Comments likes
Restaurant Scherp
Wat nu? Rijstwafel blijkt
minder gezond te zijn
Chef-kok Mart Scherp uit Middelburg moet met kerst
vol aan de bak. Hij kookt niet alleen voor
restaurantgasten, maar bereidt ook honderden
afhaalmenu's. Gemak dient de mens. Ook met kerst.
Wat leefde er de afgelopen week op sociale
media in Zeeland? Wat werd er geliked, wie
werd geretweet en waarover gingen de
commentaren?
Driedagenbaardje, een klodder gel
in de kuif, vriendelijke blauwe kij
kers. Mart Scherp (42, maar voelt
zich 29) zit relaxt aan tafel in zijn
gelijknamige restaurant dat hij sa
men met zijn vrouw Dhani (40, ook veel erva
ring als chef-kok) sinds 2007 drijft. Hij heeft
van zijn naam een deugd gemaakt. Scherp is de
ultieme naam voor een etablissement. Het
koksmes in het logo is botweg briljant. Koken
kan hij. Hij was nog maar negentien jaar toen
hij al werd gebombardeerd tot sous-chef van
sterrenrestaurant Inter Scaldes in Kruiningen.
Het is een mooi vak, maar wel hard werken,
zegt hij. Zeker met de kerstdagen.
Hoe hectisch zijn de kerstdagen voor jou?
„De druk staat dan vol op de ketel. Als eerste in
Zeeland zijn we jaren terug begonnen met
complete afhaalmenu's voor de kerstdagen. We
duwen nu zo'n vijfhonderd menu's de deur
uit."
„Nee. We zijn 24 december dicht. Die dag pak
ken we alles in voor de afhaalmenu's. Je bent al
weken bezig met de voorbereiding. We hebben
het menu zo verfijnd dat mensen het snel kun
nen serveren. Op alle kerstdagen kunnen klan
ten hun menu 's ochtends afhalen. Het restau
rant is 25 en 26 december open. Aansluitend
gaan we standaard met vakantie. Ja, het zijn
heel drukke dagen, maar tegelijkertijd ook
leuk. De sfeer onderling is top. Je zet een kerst
muts op, je neuriet kerstliedjes mee. Na drie
dagen kun je geen George Michael meer horen,
hahaha."
„Ik kook wat ik lekker vind. Ik ben ambassa
deur van viskwekerij Kingfïsh in Colijnsplaat.
Yellowtail kingfïsh is een exotische vis die qua
smaak tussen zeebaars en tonijn in zit. Dit jaar
zit er dus kingfïsh bij. Ik maak een tataki van
kingfïsh, met Zeeuwse zeewier, een beetje
ponzu, dashi en Rotterdamse soja. Je krijgt er
een handleiding en foto bij: zo te dresseren!
Het menu is ook zo opgebouwd dat iedereen
het kan klaarmaken, zelfs in een vakantiewo
ning of als je geen magnetron hebt. Je moet er
ook rekening mee houden dat mensen ver
schillende types ovens hebben. Je gaart som
mige producten daarom voor. Het dessert vol
tooien we hier. Dat hoeven mensen nog slechts
op het bord te zetten. En voor die prijs kun je
ons menu bijna niet inkopen in de supermarkt.
Mensen willen ook niet meer de hele dag kok
kerellen, maar wel gezellig samen aan tafel
kerst vieren."
Een klaterlach: „Haha, dat doen ze volop. Wij
promoten dat zelf ook hoor: nooit zeggen dat je
het niet zelf hebt bereid. Doe een schort om,
plens wat water op je hoofd zodat het zweet er
ogenschijnlijk vanaf gutst en zeg dan met een
stalen gezicht: nou nou, ik heb de hele dag in
de keuken gestaan.Ik zou het zelf ook doen."
Wil je zelf niet eens lekker tafelen met Kerst?
„Dat doen we ook. We eten op kerstavond al
tijd bij mijn schoonouders. Die maken bijvoor
beeld een heerlijk stoofpotje van konijn. Ge
nieten hoor."
Gelukzalige blik: „Zanzibar. Ik ben chef van het
jaar van Jeunes Restaurateurs geworden. Dat is
een internationale vereniging van jonge chefs
waarbij wij aangesloten zijn. Ik ben uitgeno
digd om vier dagen te koken in een luxe resort
op Zanzibar. Je maakt eerst één gerecht voor
driehonderd mensen. Dat moet dus een simpel
maar wel lekker gerecht zijn. Daarna doe je en
kele kooksessies. Vervolgens is er een galadiner
met vijf gangen voor 30 mensen. Tot slot ma
ken we een fourhands-dinner. Samen met de
chef van het restaurant bereid je om en om een
gerecht."
ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 GO
Weinig calorieën, weinig vet en weinig suiker. Je peuter
een rijstwafel geven klinkt als een verantwoorde keuze.
Maar na de gezondheidsraad in Zweden, heeft nu ook
België een waarschuwing afgegeven: „De schadelijke stof
arseen in rijst kan op lange termijn kanker veroorzaken."
Het regende reacties op de Facebook-pagina van de PZC.
'Zucht...', reageert Hazel de Klerk-McGovern. 'En
water is ook slecht, buitenlucht krijg je ook kanker
van... Volgende week zijn de komkommers en de
wortels aan de beurt denk ik...'
'O, help wat kunnen we dan nog wel eten', vraagt
Brigitte Hagenaars zich af. 'Ik denk niks meer want
overal hebben ze wat op aan te merken.'
'Gelukkig leven mijn kinderen nog, nu 28 en 25',
schrijft Monique Westende. 'Hoe hebben wij alles
toch overleefd?????'
EEN TIENTJE
MEEfi...
NOG
990 EUBO
TE GAAN!
De meeste Nederlanders zullen op hun eerste
loonstrookje in januari 1 tot 2,5 procent meer netto
overhouden, ook als zij van hun baas geen
salarisverhoging hebben gekregen, meldde het ministerie
van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Weinig mensen
vertrouwen het, bleek uit reacties op Facebook.
'Geloof je het zelf?', schrijft Hannie Weststrate. 'Ik
niet.'
Sven Leeman: 'Ach kijk, als we daar de €1000 van
Rutte niet hebben!'
'Het wordt dubbel terug gestolen door verhoging
btw zorgverzekeringen en gemeentelijke
belastingen wie houd nou wie voor de gek?', vraagt
Mike Hofkamp.
ledereen mag de regenboogvlag in Tholen hijsen, maar de
gemeente gaat het niet doen, schreven burgemeester en
wethouders aan de gemeenteraad. Tot grote woede
PvdA/GroenLinks.
Giel Verkamman (@Phurba1953Giel) vindt het toch
een stap in de goede richting, schreef hij op Twitter.
'Een verstandige beslissing van B en W. Had wellicht
beter gecommuniceerd kunnen worden. Wij hebben
nu eenmaal te maken met een grote groep
reformatorische inwoners. De vlag kan gehesen
worden dus die 'slag is gewonnen'. Zie het als een
eerste stap in de goede richting.'
Met kerst
staat de
druk vol op
de ketel
FRANK BALKENENDE
Vieren jullie zelf wel kerst dan?
Wie bepaalt het kerstmenu? De klant of de
chef?
Maken je afhaalklanten stiekem goede sier
met jouw menu?
Na kerst sluit de zaak. Waar gaat de vakantie
heen?