Hoop op betere zuurkool GIPHARTS KOOKEILAND Na een teleurstellend experiment heeft Ronald Giphart weer een nieuwe liefde. Toen ik hem zag, wistik dat ik hem moest hebben: een zuurkoolpot. Het ding is crè mekleurig, heeft een inhoud van 10 liter en een heuse zuur koolsteen. Ik denk dat ik een beetje verliefd ben, want ik ben steeds met mijn nieuwe zuur- koolvat bezig. Eigenlijk is-ie tweede keuze, maar ik weet zeker dat deze mij gelukkiger zal maken dan de lulpot die ik aanvankelijk gebruikte. Een jaar of wat geleden bezocht ik in West-Friesland, in het dorpje Zuid-Schar- woude (culinair journalist Johannes van Dam noemde West-Friesland 'de koolschuur van Europa') een zuurkool- bedrijf dat vanaf begin augus tus tot de kerst 12 miljoen kilo zuurkool verwerkt, oftewel 30.000 kolen per dag. Dat doen ze in gigantische bassins, waar witte kolen door een honderdduizenden jaren oud rottingsproces met behulp van zout en melkzuurbacteriën in een paar weken worden om gezet tot zachtzure vitamine- bommen die gezond en licht verteerbaar zijn. Dat rottingsproces heet fer mentatie en hoewel het nooit is weggeweest (brood, bier, wijn, salami, yoghurt en cacaobonen zijn er alle van afhankelijk) is het bij foodies plotseling hot en happening. René Redzipi - bekend van het illustere restaurant Noma in Kopenhagen - te gast bij het BBC-programma Saturday Kit- chen Live. Met een bijna geile glans in zijn ogen vertelde hij hoe gezond fermentatie is. „Je kunt thuis zelf ook fermente ren", moedigde hij de kijkers aan. Ik voelde me somber, want mijn poging was een paar we ken daarvoor droevig gestrand. Het was een ondoordacht experiment geweest, waarin ik een poging deed om met een inferieur glazen geval mijn eigen zuurkool te fermenteren, met behulp van een zelfbe dachte werkwijze die tot mis lukken bleek gedoemd. Op de foto bij dit artikel ziet u mij als een dorpsidioot poseren bij een met witte kool gevuld weck- potje waarvan ik toen nog dacht dat het geweldige zuur kool zou opleveren. Inmiddels heb ik de bedorven stinkende inhoud weggegooid, binnens monds vloekend. Maar gelukkig zag ik dus, anderhalf uur nadat Redzipi er over had opgeschept, in een kookwinkel een échte zuur koolpot: een fermentatieton. volgens mijn eigen briljante intuïtie, maar volgens een beproefd recept dat ik nauw gezet volg en waaraan ik alleen heel veel extra liefde heb toe gevoegd. Het resultaat laat nog weken op zich wachten, maar ik heb goede hoop dat ik deze keer geen tinnefin de vuilnis bak hoef te werpen. Eten FOTOSHODYCAREMAN Laatst was de Deense chef Inmiddels werk ik niet meer 40

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 128