeeg van
de hertenpie (€2,89) komt goud
bruin en knapperig uit de oven.
De vulling is bovendien niet
slecht: lekkere hertenragout en
mondgevoel geen minpunten.
Alleen qua nagerecht laat Albert
Heijn onnodig punten liggen. De
red velvet cake (€3,99) is op het
oog weliswaar een vrolijk slot van
elk feestdiner, maar zo zuurstok-
kenzoet dat-ie eigenlijk met aan
vullende tandzorg zou moeten
komen.
Eindoordeel: Vlees en vega,
klassiekers en eigentijdse inter
pretaties; het kerstassortiment
van Albert Heijn heeft alle varian
ten in huis en is over de hele
breedte ook van prima kwaliteit.
champignons, alleen net wat te
zoet door (te) gul gestrooi met ui
en rozijn. „Een prima keus met
een lekkere plak gebakken
bloedworst erbij", oppert chef
kok Blaauw. Ook aan de vegeta
riërs is gedacht. De schorsene
ren met kaas en amandelstuk
jes (€3,99) zijn volgens het panel
een gedurfde, eigentijdse en lek
kere keuze. Geen gerecht voor je
Instagram echter: eenmaal ge
smolten straalt het kaaspapje
meer studentenmaal uit dan
kerstdiner. De vegetarische no-
tenroast (€5,99) is vele malen
fotogenieker. De hazelnoten zijn
net wat te grof, maar verder kent
deze smeuïge groenteslof (denk:
spinazie, zoete aardappel en
erwten) ook qua smaak en