m.
ssa
mgm (2016) inu
7
WINNAARS HEEL HOLLAND BAKT
Feelgoodprogramma Heel Holland
Bakt begint zondag aan zijn zesde seizoen.
Hoe vergaat het de vorige vijf winnaars?
We spraken de laatste winnaar (Hans) en de
eerste (Rutger).
Soms zet ik
mijn bakhoofd
even uit
Hans Spitsbaard 'kan nu
het dubbele van toen hij
won', zegt hij over zich
zelf. De winnaar van vo
rig seizoen is sinds een
halfjaar twee dagen per week in de
leer bij patisserie De Rouw in Vught.
„Pure luxe. Ik kruip een hele dag in
de broekzak van chocolatier Roderick
Oosterbos, die met het blote oog ziet
of de chocolade 30 of 30,5 graden is.
Een betere leerschool is er niet." Hij
volgt ook een chocolaterie-opleiding
in Antwerpen. Maar daar stopt hij
mee. „Ik loop te ver vooruit."
Het winnen van een van de popu
lairste programma's op de Neder
landse televisie levert veel op, maar
kost ook veel. Hans volgde een
mediatraining en nam een agent in
de arm die zakelijke afspraken voor
hem regelt. De eerste winnaar, Rut
ger van den Broek, had ook een ma
nager, maar doet tegenwoordig veel
zelf. „Ik ben met de jaren gegroeid. Ik
durf zakelijk te zijn. Mensen denken
dat je alles doet voor een boekenbon
en een fles wijn. Ze realiseren niet
hoeveel energie en tijd het kost om
overal op te komen draven. Ik stel nu
voorwaarden. Je loodgieter betaal je
toch ook niet uit in cadeaubonnen?"
Sarena Solari (winnaar seizoen 3)
heeft haar activiteiten na alle hectiek
op een laag pitje gezet. Tot zeker eind
maart 2019 organiseert ze geen eet-
reizen meer naar Italië en blijven e-
mails onbeantwoord. Op haar web
site staat: „Veertien groepsreizen (211
gasten!) heb ik georganiseerd en
daarnaast nog meerdere op maat ge
maakte reizen en heel veel andere
leuke workshops en evenementen in
Nederland. Hoe geweldig het alle
maal ook is, een beetje pauze heb ik
tussendoor niet gehad en dat begin ik
nu helaas wel te merken. Daarom zal
ik de komende tijd een broodnodige
pauze inlassen om uit te rusten, maar
ook om weer hele mooie en leuke
dingen te bedenken voor de ko
mende jaren."
Koekjesbijbel
Wat de oud-winnaars wel allemaal
gemeen hebben, is dat ze na het win
nen van het programma kunnen le
ven van het bakken. Neem Rutger.
Vijfjaar na dato is hij nog lang niet
uitgebakken. De 496 pagina's tel
lende Koekjesbijbel is het meest
recente exemplaar in een reeks van
inmiddels vijfbakboeken. Volgend
jaar staan er nog drie op de planning.
Hij kan nog niet alles verklappen,
maar één ervan wordt een cakeboek.
Door bedenk-, bak en fotografie-
dagen af te bakenen zorgt hij voor ef
ficiëntie in zijn werkweek. Hij spit
regelmatig in zijn collectie van zes
honderd kookboeken, op zoek naar
nieuwe ideeën en technieken. Voor
inspiratie gaat hij vaak naar Parijs;
wat hem betreft de patisserie-hoofd
stad van Europa. Dit weekend struint
hij met zijn vriend over de kerst
markt in Lille.
„Ik heb ideeën voor nog wel vijf
koekjesboeken. „Appeltaart, Snickers,
alle smaken kan je verwerken in een
koekje." Bovenal wil hij een thuis-
bakker blijven. Dus geen ingewik
kelde termen of industriële appara
ten. „Mijn recepten kun je ook als be
ginner in je eigen keuken maken."
Een dieptepunt was het verlies van
zijn moeder. Ze overleed een jaar na
zijn winst. „Dat was een enorme
emotionele achtbaan. Toen heb ik
een tijdje rustiger aangedaan."
Vorig jaar april zegde hij zijn baan op
als verpleegkundige; sindsdien werkt
hij full-time aan zijn bedrijf Rutger
Bakt. „Nu ik me focus op één ding,
heb ik rust. „Ik kan eindelijk een
avondje Netflixen. Dan gaat mijn
bakhoofd even uit." Hij ambieert niet
langer een eigen winkel. „Uiteinde
lijk vind ik inspireren leuker dan pro
duceren."
Annemarie Pronk (winnaar sei
zoen 4) is wél heel druk met produ
ceren en heeft het daarom te druk
voor een interview. Ze heeft een ei
gen studio in Scheveningen waar ze
workshops en demonstraties geeft.
Ook schreef ze een boek en bakte
tweewekelijks in het EO-programma
Van Harte. Daarnaast was ze lijstdu
wer (plaats 50) voor de Christen-
Unie/SGP bij de gemeenteraadsver-
kiezingen in Den Haag dit jaar. An
nemarie is sinds haar achttiende lid
van de Christenunie en werkte ja
renlang voor het Leger des Heils.
Menno (seizoen 2), die eerder met
een burn-out kampte, doet het net
als Sarena rustiger aan. Wel bracht hij
in 2017 zijn tweede boek uit, Menno's
Superheroes kookboek, waarin zijn
voorliefde voor superhelden en Ame
rika ruim baan krijgt. Hij postte op
zijn Instagramaccount een openhar
tige brief na het overlijden van zijn
held, schrijver en stripauteur Stan
Lee.
Proeven
Hans, de laatste winnaar, is nog volop
bezig zijn bakkennis te vergroten.
„Bij De Rouw lachten ze me uit, maar
ik keek ontzettend uit naar chocola
deletters maken. Met je armen in
zo'n enorme massa boter en choco
lade roeren, dat is machtig werk. Jam
mer dat Sinterklaas weer voorbij is."
Hij slaat regelmatig zijn lunch over
omdat er zoveel valt te proeven.
„Mijn oma (bij wie hij woont, red.) is
ook al een kilootje aangekomen."
Het verfijnde van chocolade bevalt
hem. „Honderd saucijzenbroodjes fa
briceren is toch wat grover werk dan
een chocoladekerstman knutselen."
Bonbons maken vindt hij ook leuk.
Liefst niet te gek. „Chocolade met
komkommer en peper roept alleen
maar vragen op."
Zijn grote droom? Een eigen cho
colaterie. De plannen daarvoor zijn al
aardig concreet. Hij hoopt binnen
maximaal twee jaar de deuren te ope
nen. Zijn studie Technische Bedrijfs
kunde staat voorlopig in de ijskast,
„Totdat die kennis echt nodig blijkt
voor mijn zaak."
Hij denkt nog niet aan zelfstandig
wonen. Zijn oma van 83 heeft onder
steuning nodig. „Zij heeft zoveel jaar
voor mij gezorgd, nu is het haar tijd."
zaterdag 8 december 2018
BROEK (2013)
wOluJJS
HANS SPITSBAARD
(2017)
„Mijn oma is ook al een kilootje aangekomen." fotomax/rolandj reinders
A Rutger: „Ideeën voor nog wel vijf koekjesboeken." fotoingridhofstra
Zoet bakleven na de winst
Virginia Groenendijk
Vught
- Rutger van den Broek
ANNEMARIE PRONK