Restaurant als dagbesteding
3
Op een plek waar je het niet zou verwachten
zit een razend populair restaurant in
Terneuzen: El Cantina, dat gerund wordt door
cliënten van zorginstelling Zeeuwse Gronden.
Mensen met psychologische of psychische
problemen werken er als dagbesteding. Dat
gebeurt op steeds meer plaatsen in Zeeland,
met Sas van Gent en Goes als toekomstige
locaties.
e nemen een
kijkje in de
keuken van
het maat
schappelijke,
laagdrempe
lige restaurant dat al zes jaar
draait. El Cantina zit een beetje
verstopt, op een fantasieloos
pleintje achter de Grote Kerk in
Terneuzen. Met garagedeuren en
achterkanten van huizen. Bij het
toewijzen van de straatnamen
was men blijkbaar al net zo fanta
sieloos: Achter de Kerk. Op num
mer 9 vinden we El Cantina, dat
zich verraadt door de open
staande deur en het blikken ge
luid van potten en pannen.
Wie binnenstapt, staat gelijk in
de keuken. Het is linksaf naar de
gaspitten, rechtsaf naar het huis
kamerrestaurant waar iedere dag
lunch wordt geserveerd. Ook in
het weekend. Op een krijtbord
aan de muur prijkt nog het menu
van de vorige dag: uiensoep, spek
lapje, rode rijst en broccoli.
Het is woensdag visdag bij El
Cantina. Dat betekent: gebakken
kabeljauwfilet met aardappelpu
ree en verse groenten. Bereid
door Clint Bonne en Touria Mah-
touche en namens begeleider Bi
anca Dees en leidinggevende
Jarno de Decker van Zeeuwse
Gronden. Els Letterman pendelt
als serveerster heen-en-weer tus
sen keuken en restaurant.
Tja, echt goed vindbaar is El
Cantina niet. Maar reclame ma
ken mag niet, legt De Decker uit.
Dat zou oneerlijke concurrentie
betekenen voor andere restau
rants in de stad. Een hoofdgerecht
bij El Cantina kost namelijk 3,25
euro. Ook winst maken is taboe
bij het maatschappelijk restau
rant. Liever gebruikt De Decker
het woord dagbesteding.
Want dat is het ook. Voor men
sen met psychologische of psy
chiatrische problemen. Schizofre
nie, zware depressies of border-
line. Maar zie ze aan het werk in
de keuken en alles is volkomen
normaal. „Hier werken cliënten
die zich vorig jaar nog opsloten in
hun appartement", zegt De Dec
ker. „Die draaien nu mee, en gaan
ook bij de bezoekers zitten om
een praatje te maken."
GO ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018
El Cantina
mag gezien
worden
MICHIEL BOUWMAN
Begeleiders Jarno de Decker en Bianca Dees en Clint Bonne aan
het werk in de keuken van El Cantina. foto boaztimmermans
LEES VERDER OP PAGINA 4