Het went nooit, die digitale rotte tomaat in je gezicht voor u geproefd Winterse David& Arjan 10 Hoe zichtbaarder je wordt, hoe meer shit je over je heen krijgt Nederb^ David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. f\ A /at een gelul', 'schrijft ene Hans terwijl we live op Facebook uitleg geven aan een groepje kijkers. 'Kunnen die gasten niet wat nuttigs gaan doen?' Ik merk aan de reactie van Da vid dat hij schrikt. Hij zat mid den in een persoonlijk verhaal over iets wat hem had geraakt, wat hij daarvan had geleerd en opeens vliegt er een digitale rotte tomaat in ons gezicht. Ik merk dat ik ook reageer, precies tegenovergesteld: waar David op slot schiet, doe ik juist overdreven mijn best. Ik wip op mijn tenen, praat snel ler. Ik voel dat mijn wangen rood kleuren. Net iets te fana tiek en net iets te onhandig wil ik laten zien dat wat we zeggen wél ergens op slaat. Op de schaal van verwensin gen die wij om de oren krij gen, is dit maar een kleintje. Dit gebeurt elke dag weieens. We zijn uitgemaakt voor oplichters, oppervlakkige jon gens, zelfs ooit voor kinder pornohandelaren. We zijn dood gewenst, bedreigd en voor rotte vis uitgemaakt. Omdat we boekjes schrijven en cursussen organiseren. Mijn eerste reflex is lang geweest: terugvechten. Laten zien dat de ander het mis heeft. Dat duizenden mensen profijt hebben van onze pro gramma's. Dat we tientallen medewerkers in vaste dienst hebben die mooie dingen maken. Dat we onszelf al jaren geen winst uitbetalen, alles investeren in onze deelnemers en in gratis producten voor het basisonderwijs en op sociale media. Het hielp niet. Hoe meer mensen we bereiken, hoe meer mensen ons gebruiken als boksbal. Blijkbaar hoort het erbij - iets met een kop en een maaiveld. De kritiek stelt ten opzichte van alle complimenten die we krijgen geen fluit voor. Maar waarom raakt het ons dan zo? En zal dat ooit voorbijgaan? Op TED, het platform voor inspirerende praatjes, zag ik net op tijd het verhaal van succesonderzoeker Richard St. John, die zegt: 'Als je datgene doet wat echt belangrijk voor je is, krijg je een enorme berg aap over je heen'. In het En gels klinkt het beter, want 'crap' betekent poep. Hoe zichtbaarder je wordt, hoe meer shit je over je heen krijgt. Spreek uit waarvoor je staat, wat je gelooft en er is één ding dat je sowieso terug krijgt: poep. Maar aap is ook een acro niem voor een paar standaard reacties. Elke letter heeft heel toepasselijk zijn eigen beteke nis: je krijgt aitidsm (kritiek op alles wat je doet), rejection (je wordt keer op keer afgewe zen), assholes (hufters die le lijke dingen tegen je roepen) en pressure (je kunt zomaar veel druk voelen, omdat ieder een van alles van je vindt). Richard St. John zegt: 'Crap is goed. Zwem erdoorheen, maar blijf wel zwemmen'. Op een gekke manier ont spant dat idee me meteen. Lelijke kritiek went nooit, maar het lijkt me erger om in mijn leven alleen maar dingen te maken waarvan niemand ooit iets vindt. HAROLD HAMERSMA: Saint{Mistol NICOLAAS KLEI: DUET ZATERDAG 15 DECEMBER 2018 GO -Arjan Vergeer Reageren? zo@persgroep.nl Cono Sur 2017, Carme- nère Reserva Especial, Cachapoal Valley, Chili Saint-Christol 2017, Domaine Sainte Sophie, Languedoc, Frankrijk (Terra Vitis) RESERVA CARMHNERE Prachtig rood fruit, waaron der lekker veel duistere bra men. Ook dit oogstjaar weer. Gelukkig biedt cacao wat houvast. Plus vriende lijke tannines die je veilig naar de uit gang leiden. Licht aan het eind van de tunnel. Of is dat de ingang van de glasbak? f Albert Heijn, €9,99 Cijfer De Grote Hamersma 2019: 8,5 Prima Terra Vitis-wijn. Gemaakt met res pect voor de natuur, de werkne mers, toe leveran ciers en de wijndrin kers die zo'n fles opentrek ken. Ook dit jaar weer een aardse, wat 'hartig- zoete' Lan guedoc. Donker, puur, eerlijk fruit, f Plus, €6,49 Cijfer De Grote Hamers- ma: 2019 8,5 Dieprood met olala-bouquet Shiraz Pinotage Nederburg, Founda tion, Duet, western cape, shiraz/ pinotage 2016/17 (Zuid- Afrika) Karaktervol geurend naar rijp fruit, hout, espresso en de ongerepte ruige natuur. Smaakt ondanks zijn nederige prijs zeer hoogstaand. Albert Heijn, €4,99 Abril de Azul y Garanza, navarra 2016 (Spanje) Vrolijke tempra- nillo, met dankzij de 5 procent ca- bernet sauvignon een serieuze on dertoon. Mijn advies: luister beleefd naar handenwrijvende slijters die u voor de kerstdis gran reserva rioja of uitgedroogde médoc uit een winkeldochterjaar aanraden. Trek vervolgens uw eigen plan en schenk deze. Ook de andere wij nen van Azul y Ga ranza, rood en wit, zijn het omfietsen waard, f Ekopiaza, vinoblesse.nl, bio- wijnclub.nl e.a., €8,49 ibrildi'Azu v Parana Librandi, cirö, rosso clas- sico 2016 (Italië) Cirö ligt in Calabrië, de wreef en punt van de Italiaanse laars. Dé rode druif hier is gaglioppo. Daarvan kun je verleide lijke wijn maken, zijdezacht als bourgogne, met spece rijen, avontuurlijke geuren en smaken van stavast. Verkrijgbaar bij Gall Galt, €11,99 LIBI7ANDI LUNA ARGENTA Luna Argenta 2016, Negroamaro Primitivo 'Appassite', Puglia, Italië 'Appassite' bete kent dat de wijn deels van gedroogde druiven is gemaakt. Daarom: lekker zoet kren terig. Je proeft ge welde prui men, het zoet van kersen likeur. Zacht, fluwelig en mild decadent. En dat bij Hema. f Hema, €8,50 Cijfer De Grote Hamersma 2019: 8,5

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 82