Comments likes Restaurant Scherp Wat nu? Rijstwafel blijkt minder gezond te zijn Chef-kok Mart Scherp uit Middelburg moet met kerst vol aan de bak. Hij kookt niet alleen voor restaurantgasten, maar bereidt ook honderden afhaalmenu's. Gemak dient de mens. Ook met kerst. Wat leefde er de afgelopen week op sociale media in Zeeland? Wat werd er geliked, wie werd geretweet en waarover gingen de commentaren? Driedagenbaardje, een klodder gel in de kuif, vriendelijke blauwe kij kers. Mart Scherp (42, maar voelt zich 29) zit relaxt aan tafel in zijn gelijknamige restaurant dat hij sa men met zijn vrouw Dhani (40, ook veel erva ring als chef-kok) sinds 2007 drijft. Hij heeft van zijn naam een deugd gemaakt. Scherp is de ultieme naam voor een etablissement. Het koksmes in het logo is botweg briljant. Koken kan hij. Hij was nog maar negentien jaar toen hij al werd gebombardeerd tot sous-chef van sterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Het is een mooi vak, maar wel hard werken, zegt hij. Zeker met de kerstdagen. Hoe hectisch zijn de kerstdagen voor jou? „De druk staat dan vol op de ketel. Als eerste in Zeeland zijn we jaren terug begonnen met complete afhaalmenu's voor de kerstdagen. We duwen nu zo'n vijfhonderd menu's de deur uit." „Nee. We zijn 24 december dicht. Die dag pak ken we alles in voor de afhaalmenu's. Je bent al weken bezig met de voorbereiding. We hebben het menu zo verfijnd dat mensen het snel kun nen serveren. Op alle kerstdagen kunnen klan ten hun menu 's ochtends afhalen. Het restau rant is 25 en 26 december open. Aansluitend gaan we standaard met vakantie. Ja, het zijn heel drukke dagen, maar tegelijkertijd ook leuk. De sfeer onderling is top. Je zet een kerst muts op, je neuriet kerstliedjes mee. Na drie dagen kun je geen George Michael meer horen, hahaha." „Ik kook wat ik lekker vind. Ik ben ambassa deur van viskwekerij Kingfïsh in Colijnsplaat. Yellowtail kingfïsh is een exotische vis die qua smaak tussen zeebaars en tonijn in zit. Dit jaar zit er dus kingfïsh bij. Ik maak een tataki van kingfïsh, met Zeeuwse zeewier, een beetje ponzu, dashi en Rotterdamse soja. Je krijgt er een handleiding en foto bij: zo te dresseren! Het menu is ook zo opgebouwd dat iedereen het kan klaarmaken, zelfs in een vakantiewo ning of als je geen magnetron hebt. Je moet er ook rekening mee houden dat mensen ver schillende types ovens hebben. Je gaart som mige producten daarom voor. Het dessert vol tooien we hier. Dat hoeven mensen nog slechts op het bord te zetten. En voor die prijs kun je ons menu bijna niet inkopen in de supermarkt. Mensen willen ook niet meer de hele dag kok kerellen, maar wel gezellig samen aan tafel kerst vieren." Een klaterlach: „Haha, dat doen ze volop. Wij promoten dat zelf ook hoor: nooit zeggen dat je het niet zelf hebt bereid. Doe een schort om, plens wat water op je hoofd zodat het zweet er ogenschijnlijk vanaf gutst en zeg dan met een stalen gezicht: nou nou, ik heb de hele dag in de keuken gestaan.Ik zou het zelf ook doen." Wil je zelf niet eens lekker tafelen met Kerst? „Dat doen we ook. We eten op kerstavond al tijd bij mijn schoonouders. Die maken bijvoor beeld een heerlijk stoofpotje van konijn. Ge nieten hoor." Gelukzalige blik: „Zanzibar. Ik ben chef van het jaar van Jeunes Restaurateurs geworden. Dat is een internationale vereniging van jonge chefs waarbij wij aangesloten zijn. Ik ben uitgeno digd om vier dagen te koken in een luxe resort op Zanzibar. Je maakt eerst één gerecht voor driehonderd mensen. Dat moet dus een simpel maar wel lekker gerecht zijn. Daarna doe je en kele kooksessies. Vervolgens is er een galadiner met vijf gangen voor 30 mensen. Tot slot ma ken we een fourhands-dinner. Samen met de chef van het restaurant bereid je om en om een gerecht." ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 GO Weinig calorieën, weinig vet en weinig suiker. Je peuter een rijstwafel geven klinkt als een verantwoorde keuze. Maar na de gezondheidsraad in Zweden, heeft nu ook België een waarschuwing afgegeven: „De schadelijke stof arseen in rijst kan op lange termijn kanker veroorzaken." Het regende reacties op de Facebook-pagina van de PZC. 'Zucht...', reageert Hazel de Klerk-McGovern. 'En water is ook slecht, buitenlucht krijg je ook kanker van... Volgende week zijn de komkommers en de wortels aan de beurt denk ik...' 'O, help wat kunnen we dan nog wel eten', vraagt Brigitte Hagenaars zich af. 'Ik denk niks meer want overal hebben ze wat op aan te merken.' 'Gelukkig leven mijn kinderen nog, nu 28 en 25', schrijft Monique Westende. 'Hoe hebben wij alles toch overleefd?????' EEN TIENTJE MEEfi... NOG 990 EUBO TE GAAN! De meeste Nederlanders zullen op hun eerste loonstrookje in januari 1 tot 2,5 procent meer netto overhouden, ook als zij van hun baas geen salarisverhoging hebben gekregen, meldde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weinig mensen vertrouwen het, bleek uit reacties op Facebook. 'Geloof je het zelf?', schrijft Hannie Weststrate. 'Ik niet.' Sven Leeman: 'Ach kijk, als we daar de €1000 van Rutte niet hebben!' 'Het wordt dubbel terug gestolen door verhoging btw zorgverzekeringen en gemeentelijke belastingen wie houd nou wie voor de gek?', vraagt Mike Hofkamp. ledereen mag de regenboogvlag in Tholen hijsen, maar de gemeente gaat het niet doen, schreven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Tot grote woede PvdA/GroenLinks. Giel Verkamman (@Phurba1953Giel) vindt het toch een stap in de goede richting, schreef hij op Twitter. 'Een verstandige beslissing van B en W. Had wellicht beter gecommuniceerd kunnen worden. Wij hebben nu eenmaal te maken met een grote groep reformatorische inwoners. De vlag kan gehesen worden dus die 'slag is gewonnen'. Zie het als een eerste stap in de goede richting.' Met kerst staat de druk vol op de ketel FRANK BALKENENDE Vieren jullie zelf wel kerst dan? Wie bepaalt het kerstmenu? De klant of de chef? Maken je afhaalklanten stiekem goede sier met jouw menu? Na kerst sluit de zaak. Waar gaat de vakantie heen?

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 61