Je kunt alleen winnen als de ander ook wint VOOR U GEPROEFD port David& Arjan 8 Port staat bij uitstek te boek als winterdrank. Een misverstand. Maar wat deert het als de smaak behaagt? Ons panel proeft zeven flessen tawny. Compromissen zorgen meestal niet voor een win-winsituatie 'Witte port omaldie drankjein 5^'!? de zomer' ™ken"4T David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. fat nou als die hele zwartepie- tendiscussie de schuld is van Henny Huis man? Dat is minder vreemd dan je misschien denkt. In mijn hoofd ging het de afgelo pen week zo: ik schaamde me kapot. Voor al die agressiviteit op straat, voor het uitzinnige rioolracisme op sociale media en op spandoeken, voor de in gegraven koppigheid en het totale gebrek aan inlevings vermogen. Die avond zaten we aan tafel en zoals altijd bespraken we voordat de maaltijd startte kort waar we die dag blij mee waren. Mijn dochter had haar antwoord paraat: „Win-win", zei ze. Verbaasd keken mijn lief en ik haar aan. Win-win? Als in: poeh-poeh of nou-nou? Ze begon het uit te leggen. „We hebben het op school ge had over win-win. Je kunt pas zelf winnen als iemand anders wint. Zoek wat goed is voor ie dereen!" Triomfantelijk keek ze rond, alsof ze zojuist het vuur had uitgevonden. En misschien was dat ook wel zo. zijn geen 'win-win'. Eerder het tegenovergestelde: je le vert allebei wat op je stand punt in, verliest dus in feite allebei en de enige reden dat dit niet zo erg is, is omdat de ander óók heeft verloren. Stroopwafelpieten, dat is een compromis. Op een dag word je wakker en denk je: hoe zijn we hier terechtgekomen? Ei genlijk wil niemand dit echt. Win-win gaat veel verder. Het begint ermee dat je volle dig onderkent wat er nodig is om 'de andere partij' te laten winnen. Dat hoeft niet inge wikkeld te zijn: kamp één wil respect en ruimte voor een traditioneel verhaal over een oude lieve baas met heel veel hulpjes die door de schoor steen klimmen. Simpel. Kamp twee wil een einde aan de idi ote racistische karikatuur die Piet is, dus zonder blackface, oorbellen, kroespruiken, dikke rode lippen, gekke accentjes en elke verwijzing naar een slavernijverleden. Ook nogal simpel. De oplossing ligt dus voor de hand. Maar dan komt Henny Huis man om de hoek kijken. Ik heb als kind elke zaterdagavond met hem meegezongen bij de eindtitels van zijn Miniplay- backshow'Er kan er maar een de winnaar zijn.' Opeens wordt me duidelijk waarom dat gesprek over die Pieten zo escaleert: we denken dat we moeten kiezen. Er kan er maar een de winnaar zijn. Je bent voor of tegen. Je wint pas als de ander verliest. Hoe zou het zijn als dat alle maal niet klopt? Wat nou als we zouden denken zoals mijn dochter leerde: je kunt alleen zélf winnen, als de ander óók wint. Misschien is volwassen worden wel loskomen van het idee dat slechts één kant kan winnen. De oplossing ligt voor de hand en wordt al op veel plekken ingezet: beschei den roetvegen. Het houdt alle eer aan het oorspronkelijke verhaal (hoera kamp één!) en het houdt zich ver van het ra cisme van blackface (hoera kamp 2!). Geen volwassen mens kan daar tegen zijn, be halve als je nog steeds gelooft dat Bulletje uit de Miniplay- backshow een echte stier is. -Arjan Vergeer f einig producten in de supermarkt kampen met zulke hardnekkige vooroordelen als port. Allereerst maar dat ouwelullenimago dat nog altijd kleeft aan deze zoete, sterke (18 tot 20 pro cent alcohol) en uitsluitend Portu gese wijnsoort. „Mensen denken bij port snel aan een oud omaatje dat in haar schommelstoel bij de open haard een glaasje zit te nippen", zegt Anneke Staals van Mitra drankenspe ciaalzaken. Dat dit beeld de plank misslaat bewijst medepanellid Marga van Beek, een van de vier hippe da mes achter weblog portrebels.nl „Ons doel is t mooie eigen- met tonic is schappen van r port onder heerlijk als een veel bre- telt ze. „Ook in de horeca wordt port vaak met weinig verstand uitgeserveerd." Zo ook wat betreft punt twee: de gedachte dat port uitsluitend in de winter gedronken dient te worden. „Een hopeloos achterhaalde opvat ting", vindt ook portimporteur Alex Dijkstra. „Witte port met tonic is bij voorbeeld een superlekker zomer- drankje." Spannender Witte port? Jazeker. Zo komen we meteen bij misvatting drie: port is bij veel mensen synoniem aan zogehe ten ruby port; dieprode wijnen vol tonen van rood fruit. En dat is dus onterecht. Hoewel deze stroming wel degelijk een groot deel van het schap beslaat, is het aanbod in werkelijk heid vele malen diverser. Van kort gegiste roséport tot vintage port die pas na (vele) tientallen jaren op fles gedronken mag worden. Ander jar gon dat op de etiketten kan worden aangetroffen: colheita (port van één oogstjaar, minstens zeven jaar op vat gerijpt) en single quinta (afkomstig Marga van Beek (32) Gepassioneerd liefhebber, van portrebels.nl, ook voor proeverijen. Alex Dijkstra (30) Anneke Staals (40) van één wijngaard). „Er zijn zo on voorstelbaar veel variaties in smaak", onderstreept portrebel Van Beek. „Kijk alleen al naar het vat. De hout soort, de omvang, de leeftijd en de rijpingsduur hebben stuk voor stuk invloed op de smaak." In deze test proeft het panel blind zeven flessen zogeheten tawny port: blends van meerdere druivenrassen met een bruinige taankleur en be oogde smaken van karamel, kaneel, krenten en noten. Alle wijn heeft tussen de drie en zeven jaar op vat gelegen, wat deze fine tawny span nender smaakt dan de meest ruby, maar weer laagdrempeliger is voor de papillen en portemonnee dan de complexere, duurdere tawny's met 10 tot 40 jaar rust achter de rug. Dat alle flessen zijn opgeduikeld in de supermarkt is volgens het panel geen enkel probleem. Dijkstra: „Daar kopen de Portugezen zelf ook hun port." Potpourri Voordat het sniffen, slurpen, spoelen en spugen begint, wordt elk glas eerst letterlijk tegen het licht gehouden. „De kleur bekijken is al hartstikke leuk", zegt Van Beek. „Door oxidatie treedt verkleuring op. Ik had laatst eens een blend van 40- en 80-jarige tawny port dat zelfs een groen gloedje had. Smaakte voortreffelijk complex." Het aanbod van vandaag kleurt netjes binnen de verwachte lijntjes: van de roodbruine Conqueror tot de lichtoranje schittering van Warre's. Deze laatste steekt aan het eind van de rit ook qua smaak boven het maai veld uit. Het heldere houtkarakter valt direct op, gevolgd door een fijn tinteltje en een spannende potpourri van vijgen, viool en roos. Kopke's schaart zich er moeiteloos naast voor een gedeelde eerste plaats. De volle geur roept bij het panel asso ciaties op met antieke werfkelders vol voortreffelijke vaten. De smaak is er niet minder op: zacht, gebalanceerd en met een mooie, droge afdronk. „Ik haal er zelfs een klein amandeltje uit", oordeelt Staals opgewekt. ZATERDAG 1 DECEMBER 2018 GO Port met een fijn tintelt je MATTHIJS MEEUWSEN De meeste compromissen Reageren? zo@persgroep.nl Deskundig portimpor teur, van Wine Spirits. Vat vol drankkennis, van slijterijketen Mitra.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 81