Eigenlijk is de dolma een soort bitterbal GIPHARTS KOOKEILAND Nederland komt er culinair bekaaid af op de lijst met cultureel erfgoed. Zelfs Azerbeidzjan doet het beter. Natuurlijk zijn er ook veel andere landen met dolma's, zoals Nederlandse toeristen in Griekenland en Turkije kunnen beamen, maar de bron zou in de Kaukasus liggen, hoewel ook andere landen de oorsprong claimen. Hoe het ook zij: in Azerbeidzjan is de preparatie van dolma's een dusdanig sociaal hoogtepunt dat de wereldgemeenschap het belang ervan erkent. Vandaar dat we deze week dolma's maken. Laten we ze koesteren. Wat hebben de tango, houten Chinese bootbruggen, olieworstelen en garnaalvis- sen-op-paarden met elkaar te maken? Op een verloren mid dag surfte ik langs de website van Unesco, de cultuurclub van de Verenigde Naties, die sinds 2003 een lijst bijhoudt van het belangrijkste 'Immateriële Culturele Erfgoed'. Dat zijn gewoontes en gebruiken die moeten worden doorgegeven aan de komende generaties en dan hebben we het ook over 'de Franse keuken', flamencodan- sen en schaduwtheater. Deze culturele uitingen zouden net zo moeten worden gekoesterd als de piramiden in Egypte en de stenen van Stonehenge. Natuurlijk keek ik of er ook Nederlandse immateriële ver worvenheden de moeite van het koesteren waard zijn. Nou, dat viel tegen. Wij zijn met maar één item vertegenwoor digd: de werkzaamheden van onze molenaars. Tja. Geen woord over onze houten klom pen of tulpenteelt. Dat staat in contrast met de Belgen, die maar liefst zestien belang rijke bijdragen aan de onstoffe lijke wereldcultuur hebben, variërend van de Houtemse Jaarmarkt, de kunst van het africhten van valken, de Heilig Bloedprocessie van Brugge tot de Belgische biercultuur. Ook ben ik voor deze rubriek gaan zoeken naar beschermde culinaire hoogtepunten naast 'de Franse keuken', en ik moet zeggen: dat was genieten. De Arabische koffie staat er bij voorbeeld op, een symbool van generositeit. Dan krijg ik spon taan zin in zo'n kopje. In Namibië wordt elk voor jaar het Oshituthi shomagongo gehouden, een drie dagen du rend drinkfestival om de fruit oogst van de olifantenboom te vieren. Daar moeten we toch een keer bij zijn? Net als dat ik wel een stuk van de bescherm de peperkoek uit Kroatië zou willen eten, genaamd licitar, die is versierd met beeldjes, spiegeltjes en versjes. Gelukkig vond ik ook immate rieel cultureel erfgoed dat we in onze keukens kunnen berei den: dolma's. Deze gevulde wijnbladeren zijn in 2017 aan de Unesco-lijst toegevoegd omdat het maken en gezamen lijk verorberen in Azerbeidzjan de culturele identiteit bepaalt (vergelijk het met onze bitter ballen - die dan weer niet op de lijst staan). 34 Eten FOTOSHODYCAREMAN WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 122