Het went nooit, die
digitale rotte tomaat
in je gezicht
voor u geproefd Winterse
David& Arjan
10
Hoe zichtbaarder
je wordt, hoe
meer shit je over
je heen krijgt
Nederb^
David en Arjan (r.)
van geluksplatform
365 Dagen Succesvol
delen hun lessen
voor een leuker leven.
f\ A /at een gelul',
'schrijft ene
Hans terwijl
we live op
Facebook
uitleg geven aan een groepje
kijkers. 'Kunnen die gasten
niet wat nuttigs gaan doen?'
Ik merk aan de reactie van Da
vid dat hij schrikt. Hij zat mid
den in een persoonlijk verhaal
over iets wat hem had geraakt,
wat hij daarvan had geleerd en
opeens vliegt er een digitale
rotte tomaat in ons gezicht.
Ik merk dat ik ook reageer,
precies tegenovergesteld: waar
David op slot schiet, doe ik
juist overdreven mijn best. Ik
wip op mijn tenen, praat snel
ler. Ik voel dat mijn wangen
rood kleuren. Net iets te fana
tiek en net iets te onhandig
wil ik laten zien dat wat we
zeggen wél ergens op slaat.
Op de schaal van verwensin
gen die wij om de oren krij
gen, is dit maar een kleintje.
Dit gebeurt elke dag weieens.
We zijn uitgemaakt voor
oplichters, oppervlakkige jon
gens, zelfs ooit voor kinder
pornohandelaren. We zijn
dood gewenst, bedreigd en
voor rotte vis uitgemaakt.
Omdat we boekjes schrijven
en cursussen organiseren.
Mijn eerste reflex is lang
geweest: terugvechten. Laten
zien dat de ander het mis
heeft. Dat duizenden mensen
profijt hebben van onze pro
gramma's. Dat we tientallen
medewerkers in vaste dienst
hebben die mooie dingen
maken. Dat we onszelf al jaren
geen winst uitbetalen, alles
investeren in onze deelnemers
en in gratis producten voor
het basisonderwijs en op
sociale media.
Het hielp niet. Hoe meer
mensen we bereiken, hoe
meer mensen ons gebruiken
als boksbal. Blijkbaar hoort
het erbij - iets met een kop en
een maaiveld.
De kritiek stelt ten opzichte
van alle complimenten die we
krijgen geen fluit voor. Maar
waarom raakt het ons dan zo?
En zal dat ooit voorbijgaan?
Op TED, het platform voor
inspirerende praatjes, zag ik
net op tijd het verhaal van
succesonderzoeker Richard St.
John, die zegt: 'Als je datgene
doet wat echt belangrijk voor
je is, krijg je een enorme berg
aap over je heen'. In het En
gels klinkt het beter, want
'crap' betekent poep. Hoe
zichtbaarder je wordt, hoe
meer shit je over je heen
krijgt. Spreek uit waarvoor je
staat, wat je gelooft en er is één
ding dat je sowieso terug
krijgt: poep.
Maar aap is ook een acro
niem voor een paar standaard
reacties. Elke letter heeft heel
toepasselijk zijn eigen beteke
nis: je krijgt aitidsm (kritiek
op alles wat je doet), rejection
(je wordt keer op keer afgewe
zen), assholes (hufters die le
lijke dingen tegen je roepen)
en pressure (je kunt zomaar
veel druk voelen, omdat ieder
een van alles van je vindt).
Richard St. John zegt: 'Crap is
goed. Zwem erdoorheen, maar
blijf wel zwemmen'.
Op een gekke manier ont
spant dat idee me meteen.
Lelijke kritiek went nooit,
maar het lijkt me erger om
in mijn leven alleen maar
dingen te maken waarvan
niemand ooit iets vindt.
HAROLD HAMERSMA:
Saint{Mistol
NICOLAAS KLEI:
DUET
ZATERDAG 15 DECEMBER 2018 GO
-Arjan Vergeer
Reageren? zo@persgroep.nl
Cono Sur
2017, Carme-
nère Reserva
Especial,
Cachapoal
Valley, Chili
Saint-Christol
2017, Domaine
Sainte Sophie,
Languedoc,
Frankrijk
(Terra Vitis)
RESERVA
CARMHNERE
Prachtig rood
fruit, waaron
der lekker veel
duistere bra
men. Ook dit
oogstjaar
weer. Gelukkig
biedt cacao
wat houvast.
Plus vriende
lijke tannines
die je veilig
naar de uit
gang leiden.
Licht aan het
eind van de tunnel. Of is dat de
ingang van de glasbak?
f Albert Heijn, €9,99
Cijfer De Grote Hamersma
2019: 8,5
Prima Terra
Vitis-wijn.
Gemaakt
met res
pect voor
de natuur,
de werkne
mers, toe
leveran
ciers en
de wijndrin
kers die
zo'n fles
opentrek
ken. Ook
dit jaar
weer een
aardse, wat
'hartig-
zoete' Lan
guedoc. Donker, puur,
eerlijk fruit,
f Plus, €6,49
Cijfer De Grote Hamers-
ma: 2019 8,5
Dieprood met
olala-bouquet
Shiraz Pinotage
Nederburg,
Founda
tion, Duet,
western
cape,
shiraz/
pinotage
2016/17
(Zuid-
Afrika)
Karaktervol
geurend
naar rijp
fruit, hout,
espresso
en de
ongerepte ruige natuur.
Smaakt ondanks zijn
nederige prijs zeer
hoogstaand.
Albert Heijn, €4,99
Abril de Azul y
Garanza, navarra
2016 (Spanje)
Vrolijke tempra-
nillo, met dankzij
de 5 procent ca-
bernet sauvignon
een serieuze on
dertoon. Mijn
advies: luister
beleefd naar
handenwrijvende
slijters die u voor
de kerstdis
gran reserva rioja
of uitgedroogde
médoc uit een
winkeldochterjaar
aanraden. Trek
vervolgens uw
eigen plan en
schenk deze.
Ook de andere wij
nen van Azul y Ga
ranza, rood en wit, zijn het
omfietsen waard,
f Ekopiaza, vinoblesse.nl, bio-
wijnclub.nl e.a., €8,49
ibrildi'Azu v Parana
Librandi, cirö,
rosso clas-
sico 2016
(Italië)
Cirö ligt in
Calabrië,
de wreef
en punt
van de
Italiaanse
laars. Dé
rode druif
hier is
gaglioppo.
Daarvan
kun je
verleide
lijke wijn
maken,
zijdezacht
als bourgogne, met spece
rijen, avontuurlijke geuren
en smaken van stavast.
Verkrijgbaar bij Gall
Galt, €11,99
LIBI7ANDI
LUNA
ARGENTA
Luna Argenta
2016,
Negroamaro
Primitivo
'Appassite',
Puglia, Italië
'Appassite' bete
kent dat de wijn
deels van
gedroogde
druiven is
gemaakt.
Daarom:
lekker
zoet kren
terig. Je
proeft ge
welde prui
men, het
zoet van
kersen
likeur.
Zacht,
fluwelig
en mild
decadent.
En dat bij Hema.
f Hema, €8,50
Cijfer De Grote Hamersma
2019: 8,5