m. ssa mgm (2016) inu 7 WINNAARS HEEL HOLLAND BAKT Feelgoodprogramma Heel Holland Bakt begint zondag aan zijn zesde seizoen. Hoe vergaat het de vorige vijf winnaars? We spraken de laatste winnaar (Hans) en de eerste (Rutger). Soms zet ik mijn bakhoofd even uit Hans Spitsbaard 'kan nu het dubbele van toen hij won', zegt hij over zich zelf. De winnaar van vo rig seizoen is sinds een halfjaar twee dagen per week in de leer bij patisserie De Rouw in Vught. „Pure luxe. Ik kruip een hele dag in de broekzak van chocolatier Roderick Oosterbos, die met het blote oog ziet of de chocolade 30 of 30,5 graden is. Een betere leerschool is er niet." Hij volgt ook een chocolaterie-opleiding in Antwerpen. Maar daar stopt hij mee. „Ik loop te ver vooruit." Het winnen van een van de popu lairste programma's op de Neder landse televisie levert veel op, maar kost ook veel. Hans volgde een mediatraining en nam een agent in de arm die zakelijke afspraken voor hem regelt. De eerste winnaar, Rut ger van den Broek, had ook een ma nager, maar doet tegenwoordig veel zelf. „Ik ben met de jaren gegroeid. Ik durf zakelijk te zijn. Mensen denken dat je alles doet voor een boekenbon en een fles wijn. Ze realiseren niet hoeveel energie en tijd het kost om overal op te komen draven. Ik stel nu voorwaarden. Je loodgieter betaal je toch ook niet uit in cadeaubonnen?" Sarena Solari (winnaar seizoen 3) heeft haar activiteiten na alle hectiek op een laag pitje gezet. Tot zeker eind maart 2019 organiseert ze geen eet- reizen meer naar Italië en blijven e- mails onbeantwoord. Op haar web site staat: „Veertien groepsreizen (211 gasten!) heb ik georganiseerd en daarnaast nog meerdere op maat ge maakte reizen en heel veel andere leuke workshops en evenementen in Nederland. Hoe geweldig het alle maal ook is, een beetje pauze heb ik tussendoor niet gehad en dat begin ik nu helaas wel te merken. Daarom zal ik de komende tijd een broodnodige pauze inlassen om uit te rusten, maar ook om weer hele mooie en leuke dingen te bedenken voor de ko mende jaren." Koekjesbijbel Wat de oud-winnaars wel allemaal gemeen hebben, is dat ze na het win nen van het programma kunnen le ven van het bakken. Neem Rutger. Vijfjaar na dato is hij nog lang niet uitgebakken. De 496 pagina's tel lende Koekjesbijbel is het meest recente exemplaar in een reeks van inmiddels vijfbakboeken. Volgend jaar staan er nog drie op de planning. Hij kan nog niet alles verklappen, maar één ervan wordt een cakeboek. Door bedenk-, bak en fotografie- dagen af te bakenen zorgt hij voor ef ficiëntie in zijn werkweek. Hij spit regelmatig in zijn collectie van zes honderd kookboeken, op zoek naar nieuwe ideeën en technieken. Voor inspiratie gaat hij vaak naar Parijs; wat hem betreft de patisserie-hoofd stad van Europa. Dit weekend struint hij met zijn vriend over de kerst markt in Lille. „Ik heb ideeën voor nog wel vijf koekjesboeken. „Appeltaart, Snickers, alle smaken kan je verwerken in een koekje." Bovenal wil hij een thuis- bakker blijven. Dus geen ingewik kelde termen of industriële appara ten. „Mijn recepten kun je ook als be ginner in je eigen keuken maken." Een dieptepunt was het verlies van zijn moeder. Ze overleed een jaar na zijn winst. „Dat was een enorme emotionele achtbaan. Toen heb ik een tijdje rustiger aangedaan." Vorig jaar april zegde hij zijn baan op als verpleegkundige; sindsdien werkt hij full-time aan zijn bedrijf Rutger Bakt. „Nu ik me focus op één ding, heb ik rust. „Ik kan eindelijk een avondje Netflixen. Dan gaat mijn bakhoofd even uit." Hij ambieert niet langer een eigen winkel. „Uiteinde lijk vind ik inspireren leuker dan pro duceren." Annemarie Pronk (winnaar sei zoen 4) is wél heel druk met produ ceren en heeft het daarom te druk voor een interview. Ze heeft een ei gen studio in Scheveningen waar ze workshops en demonstraties geeft. Ook schreef ze een boek en bakte tweewekelijks in het EO-programma Van Harte. Daarnaast was ze lijstdu wer (plaats 50) voor de Christen- Unie/SGP bij de gemeenteraadsver- kiezingen in Den Haag dit jaar. An nemarie is sinds haar achttiende lid van de Christenunie en werkte ja renlang voor het Leger des Heils. Menno (seizoen 2), die eerder met een burn-out kampte, doet het net als Sarena rustiger aan. Wel bracht hij in 2017 zijn tweede boek uit, Menno's Superheroes kookboek, waarin zijn voorliefde voor superhelden en Ame rika ruim baan krijgt. Hij postte op zijn Instagramaccount een openhar tige brief na het overlijden van zijn held, schrijver en stripauteur Stan Lee. Proeven Hans, de laatste winnaar, is nog volop bezig zijn bakkennis te vergroten. „Bij De Rouw lachten ze me uit, maar ik keek ontzettend uit naar chocola deletters maken. Met je armen in zo'n enorme massa boter en choco lade roeren, dat is machtig werk. Jam mer dat Sinterklaas weer voorbij is." Hij slaat regelmatig zijn lunch over omdat er zoveel valt te proeven. „Mijn oma (bij wie hij woont, red.) is ook al een kilootje aangekomen." Het verfijnde van chocolade bevalt hem. „Honderd saucijzenbroodjes fa briceren is toch wat grover werk dan een chocoladekerstman knutselen." Bonbons maken vindt hij ook leuk. Liefst niet te gek. „Chocolade met komkommer en peper roept alleen maar vragen op." Zijn grote droom? Een eigen cho colaterie. De plannen daarvoor zijn al aardig concreet. Hij hoopt binnen maximaal twee jaar de deuren te ope nen. Zijn studie Technische Bedrijfs kunde staat voorlopig in de ijskast, „Totdat die kennis echt nodig blijkt voor mijn zaak." Hij denkt nog niet aan zelfstandig wonen. Zijn oma van 83 heeft onder steuning nodig. „Zij heeft zoveel jaar voor mij gezorgd, nu is het haar tijd." zaterdag 8 december 2018 BROEK (2013) wOluJJS HANS SPITSBAARD (2017) „Mijn oma is ook al een kilootje aangekomen." fotomax/rolandj reinders A Rutger: „Ideeën voor nog wel vijf koekjesboeken." fotoingridhofstra Zoet bakleven na de winst Virginia Groenendijk Vught - Rutger van den Broek ANNEMARIE PRONK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 7