Ondine Zuurkool. Met een slavink nog wel t In het nieuws Uit het nieuws Minister bezoekt Zeeland Bom WON zet Vlissingen op scherp DEZE WEEK IN Z. Deze slag was van grote waarde Spannend vond ik het niet 'Het stinkt', zei mijn zoon.'Ik ga even bij papa wonen' 6 MONIQUE WILALLES GRAAG GOED DOEN 9 ROB BLIKT TERUG OP ZIJN JEUGD IN HULST 10 DEGROTE VERLEIDING KIEST VOOR BIOPLASTIC pt eten we?" Hij klinkt achterdochtig. Alsof ik ooit iets zou serveren wat absoluut niet eetbaar is, of zelfs gevaarlijk. „Zuurkool!", zeg ik. Goede, Hollandse kost, vol vitamine C. „Met een slavink nog wel. Je hebt geluk, jongen. Ik eet zelf pukkelpompoensoep." Hij buigt zich over de pan, snuift achterdochtig. „Toch niet de zuurkool uit de wc, hè? Dan hoefik hem echt niet, hoor." „Nee jongen. Deze komt van Albert Heijn. Eet op." Hij had nu klaar moeten zijn, de zelfgemaakte zuurkool. Vier weekjes fermenteren, en dan hadden we kunnen smullen. Althans, dat zei de meneer op het YouTube-film- pje dat ik samen met mijn buurvrouw ongeveer twintig keer bekeek, ter voorbereiding op het avontuur. De grote dag brak aan. Hadden we alles? Een container, want daar ging het prima in, had ze op YouTube gezien. Karnemelk, jeneverbessen, peperkorrels, koriander- en mosterdzaad, zout en en zes witte kolen. We keken nog eens samen. Eitje was het, als je de meneer op YouTube mocht geloven. „Nog één keer", zei ik telkens. „Voor de zekerheid." Voor het snijwerk hadden we een heuse keukenmachine. In no time waren de kolen in keu rige snippertjes gesneden. De buurvrouw nam een emmer en begon zout door de kool te kneden. „Zoveel?", vroeg ik aarzelend. „Het kan ook met minder, heb ik gelezen. Zul len we nog een paar filmpjes kijken? Van andere manieren om zuurkool te maken?" Ze schudde heftig van nee. Een uur later hadden we al lebei een container met zuur kool. „Dat wordt dan een wedstrijdje: wie heeft de be ste zuurkool", opperde ik hoopvol. „We zullen zien", zei ze wijs. In de dagen die volgen rep ik mij elke dag naar de kast waar binnen de oranje contai ner het geheimzinnige fer mentatieproces gaande is. Elke dag dient de zuurkool even te worden gelucht, an ders kan het hele zaakje ont ploffen, had ik begrepen. Een taak die ik met groeiende te genzin vervul. „Het stinkt", zegt mijn zoon. „Ik ga even bij papa wonen." Op dag zes komt m'n ex op bezoek. „Wat ruik ik?", vraagt hij achterdochtig.„Begin jij nou ook al", snib ik. „Dat is zuurkool! Die geur is heel normaal hoor. Dat is een fermentatieproces. En als je het weten wil, ik heb om de lucht te verdrijven ook nog wat wierook aangesto ken. Dat zul je wel ruiken." Vijf minuten later is ook hij op de vlucht geslagen. Daar zit ik dan, alleen in mijn stinkende huis. Gedeelde smart is halve smart, dus bel ik de buurvrouw. „Stinkende zuurkool? Nee hoor, die van mij ruikt heerlijk!", zegt ze meelevend. „Misschien had je er tóch wat meer zout in moeten doen?" Dat doet de deur dicht. Walgend leeg ik de inhoud van de pot in het toilet. Rotting en zwavel, de geur van de hel. Zelfs de wc kokhalst even als ik doortrek. Veel vitamine C zal er wel niet in gezeten hebben, flitst het door me heen voor ik, bevangen door de stank, ineen zijg. Minister Ingrid van Engelshoven brengt morgen en overmorgen een werkbezoek aan Zeeland. Op haar route komt ze onder meer langs onderzoeksinstituut NIOZ in Yerseke, het Bevrijdingsmu seum in Nieuwdorp en diverse scholen in Middelburg. Stef Traas (foto), directeur van het Bevrijdingsmuseum, leidt de bewindsvrouw van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap rond. Aan de rondleiding gaat geen speciale voorbereiding vooraf. Wél krijgt de politica een Zeeuwse bolus als welkom. „Tij dens het bezoek van de minister leg ik uit wat voor instelling we zijn. Het Bevrijdingsmuseum draait bijna uitsluitend op vrijwil ligers en belicht aspecten uit de Tweede Wereldoorlog die wat minder bekend zijn", vertelt Stef Traas. Een onderwerp dat de directeur op zondagochtend graag wil be lichten is de Slag om de Schelde. „Op middelbare scholen en in ge schiedenisboeken wordt weinig aandacht besteed aan dit onder werp, terwijl deze slag van grote waarde was voor de bevrijding van Nederland", legt de directeur uit. „Toch is het Bevrijdingsmuseum niet alleen maar een museum over oorlog. Het gaat eveneens over het belang van democratie en de vrij heid die het ons geeft." Op de ochtend van woensdag 28 november vist een baggerschip in de haven van Vlissingen een cilin dervormig brokstuk op. Het blijkt een Engelse vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog te zijn. De politie besluit later die dag, met het oog op de bijzondere vangst, het gebied rondom het schip af te sluiten. Dicky Wattimena (foto), eigenaar van het Molukse restau rant Havendorp in het stationsge bouw, zag die avond geen andere keus dan zijn reserveringen af te bellen en af te wachten. „De buur man kwam naar me toe en ver telde me over de bom. Daarna ben ik naar buiten gelopen en heb ik aan agenten gevraagd wat er pre- cies aan de hand was. Op dat mo ment beschikten zij ook niet over extra informatie. Even later kwa men de agenten langs mijn restau rant om te vertellen dat we binnen moesten blijven." In een straal van 1300 meter rond de bom kregen bewoners het advies binnen te blijven. Het trein verkeer werd van 20.00 tot 22.15 uur stilgelegd. Rond 20.30 uur konden bewoners weer opgelucht ademhalen: met behulp van een robot lukte het de bom onschade lijk te maken. „Spannend vond ik het niet", blikt Wattimena terug. „Er was geen direct gevaar. Als dat wel zo was, zou ik natuurlijk an ders gereageerd hebben." ZATERDAG 8 DECEMBER 2018 GO Leda en de zwaan KIEK! P12&13 14 Het wordt tijd de vagina te vieren Saskia Noort 20 May onverbeterlijk optimistisch Suse van Kleef 21 Ik heb geleefd Annemarie Haverkamp 22 Wie brandt zijn vingers aan ons kernafval? Hans van Zon en Tonny van der Mee 23 Genieten van aaien Kaj van Arkel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 50