Kerstdis
Zeeuwse suikerwafeltjes
passen goed bij tijd van het jaar
De Korenbeurs Geersdijk
MARGOT
Spetters Breskens
11
Het is de korte dag van het jaar vandaag.
Mijn vader wees ons daar vroeger altijd op.
Het feit dat we nu weer naar het licht toe
gaan is een fijn idee. Ik vind het in de ochtend na
melijk wel erg donker op dit moment, maar dat
kan ook aan het weer liggen. In ieder geval heb ik
wat meer moeite met wakker worden en opstaan
dan in de zomer. Midwinter en de kerstdis staat
voor de deur. Dit keer gaan wij op de Italiaanse
toer. Althans, mijn jongste man gaat de keuken
in. Hij doet examen dit jaar en wil naar de hotel
school. Een goede keuze denk ik, want hij is nu al
een echte keukenprins. Ik bof maar. Vooraf eten
we antipasti; bruschetta's met blokjes ontvelde
tomaten, verse basilicum aangemaakt met olijf
olie, zwarte peper en balsamicoazijn. Daarbij ser
veert hij bollen buffelmozzarella, goede rauwe
ham van de slager en verse Hollandse tomaten.
Hij leent van een vriend een echte pizzaoven en
gaat daarin pizzabodems bakken die hij er bij wil
serveren. Tussendoor volgt er een vissoep. We
hebben vandaag een pan met viskoppen en gra
ten op het vuur staan. Dat stinkt weliswaar maar
alles voor het goede doel. In de soep wat vongole
en stukken verse vis. Als hoofdgerecht heeft hij
zelfgemaakte pasta bedacht met daarbij een
roomsaus met venkel en biologische kippendijen.
Daarbij komt een mousse van champignons en
parmezaanse kaas. Het toetje komt uit Noord-Ita-
lië; kaiserschmarrn. Bij de koffie hebben we Itali
aanse friandises. Ik hoop dat het een smakelijke
Kerst wordt, ook bij u thuis, maar meer nog wens
ik dat het een mooi, gezellig en warm familiefeest
wordt met al uw dierbaren om u heen. Dat is toch
het allerbelangrijkste in het leven. Naast lekker
eten en drinken dan natuurlijk.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Mijn jongste man gaat met kerst de keuken in. Hij doet
examen dit jaar en wil naar de hotelschool. Een goede
keuze denk ik, want hij is nu al een echte keukenprins
SLUIS Bakkersvrouw Anja Spe-
lier uit Sluis bakt zelf nog
Zeeuwse suikerwafeltjes. Een
echte traktatie, zeker rond deze
tijd van het jaar want van origine
worden ze nieuwjaarswafeltjes
genoemd.
„Mijn schoonvader bakte ze
vroeger in een gietijzeren wafel
ijzer op het vuur", vertelt ze. „Ik
heb overal gezocht naar een ge
schikt wafelijzer en heb dat uit
eindelijk gevonden in Zwitser
land."
Haar wafeltjes zijn een hit,
weet ze. Niet alleen omdat ze zelf
gebakken zijn, maar ook omdat
er niet teveel boter in zit. Ze bakt
ze daarom het hele jaar door.
„Het is zitwerk en dat is best fijn
om tussendoor te doen, wanneer
je veel in de winkel staat", legt ze
uit. „Omdat ze voor de verkoop
zijn, knip ik ze wel eens een
beetje bij zodat ze er mooi uit
zien. Het bakken vind ik erg leuk
en de mensen komen er echt op
af omdat ze vers gemaakt wor
den. Er zijn steeds minder bak
kers die alles zelf bakken. Veel
mensen komen ook om ons spe
culaas en om de tulbanden die
we van brooddeeg bakken. „Een
specialiteit van mijn man" .ver
telt ze trots.
Het recept voor de Zeeuwse
wafeltjes: 500 gr. Zeeuwse room
boter, 450 gr. kristalsuiker, 450
gr. witte basterdsuiker. Zorg dat
de boter zacht is en roer de sui
ker erdoor, voeg er 2 eieren aan
toe en meng dit met grote dee-
ghaken. Voeg er dan 1 kg. patent
bloem aan toe en 3 zakjes vanille
suiker. Maak hier een deegrol
(pillen in bakkerstermen) van.
Laat het deeg afkoelen en snij er
plakjes van die op het wafelijzer
kunnen bakken. Vrolijk kerst
feest.
vrijdag 21 december 2018
GO
Gastvrouw Saskia Melis van Chili
serveert scholfilet, foto dirk jan gjeltema
2018?
Spetters bezit sinds
2014 een Michelinster.
Na ons bezoek weten
we weer waarom.
Chef Laurent Smalle-
gange is een even
wichtskunstenaar. Je
proeft de culinaire
controle in zijn aparte
combinaties. De rauwe
zeebaars met knolsel
der, bergamot, vlier
bloesem, citroen en
sherryazijn was een
voltreffer. Kookperfec-
tie die ook nog eens
prachtig werd geser
veerd met als een
bloem gevouwen rag
fijne knolselder. Ook
de op de Yakiniku-grill
Anja Spelier bakt wafeltjes in haar winkel in Sluis.
FOTO PETER NICOLAI
Gastvrouw Quinty van Spetters geeft uit
leg bij het gerecht, foto peter nicolai
bereide duif (met jus
van gerookte thee)
maakte veel indruk.
Smallegange is een
spetterende chef.
Wel jammer dat de be
diening wat stijfjes is
en het Scandinavische
interieur met verve
lend felle spots oogt
als een meditatie
ruimte.
Restaurant De Korenbeurs: Gastvrouw An
niek schenkt wijn. foto mechteldjansen
proefden uitstekend
bereide dornhaai met
groentencouscous die
door knapperige
lente-ui lekker fris
bleef. De lichtzoete
dressing van mango
en peper tilde de haai-
smaak echt op. Span
nend en verfijnd. We
likke
baarden nog na bij de
zwezerik, met prei
voor de pit en gekon
fijte uien voor het zoet.
Het lekkerste orgaan
vlees dat we in tijden
aten. De Korenbeurs
rekent prettige prijzen
voor hoge kwaliteit.
Ook de bediening is
top.
Net als De Vijverhoeve
is De Korenbeurs een
revelatie. Het restau
rant op landgoed
Rijckholt in Geersdijk
is één van de mooiste
zaken die we hebben
bezocht. Het terras
met uitzicht op lom
merrijk groen is een
droom. Jaco (chef) en
zijn gade Anniek Bak
ker (gastvrouw en
wijnkenner) hebben
oog voor detail. We