Restaurant als dagbesteding 3 Op een plek waar je het niet zou verwachten zit een razend populair restaurant in Terneuzen: El Cantina, dat gerund wordt door cliënten van zorginstelling Zeeuwse Gronden. Mensen met psychologische of psychische problemen werken er als dagbesteding. Dat gebeurt op steeds meer plaatsen in Zeeland, met Sas van Gent en Goes als toekomstige locaties. e nemen een kijkje in de keuken van het maat schappelijke, laagdrempe lige restaurant dat al zes jaar draait. El Cantina zit een beetje verstopt, op een fantasieloos pleintje achter de Grote Kerk in Terneuzen. Met garagedeuren en achterkanten van huizen. Bij het toewijzen van de straatnamen was men blijkbaar al net zo fanta sieloos: Achter de Kerk. Op num mer 9 vinden we El Cantina, dat zich verraadt door de open staande deur en het blikken ge luid van potten en pannen. Wie binnenstapt, staat gelijk in de keuken. Het is linksaf naar de gaspitten, rechtsaf naar het huis kamerrestaurant waar iedere dag lunch wordt geserveerd. Ook in het weekend. Op een krijtbord aan de muur prijkt nog het menu van de vorige dag: uiensoep, spek lapje, rode rijst en broccoli. Het is woensdag visdag bij El Cantina. Dat betekent: gebakken kabeljauwfilet met aardappelpu ree en verse groenten. Bereid door Clint Bonne en Touria Mah- touche en namens begeleider Bi anca Dees en leidinggevende Jarno de Decker van Zeeuwse Gronden. Els Letterman pendelt als serveerster heen-en-weer tus sen keuken en restaurant. Tja, echt goed vindbaar is El Cantina niet. Maar reclame ma ken mag niet, legt De Decker uit. Dat zou oneerlijke concurrentie betekenen voor andere restau rants in de stad. Een hoofdgerecht bij El Cantina kost namelijk 3,25 euro. Ook winst maken is taboe bij het maatschappelijk restau rant. Liever gebruikt De Decker het woord dagbesteding. Want dat is het ook. Voor men sen met psychologische of psy chiatrische problemen. Schizofre nie, zware depressies of border- line. Maar zie ze aan het werk in de keuken en alles is volkomen normaal. „Hier werken cliënten die zich vorig jaar nog opsloten in hun appartement", zegt De Dec ker. „Die draaien nu mee, en gaan ook bij de bezoekers zitten om een praatje te maken." GO ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018 El Cantina mag gezien worden MICHIEL BOUWMAN Begeleiders Jarno de Decker en Bianca Dees en Clint Bonne aan het werk in de keuken van El Cantina. foto boaztimmermans LEES VERDER OP PAGINA 4

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 51