0
9
O
Poesiealbum
Kikkererwten zijn misschien
wel de gezondste peulvruchten
MARGOT
W&9
11
systeemplafond straalt ook weinig uit. De don
kere kleuren van teakhout zorgen wel voor
warmte, maar echt opgewonden word je er
niet van. Bovendien zijn deze vrijdagavond
maar weinig tafels bezet. Maar we vallen van
de ene verbazing in de andere. De hertenbief
stuk is een van de lekkerste die we ooit nuttig
den. Zo on-me-te-lijk mals dat je een rietje zou
vragen, waren ze anno 2018 niet uit den boze.
De volromige pepersaus is een ware vriend,
net als de gebakken appel en zoete stoofpeer-
tjes. De spies met spruitjes en spekjes is een
leuke uitvinding, alleen de in bloem gebakken
witlof is aan de melige kant.
De hazenrugfilet in saus van perenstroop is
ook al zo'n winnaar. Met dezelfde garneringen
als het hert, én bloedworst. Een stukje vlees
'waar je voor moet zijn', en we vragen ons af
wie hier tegen kan zijn. Door babyboomers
verguisd, want er zitten organen en gestold
bloed in en ja, dat klinkt nu eenmaal eng. Om
dat er vroeger zoveel bindmiddel in ging, was
het vaak ook nog eens één hap mufïigheid.
Kees' uitvoering niet. Lekker zoutig en knap
perig gebakken, passen de plakjes worst per
fect bij de van nature wat zurige haas en peer
tjes. Een feestmaal.
Als de kruitdampen van al dat smaakgeweld
zijn opgetrokken, krijgen we nog een
bordje chocolade (mousse van witte en pure
chocolade) met yoghurtijs, en een coupe vers
fruit met hetzelfde huisgemaakte roomijs. Het
zijn goede finales, al liggen aan het einde van
het jaar mandarijnen, peren en appels meer
voor de hand dan de harde, zure aardbeien en
meloen. Een klein smetje, dat weinig veran
dert aan ons oordeel.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
Laatst dook er een poesiealbum van een eeuw
oud op bij een Kringloopwinkel in Goes. Ge
lukkig werd de kleindochter van de oor
spronkelijke eigenaresse gevonden en werd het al
bum bij haar terugbezorgd.
Ik had vroeger ook een poesiealbum, wie niet?
De meisjes in mijn klas destijds allemaal. Naast
verhaaltjes van mijn ouders en mijn zussen, staan
er versjes in van vriendinnen, soms zelfs van hun
moeders, en van juffen uit die tijd. Ik maakte voor
mijn album een geborduurde omslag. Of alle
kruissteekjes dezelfde kant op staan, durf ik niet
met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk niet.
Borduren was niet zo mijn ding.
Mijn Mannen hadden vriendenboekjes. Eigen
lijk net zoiets maar wel meer een invuloefening
dan echt zelf een versje opschrijven en er natuur
lijk een poesieplaatje bij plakken. Vaak mocht je
dat dan zelf uitkiezen. Mijn moeder schreef: „Wees
zacht als een poesje, wees vlug als een bij, dan
maak je je moesje en je papa blij." Een ander versje
ging over een engel met een b ervoor of over tevre
den zijn met de kleine dingen. Beetje afgezaagd al
lemaal, maar het kwam vast uit een goed hart.
Er staat in mijn poesiealbum ook een recept. „Ik
ken een goed receptje, dat altijd helpt, gewis. En
wil je weten, wat voor drankje dat is? Dat geheim
zal ik je zeggen, dus luister nu maar goed: twee
druppeltjes van vriendelijkheid en twee van
goede moed...." Ik ben nu overigens meer toe aan
een recept van een warme grog, want de griep
heeft toegeslagen. Neem een borrelglas rum en
giet dit in een hoog glas. Voeg er vers geperst ci
troensap aan toe, een lepel Zeeuwse honing en
gekookt water. Nu maar hopen dat ik er van op
knap.
Beetje afgezaagd
allemaal, maar het kwam
vast uit een goed hart.
„Ik probeerde twee rassen met
kikkererwten uit", vertelt Ris
seeuw. „Dat ging prima, al heeft
ieder klimaat zijn eigen voor- en
nadelen. Die gaan we nu uitzoe
ken. De kikkererwten en de
bruine bonen hebben hetzelfde
zaaitijdstip, half mei, anders is
het nog te koud. De kikkererw
ten groeien wat hoger waardoor
je minder last van onkruid hebt
en omdat ze blijven bloeien, is
de oogst wel een leerpunt", legt
Risseeuw uit. „De peulen zijn
dan wel rijp, maar de bloem
bloeit door. Het is dan een
kwestie van een keuze maken
wanneer te oogsten, al hou ik
wel van pionieren en uitzoeken
hoe het in zijn werk gaat. En is
er een markt voor, dan breiden
we uit."
Groen
Wereldwijd zijn kikkererwten
een groot gewas. In Canada en
de Verenigde Staten worden ze
ook groen geoogst, dan lijken ze
op een doperwt. Kikkererwten
zijn misschien wel de gezondste
peulvruchten. Die van Ris
seeuw zijn te koop bij boerderij
winkels. Met alle decemberfees-
ten op komst is een goed recept
voor hummus nooit weg. Laat
250 gr. Zeeuwse kikkererwten
een nacht wellen in water. Kook
ze 45 min. voeg er 2 el. tahin, 2
geperste knoflooktenen, li
moensap, olijfolie, peper en
zout, paprikapoederen komijn
poeder aan toe. Meng alles goed
en klaar is de hummus.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
vrijdag 30 november 2018
Nog een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Pieter Risseeuw uit Schoon-
dijke verbouwt bruine bonen,
en dit jaar voor het eerst ook
kikkererwten. Doordat de
zomer zo warm en droog was,
bleek dat een gouden greep.
De kikkererwten op zijn test-
veld deden het namelijk heel
goed en de bruine bonen had
den het juist taai.
Schoondijke
Pieter Risseeuw. fotocamileschelstraete