VOOR U GEPROEFD Rodekool 7 Fotogenieker dan avocado, gezonder dan sinaasappels en winterhard als de sterkste pieper. Maar hoe smaakt rodekool in pot, blik of pak? Ons panel proeft acht varianten. Jumbo Ekoplaza Hak Albert Heijn Freshona (Lidl) Goedland (Aldi) Iglo Bonduelle ribs, kikkererwten en zelfs chocolade moeiteloos naar een hoger niveau. Hoewel er vanaf het voorjaar ook een zomeroogst verkrijgbaar is, staat ro dekool te boek als winterkost. „In de zomer vraagt niemand ernaar", be aamt Marion Erkens van de Rotter damse keurslager Van Linschoten. „In de winter wil iedereen 'm bij zijn stoofvlees of hachee." Het liefst met stukjes appel: een culinaire tikkie-takkie-combinatie die het natuurlijke zoetje in de kool - vooral in de bladeren net onder de buitenste ring - versterkt. Een scheutje azijn of citroensap erbij zorgt voor een zure tegenhanger, een nog fotogeniekere, felroze kleur en een zachtere bite van het blad. Mierzoet Het is dit klassieke een-tweetje tus sen zoet en zuur waar ook de fabri kanten in de supermarkt op mikken. Hoewel er ook voorzichtig wordt ge pionierd met peer, mango en cran berry, kiest het leeuwendeel nog altijd voor appelstukjes bij de kool. Helaas zijn die blokjes zo fijn gesne den, dat het in deze blinde smaaktest dikwijls gissen is of ze überhaupt aanwezig zijn. Alleen het diepvries- pak van Iglo is voorzien van relatief forse stukjes fruit. Helaas worden die geflankeerd door een bijna papier- maché-achtig papje waar het panel slechts met moeite een hint van ro- dekoolsmaak in proeft. Het blikje van Bonduelle doet het zo mogelijk nog beroeder: de kool is mierzoet, drijfnat en grauw van kleur. De zes potten worden beter beoor deeld, al is de kool van Aldi bijkans tot snot gekookt en valt Lidl op door een muffige keldergeur. Ekoplaza behaagt gelukkig met een mooie koolsmaak en een lekkere bite. Jumbo valt zelfs nog beter in de smaak bij het panel. Een dieppaarse kleurpracht, prima bite, gebalan ceerde smaak en zowaar wat duide lijke appelblokjes. Margriet Vonk (60) Vergeet gojibessen, quinoa en hennepzaad. Als één etenswaar in de super markt het predicaat 'super- food' verdient, dan is het de ouderwetse rodekool. Allereerst zitten de kroppen bomvol anti- oxidanten, vezels en vitamine C, zelfs meer dan in een sinaasappel. Daar komt bij dat de stoere sluitkool niet moeilijk doet over een beetje barre temperaturen; hij doorstaat winter weer waardoor zelfs Piet Paulusma jammerend zijn studio wordt inge jaagd. En dan die weergaloze kleur. Een piekfijn paars dat je doet afvra gen waarom niet de rodekool maar de avocado op Instagram is uitge groeid tot de koningin van de #veg- gieporn. „Het is gewoon een kunst werk", vindt Margriet Vonk, auteur van onder meer het kookboek Groente is cool! Die talloze nerfjes. Die kleurcombinatie van wit met paars. Je zou 'm zo op een sokkeltje zetten." Appels In de keuken is de coole kool boven dien zo veelzijdig als een Zwitsers zakmes. Hij glorieert van stoofpan tot sapjespers en van wok tot tahin, en tilt ingrediënten als linzen, spare- Hetty Wanrooij (65) Marion Erkens (51) Tjitske Wierda (65) ekoplaza 'ode kool GO ZATERDAG 8 DECEMBER 2018 Fotogenieker dan avocado €0,65 voor 680 g Een prachtige, dieppaarse kleur en een lekkere structuur waar je nog een beetje op kunt kauwen. Mooi gebalanceerde smaak ook. En zowaar wat duidelijke appel blokjes. €1,09 voor 340 g De koolsmaak mag wat meer uit gesproken, maar het zoet en zuur zijn prima in balans. De sliertjes hebben ook een lekkere bite. €1,49 voor 700 g De meeste suikers (9,7%) en dus relatief zoet, wat niet eens on aardig smaakt. Het zure na- smaakje bevalt minder. En waar zijn de appelstukjes? €1,31 voor 660 g Volgens de verpakking de minste kool (50%) en de meeste appel (10%). In de mond valt echter vooral de onbalans op; zoet en zuur vliegen te ver uit de bocht. Ook wat te ver doorgekookt. €0,65 voor 680 g Lidl heeft juist de meeste kool (75%) en de minste appelstukjes (6,5%). De bite is prima. Het muf fige keldergeurtje en de vlakke smaak stellen echter teleur. €0,65 voor 680 g Een mooie kleur. Maar de zure geur en smaak zijn onoverkome lijk. De kool is bovendien volledig tot snot gekookt. Lijkt bijkans babyvoeding. €1,77 voor 750 g De enige diepvriesvariant beschikt over mooie stukjes appel. De structuur is helaas papperig en qua smaak is het lang zoeken naar tonen van kool. €0,79 voor 200 g De keus voor compote (en dus geen stukjes appel) in het blikje is snel vergeven. De mierzoete smaak, grauwe kleur en klets natte hap zijn dat niet. MATTHIJS MEEUWSEN Kookboekenschrijver van onder meer Groente is cool! Als huis-tuin-en-keuken- kok niet vies van een bord vol kool. Levert bij keurslager Van Linschoten rodekool bij de vleet. Culinair avonturier, onder meer bij haar dochters saladebar. FOTO'S DESIREE SCHIPPERS STUKJES APPEL

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 79