Je kunt niets leren als je het allemaal al weet VOOR U GEPROEFD David& Arjan 8 Geloof nooit iemand die zegt datje twijfelen moet afleren Nu de goedheiligman weer in het land is, zijn chocolade letters niet aan te slepen. Maar welke smaakt het lekkerst? Ons panel proeft een half alfabet aan pure varianten. 'Een dunne letter met een subtiele kralc zou een mooie innovatie zijn' David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. et zou zomaar kun nen dat ik in mijn leven als werkge ver en ondernemer al meer dan vijf honderd sollicitatiegesprek ken heb gevoerd. Honderden mensen heb ik gesproken en allemaal betrapte ik ze op de Vier Woorden Die Niemand Zegt. Tussen al die leuke, ner veuze, inspirerende of slecht voorbereide mensen was er niemand die zei: 'Dat weet ik niet'. Ik kom erop omdat ik laatst zat te kijken naar de recensies van films die ik wilde zien op de grootste filmwebsite van de wereld, de Internet Movie Database. Er staan miljoenen beoordelingen op en bijna allemaal geven ze maar twee soorten rapportcijfers: een 1 of een 10. Niemand die erover twijfelde. Die nog even niet wist wat-ie ervan vond. Waar komt die enorme stelligheid toch vandaan? Waarom geloven sollicitanten dat je beter een antwoord uit je mouw schudt, dan dat ze toegeven iets nog te moeten leren? Waarom geven film kijkers geen 6,5 met een beetje uitleg erbij? Twijfel is verdacht. Een poli ticus die van gedachten veran dert, geloven we nooit meer. We lopen achter dieetgoeroes en nieuwe politieke partijtjes aan die de realiteit met grote stelligheid zwart-wit verkla ren. We zoeken zo hard naar antwoorden en verklaringen dat we langzaam geloven dat het zo duidelijk ligt. Maar die tweedeling bestaat niet. In de mooiste zwart- witfoto's komt bijna geen zwart en wit voor: juist al het verschillende grijs zorgt voor schoonheid. In het grijs zit de onduidelijkheid, de zoek tocht, de onzekerheid, de mystiek. Het is het grijze dat ons misschien wel mens maakt. Als David en ik samen naar een seminar gaan, nemen we ons altijd voor om de domsten van de zaal te zijn. Om ervan uit te gaan dat we nog niets weten. Want precies daar zit vaak de verrassing. Een sollicitant die eerlijk zegt het ook niet te weten, kan zomaar die baan bij ons krijgen. Voor je het weet ont staan er oplossingen die geen expert ooit had kunnen be denken. Je kunt niets leren als je het allemaal al weet. Het is bevrijdend om van twijfel en verwondering je levenshouding te maken: de meeste mensen willen vooral alles weten omdat het de illu sie van controle geeft. Maar wat als dat helemaal niet hoeft? Als je jezelf toestaat te twij felen, valt vaak een facade weg van kunstmatige zekerheden. Tijdens je date hoefje het opeens niet meer te weten. Tijdens de vergadering zijn vragen belangrijker dan ant woorden. Tijdens een sollici tatie kom je iets leren. Gun jezelf twijfeltijd. Durf het niet te weten. Geloof nooit iemand die zegt dat je twijfelen moet afleren, het is juist de essentie van wetenschap en vooruit gang. De grote filosoof Descartes zei al: 'Ik twijfel, dus ik denk, dus ik besta.' Tenminste, dat denk ik. -Arjan Vergeer Vare Willemse is een man met oog voor detail. Wat heet: de bevlogen choco latier bekijkt chocoladeletters zoals een verzekeringsinspecteur de kras sen op je auto bestudeert of een paleontoloog mammoetbeende ren onder de loep neemt. Waai ers, vlekken, putjes. Zelfs het ribbeltjesreliëf waarvan vrijwel elke letter traditioneel is voor zien, krijgt met zijn erudiete blik een verklaring. „De cacao- botervetten - net als suiker een soort kristalletjes - krijgen dankzij die ribbeltjes meer oppervlak om af te koelen, terwijl ze tegelijkertijd stevig tegen elkaar aan worden ge drukt. Het gevolg: meer glan zende chocolade." Willemse bestiert in de voor malige Honigfabriek te Nijme gen - de proefruimte van van daag - The Chocolate Bar. Dat is een plek waar het evangelie van de cacaoboon wordt verspreid middels workshops bean-to- bar-repen, erotische bonbons (de vormpjes mag u er zelfbij denken) en chocoladeletters maken. „De letters werden van oudsher niet altijd met een mal gemaakt, maar geregeld uit de hand opgespoten op de bak plaat", legt Willemse uit. „De gesmolten chocola loopt echter zo snel je spuitzak uit, dat alleen de beste patissiers dit onder de knie kregen." Buikchocola Niet verwonderlijk dus dat de tien letters in deze blinde proe- verij - allemaal van pure chocola - stuk voor stuk uit de mal af komstig zijn. Van finesse geven de fabrikanten volgens het panel sowieso weinig blijk. „Ik snap niet waarom het altijd van die enorm dikke letters moeten zijn", verzucht Paul van Dijk, voor zijn webshop chocolade- verkopers.nl altijd op zoek naar bijzondere repen uit alle wind streken. „Een dunne letter met een subtiele krak zou een mooie Wouter Egtberts (32) Mare Willemse (59) Paul van Dijk (34) innovatie zijn." Ook chocolatiers blijken tij dens het sinterklaasfeest helaas nogal streng in de leer. Terwijl elders in het schap al lustig wordt gepionierd met zogehe ten single origin chocolade - van slechts één soort boon, regio, of zelfs een en dezelfde plantage - regeert in letterland nog altijd de buikchocolade. Gevolg is dat de verschillen tussen de (huis)merken klein zijn, aange zien de unieke eigenschappen van de bonen in de mix groten deels worden uitgevlakt. „Het soort bonen is niet meer onder scheidend", legt Van Dijk uit. „Alleen door minieme variaties in de hoeveelheid suiker, vanil- learoma's of brand tijd van de bonen ontstaan er verschillen." Aan het eind van de rit steken alleen Jamin en Tony's Choco- lonely hun hoofd boven het maaiveld uit. Tony's scoort dankzij subtiele tonen van sinaasappel, gember en zelfs een pepertje op de tong. De pure letter van Jamin oogst nog meer lof dankzij een frisse echo van tropisch fruit. Hema en Lidl hebben daarentegen veel te gul met de suikerbus gestrooid. Terug in de zak, retour naar Spanje. ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018 GO Reageren? zo@persgroep.nl Wie zoet is, krijgt letters MATTHIJS MEEUWSEN Fijnproever van Het Hoofdkwartier Ho reca, o.a. van restau rant De Meester proef in Nijmegen. Cacaokenner van The Chocolate Bar, voor al uw DIY- chocoladeletters. Speurt voor zijn cho coladeverkopers.nl de wereld af naar single origin repen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 80