0 O O Fabeltjeskrant Smaakmakers uit Vlissingse keuken MARGOT 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Als kind zong ik vooral graag het lied van Ed en Willem Bever met hun waterpomptang Voorgerecht wild om de nuances beter te kunnen proeven. Voor de huis- tuin- en keukenprinsessen geeft chef-kok Raymond Broekhuis ons later dit keuken geheim prijs. „We rollen de dungesneden zalm om de coquilles met wat zout, peper en olijfolie in plas ticfolie. Daarna wordt de rol ingevroren. Vlak voor het opdienen snijden we er plakjes van. Als je die netjes over het bord verdeeld, komt dit slingerpa troon er vanzelf in." Je moet er maar op komen. De tonijn ligt stevig op een bedje van rode paprika, schijven aardappel en een maiskolfje. Geen kolfje naar ons hand, want de gele rakkertjes smaken ner gens naar. Een paar oranjegele lellen zoete bataat- puree zwieren over het bord. De beloofde wakame, vinden we nergens. Wel vogelkers. Een lauwwarme soja-sesamvinaigrette is lekker umami. Een draai kolk van smaken en het juiste antwoord op de ge grilde tonijn. We vragen ons wel af hoe die zo stug en compact kan zijn, terwijl de moot toch mooi rosé gebakken oogt. Ook de roodbaars valt tegen. We happen in een zacht laagje paneermeel. Bovendien ligt onder de vis een mix van gebakken uien, spek en bospadden- stoelen. Dit doet de subtiele vissmaak teniet. Bo vendien overheerst het mengsel de zachte bieslook- saus op basis van beurre blanc. Een vergissing, ho ren we achteraf. Botte pech. De sous-chef blijkt vanavond voor het eerst en zenuwachtig alleen in de keuken te staan. Zeifis Raymond op pad met het Culinair Team Zeeland. In Luxemburg strijden de Zeeuwen mee op de culinaire wereldkampioenschappen. Met hun koude schotels slepen ze de derde prijs binnen. Misschien moeten we snel eens een nieuwe af spraak maken voor een herkansing bij Are en Bleu. Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit We woonden net in een nieuwbouwbuurt in een klein Zeeuws dorp. We schrijven de jaren 6o. Om ons heen woonden veel jonge gezinnen. Als een van de eersten in de straat hadden wij thuis een televisie. Zo kwam het dat veel kinderen met natte haren bij ons op de bank 'voor het slapengaan' naar de Fabeltjes krant kwamen kijken. Ademloos keken we naar de sprekende dieren onder leiding van Meneer de Uil, die voorlas uit de Fabeltjeskrant. Al gauw ging het beginlied niet meer uit ons hoofd. Op de kleuterschool ver kleedden we ons als een van de dieren uit het Grote Dierenbos, want dieren zijn precies als mensen. De diepere betekenis van de dieren en de dingen die gebeurden in het bos; die begrepen we toen niet. Achteraf zie je pas dat het best een maatschappijkritisch programma was. Als kind zong ik vooral graag het lied van Ed en Willem Bever met hun waterpomptang. Omdat de Fabel tjeskrant dit jaar vijftig jaar bestaat, verschijnt er volgende week een Fabeltjeskrant speelfilm. Denk toch maar dat ik ga kijken als was het maar voor de goede herinneringen aan Truus de Mier, Juffrouw Ooievaar en Bor de Wolf. Als het op eten aankwam was er Lowieke de Vos, een echte Bourgondiër. Dol op lekkere hap jes als beukenootjes bij een glaasje grenadine. Grenadine wordt gemaakt van granaatappelpit jes. Die passen prima in een decembersalade. Leg wat salade op een schaal, schaaf een venkelknol in dunne plakjes en verdeel deze over de salade. Kneed een granaatappel eerst tussen je handen, dan kun je de pitjes er beter uithalen. Verdeel de pitjes over de venkel met wat olijfolie en balsami- coazijn. Smikkelen en smullen maar. VLISSINGEN Het zijn drukke tijden voor Figen Magden uit Vlissingen. Ze maakt onder de naam 'Figen's Homemade De- lights' voor een groot aantal Zeeuwse restaurants chutneys, confituren, dressings, relish en pickles. Op dit moment staat de rode ui chutney te pruttelen. „Dat is een echte kerstsmaak", lacht ze. „De gekarameliseerde ui geeft een volle smaak aan deze chutney. Alle ingrediënten die ik gebruik zijn zoveel mogelijk bi ologisch, seizoensgebonden en van Zeeuwse bodem. En haal ik producten uit het buitenland, als vijgen en olijven, dan achterhaal ik of ze daar wel duurzaam zijn geteeld. Dat proefje terug en dat is voor mij heel belangrijk." Ze maakt daarnaast verschil lende confituren met bijzondere smaken als tomaat, aardbeien/rabarber/kaneel of carrotcake. Van de chutneys heeft ze wel vijf verschillende soorten onder meer een met na sipeer, rode biet en gember/wor tel. Haar chutneys, pickles en ge fermenteerde groenten zijn als smaakmaker in iedere keuken te gebruiken, vandaar dat restau rants dol zijn op haar producten en haar 'Homemade Delights' ook op steeds meer plaatsen te koop zijn. De basis van haar pro ducten komt uit India. „Ik vind het leuk om op de ouderwetse manier met groenten te werken, dus fermenteren en inmaken. En dat weer in het koken van nu te gebruiken", vertelt ze. „Dat is niet alleen duurzaam maar zo bewaar je de smaken het beste." Voeg bijvoorbeeld de rode ui chutney toe aan een stoofschotel van Zeeuws hert voor een nog vollere smaak. Daarnaast zijn de chutneys van Figen heel geschikt voor op een borrelplank omdat ze én goed bij paté en goed met diverse soorten kaas combineren en feestelijk zijn natuurlijk. cindscore BEOORDELING vrijdag 7 december 2018 GO Hoe is je hoofdgerecht? Hoe dat kan? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Figen Magden maakt een chutney, foto ruben oreel en Bleu

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 39