Doodsbang voor oude wijven GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart verdiept zich in de legende van de 'olde wieven' op het opgeslokte eiland Schokland. Afgelopen week werd ik weer een jaartje ouder, een ge beurtenis die me elke verjaar dag steeds lauwer laat. Ik ben op een leeftijd waarop ik soms oprecht moet nadenken of ik 51 of 52 ben (o nee, 53). Hoewel ik er steeds minder moeite mee heb, vraag ik mij wel elke ochtend af als ik in mijn bad- kamerspiegel kijk: djiezus, wanneer is dat in godsnaam gebeurd? Dit magazine brengt deze week een eerbetoon aan 50- plussers, wat we natuurlijk ook kunnen betrekken op eten en drinken. Als producten en ingrediënten ouder worden, nemen voedingswaarde en voedselveiligheid niet per se toe, maar kan de smaak wel degelijk aangenamer worden. Dat proces heet rijpen, een mechanisme waarbij smaak zich ontwikkelt (bijvoorbeeld bij dranken) of het vochtge halte afneemt en daardoor de intensiteit toeneemt (bijvoor beeld bij kaas). Smaak komt vaak met de jaren. Neem bijvoorbeeld dry aging, een rijpingstechniek die vlees met het verstrijken van de tijd aangenamer maakt. Tegen woordig staan bij veel slagerijen en restaurants glazen cellen met grote hompen vlees die weken achtereen te drogen hangen. Zo worden de biefstuk jes steeds malser en appetijtelij- ker. Oude vleeslappen: genot voller krijg je het eigenlijk niet. Toch koos ik voor het recept bij dit stukje niet voor een ge recht met oude kaas, gerijpte wijn of mature meat. Eergisteren ging in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het spektakel Zuiderzeelicht van start, een hedendaagse son et lumière. Lichten, beelden en geluiden roepen drie weken lang een eeuwenoude legende tot leven. Museumbezoekers kunnen zich laven aan een (door mij herschreven) moderne versie van een eeuwenoude sage ge naamd De motketel van Schok land. Deze oude volksgeschiedenis speelt zich af op Schokland, een inmiddels opgeslokt eiland in de voormalige Zuiderzee. Bij storm en ontij kwamen daar vroeger olde wieven in de nacht bijeen om mensen angst aan te jagen. De Schokkers, zoals de eilandbewoners werden ge noemd, waren bang voor deze secreten. Bij nader inzien onte recht, want de oudere dames leken misschien wel boze hek sen, maar waren in feite be zorgde vrouwen in de finale van hun leven die amechtig pro beerden jongeren te behoeden voor leed en smart. De moraal: als we beter luisteren, kunnen we veel leren van mensen in de nabloei van hun leven. Daarom speciaal voor van daag een recept van Schok kermoppen, eenvoudig te be reiden winterse koeken, als ode aan iedereen van zekere leeftijd. 52 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 147