IÉ 7 HUGETTE DE DREU TONS MOSTERD Sinds Hugette de Dreu uit Kapelle bij TonS Mosterd werkt, bestudeert ze uitgebreid elk potje saus dat ze in de winkel koopt. Ze bekleedt er sinds juli de functie van office manager. Ik werk op Schouwen- Duiveland Hoe je mosterd of ma yonaise maakt? Ei genlijk had Hugette geen flauw idee. Bij haar nieuwe werkge ver ging er een wereld voor haar open. Zoals dat Franse mayonaise zijn zuurtje dankt aan de toevoe ging van citroen en de Belgische door wat extra azijn. Dat leerde ze al tijdens een van haar eerste da gen. „Ik dacht altijd dat er citroen in de Belgische mayonaise zat, maar dat had ik dus mis. De Hol landse mayonaise is wat zoeter doordat er suiker in zit en de Spaanse mayonaise wordt ge maakt met knoflook." Hugette was onder de indruk van de werkwijze bij het Zierik- zeese bedrijf. „Ze maken hier alles zelf, de ingrediënten worden zelf gemengd, zonder extra toevoegin gen. Het is mayonaise zonder zooi, zei Ton altijd. Er zitten geen E- nummers en dergelijke in." 'Wat klutsen' Het inspireerde Hugette om het thuis ook maar eens te proberen. Maar een concurrent van haar werkgever zal ze niet snel worden, geeft ze ruiterlijk toe. „Het lukte om mayonaise te maken na wat klutsen, maar het smaakte toch ze collega's en ging zodoende weer in loondienst werken. Ze werkt sinds juli bij TonS Mosterd, maar is nu al aangestoken door de duur zame bedrijfsvoering. Want als het even kan, worden biologische ingrediënten voor de sauzen ge bruikt. Bovendien wordt de stroom opgewekt via de eigen 556 zonnepanelen op het dak. „Thuis let ik nu bij de aankoop van pro ducten beter op wat erin zit. In de supermarkt lees ik tegenwoordig alle etiketten". Advies Hoewel de producten van TonS Mosterd internationaal gaan - naar België, Duitsland, Frankrijk en zelfs Japan - werken er 'slechts' acht mensen bij het bedrijf: vier in de productie en vier op kantoor. Hugette is in haar functie verant woordelijk voor meerdere admini stratieve zaken. Ze behandelt bin nenkomende bestellingen, regelt de verzending en verzorgt de fi nanciële administratie.. Wat Hu gette erg leuk vindt, is het contact met klanten. „Soms vraagt een beginnend winkelier advies. Dan stuur ik wat op en doe er een kaartje bij met 'veel succes met uw winkel'. Die klantenbinding vind ik leuk." En als het nodig is, komt ze uit haar kantoor en zet ze potjes sauzen ge reed voor een order. Het lukt me om mayonaise te maken, maar het smaakte toch anders anders." Ze kan de thuisexperi- menten laten voor wat ze zijn, want Hugette hoeft zich niet bezig te houden met sauzen maken als office manager. Ze maakte in juli de overstap - met tussenstop bij eenheftruckbedrijf- van haar ei gen administratiekantoor naar het eeuwenoude familiebedrijf, waar Ton Schröer veertig jaar de scepter zwaaide. Dit jaar gaf hij het stokje over aan de Belgische mayonaise maker Arthus de Bousies. Biologisch Administratie is, zeg maar, Huget- tes ding. Ze begon namelijk haar eigen administratiekantoor nadat ze verschillende administratieve diploma's op zak had. Toch miste dinsdag 4 december 2018 wat er in er op een potje zit' A Hugette de Dreu in haar administratieve domein. „Ik had mijn eigen administratie kantoor, maar ik miste toch het hebben van collega's." FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA In de wekelijkse rubriek, Ik werk op Schouwen-Duiveland, vertelt iemand over zijn werk op het ei land. In deze aflevering: Hugette de Dreu (50) uit Kapelle. Valeska Nastaly Zierikzee -Hugette de Dreu, TonS Mosterd A Als het moet, duikt Hugette ook op in de productiehal om mee te helpen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 50