Restaurant als dagbesteding Ze maken stappen, wil De Decker maar zeggen. Hij vertelt het ver haal van een cliënt die zichzelf be wust sneed met een mes. „Maar zo iemand geven we een kans. En meer dan één." Nu werkt die ook in een keuken. De bezoekers zijn bijvoorbeeld cliënten die bij locaties van Zeeuwse Gronden wonen. De na bijgelegen zorginstelling SVRZ haalt regelmatig maaltijden af en ook buurtbewoners weten El Can- tina te vinden. Twee van die buurtbewoners zijn er deze och tend vroeg bij. Eigenlijk opent de zaak pas om twaalf uur, maar rond kwart voor twaalf gaan de twee al op hun vaste stek zitten in het res taurant. Aan een vierkante tafel met zicht richting de keuken. Het zijn Simon Verhage en Mare de Moor. Als iemand kan uitleggen wat de kracht van El Cantina is, zijn zij het wel. Verhage eet er ie dere dag, vertelt hij enthousiast. „Want ik kan niet koken!" De alleenstaande Terneuzenaar komt al vijfjaar in El Cantina. Hij is vol lof over het restaurant. „Ik ben zo blij dat ik hier bij deze mensen mag komen eten. Het is voor mij een weldaad. Als dit niet bestond, dan had ik magnetron maaltijden gekocht. Heb ik ook ja ren gedaan. Maar ten eerste vind ik ze niet zo lekker en ten tweede zijn ze veel te zout!" Simon kwam er eerst en ver telde Mare erover. Zo is het begon nen. Nu rijden ze iedere woensdag samen om er te gaan eten. Gaat Mare een keertje niet, dan loopt Si mon zelf. „Toen ik hier voor het eerst kwam, kon je vijf dagen in de week eten", zegt Simon. „Maar nu is dat zeven dagen. Mooi dat dat kan." Mare vult aan: „Er worden hier prijzen gevoerd, daar kun je zelf niet voor koken. Het is altijd gezellig. Je kunt altijd een praatje maken. Alleen koken en eten is ook niet leuk. Niks aan. Meestal blijven we hier ook plakken." Si mon: „Het is meestal tegen tweeën voor we weggaan." Geen drempel Het duo is vaste klant in het res taurant. Waar er voor hen totaal geen drempel is, zien ze dat om zich heen wel, zegt Mare. „Er zijn mensen die zien er een beetje te genop om hier te eten. Omdat er mensen werken met psychiatri sche problemen. Maar je ziet niets bijzonders. Totdat je in gesprek gaat, dan zou je iets kunnen mer ken. En als het druk is, valt er wel eens een woordenwisseling in de keuken." „Daarom moet je die mensen ook geen werkdruk opleggen", oordeelt Simon. Ik ken ze allemaal, heb ze zien komen. De leidingge vende heeft een speciale gebruiks aanwijzing voor de mensen die helpen. De een moet ik zus behan delen, de ander zo. Dan gaat het goed." Het personeel, oordeelt Mare, is overigens 'erg kundig' en 'buitengewoon vriendelijk'. Serveerster Els ruimt ondertus sen de borden af. Ze zijn allemaal leeg. Mare denkt er over om nog een klein soepje na te nemen. Si mon is hem te snel af. „Die heb ik al voor je besteld." In de keuken is het even spits uur als er veel bestellingen tegelijk komen. Het gepraat van gasten overstemt de muziek op de radio. Jarno brandt zich aan de pan puree. Clint is het spek kwijt. „Even doorpezen", zegt Bianca. „Maar het komt wel goed." Toch zit het restaurant niet stampvol vandaag. Het is gemid deld druk, oordeelt Mare. „Soms hebben ze frietjes met stoverij. Dan zit het echt vol, hoor. Of mos selen. Dan moet je eten in twee ploegen want dan schrijft zestig, zeventig man zich in." Hij lacht. Simon: „De laatste keer stonden ze tot buiten in de rij!" Om de menu's afwisselend te houden, wordt er ook regelmatig vegetarisch gekookt, vertelt bege leidster Bianca. Dat gebeurt vaak in het weekend. „Voor mij hoeft dat niet", zegt Mare. „Ik ben meer een vleeseter. Vegetarisch eten is af en toe lekker, maar niet elke week. Vandaag is het visdag, su per!" Een andere bezoeker onder breekt hem. „Nou, die forel van vorige week... Daar zaten veel te veel graten in. Als je daar aan be gint is de rest van je eten koud voordat je fatsoenlijk gefileerd hebt." Hoewel Zeeuwse Gronden als zorginstelling best bekend is in de omgeving, merkt Mare dat er ook nog veel mensen zijn die niet pre cies weten hoe de vork in de steel zit. „Ze hebben er wel van ge hoord, maar weten niet voor wie het bedoeld is. Ik leg het wel eens uit. Soms heeft dat effect. Enkele mensen tegen wie ik het zei, ko men hier nu ook eten. Niet elke dag, maar wel regelmatig. Wij kunnen natuurlijk goed inschat ten voor wie dit geschikt is." Simon: „Vijfjaar terug zaten we hier met zijn drieën of vijven te eten. Ik zou er graag vijftien willen hebben, zei Zeeuwse Gronden-di- recteur Jan van Blarikom toen te gen me. Dat kunnen ze wel heb ben in de keuken, zei hij." En Van Blarikom kreeg gelijk. El Cantina is een succes, zegt bege leidster Bianca. „We zijn gegroeid naar bijna veertig maaltijden per dag. Dat kom door mond-tot- mond reclame. En omdat we verse VERVOLG VAN PAGINA 3 ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018 GO 4*, Bianca Dees, begeleider van zorginstelling Zeeuwse Gronden: „We zijn gegroeid naar bijna veertig maaltijden per dag." Clint Bonne werkt drie dagen in de week bij El Cantina: „Wat het hier leuk maakt? De dankbaarheid van de gasten." Vandaag op het menu: aardappelpuree.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 52