Tunamelt Toeten Lasagne met bietjes en ricotta SANDRA KOOKT KOKEN Sandra Waterschoot (32) beheert met haar man Eric leukerecepten.nl, een site met gerechten die eenvoudig te bereiden zijn. „Ze geven me een nostalgisch gevoel. Vroeger aten we thuis vaak bietjes. Meestal maakten mijn ouders aardappelen, groenten en vlees. Lekker, maar je kunt veel meer gerechten met bietjes maken." „Dat kan, als je ze even voor kookt. Omdat wij op onze site graag makkelijk te bereiden gerechten delen, staan in ons recept gekookte bieten." „Ja, lasagne met asperges en kip, bijvoorbeeld. Of met champignonsaus en spinazie. Ook bak ik weieens lasagne- muffins. Dan leg ik wat laagjes in een muffinvorm. Dat geeft een leuk effect." 1 ei Voor vier tosti's 5 el boter 1 sjalotje, gesnipperd 1 knoflookteen, geperst 2 blikjes tonijn in olie, uitgelekt 3 el mayonaise 8 sneetjes zuurdesembrood 8 plakken cheddar 150 g gekookte zuurkool Bij ontstentenis van zelf gemaakte zuurkool heb ik gewoon een zakje bij de groenteboer gehaald. Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak hierin het sjalotje en knof look glazig. Meng onder tussen de tonijn met de mayonaise en voeg het uimengsel toe. Breng op smaak met peper en zout. Beboter de sneetjes brood aan een kant. Verwarm een grote koekenpan en leg hierin twee sneetjes brood met de beboterde kant naar beneden. Leg op het brood wat tonijn en daarop twee plakjes cheddar en een flinke pluk zuurkool. Dek dit af met een sneetje brood met de boter op de boven kant. Bak de tosti op matig vuur aan beide kanten goudbruin. Maak zo nog twee tosti's. Het staat u vrij binnensmonds te vloeken bij het verorberen, want deze tuna melt met zuur kool is namelijk onvoorstel baar lekker. Hamburgertosti Behalve op de tuna melt (tonijntosti) zijn Amerikanen dol op de patty melt: een tosti met een hamburger schijf ertussen. Hengel Tonijn uit blik kopen? Van Greenpeace krijgt alleen het merk Fish Tales het stempel 'duurzaam'. De vis wordt met de hengel gevangen. t Zelf doen Je eigen kool brouw je in een zuurkoolpot, bijvoorbeeld deze van Brouwland (€53,50 voor 5 liter). Handboek Een standaardwerk voor fervente fermen- teerders is Over rot van Valentijn Dirks. Vol achtergrondinformatie en recepten (Good Cook, €29,95). Op jullie site staan meer recepten met bieten. Wat heb je met deze groente? In de lasagne gebruik je gekookte bietjes, maar verse kunnen ook, toch? Maak je graag zulke bijzondere lasagne? Ingrediënten 2 pakjes gekookte bieten a 500 gr 50 g boter 60 g bloem 500 ml melk 250 g ricotta snuf tijm peper en zout 1 pak verse lasagnebladen hand mozzarella, in kleine stukjes 75 g walnoten Bereiding Verwarm de oven voor op 180 graden. Verhit de boter in een steelpan en voeg de bloem toe zodra deze gesmolten is. Bak de roux 3 minuten en voeg beetje bij beetje de melk toe. Blijf met een garde roeren tot er een glad geheel ontstaat. Roer de ricotta er op het laatst door en breng het mengsel op smaak met peper, zout en tijm. Snijd de rode bieten in plakjes en verdeel een laagje over de bodem van een ovenschaal. Verdeel hierover een beetje van de saus en kruimel er wat walnoten overheen. Dek af met lasagnevellen. Verdeel er een nieuwe laag bieten, saus, noten en lasagnevellen over. Eindig met een laag bieten en zorg dat je nog wat saus en noten over hebt. Klop het ei door de overgebleven bechamelsaus en giet dit over de complete ovenschotel. Verdeel er wat noten over. Zet de bieten- lasagne in de oven en bak deze in ongeveer 40 minuten gaar. ZATERDAG 8 DECEMBER 2018 41

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 129