Er valt een traan op de aardappel GIPHARTS KOOKEILAND Ronald Giphart is best een onverstoorbaar type, maar bij aan tafel bij chef-kok Erik van den Eijnde kreeg hij tranen in zijn ogen. De Fransen noemen het épater le bourgeois' oftewel de burgers imponeren'. Vaak pro beren sjieke koks hun gasten te overdonderen met onnavolg bare smaken en ingewikkelde bereidingswijzen. Daarom is het vaak des te knapper als een chef indruk weet te maken met simpele producten en ingre diënten, in plaats van met een achtbaan aan gastronomische ongein. Afgelopen zomer verscheen op de verjaardag van wijlen mijn vader mijn stukje over diens bijzondere aardappel- koek, een bijdrage waarop ik veel reacties kreeg (waarvoor dank!). Mijn vader wist van iets eenvoudigs als een aardappel een buitengewoon aangenaam gerecht te maken. De avond dat mijn bijdrage in de krant stond had ik een reservering bij De Keuken Van Gastmaal op de Utrechtse Bilt- straat, een van mijn favoriete restaurants aller tijden. Chef Erik van den Eijnde moet in zijn reserveringsboek heb ben gezien dat mijn vrouw en ik kwamen eten, want voor de maaltijd kregen we als amuse een mini-uitvoering van... mijn vaders aardappelschotel. Nu ga ik redelijk stoïcijns door het leven, net als mijn va der, maar toch schoot ik even vol. Al was het maar omdat Eriks aardappelkoek zich mak kelijk kon meten met die van mijn ouweheer. Dit alles speelde zich afin au gustus, in een periode waarin we weken aaneen waren geteis terd door een zinderende hitte. De meeste koks hebben niet per se een voorliefde voor broeierige zomers, zeker niet als de temperaturen ook 's avonds tegen de 30 graden lopen. Gasten hebben dan vaak minder zin om uit eten te gaan en gerechten zijn in de regel niet op hun smakelijkst. Erik - een chef die wars is van extravagantie en culinaire op smuk, zonder dat zijn keuken eenvoudig of simpel is - had zijn restaurant in die warme dagen zelfs een paar dagen ge sloten omdat hij zijn bezoekers niet het optimale kon voor schotelen. Op dagen dat hij wel open was, probeerde hij of hij ge rechten kon serveren die waren aangepast aan de weersomstan digheden. En dus kwam hij met een ijskoude Spaanse gazpacho en experimenteerde hij met tzatziki en andere ver koelende schotels. Onze maaltijd op de verjaar dag van mijn vader sloot Erik af met een nagerecht dat mij van mijn sokken blies: panna cotta van komkommer. Ik was zo ver rukt dat ik Erik om het recept vroeg, want deze heerlijkheid kan en mag de lezers van deze krant niet worden onthouden. Daarom hierbij een heerlijk verfrissend toetje, ook in win terse tijden. 40 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 128