Tunamelt
Toeten
Lasagne met bietjes en ricotta
SANDRA KOOKT
KOKEN
Sandra Waterschoot
(32) beheert met
haar man Eric
leukerecepten.nl, een
site met gerechten
die eenvoudig te
bereiden zijn.
„Ze geven me een nostalgisch
gevoel. Vroeger aten we thuis
vaak bietjes. Meestal maakten
mijn ouders aardappelen,
groenten en vlees. Lekker, maar
je kunt veel meer gerechten
met bietjes maken."
„Dat kan, als je ze even voor
kookt. Omdat wij op onze site
graag makkelijk te bereiden
gerechten delen, staan in ons
recept gekookte bieten."
„Ja, lasagne met asperges en
kip, bijvoorbeeld. Of met
champignonsaus en spinazie.
Ook bak ik weieens lasagne-
muffins. Dan leg ik wat laagjes
in een muffinvorm. Dat geeft
een leuk effect."
1 ei
Voor vier tosti's
5 el boter
1 sjalotje, gesnipperd
1 knoflookteen, geperst
2 blikjes tonijn in olie,
uitgelekt
3 el mayonaise
8 sneetjes
zuurdesembrood
8 plakken cheddar
150 g gekookte zuurkool
Bij ontstentenis van zelf
gemaakte zuurkool heb
ik gewoon een zakje bij
de groenteboer gehaald.
Smelt een eetlepel boter
in een koekenpan en bak
hierin het sjalotje en knof
look glazig. Meng onder
tussen de tonijn met de
mayonaise en voeg het
uimengsel toe. Breng op
smaak met peper en zout.
Beboter de sneetjes brood
aan een kant. Verwarm een
grote koekenpan en leg
hierin twee sneetjes brood
met de beboterde kant naar
beneden. Leg op het brood
wat tonijn en daarop twee
plakjes cheddar en een
flinke pluk zuurkool. Dek dit
af met een sneetje brood
met de boter op de boven
kant. Bak de tosti op matig
vuur aan beide kanten
goudbruin. Maak zo nog
twee tosti's. Het staat u vrij
binnensmonds te vloeken
bij het verorberen, want
deze tuna melt met zuur
kool is namelijk onvoorstel
baar lekker.
Hamburgertosti
Behalve op de tuna
melt (tonijntosti) zijn
Amerikanen dol op de
patty melt: een tosti
met een hamburger
schijf ertussen.
Hengel
Tonijn uit blik kopen?
Van Greenpeace krijgt
alleen het merk Fish
Tales het stempel
'duurzaam'. De vis
wordt met de hengel
gevangen.
t
Zelf doen
Je eigen kool brouw je
in een zuurkoolpot,
bijvoorbeeld deze van
Brouwland (€53,50
voor 5 liter).
Handboek
Een standaardwerk
voor fervente fermen-
teerders is Over rot
van Valentijn Dirks. Vol
achtergrondinformatie
en recepten (Good
Cook, €29,95).
Op jullie site staan meer
recepten met bieten. Wat heb
je met deze groente?
In de lasagne gebruik je
gekookte bietjes, maar verse
kunnen ook, toch?
Maak je graag zulke
bijzondere lasagne?
Ingrediënten
2 pakjes gekookte bieten
a 500 gr
50 g boter
60 g bloem
500 ml melk
250 g ricotta
snuf tijm
peper en zout
1 pak verse lasagnebladen
hand mozzarella, in kleine
stukjes
75 g walnoten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180
graden. Verhit de boter in een
steelpan en voeg de bloem toe
zodra deze gesmolten is. Bak
de roux 3 minuten en voeg
beetje bij beetje de melk toe.
Blijf met een garde roeren tot
er een glad geheel ontstaat.
Roer de ricotta er op het laatst
door en breng het mengsel op
smaak met peper, zout en tijm.
Snijd de rode bieten in plakjes
en verdeel een laagje over de
bodem van een ovenschaal.
Verdeel hierover een beetje
van de saus en kruimel er wat
walnoten overheen. Dek af met
lasagnevellen. Verdeel er een
nieuwe laag bieten, saus, noten
en lasagnevellen over. Eindig
met een laag bieten en zorg
dat je nog wat saus en noten
over hebt. Klop het ei door de
overgebleven bechamelsaus
en giet dit over de complete
ovenschotel. Verdeel er wat
noten over. Zet de bieten-
lasagne in de oven en bak deze
in ongeveer 40 minuten gaar.
ZATERDAG 8 DECEMBER 2018 41