Arvid Schmidt enXanderWaller openen in november vorig jaar hun restaurant in een oud pakhuis. Entre pot is vrijwel meteen een hit. De gas ten prijzen de ambiance en de open ruimte met goede akoestiek. De kaart wisselt snel. Vegetariërs kunnen er zeven gangen samenstellen. Culinair recensenten beoordelen de keuken als 'origineel', 'geraffineerd' en 'schitte rend in eenvoud'. Schmidt: „Ik was al langer toe aan een eigen restaurant. Mijn zakenpart ner en ik hebben twee jaar gezocht naar een pand als dit. We wilden een ruimte die we zelf konden inrichten." Het biljart van de vorige eigenaar mocht blijven staan en de i7de-eeuwse balken zijn weer zichtbaar gemaakt. De chef-kok, de zoon van restau ranthouders in Hierden, kookt graag zo lokaal mogelijk. „Geleerd van mijn grote inspirator Wim Zwaart van Oli- vio in Harderwijk. Ik heb met hem ge werkt. Net als hij geef ik de voorkeur aan seizoensgroenten uit de buurt. Mijn teler zit op nog geen halfuur rij den. Eigenlijk zijn de citroenen en li moenen die we gebruiken me al een doorn in het oog. Ik kies liever voor smaakmakers van eigen bodem, zoals mierikswortel, Oost-Indische kers of mosterdblad. Met gefermenteerde lente- en zomergroenten kan ik de winter doorkomen. Ik droog bijvoor beeld ingelegde bospeen in, wat de jus een gemberachtige smaak geeft." In Entrepot worden gerechten op houtskool bereid. „Met de hitte kun nen spelen maakt een gerecht interes santer." Zo roostert Schmidt de tarbot boven het vuur in tien minuten gaar: de hitte trekt er rustig doorheen. „Een vondst, zo samen op je bord met een romige saus en bloemkool met kalfs- merg erdoorheen." En zijn toekomst droom? Een boerderijtje annex restau rant. Nog dichter bij de oorsprong. Michael Schook is 16 en dubt: kies ik een creatief bestaan als architect of toch een bijbaantje als kok? Twintig jaar later tovert hij tot groot genoegen van een groeiende groep foodies mooie gerechten uit zijn keuken. Hij maakt eind vorig jaar met de opening van Héroine - de Franse vertaling van hel din - eindelijk zijn restaurantdroom waar. Het Rotterdam-Berlijns ont werpbureau Modiste tekent voor de inrichting in een jaren 70-stijl (disco bal, lambrizering en plantenbakken). De chef-kok houdt geen rekening met de klassieke menuleer-je bestelt vier, vijf of zeven gangen en je hoort 26 Chef-kok: Arvid Schmidt (37) Restaurant: Entrepot, Amsterdam Menu: Voorgerechten 7-17 euro, gerechten 20-27 euro Getipt door: hoofdredacteur Iris Kranenburg van horecavakblad Entree. „Hier wordt fantastisch gekookt! Arvid werkt veel op open vuur en past tech nieken toe als roken, pekelen en fer menteren. Hij maakt vernieuwende, spannende en smaakvolle gerechten." Chef-kok: Michael Schook (36) Restaurant: Héroine, Rotterdam Menu: vier tot zeven gangen, vanaf 49 euro Getipt door: culinair journalist Lot Piscaer. „Deze chef-kok is ambitieus, maar op een ontspannen manier. Michael blijft lekker onvoorspelbaar in zijn gerechten." WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 114