Bietjes uit de oven JANNY KOOKT Cevichevan forel met avocadocrème KOKEN i©eten Janny van der Heijden (64) is jurylid bij tv-show Heel Holland Bakten schreef tientallen kookboeken. Ze deelt haar favoriete recept uit Home Sweet Home XMAS van Yvette van Boven, genomineerd voor Het Gouden Kookboek 2018. „Bieten vind ik heerlijk. Som mige mensen noemen de smaak gronderig, ik zeg zelf liever 'aards'. Ik houd ook van de fijne structuur en prachtige kleur. Yvette van Boven laat zien dat koken niet ingewik keld hoeft te zijn, ook niet met kerst. Ja, ik vind dit een plezie rig gerecht." Ceviche Voor vier personen 1 rode peper, zonder de zaadjes, fijngesneden 1 sjalotje, gesnipperd bosje koriander, fijngehakt sap en rasp van 2 limoentjes 80 ml zonnebloemolie mespunt suiker 2 forelfilets, in kleine stukjes zeezout en witte peper Voor de avocadocrème 2 avocado's, geschild en ontpit half teentje knoflook, geperst halve tl sambal badjak 1 el limoensap We maken een ceviche van forel. Ceviche is een Latijns-Amerikaanse manier om rauwe vis te garen in gemarineerd zuur. Meng voor de ceviche de rode peper, het sjalotje, de koriander, de limoensap en rasp, olie en suiker in een kom. Schep de forel erdoorheen (de vis moet onderstaan, mocht dat niet zo zijn, voeg dan wat extra limoensap toe), breng op smaak met zeezout en peper en zet de ceviche 10 minuten in de koelkast. Prak de avocado's in een ruime kom tot een smeuïg geheel en voeg de overige ingrediënten toe. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe. Serveer de ceviche op een bordje met een gulle dot avocado crème. Vorm Voor het serveren van een visgerecht is deze plank niet geschikt, maar wel voor hapjes - denk aan toastjes met vis (Dulaire, €30). Kouwelijk Limoen is onmisbaar in ceviche. Van alle citrussoorten is de limoenboom het slechtst tegen kou bestand. Herkomst Ceviche werd voor het eerst bereid door de Mochica, die van 0 tot 750 na Christus leef den aan de rivier Moche in Peru. muil Mlltit DE XEIKEN (IR PERU Kookboek In Ceviche, de keuken van Peru staan honderd kleurrijke Peruaanse recepten (Fontaine Uitgevers, €12,50). Wat vind je zo fijn aan dit recept van kok en tv-maker Yvette van Boven? Ingrediënten 4 grote ronde bieten, voorgekookt 6 el olijfolie 4 stengels bleekselderij, in kleine blokjes 1 kleine teen knoflook, fijngehakt 8 dadels, ontpit en in reepjes 75 g verse geitenkaas, verkruimeld 3 el balsamicoazijn 1 el vloeibare honing zeezout en zwarte peper uit de molen 2 el pijnboompitten, kort geroosterd in een droge koekenpan Voorbereiding Snijd een dekseltje van de biet jes af en hol ze uit met een scherp lepeltje (of meloenbol- schepje) tot 1 centimeter van de rand. Snijd de uitgeschepte inhoud van de bietjes in blokjes. Verhit de olijfolie in een wok of hapjespan. Bak de bleekselderij glazig, voeg de bietenblokjes en de knoflook toe, bak die even mee. Doe op het laatst de dadels erbij. Schep alles een paar keer om. Haal de pan van het vuur en meng de geiten kaas erdoor. Druppel de balsamicoazijn, de honing en eventueel nog wat olijfolie erover, breng alles op smaak met zout en peper. Vul de uitgeholde bietjes lekker hoog op met het geitenkaas mengsel. Bestrooi ze met pijnboompitten. Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik. Bereiding Verwarm de oven voor tot 175 graden. Zet de bietjes 20 minuten in de oven, of langer (als ze net uit de koelkast komen: 30 minuten) tot alles door en door warm is en de bovenkant goudbruin gegratineerd. Serveer de bietjes als voorgerecht met rucola ernaast of als bijgerecht bij bijvoorbeeld een stukje gebraden gevogelte. ZATERDAG 24 NOVEMBER 2018 49

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 139