Bietjes uit de oven
JANNY KOOKT
Cevichevan
forel met
avocadocrème
KOKEN
i©eten
Janny van der Heijden
(64) is jurylid bij
tv-show Heel Holland
Bakten schreef tientallen
kookboeken. Ze deelt
haar favoriete recept uit
Home Sweet Home
XMAS van Yvette van
Boven, genomineerd voor
Het Gouden Kookboek
2018.
„Bieten vind ik heerlijk. Som
mige mensen noemen de
smaak gronderig, ik zeg zelf
liever 'aards'. Ik houd ook van
de fijne structuur en prachtige
kleur. Yvette van Boven laat
zien dat koken niet ingewik
keld hoeft te zijn, ook niet met
kerst. Ja, ik vind dit een plezie
rig gerecht."
Ceviche
Voor vier personen
1 rode peper, zonder de
zaadjes, fijngesneden
1 sjalotje, gesnipperd
bosje koriander,
fijngehakt
sap en rasp van
2 limoentjes
80 ml zonnebloemolie
mespunt suiker
2 forelfilets, in kleine
stukjes
zeezout en witte peper
Voor de avocadocrème
2 avocado's, geschild
en ontpit
half teentje knoflook,
geperst
halve tl sambal badjak
1 el limoensap
We maken een ceviche
van forel. Ceviche is een
Latijns-Amerikaanse manier
om rauwe vis te garen in
gemarineerd zuur. Meng
voor de ceviche de rode
peper, het sjalotje, de
koriander, de limoensap
en rasp, olie en suiker in
een kom. Schep de forel
erdoorheen (de vis moet
onderstaan, mocht dat niet
zo zijn, voeg dan wat extra
limoensap toe), breng op
smaak met zeezout en
peper en zet de ceviche
10 minuten in de koelkast.
Prak de avocado's in een
ruime kom tot een smeuïg
geheel en voeg de overige
ingrediënten toe. Voeg
eventueel naar smaak nog
wat zout toe. Serveer de
ceviche op een bordje
met een gulle dot avocado
crème.
Vorm
Voor het serveren van
een visgerecht is deze
plank niet geschikt,
maar wel voor hapjes
- denk aan toastjes
met vis (Dulaire, €30).
Kouwelijk
Limoen is onmisbaar
in ceviche. Van alle
citrussoorten is de
limoenboom het
slechtst tegen kou
bestand.
Herkomst
Ceviche werd voor het
eerst bereid door de
Mochica, die van 0 tot
750 na Christus leef
den aan de rivier
Moche in Peru.
muil Mlltit
DE XEIKEN (IR PERU
Kookboek
In Ceviche, de keuken
van Peru staan
honderd kleurrijke
Peruaanse recepten
(Fontaine Uitgevers,
€12,50).
Wat vind je zo fijn aan dit
recept van kok en tv-maker
Yvette van Boven?
Ingrediënten
4 grote ronde bieten,
voorgekookt
6 el olijfolie
4 stengels bleekselderij,
in kleine blokjes
1 kleine teen knoflook,
fijngehakt
8 dadels, ontpit en in reepjes
75 g verse geitenkaas,
verkruimeld
3 el balsamicoazijn
1 el vloeibare honing
zeezout en zwarte peper uit
de molen
2 el pijnboompitten, kort
geroosterd in een droge
koekenpan
Voorbereiding
Snijd een dekseltje van de biet
jes af en hol ze uit met een
scherp lepeltje (of meloenbol-
schepje) tot 1 centimeter van
de rand. Snijd de uitgeschepte
inhoud van de bietjes in blokjes.
Verhit de olijfolie in een wok of
hapjespan. Bak de bleekselderij
glazig, voeg de bietenblokjes
en de knoflook toe, bak die
even mee. Doe op het laatst de
dadels erbij. Schep alles een
paar keer om. Haal de pan van
het vuur en meng de geiten
kaas erdoor.
Druppel de balsamicoazijn,
de honing en eventueel nog
wat olijfolie erover, breng alles
op smaak met zout en peper.
Vul de uitgeholde bietjes lekker
hoog op met het geitenkaas
mengsel. Bestrooi ze met
pijnboompitten. Bewaar ze
afgedekt in de koelkast tot
gebruik.
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 175
graden. Zet de bietjes 20
minuten in de oven, of langer
(als ze net uit de koelkast
komen: 30 minuten) tot alles
door en door warm is en de
bovenkant goudbruin
gegratineerd. Serveer de
bietjes als voorgerecht met
rucola ernaast of als bijgerecht
bij bijvoorbeeld een stukje
gebraden gevogelte.
ZATERDAG 24 NOVEMBER 2018 49