Bladerdeeghapjes met
geitenkaas en biet
(of zongedroogde tomaat)
SANDRA KOOKT
Schokkermoppen
KOKEN
\oeteri
.11*
1 ei
Sandra Waterschoot (32)
beheert met haar man Eric
leukerecepten.nl, een site
met gerechten die
eenvoudig te bereiden zijn.
„Ja, ik ben dol op de aardse
smaak van biet. Die past goed
bij de winter."
„Die tomaatjes kun je toevoe
gen in plaats van rode biet. Niet
iedereen houdt van bietjes,
vandaar. De smaak wordt dan
wel anders, veel hartiger dan
als je biet gebruikt. En dan raad
ik zongedroogde tomaatjes uit
een potje aan, met olie."
„Klopt! Maar ik maak ze dit jaar
niet. Eerste kerstdag vier ik bij
mijn schoonouders en hoefik
alleen het toetje te bereiden. Ik
denk aan een meringue of
pavlova, lekker feestelijk. Op
tweede kerstdag brunchen we
in een restaurant. En met oud
en nieuw heb ik een feest waar
voor ik geen hapjes hoef mee te
nemen. Ook weieens fijn."
Een schaal vol
1 kg g bloem
6 ons boter (of
margarine, maar dat
raad ik toch af)
4 ons basterdsuiker
15 g speculaaskruiden
10 gbakpoeder
Schokkermoppen zijn
ronde dikke koeken. Tot de
ontruiming van Schokland
in 1859 werden ze op het
eiland verkocht aan tjalk
schippers en toeristen.
Over het internet waaieren
meerdere recepten. Ik vond
zelfs een bereidingswijze in
dialect, van de oude Urkse
bakker Leendert Hakvoort.
Voor de leesbaarheid heb ik
het toch maar hertaald.
Roer de boter en suiker
door elkaar. Klop de krui
den en bakpoeder door de
bloem en doe ze samen
met het ei bij het botersui-
kermengsel in een grote
schaal. Goed kneden en
het deeg wat steviger laten
worden ('effien wat stever
lotten worren'). Vervolgens
rollen draaien zo dik als een
oude rijksdaalder. Snijd
daarvan schijfjes van onge
veer 1,5 centimeter.
Leg deze op een bakplaat
(ik had er twee nodig) met
een tussenruimte van onge
veer 2 centimeter. Bak de
koeken ongeveer 25 tot 30
minuten in een oven op 210
graden.
Even laten afkoelen en ser
veren aan jong en oud.
Mop
Schokland heeft de
schokkermoppen,
Weesp de weesper-
moppen. In deze koek
jes gaan amandelspijs,
ei, suiker en citroen.
Laagje
Een citroenschil
raspen? Neem een
biologische citroen,
die is vrij van het was-
laagje dat vaak op 'ge
wone' citroenen zit.
Spritz
De sprits, ook zo
Nederlands. Toch?
Nee, eigenlijk komt
de Spritzkuchen uit
Duitsland.
KOEKJESB'JBEL
Koekboek
Van janhagel tot
ijzerkoekjes: de
Koekjesbijbel van
Rutger van den Broek
(winnaar Heel Holland
Bakt 2013) is hét
kerstcadaeu voor
koekiemonsters.
(Carrera, €30)
Hé, weer een recept met
bieten.
Ik zie in het recept dat je ook
zongedroogde tomaten kunt
gebruiken. Uit een pot olie of
van die droge, uit een zakje?
Dit lijkt me een perfect hapje
voor kerst of oud en nieuw.
Ingrediënten
3 vellen bladerdeeg
(diepvries)
100 g gekookte rode biet
(of, als je niet van bieten
houdt, 100 g zongedroogde
tomaatjes)
25 g geitenkaas
2 takjes tijm
honing (naar smaak)
Bereiding
Verwarm de oven op 200
graden. Hak de bieten zeer fijn
in een hakmolen of snijd ze in
heel kleine stukjes. Haal het
bladerdeeg uit de vriezer en
steek met een (ster)vormpje
vier sterren uit elk vel, afhanke
lijk van de grootte van het
vormpje. Prik er met een vork
gaatjes in. Leg op elke ster een
hoopje biet, een klein beetje
geitenkaas en een paar blaad
jes tijm. Bak de hapjes in onge
veer 20 minuten goudbruin.
Verdeel er eventueel een beetje
honing over.
ZATERDAG 22 DECEMBER 2018 53