IÉ
7
HUGETTE DE DREU TONS MOSTERD
Sinds Hugette de
Dreu uit Kapelle
bij TonS Mosterd
werkt, bestudeert
ze uitgebreid elk
potje saus dat ze in
de winkel koopt. Ze
bekleedt er sinds
juli de functie van
office manager.
Ik werk op
Schouwen-
Duiveland
Hoe je mosterd of ma
yonaise maakt? Ei
genlijk had Hugette
geen flauw idee. Bij
haar nieuwe werkge
ver ging er een wereld voor haar
open. Zoals dat Franse mayonaise
zijn zuurtje dankt aan de toevoe
ging van citroen en de Belgische
door wat extra azijn. Dat leerde ze
al tijdens een van haar eerste da
gen. „Ik dacht altijd dat er citroen
in de Belgische mayonaise zat,
maar dat had ik dus mis. De Hol
landse mayonaise is wat zoeter
doordat er suiker in zit en de
Spaanse mayonaise wordt ge
maakt met knoflook."
Hugette was onder de indruk
van de werkwijze bij het Zierik-
zeese bedrijf. „Ze maken hier alles
zelf, de ingrediënten worden zelf
gemengd, zonder extra toevoegin
gen. Het is mayonaise zonder zooi,
zei Ton altijd. Er zitten geen E-
nummers en dergelijke in."
'Wat klutsen'
Het inspireerde Hugette om het
thuis ook maar eens te proberen.
Maar een concurrent van haar
werkgever zal ze niet snel worden,
geeft ze ruiterlijk toe. „Het lukte
om mayonaise te maken na wat
klutsen, maar het smaakte toch
ze collega's en ging zodoende weer
in loondienst werken. Ze werkt
sinds juli bij TonS Mosterd, maar
is nu al aangestoken door de duur
zame bedrijfsvoering. Want als
het even kan, worden biologische
ingrediënten voor de sauzen ge
bruikt. Bovendien wordt de
stroom opgewekt via de eigen 556
zonnepanelen op het dak. „Thuis
let ik nu bij de aankoop van pro
ducten beter op wat erin zit. In de
supermarkt lees ik tegenwoordig
alle etiketten".
Advies
Hoewel de producten van TonS
Mosterd internationaal gaan - naar
België, Duitsland, Frankrijk en
zelfs Japan - werken er 'slechts'
acht mensen bij het bedrijf: vier in
de productie en vier op kantoor.
Hugette is in haar functie verant
woordelijk voor meerdere admini
stratieve zaken. Ze behandelt bin
nenkomende bestellingen, regelt
de verzending en verzorgt de fi
nanciële administratie.. Wat Hu
gette erg leuk vindt, is het contact
met klanten.
„Soms vraagt een beginnend
winkelier advies. Dan stuur ik wat
op en doe er een kaartje bij met
'veel succes met uw winkel'. Die
klantenbinding vind ik leuk." En
als het nodig is, komt ze uit haar
kantoor en zet ze potjes sauzen ge
reed voor een order.
Het lukt me om
mayonaise te maken,
maar het smaakte
toch anders
anders." Ze kan de thuisexperi-
menten laten voor wat ze zijn,
want Hugette hoeft zich niet bezig
te houden met sauzen maken als
office manager. Ze maakte in juli
de overstap - met tussenstop bij
eenheftruckbedrijf- van haar ei
gen administratiekantoor naar het
eeuwenoude familiebedrijf, waar
Ton Schröer veertig jaar de scepter
zwaaide. Dit jaar gaf hij het stokje
over aan de Belgische mayonaise
maker Arthus de Bousies.
Biologisch
Administratie is, zeg maar, Huget-
tes ding. Ze begon namelijk haar
eigen administratiekantoor nadat
ze verschillende administratieve
diploma's op zak had. Toch miste
dinsdag 4 december 2018
wat er in
er op
een potje zit'
A Hugette de Dreu in
haar administratieve
domein. „Ik had mijn
eigen administratie
kantoor, maar ik miste
toch het hebben van
collega's."
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
In de wekelijkse rubriek, Ik werk
op Schouwen-Duiveland, vertelt
iemand over zijn werk op het ei
land. In deze aflevering: Hugette
de Dreu (50) uit Kapelle.
Valeska Nastaly
Zierikzee
-Hugette de Dreu, TonS Mosterd
A Als het moet, duikt Hugette ook op in de productiehal om mee te
helpen.