Eigenlijk is
de dolma
een soort
bitterbal
GIPHARTS KOOKEILAND
Nederland komt er culinair
bekaaid af op de lijst met
cultureel erfgoed. Zelfs
Azerbeidzjan doet het beter.
Natuurlijk zijn er ook veel
andere landen met dolma's,
zoals Nederlandse toeristen in
Griekenland en Turkije kunnen
beamen, maar de bron zou in de
Kaukasus liggen, hoewel ook
andere landen de oorsprong
claimen. Hoe het ook zij: in
Azerbeidzjan is de preparatie
van dolma's een dusdanig
sociaal hoogtepunt dat de
wereldgemeenschap het belang
ervan erkent. Vandaar dat we
deze week dolma's maken.
Laten we ze koesteren.
Wat hebben de tango,
houten Chinese bootbruggen,
olieworstelen en garnaalvis-
sen-op-paarden met elkaar te
maken? Op een verloren mid
dag surfte ik langs de website
van Unesco, de cultuurclub van
de Verenigde Naties, die sinds
2003 een lijst bijhoudt van het
belangrijkste 'Immateriële
Culturele Erfgoed'. Dat zijn
gewoontes en gebruiken die
moeten worden doorgegeven
aan de komende generaties en
dan hebben we het ook over 'de
Franse keuken', flamencodan-
sen en schaduwtheater. Deze
culturele uitingen zouden net
zo moeten worden gekoesterd
als de piramiden in Egypte en
de stenen van Stonehenge.
Natuurlijk keek ik of er ook
Nederlandse immateriële ver
worvenheden de moeite van
het koesteren waard zijn. Nou,
dat viel tegen. Wij zijn met
maar één item vertegenwoor
digd: de werkzaamheden van
onze molenaars. Tja. Geen
woord over onze houten klom
pen of tulpenteelt. Dat staat in
contrast met de Belgen, die
maar liefst zestien belang
rijke bijdragen aan de onstoffe
lijke wereldcultuur hebben,
variërend van de Houtemse
Jaarmarkt, de kunst van het
africhten van valken, de Heilig
Bloedprocessie van Brugge tot
de Belgische biercultuur.
Ook ben ik voor deze rubriek
gaan zoeken naar beschermde
culinaire hoogtepunten naast
'de Franse keuken', en ik moet
zeggen: dat was genieten. De
Arabische koffie staat er bij
voorbeeld op, een symbool van
generositeit. Dan krijg ik spon
taan zin in zo'n kopje.
In Namibië wordt elk voor
jaar het Oshituthi shomagongo
gehouden, een drie dagen du
rend drinkfestival om de fruit
oogst van de olifantenboom te
vieren. Daar moeten we toch
een keer bij zijn? Net als dat ik
wel een stuk van de bescherm
de peperkoek uit Kroatië zou
willen eten, genaamd licitar,
die is versierd met beeldjes,
spiegeltjes en versjes.
Gelukkig vond ik ook immate
rieel cultureel erfgoed dat we in
onze keukens kunnen berei
den: dolma's. Deze gevulde
wijnbladeren zijn in 2017 aan
de Unesco-lijst toegevoegd
omdat het maken en gezamen
lijk verorberen in Azerbeidzjan
de culturele identiteit bepaalt
(vergelijk het met onze bitter
ballen - die dan weer niet op de
lijst staan).
34
Eten
FOTOSHODYCAREMAN
WG