VOOR U GEPROEFD Rodekool
7
Fotogenieker dan
avocado, gezonder
dan sinaasappels en
winterhard als de
sterkste pieper. Maar
hoe smaakt rodekool
in pot, blik of pak?
Ons panel proeft acht
varianten.
Jumbo
Ekoplaza
Hak
Albert Heijn
Freshona (Lidl)
Goedland (Aldi)
Iglo
Bonduelle
ribs, kikkererwten en zelfs chocolade
moeiteloos naar een hoger niveau.
Hoewel er vanaf het voorjaar ook een
zomeroogst verkrijgbaar is, staat ro
dekool te boek als winterkost. „In de
zomer vraagt niemand ernaar", be
aamt Marion Erkens van de Rotter
damse keurslager Van Linschoten.
„In de winter wil iedereen 'm bij zijn
stoofvlees of hachee."
Het liefst met stukjes appel: een
culinaire tikkie-takkie-combinatie
die het natuurlijke zoetje in de kool
- vooral in de bladeren net onder de
buitenste ring - versterkt. Een
scheutje azijn of citroensap erbij
zorgt voor een zure tegenhanger, een
nog fotogeniekere, felroze kleur en
een zachtere bite van het blad.
Mierzoet
Het is dit klassieke een-tweetje tus
sen zoet en zuur waar ook de fabri
kanten in de supermarkt op mikken.
Hoewel er ook voorzichtig wordt ge
pionierd met peer, mango en cran
berry, kiest het leeuwendeel nog
altijd voor appelstukjes bij de kool.
Helaas zijn die blokjes zo fijn gesne
den, dat het in deze blinde smaaktest
dikwijls gissen is of ze überhaupt
aanwezig zijn. Alleen het diepvries-
pak van Iglo is voorzien van relatief
forse stukjes fruit. Helaas worden die
geflankeerd door een bijna papier-
maché-achtig papje waar het panel
slechts met moeite een hint van ro-
dekoolsmaak in proeft. Het blikje van
Bonduelle doet het zo mogelijk nog
beroeder: de kool is mierzoet, drijfnat
en grauw van kleur.
De zes potten worden beter beoor
deeld, al is de kool van Aldi bijkans
tot snot gekookt en valt Lidl op door
een muffige keldergeur. Ekoplaza
behaagt gelukkig met een mooie
koolsmaak en een lekkere bite.
Jumbo valt zelfs nog beter in de
smaak bij het panel. Een dieppaarse
kleurpracht, prima bite, gebalan
ceerde smaak en zowaar wat duide
lijke appelblokjes.
Margriet Vonk (60)
Vergeet gojibessen, quinoa
en hennepzaad. Als één
etenswaar in de super
markt het predicaat 'super-
food' verdient, dan is het
de ouderwetse rodekool. Allereerst
zitten de kroppen bomvol anti-
oxidanten, vezels en vitamine C, zelfs
meer dan in een sinaasappel. Daar
komt bij dat de stoere sluitkool niet
moeilijk doet over een beetje barre
temperaturen; hij doorstaat winter
weer waardoor zelfs Piet Paulusma
jammerend zijn studio wordt inge
jaagd. En dan die weergaloze kleur.
Een piekfijn paars dat je doet afvra
gen waarom niet de rodekool maar
de avocado op Instagram is uitge
groeid tot de koningin van de #veg-
gieporn. „Het is gewoon een kunst
werk", vindt Margriet Vonk, auteur
van onder meer het kookboek
Groente is cool! Die talloze nerfjes.
Die kleurcombinatie van wit met
paars. Je zou 'm zo op een sokkeltje
zetten."
Appels
In de keuken is de coole kool boven
dien zo veelzijdig als een Zwitsers
zakmes. Hij glorieert van stoofpan
tot sapjespers en van wok tot tahin,
en tilt ingrediënten als linzen, spare-
Hetty Wanrooij (65)
Marion Erkens (51)
Tjitske Wierda (65)
ekoplaza
'ode kool
GO ZATERDAG 8 DECEMBER 2018
Fotogenieker
dan avocado
€0,65 voor 680 g
Een prachtige, dieppaarse kleur
en een lekkere structuur waar je
nog een beetje op kunt kauwen.
Mooi gebalanceerde smaak ook.
En zowaar wat duidelijke appel
blokjes.
€1,09 voor 340 g
De koolsmaak mag wat meer uit
gesproken, maar het zoet en
zuur zijn prima in balans. De
sliertjes hebben ook een lekkere
bite.
€1,49 voor 700 g
De meeste suikers (9,7%) en dus
relatief zoet, wat niet eens on
aardig smaakt. Het zure na-
smaakje bevalt minder. En waar
zijn de appelstukjes?
€1,31 voor 660 g
Volgens de verpakking de minste
kool (50%) en de meeste appel
(10%). In de mond valt echter
vooral de onbalans op; zoet en
zuur vliegen te ver uit de bocht.
Ook wat te ver doorgekookt.
€0,65 voor 680 g
Lidl heeft juist de meeste kool
(75%) en de minste appelstukjes
(6,5%). De bite is prima. Het muf
fige keldergeurtje en de vlakke
smaak stellen echter teleur.
€0,65 voor 680 g
Een mooie kleur. Maar de zure
geur en smaak zijn onoverkome
lijk. De kool is bovendien volledig
tot snot gekookt. Lijkt bijkans
babyvoeding.
€1,77 voor 750 g
De enige diepvriesvariant
beschikt over mooie stukjes
appel. De structuur is helaas
papperig en qua smaak is het
lang zoeken naar tonen van kool.
€0,79 voor 200 g
De keus voor compote (en dus
geen stukjes appel) in het blikje
is snel vergeven. De mierzoete
smaak, grauwe kleur en klets
natte hap zijn dat niet.
MATTHIJS MEEUWSEN
Kookboekenschrijver
van onder meer Groente
is cool!
Als huis-tuin-en-keuken-
kok niet vies van een
bord vol kool.
Levert bij keurslager
Van Linschoten
rodekool bij de vleet.
Culinair avonturier,
onder meer bij haar
dochters saladebar.
FOTO'S DESIREE SCHIPPERS
STUKJES APPEL