'Koken zit dag en nacht in miin hoofd. Als levensstijl' Sibrecht Benning, ex-danseres en ex-juf, staat sinds zes jaar achter het fornuis van haar restaurant in Nijme gen, waar zij zich verdiept in de Frans- Arabische keuken. „Koken zit dag en nacht in mijn hoofd. Het is een levens stijl." Ze leert niet alleen van haar schoon familie in Marokko, maar ook van chef koks. „Ik wil meer, groter en mooier." Ze loopt stage bij Soenil Bahadoer, de topkok die excelleert in de Surinaams- Franse keuken. Margo Reuten inspi reert haar groot te durven dromen. „Ik ontdek steeds meer mijn signatuur. Er is nog een lange weg te gaan, ik kan meer technieken onder de knie krij gen, meer productkennis verwerven, en ik heb zin in die weg." Zelf combineert ze Franse kooktech- nieken met de Noord-Afrikaanse, Per zische en de Midden-Oosterse keuken. Daartoe experimenteert ze met hon derden kruidenmengsels: bij de spece rijen in de ras el hanout zou wat meer kaneel mogen. Snijdsel van groenten uit de moestuin combineert ze met de Midden-Oosterse baharat. „Ik ben vooral blij met mijn shakshuka met saus van groene paprika, tomaten en gepocheerde kabeljauw, en met de ta jine van het Kamperlam, prachtig vlees van een mixras van Texelaar en Swif- ter." En haar droom? Een groter restau rant. En natuurlijk de erkenning van de meester: „Ik ben ambitieus. Een ster zou een bekroning zijn op mijn werk. Puur voor mezelf." Thijs Meliefste: „Het is nog een lange weg naar de top. Voor mij is de zoektocht ernaartoe al mooi: hoe kom ik er? Mijn vrouw Anuschka en ik openden 3,5 jaar geleden dit restaurant, onze droom. Ik kom uit deze streek. Ik twijfelde wel: de winters kunnen hier lang en rustig zijn. Maar het werd niet stil. Er waren altijd gasten. Anuschka stond alleen als gast vrouw, ik solo in de keuken. We moes ten het efficiënt aanpakken. Ik wist als chef-kok al dat 98 van de 100 mensen een menu kiest. Dat betekent dat je a la carte-producten in de koeling slecht liggen te worden. Ik wil niet hoeven denken: kan dit nog wel? Daarom serveren wij menu's, dan hoefje bijna niets weg te gooien. De gasten krijgen een batterij aan hapjes. Je hebt eigenlijk al zes gangetjes gehad 24 Chef-kok: Sibrecht Benning (41) Restaurant: De Sjalot, Nijmegen Menu: vijf tot zeven gangen, vanaf 39,50 euro Getipt door: Margo Reuten van twee sterrenrestaurant Da Vinei, de enige vrouwelijke sterrenkok in Nederland. „Sibrecht heeft een enorme drive en passie, waarmee je je kunt onder scheiden in dit vak. Tomeloze energie is de basis voor succes." Chef-kok: Thijs Meliefste (31) Restaurant: Meliefste, Wolphaartsdijk Menu: vijf tot acht gangen, vanaf 71 euro Getipt door: Chef-kok Dennis Middel dorp van sterrenrestaurant Sense in Den Bosch: „Thijs heeft een unieke kookstijl. Verfrissend en sprankelend. Het is altijd aangenaam om bij hem te dineren. Het is gewoon fijn eten." WG

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 112