'De kerstmarkt is van oudsher een begoocheling' Zo overweldigend is het, zo gezellig, zo vol. Eindeloos veel straten met stalletjes en alles is gericht op kerst. Overal vertier, gemoede lijke mensen. Nee, wij gaan niet om te shoppen, het gaat om het kerstidee. In Ne derland ben je zo door de kerstmarkt heen." Ver is Essen niet: twee uur met de bus (177 kilometer). Roosen: „Een overnachting kost ook niet veel." Kerstengeltjes in plaats van telefoonhoesjes Het aanbod in de kramen, stalletjes en tra ditionele houten chalets is in Nederland duidelijk anders: commerciëler. Dordrecht beschikt met ruim driehonderd kramen over de grootste kerstmarkt van het land (14-16 december). De sfeer is zeker 'in orde', zoals liefhebber Peter van den Hazel (64) uit Rheden zegt. „Maar ik zie daar ook tele foonhoesjes, zonnebrillen, zeep. Het komt dichter bij een gewone markt. Ook gezellig hoor, maar in bijvoorbeeld Hannover of Nürnberg zie je meer bijzondere artikelen. Adventkransen, kleine cadeautjes, Christ- baumgeback - dat zijn kleine deegvormpjes die je in de boom hangt." „In Duitsland is de Weihnachtsmarkt traditioneel meer gericht op lokale produc ten", zegt Strouken. Je loopt daar dan ook uren langs uitstallingen van handbeschil derde kerstornamenten, afkomstig van lo kale nijverheid, vaak houtsnijwerk. Overal draaien kerstengeltjes op kunstig gemaakte, kleine carrousels, of staan ze in rijen opge steld in verfijnde variaties. In Duitse regio's is glasblazen vaak een traditioneel ambacht en daarom zie je ook veel mondgeblazen Christbaumschmuckengeltjes, dieren, kerst mannetjes, kabouters. Ook de Leuchtglaser zie je alleen in Duitsland: glazen komme tjes beschilderd met een kleurig tafereel, van binnenuit verlicht met een kaarsvlam. Glühwein, Glühbier, Currywurst en Lebkuchen Van oudsher is een kerstmarkt een begoo cheling van (liefst) sneeuw, droge kou, duisternis opgeluisterd met wemelend licht, kerstklanken en geuren van drank en spijs. Glühwein is dan de term die valt: ook de Nederlandse kraamhouders schenken het met ruime hand. Zoete wijn, verwarmd en bereid met honing, kruidnagel, kaneel en citrusschillen. In Duitsland is het aanbod groter. Daar heb je bijvoorbeeld ook Glühbier, Curry- wurst, Bratwurst en het traditionele fakkel vlees, Lebkuchen (peperkoek), gebrande amandelen, geroosterde kastanjes, gekon fijte appels, gekookte champignons begoten met vette saus en Reïbekuchen (aardappel pannenkoek). Ook sekt wordt veel geschonken, een mousserende wijn die in smaak niet onder doet voor prosecco of cava. Bekend is de Riesling, maar ook de Rotkappchen uit Frey- burg is een soort met een lange lokale tra ditie. Dan is er nog de Feuerzangenbowle, geflambeerde punch. Al met al een grote variatie aan eten en drinken. Kouder, donker en sneeuw Ook belangrijk, in Nederland doet het natte en winderige zeeklimaat ongetwijfeld af aan de kerstsfeer. Zeker de oostelijker gele gen Duitse steden kennen meer een land klimaat, wat betekent dat de temperatuur in december gemiddeld lager is; bovendien is er meer kans op sneeuw. Dat geldt zeker voor de hoger gelegen gebieden, zoals het Thüringer Wald, de Harz (waar Goslar ligt, zie kader), het Zwarte Woud en Sauerland. Daar wordt het ook iets vroeger donker. Strouken: „Kortom, in Duitsland stap je echt in een andere wereld. Een kerst wereld." 38 De kerstmarkt in Goslar is klein, maai"sfeeK/t>L WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 126