0 9 O Poesiealbum Kikkererwten zijn misschien wel de gezondste peulvruchten MARGOT W&9 11 systeemplafond straalt ook weinig uit. De don kere kleuren van teakhout zorgen wel voor warmte, maar echt opgewonden word je er niet van. Bovendien zijn deze vrijdagavond maar weinig tafels bezet. Maar we vallen van de ene verbazing in de andere. De hertenbief stuk is een van de lekkerste die we ooit nuttig den. Zo on-me-te-lijk mals dat je een rietje zou vragen, waren ze anno 2018 niet uit den boze. De volromige pepersaus is een ware vriend, net als de gebakken appel en zoete stoofpeer- tjes. De spies met spruitjes en spekjes is een leuke uitvinding, alleen de in bloem gebakken witlof is aan de melige kant. De hazenrugfilet in saus van perenstroop is ook al zo'n winnaar. Met dezelfde garneringen als het hert, én bloedworst. Een stukje vlees 'waar je voor moet zijn', en we vragen ons af wie hier tegen kan zijn. Door babyboomers verguisd, want er zitten organen en gestold bloed in en ja, dat klinkt nu eenmaal eng. Om dat er vroeger zoveel bindmiddel in ging, was het vaak ook nog eens één hap mufïigheid. Kees' uitvoering niet. Lekker zoutig en knap perig gebakken, passen de plakjes worst per fect bij de van nature wat zurige haas en peer tjes. Een feestmaal. Als de kruitdampen van al dat smaakgeweld zijn opgetrokken, krijgen we nog een bordje chocolade (mousse van witte en pure chocolade) met yoghurtijs, en een coupe vers fruit met hetzelfde huisgemaakte roomijs. Het zijn goede finales, al liggen aan het einde van het jaar mandarijnen, peren en appels meer voor de hand dan de harde, zure aardbeien en meloen. Een klein smetje, dat weinig veran dert aan ons oordeel. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit Laatst dook er een poesiealbum van een eeuw oud op bij een Kringloopwinkel in Goes. Ge lukkig werd de kleindochter van de oor spronkelijke eigenaresse gevonden en werd het al bum bij haar terugbezorgd. Ik had vroeger ook een poesiealbum, wie niet? De meisjes in mijn klas destijds allemaal. Naast verhaaltjes van mijn ouders en mijn zussen, staan er versjes in van vriendinnen, soms zelfs van hun moeders, en van juffen uit die tijd. Ik maakte voor mijn album een geborduurde omslag. Of alle kruissteekjes dezelfde kant op staan, durf ik niet met zekerheid te zeggen, maar waarschijnlijk niet. Borduren was niet zo mijn ding. Mijn Mannen hadden vriendenboekjes. Eigen lijk net zoiets maar wel meer een invuloefening dan echt zelf een versje opschrijven en er natuur lijk een poesieplaatje bij plakken. Vaak mocht je dat dan zelf uitkiezen. Mijn moeder schreef: „Wees zacht als een poesje, wees vlug als een bij, dan maak je je moesje en je papa blij." Een ander versje ging over een engel met een b ervoor of over tevre den zijn met de kleine dingen. Beetje afgezaagd al lemaal, maar het kwam vast uit een goed hart. Er staat in mijn poesiealbum ook een recept. „Ik ken een goed receptje, dat altijd helpt, gewis. En wil je weten, wat voor drankje dat is? Dat geheim zal ik je zeggen, dus luister nu maar goed: twee druppeltjes van vriendelijkheid en twee van goede moed...." Ik ben nu overigens meer toe aan een recept van een warme grog, want de griep heeft toegeslagen. Neem een borrelglas rum en giet dit in een hoog glas. Voeg er vers geperst ci troensap aan toe, een lepel Zeeuwse honing en gekookt water. Nu maar hopen dat ik er van op knap. Beetje afgezaagd allemaal, maar het kwam vast uit een goed hart. „Ik probeerde twee rassen met kikkererwten uit", vertelt Ris seeuw. „Dat ging prima, al heeft ieder klimaat zijn eigen voor- en nadelen. Die gaan we nu uitzoe ken. De kikkererwten en de bruine bonen hebben hetzelfde zaaitijdstip, half mei, anders is het nog te koud. De kikkererw ten groeien wat hoger waardoor je minder last van onkruid hebt en omdat ze blijven bloeien, is de oogst wel een leerpunt", legt Risseeuw uit. „De peulen zijn dan wel rijp, maar de bloem bloeit door. Het is dan een kwestie van een keuze maken wanneer te oogsten, al hou ik wel van pionieren en uitzoeken hoe het in zijn werk gaat. En is er een markt voor, dan breiden we uit." Groen Wereldwijd zijn kikkererwten een groot gewas. In Canada en de Verenigde Staten worden ze ook groen geoogst, dan lijken ze op een doperwt. Kikkererwten zijn misschien wel de gezondste peulvruchten. Die van Ris seeuw zijn te koop bij boerderij winkels. Met alle decemberfees- ten op komst is een goed recept voor hummus nooit weg. Laat 250 gr. Zeeuwse kikkererwten een nacht wellen in water. Kook ze 45 min. voeg er 2 el. tahin, 2 geperste knoflooktenen, li moensap, olijfolie, peper en zout, paprikapoederen komijn poeder aan toe. Meng alles goed en klaar is de hummus. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland vrijdag 30 november 2018 Nog een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Pieter Risseeuw uit Schoon- dijke verbouwt bruine bonen, en dit jaar voor het eerst ook kikkererwten. Doordat de zomer zo warm en droog was, bleek dat een gouden greep. De kikkererwten op zijn test- veld deden het namelijk heel goed en de bruine bonen had den het juist taai. Schoondijke Pieter Risseeuw. fotocamileschelstraete

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 39