Concentreer je met de pomodoro-methode i 5 Een rode kook- wekker in de vorm van een tomaat. Timer op 25 minuten en geconcentreerd aan de slag. Voor Francesco Cirillo is dit al sinds eind jaren 80 dé methode om efficiënter te werken. We nemen de proef op de som. Ons werkgeheugen kan maar één taak tegelijkertijd uitvoeren' I Je kunt uren Netflixen, maar bij een moeilijke rekensom verliesje na tien minuten je concentratie' Precies 25 minuten. Non-stop werken. Zonder afleiding. Daarna mag ik vijf minuten pauzeren. Moet te doen zijn. Toch? De kookwekker tikt op mijn bureau om me eraan te her inneren dat ik me niet moet laten verleiden tot een rondje sociale me dia, cappuccino halen of mijn mails checken. Het gaat tien minuten goed. Dan wil ik 'even' iets opzoeken op internet en voordat ik het weet ben ik mijn 'kerntaak' vergeten. Volgens de Italiaanse consultant Franceso Cirillo moet ik nu opnieuw beginnen. „Als een pomodoro door iets of iemand wordt onderbroken, moet hij als vervallen worden be schouwd", stelt de schrijver in zijn boek De Pomodoro Techniek, dat dit najaar is uitgekomen (Maven Publis- hing, €17,50). Ik raak een beetje ge frustreerd. Kom op zeg, een klein halfuur focussen, dat moet ik toch zeker wel kunnen? Cirillo ontdekte de methode in 1987, toen hij voor zijn studie een hoofdstuk uit een sociologieboek moest lezen. Op zich geen probleem, ware het niet dat hij vakantie had en de taak al een tijdje aan het uitstellen was. Een kookwekker in de vorm van een tomaat was voor hem de oplos sing. „Toen de pomodoro afging en die eerste geplande werkperiode voorbij was, was de zee weer kalm. Ik wist dat ik het kon", schrijft Cirillo. Eerlijk geeft hij toe dat hij de wekker toen op twee minuten had gezet, maar het was een begin. Brein Hoe toepasbaar is de dertig jaar oude methode vandaag nog? Heel toepas baar, volgens de Italiaan. De grootste bron van afleiding blijft, ook met de afleidingen van nu, ons eigen brein. Stefan van der Stigchel, hoogleraar cognitieve psychologie aan de Uni versiteit Utrecht, legt uit hoe dat werkt. „Je concentreren doe je door middel van je werkgeheugen. Dat werkgeheugen kan maar één taak te gelijkertijd uitvoeren. Als je je aan het concentreren bent en er komt een telefoontje of een mailtje doorheen, ben je uit je concentratie. En dat staat nog los van het feit dat oneindige concentratie niet bestaat en elk brein op een gegeven moment gewoon moe is." Dat vindt Van der Stigchel, die onlangs zelf het boek Concentratie scheef, meteen het lastige aan de pomodoro-methode. „Cirillo gaat er vanuit dat er een vaste periode be staat waarin je je kunt concentreren, maar dat is afhankelijk van de taken die je uitvoert. Je kunt bij wijze van spreken urenlang geboeid naar Net- flix kijken, maar bij het maken van moeilijke rekensommen verlies je na tien minuten je concentratie." Wel kun je je concentratievermogen trai nen door steeds langer te focussen. „Ik zou de principes van de pomo- doro-techniek ter harte nemen, maar je niet op die tijden vastpinnen." Ook lastig aan geconcentreerd wer ken: afleiding waaraan je weinig kunt veranderen. In een kantoor zijn nu eenmaal mensen aanwezig die je 'las- tigvallen' met vragen. „Bescherm de pomodoro", adviseert Cirillo. Dat be tekent concreet dat je iemand vertelt dat je ergens op terugkomt, na afloop van de pomodoro. Werkplek Van der Stigchel: „Kantoortuinen zijn onmogelijke plekken om je te concentreren." Daarvoor kun je het beste een rustige werkplek zoeken, offline gaan en alle digitale meldin gen uitzetten. Zelf gebruikt Van der Stigchel geen keukenwekker. „Ik maak met mezelf een afspraak over wat ik wil bereiken, bijvoorbeeld een bepaald aantal woorden schrijven. Eigenlijk is dat een soort pomodoro, ik ben heel trots als het is gelukt. Ons brein is gek op dat soort beloningen." Sinds ik Cirillo's boek heb gelezen, bedenk ik bij mijn to-dolijst hoeveel tijd elke taak ongeveer kost. Ik merk dat ik taken die ik normaal gesproken voor me uit zou schuiven, iets mak kelijker gedaan krijg doordat ik ze bo venaan zet. Soms lukt het om onge stoord te werken, zonder afleidingen. Maar of dat nu echt komt door die tikkende tomaat? DE POMODORO GO ZATERDAG 15 DECEMBER 2018 MARLOE VAN DER SCHRIER -STEFAN VAN DER STIGCHEL Aan de slag met een tikkende tomaat Een pomodoro bestaat uit 25 minuten wer ken, gevolgd door 5 minu ten pauze. Na vier van dit soort sessies moet je een langere pauze houden van een kwartier tot een halfuur. Maak aan het begin van de dag een taken- lijst, waarbij je inschat hoe veel pomo- doro's een taak kost. Maak op basis hiervan een daginde ling. Ben je halver wege een pomodoro onverwachts al klaar met een taak? Dan kun je in de reste rende tijd verbeteringen aanbrengen. Schat je in dat je op een werk dag meer dan vijf pomodoro's nodig hebt? Dan is de taak te ingewikkeld en moetje hem opsplitsen in kleinere delen. Dat zorgt er voor dat je meer overzicht houdt. Veel kleine taken kunnen worden gebun deld in één pomodoro. Je e-mail bijwerken, bijvoorbeeld.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 77