Kerstdis Zeeuwse suikerwafeltjes passen goed bij tijd van het jaar De Korenbeurs Geersdijk MARGOT Spetters Breskens 11 Het is de korte dag van het jaar vandaag. Mijn vader wees ons daar vroeger altijd op. Het feit dat we nu weer naar het licht toe gaan is een fijn idee. Ik vind het in de ochtend na melijk wel erg donker op dit moment, maar dat kan ook aan het weer liggen. In ieder geval heb ik wat meer moeite met wakker worden en opstaan dan in de zomer. Midwinter en de kerstdis staat voor de deur. Dit keer gaan wij op de Italiaanse toer. Althans, mijn jongste man gaat de keuken in. Hij doet examen dit jaar en wil naar de hotel school. Een goede keuze denk ik, want hij is nu al een echte keukenprins. Ik bof maar. Vooraf eten we antipasti; bruschetta's met blokjes ontvelde tomaten, verse basilicum aangemaakt met olijf olie, zwarte peper en balsamicoazijn. Daarbij ser veert hij bollen buffelmozzarella, goede rauwe ham van de slager en verse Hollandse tomaten. Hij leent van een vriend een echte pizzaoven en gaat daarin pizzabodems bakken die hij er bij wil serveren. Tussendoor volgt er een vissoep. We hebben vandaag een pan met viskoppen en gra ten op het vuur staan. Dat stinkt weliswaar maar alles voor het goede doel. In de soep wat vongole en stukken verse vis. Als hoofdgerecht heeft hij zelfgemaakte pasta bedacht met daarbij een roomsaus met venkel en biologische kippendijen. Daarbij komt een mousse van champignons en parmezaanse kaas. Het toetje komt uit Noord-Ita- lië; kaiserschmarrn. Bij de koffie hebben we Itali aanse friandises. Ik hoop dat het een smakelijke Kerst wordt, ook bij u thuis, maar meer nog wens ik dat het een mooi, gezellig en warm familiefeest wordt met al uw dierbaren om u heen. Dat is toch het allerbelangrijkste in het leven. Naast lekker eten en drinken dan natuurlijk. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Mijn jongste man gaat met kerst de keuken in. Hij doet examen dit jaar en wil naar de hotelschool. Een goede keuze denk ik, want hij is nu al een echte keukenprins SLUIS Bakkersvrouw Anja Spe- lier uit Sluis bakt zelf nog Zeeuwse suikerwafeltjes. Een echte traktatie, zeker rond deze tijd van het jaar want van origine worden ze nieuwjaarswafeltjes genoemd. „Mijn schoonvader bakte ze vroeger in een gietijzeren wafel ijzer op het vuur", vertelt ze. „Ik heb overal gezocht naar een ge schikt wafelijzer en heb dat uit eindelijk gevonden in Zwitser land." Haar wafeltjes zijn een hit, weet ze. Niet alleen omdat ze zelf gebakken zijn, maar ook omdat er niet teveel boter in zit. Ze bakt ze daarom het hele jaar door. „Het is zitwerk en dat is best fijn om tussendoor te doen, wanneer je veel in de winkel staat", legt ze uit. „Omdat ze voor de verkoop zijn, knip ik ze wel eens een beetje bij zodat ze er mooi uit zien. Het bakken vind ik erg leuk en de mensen komen er echt op af omdat ze vers gemaakt wor den. Er zijn steeds minder bak kers die alles zelf bakken. Veel mensen komen ook om ons spe culaas en om de tulbanden die we van brooddeeg bakken. „Een specialiteit van mijn man" .ver telt ze trots. Het recept voor de Zeeuwse wafeltjes: 500 gr. Zeeuwse room boter, 450 gr. kristalsuiker, 450 gr. witte basterdsuiker. Zorg dat de boter zacht is en roer de sui ker erdoor, voeg er 2 eieren aan toe en meng dit met grote dee- ghaken. Voeg er dan 1 kg. patent bloem aan toe en 3 zakjes vanille suiker. Maak hier een deegrol (pillen in bakkerstermen) van. Laat het deeg afkoelen en snij er plakjes van die op het wafelijzer kunnen bakken. Vrolijk kerst feest. vrijdag 21 december 2018 GO Gastvrouw Saskia Melis van Chili serveert scholfilet, foto dirk jan gjeltema 2018? Spetters bezit sinds 2014 een Michelinster. Na ons bezoek weten we weer waarom. Chef Laurent Smalle- gange is een even wichtskunstenaar. Je proeft de culinaire controle in zijn aparte combinaties. De rauwe zeebaars met knolsel der, bergamot, vlier bloesem, citroen en sherryazijn was een voltreffer. Kookperfec- tie die ook nog eens prachtig werd geser veerd met als een bloem gevouwen rag fijne knolselder. Ook de op de Yakiniku-grill Anja Spelier bakt wafeltjes in haar winkel in Sluis. FOTO PETER NICOLAI Gastvrouw Quinty van Spetters geeft uit leg bij het gerecht, foto peter nicolai bereide duif (met jus van gerookte thee) maakte veel indruk. Smallegange is een spetterende chef. Wel jammer dat de be diening wat stijfjes is en het Scandinavische interieur met verve lend felle spots oogt als een meditatie ruimte. Restaurant De Korenbeurs: Gastvrouw An niek schenkt wijn. foto mechteldjansen proefden uitstekend bereide dornhaai met groentencouscous die door knapperige lente-ui lekker fris bleef. De lichtzoete dressing van mango en peper tilde de haai- smaak echt op. Span nend en verfijnd. We likke baarden nog na bij de zwezerik, met prei voor de pit en gekon fijte uien voor het zoet. Het lekkerste orgaan vlees dat we in tijden aten. De Korenbeurs rekent prettige prijzen voor hoge kwaliteit. Ook de bediening is top. Net als De Vijverhoeve is De Korenbeurs een revelatie. Het restau rant op landgoed Rijckholt in Geersdijk is één van de mooiste zaken die we hebben bezocht. Het terras met uitzicht op lom merrijk groen is een droom. Jaco (chef) en zijn gade Anniek Bak ker (gastvrouw en wijnkenner) hebben oog voor detail. We

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 37