Wij ambiëren absoluut geen Michelinster. Dat communiceren we ook zo met Michelin. We staan wel in de gids. Peinzend: „Da's lastig. Het blijft Zanzibar. Ik ken een chef die alles had laten invliegen. Maar het restaurantpersoneel had zijn spulletjes uit de koelkast gehaald en op het ontbijtbuffet ge zet.Ik ga wel zien hoe we daar iets lekkers kunnen bereiden. Het is leuk om uit je com- fortzone te komen. Het is een keer iets anders, een beetje rock-'n-roll. Ik sta namelijk altijd in mijn keuken. Wees niet bang, we gaan er ook ontspannen hoor. Een beetje snorkelen, op het strand liggen. Misschien vang ik wel een king- fish!" „Neeeeee. Samen met Peperkamp Producties verzorg ik in januari samen het walking dinner van North Sea Port in de lasloods in Vlissingen. Dat is een diner voor zo'n 800 tot 1000 mensen. Logistiek is dat een uitdaging. Mensen weten vaak niet dat zo'n klein restaurant dit soort grote partijen aankan. Zo hebben wij ondanks de vakantie op Zanzibar toch een goede ja nuari." Resoluut: „Wij ambiëren absoluut geen ster. Wij communiceren dat ook met Michelin. We staan wel in de gids, met een goede review. Een Michelinster heeft voor ons geen meerwaarde. Je kookt voor je gasten, zij betalen jouw salaris. Ik heb altijd nog het idee dan een ster een drempel opwerpt: dat zal wel een duur restau rant zijn! Je krijgt dan ook mensen uit heel het land die jouw restaurant komen keuren. Of je wel sterwaardig bent. Het kan gasten afschrik ken. Uit eten moet leuk blijven. Wij zijn ook maar Zeeuwen hè. Doe maar gewoon. Er moet geen pinguïn met zijn handen op zijn rug ach ter je staan. Topkok Sergio Herman snapt dat heel goed. Zijn bediening was van meet af aan lekker los." „Je staat 's ochtends vroeg op en gaat laat naar bed. Vannacht was het drie uur. Ik ben de laat ste die bestelt bij de visboer. Dat is mijn keuze hoor. Ik heb er ook geen last van. Een restau rant betekent niet alleen koken. Je moet ook je pr bijhouden. Ik heb drie Facebook-accounts, een Linkedin, een Twitter. Veel restaurants be steden dat uit. Ik doe dat zelf. Je moet zorgen dat je onderneming loopt. Dat je menu up-to- date blijft, dat je kaart met de seizoenen mee gaat. Als je af en toe ook iets persoonlijks plaatst, levert dat ook wel klandizie op. En we sparen onszelf niet. Gaat er iets fout in de keu ken, dan maken we dat ook wel eens wereld kundig. Laatst ging het mis met een vacuüm- zak met moes. De hele keuken zat eronder. Op Facebook is dat 170.000 keer bekeken, tot in Amerika toe. Het zijn ook net Japanners in mijn keuken. Is het plots een bende, dan pak ken ze eerst hun mobieltje, daarna pas een dweil. GO ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 Mart Scherp: „Het zijn ook net Japanners in mijn keuken. Gaat er iets mis dan pakken ze eerst hun mobieltje om foto's te maken, daarna pas een dweil." foto ernestaverburg Neem je producten mee? Uitgerust en bruin gebrand daarna rustig op starten in Middelburg? Je bent een gevierd chef. Waarom blief jij geen Michelinster? Hoe zwaar is het vak van een chef-kok?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 62