Concentreer je met de pomodoro-methode
i
5
Een rode kook-
wekker in de vorm
van een tomaat.
Timer op 25 minuten
en geconcentreerd
aan de slag. Voor
Francesco Cirillo is
dit al sinds eind jaren
80 dé methode om
efficiënter te werken.
We nemen de proef
op de som.
Ons werkgeheugen
kan maar één
taak tegelijkertijd
uitvoeren'
I Je kunt uren
Netflixen,
maar bij een
moeilijke
rekensom
verliesje
na tien
minuten je
concentratie'
Precies 25 minuten. Non-stop
werken. Zonder afleiding.
Daarna mag ik vijf minuten
pauzeren. Moet te doen zijn.
Toch? De kookwekker tikt
op mijn bureau om me eraan te her
inneren dat ik me niet moet laten
verleiden tot een rondje sociale me
dia, cappuccino halen of mijn mails
checken. Het gaat tien minuten goed.
Dan wil ik 'even' iets opzoeken op
internet en voordat ik het weet ben
ik mijn 'kerntaak' vergeten.
Volgens de Italiaanse consultant
Franceso Cirillo moet ik nu opnieuw
beginnen. „Als een pomodoro door
iets of iemand wordt onderbroken,
moet hij als vervallen worden be
schouwd", stelt de schrijver in zijn
boek De Pomodoro Techniek, dat dit
najaar is uitgekomen (Maven Publis-
hing, €17,50). Ik raak een beetje ge
frustreerd. Kom op zeg, een klein
halfuur focussen, dat moet ik toch
zeker wel kunnen?
Cirillo ontdekte de methode in
1987, toen hij voor zijn studie een
hoofdstuk uit een sociologieboek
moest lezen. Op zich geen probleem,
ware het niet dat hij vakantie had en
de taak al een tijdje aan het uitstellen
was. Een kookwekker in de vorm van
een tomaat was voor hem de oplos
sing. „Toen de pomodoro afging en
die eerste geplande werkperiode
voorbij was, was de zee weer kalm. Ik
wist dat ik het kon", schrijft Cirillo.
Eerlijk geeft hij toe dat hij de wekker
toen op twee minuten had gezet,
maar het was een begin.
Brein
Hoe toepasbaar is de dertig jaar oude
methode vandaag nog? Heel toepas
baar, volgens de Italiaan. De grootste
bron van afleiding blijft, ook met de
afleidingen van nu, ons eigen brein.
Stefan van der Stigchel, hoogleraar
cognitieve psychologie aan de Uni
versiteit Utrecht, legt uit hoe dat
werkt. „Je concentreren doe je door
middel van je werkgeheugen. Dat
werkgeheugen kan maar één taak te
gelijkertijd uitvoeren. Als je je aan
het concentreren bent en er komt een
telefoontje of een mailtje doorheen,
ben je uit je concentratie. En dat staat
nog los van het feit dat oneindige
concentratie niet bestaat en elk brein
op een gegeven moment gewoon
moe is."
Dat vindt Van der Stigchel, die
onlangs zelf het boek Concentratie
scheef, meteen het lastige aan de
pomodoro-methode. „Cirillo gaat er
vanuit dat er een vaste periode be
staat waarin je je kunt concentreren,
maar dat is afhankelijk van de taken
die je uitvoert. Je kunt bij wijze van
spreken urenlang geboeid naar Net-
flix kijken, maar bij het maken van
moeilijke rekensommen verlies je na
tien minuten je concentratie." Wel
kun je je concentratievermogen trai
nen door steeds langer te focussen.
„Ik zou de principes van de pomo-
doro-techniek ter harte nemen, maar
je niet op die tijden vastpinnen."
Ook lastig aan geconcentreerd wer
ken: afleiding waaraan je weinig kunt
veranderen. In een kantoor zijn nu
eenmaal mensen aanwezig die je 'las-
tigvallen' met vragen. „Bescherm de
pomodoro", adviseert Cirillo. Dat be
tekent concreet dat je iemand vertelt
dat je ergens op terugkomt, na afloop
van de pomodoro.
Werkplek
Van der Stigchel: „Kantoortuinen
zijn onmogelijke plekken om je te
concentreren." Daarvoor kun je het
beste een rustige werkplek zoeken,
offline gaan en alle digitale meldin
gen uitzetten. Zelf gebruikt Van der
Stigchel geen keukenwekker. „Ik
maak met mezelf een afspraak over
wat ik wil bereiken, bijvoorbeeld een
bepaald aantal woorden schrijven.
Eigenlijk is dat een soort pomodoro,
ik ben heel trots als het is gelukt. Ons
brein is gek op dat soort beloningen."
Sinds ik Cirillo's boek heb gelezen,
bedenk ik bij mijn to-dolijst hoeveel
tijd elke taak ongeveer kost. Ik merk
dat ik taken die ik normaal gesproken
voor me uit zou schuiven, iets mak
kelijker gedaan krijg doordat ik ze bo
venaan zet. Soms lukt het om onge
stoord te werken, zonder afleidingen.
Maar of dat nu echt komt door die
tikkende tomaat?
DE POMODORO
GO ZATERDAG 15 DECEMBER 2018
MARLOE VAN DER SCHRIER
-STEFAN VAN DER STIGCHEL
Aan de slag met een
tikkende tomaat
Een pomodoro
bestaat uit 25
minuten wer
ken, gevolgd
door 5 minu
ten pauze.
Na vier van dit
soort sessies
moet je een
langere pauze
houden van
een kwartier
tot een halfuur.
Maak aan het
begin van de
dag een taken-
lijst, waarbij je
inschat hoe
veel pomo-
doro's een taak
kost. Maak op
basis hiervan
een daginde
ling.
Ben je halver
wege een
pomodoro
onverwachts al
klaar met een
taak? Dan kun
je in de reste
rende tijd
verbeteringen
aanbrengen.
Schat je in dat
je op een werk
dag meer dan
vijf pomodoro's
nodig hebt?
Dan is de taak
te ingewikkeld
en moetje hem
opsplitsen in
kleinere delen.
Dat zorgt er
voor dat je
meer overzicht
houdt.
Veel kleine
taken kunnen
worden gebun
deld in één
pomodoro.
Je e-mail
bijwerken,
bijvoorbeeld.