Bladerdeeghapjes met geitenkaas en biet (of zongedroogde tomaat) SANDRA KOOKT Schokkermoppen KOKEN \oeteri .11* 1 ei Sandra Waterschoot (32) beheert met haar man Eric leukerecepten.nl, een site met gerechten die eenvoudig te bereiden zijn. „Ja, ik ben dol op de aardse smaak van biet. Die past goed bij de winter." „Die tomaatjes kun je toevoe gen in plaats van rode biet. Niet iedereen houdt van bietjes, vandaar. De smaak wordt dan wel anders, veel hartiger dan als je biet gebruikt. En dan raad ik zongedroogde tomaatjes uit een potje aan, met olie." „Klopt! Maar ik maak ze dit jaar niet. Eerste kerstdag vier ik bij mijn schoonouders en hoefik alleen het toetje te bereiden. Ik denk aan een meringue of pavlova, lekker feestelijk. Op tweede kerstdag brunchen we in een restaurant. En met oud en nieuw heb ik een feest waar voor ik geen hapjes hoef mee te nemen. Ook weieens fijn." Een schaal vol 1 kg g bloem 6 ons boter (of margarine, maar dat raad ik toch af) 4 ons basterdsuiker 15 g speculaaskruiden 10 gbakpoeder Schokkermoppen zijn ronde dikke koeken. Tot de ontruiming van Schokland in 1859 werden ze op het eiland verkocht aan tjalk schippers en toeristen. Over het internet waaieren meerdere recepten. Ik vond zelfs een bereidingswijze in dialect, van de oude Urkse bakker Leendert Hakvoort. Voor de leesbaarheid heb ik het toch maar hertaald. Roer de boter en suiker door elkaar. Klop de krui den en bakpoeder door de bloem en doe ze samen met het ei bij het botersui- kermengsel in een grote schaal. Goed kneden en het deeg wat steviger laten worden ('effien wat stever lotten worren'). Vervolgens rollen draaien zo dik als een oude rijksdaalder. Snijd daarvan schijfjes van onge veer 1,5 centimeter. Leg deze op een bakplaat (ik had er twee nodig) met een tussenruimte van onge veer 2 centimeter. Bak de koeken ongeveer 25 tot 30 minuten in een oven op 210 graden. Even laten afkoelen en ser veren aan jong en oud. Mop Schokland heeft de schokkermoppen, Weesp de weesper- moppen. In deze koek jes gaan amandelspijs, ei, suiker en citroen. Laagje Een citroenschil raspen? Neem een biologische citroen, die is vrij van het was- laagje dat vaak op 'ge wone' citroenen zit. Spritz De sprits, ook zo Nederlands. Toch? Nee, eigenlijk komt de Spritzkuchen uit Duitsland. KOEKJESB'JBEL Koekboek Van janhagel tot ijzerkoekjes: de Koekjesbijbel van Rutger van den Broek (winnaar Heel Holland Bakt 2013) is hét kerstcadaeu voor koekiemonsters. (Carrera, €30) Hé, weer een recept met bieten. Ik zie in het recept dat je ook zongedroogde tomaten kunt gebruiken. Uit een pot olie of van die droge, uit een zakje? Dit lijkt me een perfect hapje voor kerst of oud en nieuw. Ingrediënten 3 vellen bladerdeeg (diepvries) 100 g gekookte rode biet (of, als je niet van bieten houdt, 100 g zongedroogde tomaatjes) 25 g geitenkaas 2 takjes tijm honing (naar smaak) Bereiding Verwarm de oven op 200 graden. Hak de bieten zeer fijn in een hakmolen of snijd ze in heel kleine stukjes. Haal het bladerdeeg uit de vriezer en steek met een (ster)vormpje vier sterren uit elk vel, afhanke lijk van de grootte van het vormpje. Prik er met een vork gaatjes in. Leg op elke ster een hoopje biet, een klein beetje geitenkaas en een paar blaad jes tijm. Bak de hapjes in onge veer 20 minuten goudbruin. Verdeel er eventueel een beetje honing over. ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 53

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 148