5
Er zijn mensen die zien er een
beetje tegenop om hier te
eten. Omdat er mensen
werken met psychiatrische
problemen
prominenter gelegen Nieuw-
straat. „Dat gaat er veel moderner
en strakker uitzien", schat Mare
in. „Ik vrees daar een beetje voor",
zegt Simon. „Dit is een huiska
mer. De gezellige sfeer zal daar
anders zijn. Maar ik ben niet zo
benauwd hoor. Het zal wel goed
komen. Als ze maar blijven ko
ken."
Verhage komt uit Middelburg.
Hij werd er geboren en groeide er
op. Hij woonde vijfjaar in Aagte-
kerke, daarna jaren in Goes en nu
alweer een tijd in Terneuzen. Wat
voelt hij zich het meest? „Ik ben
het liefst een Vlaming in Terneu
zen. Weet je wat het is? In Middel
burg zijn ze toch wat stijver. Als je
door de Lange Delft loopt kom je
mensen tegen, maar er wordt niet
naar elkaar gekeken. Op Zuid-Be
veland zijn ze wat spraakzamer
maar in Zeeuws-Vlaanderen zijn
ze weer vriendelijker. Vriendelij
ker voor een vreemdeling." Maar
een vreemdeling is hij er allang
niet meer. BT'er noemt Mare hem
gekscherend: Bekende Terneuze-
naar. Hij kent dan ook veel men
sen.
Simon onderbreekt zijn verhaal
even. En wijst naar de keuken
waar een paar mensen wachten
op hun eten. „Die man met dat
mutsje is de Terneuzense straat
muzikant. Met zijn gitaar in de
Noordstraat. Die komt hier
meestal een maaltijd halen."
Behendig schaaft Clint onder
tussen de wortels schoon. Drie
dagen in de week werkt hij bij El
Cantina. Dat is genoeg, want
meer kan zijn rug niet aan. „Sinds
mijn vijftiende werk ik al in de
horeca. Ik heb bij de Zeeuwse
Kust gewerkt en heb een eigen
restaurant gerund in Terneuzen.
Wat het hier leuk maakt? De
dankbaarheid van de gasten. Als
het restaurant helemaal stil is en
de mensen hun duimpjes om
hoog doen. Dan heb je gelijk het
gevoel dat je het goed gedaan
hebt." Hij begint te grijnzen.
Laatst had hij een enorme paella-
pan meegenomen. „Een meter
groot. Binnen twintig minuten
was die leeg."
Na lunchtijd is de radio weer te
horen. Nu heeft de keukenploeg
zelf ook tijd om te eten. Jarno zet
zijn tanden in een belegd stok-
broodje. Want behalve de dage
lijkse warme hap staat ook dat op
de menukaart.
Mare en Simon zitten nog aan
tafel. Natuurlijk. Morgen cannel-
loni.
producten hebben die we vanaf
het begin zelf maken: eigen toma
tensaus, eigen soepen. Niets meer
uit pakjes en zakjes. Zodat men
sen een gezonde maaltijd voorge
zet krijgen zonder allerlei bijpro
ducten."
Zeeuwse Gronden rolde het
concept ook al uit in Kruiningen,
waar Het Melkmeisje nu een jaar
draait. Begin volgend jaar opent
de vestiging in de Cuyperskerk
van Sas van Gent en er zijn plan
nen om in Goes ook een maat
schappelijk restaurant te begin
nen. Dat zou dan in het Koetshuis
moeten komen aan de Nieuw-
straat.
Ook in Terneuzen staat een ver
andering op stapel. Wanneer het
hoofdkantoor van Zeeuwse Gron
den verhuist, gaat El Cantina mee.
Dan wordt het pleintje achter de
kerk dus verruild voor de veel
GO ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018
El Cantina is zeven dagen per Gasten in het restaurant,
week open.
Vaste
klanten
Simon
Verhage
(links)
en Mare
de Moor.
Mare de Moor, vaste gast
Begeleider
Jarno de Dec
ker overhan
digt Els Let
terman, die de
bediening
doet, een van
de gerechten.
Op de achter
grond Clint
Bonne.
FOTO'S BOAZ TIMMER
MANS
De enige reclame van
El Cantina.