1 Michelin verdeelt over precies een maand zijn sterren over Nederland. Ongetwijfeld gaan ze naar ervaren topkoks. Op wie letten de kenners in het vak nog meer? Nou, op deze zeven chefs. Jan Smink doet het graag anders. Daarom staan in zijn - in september geopende - restaurant twee 3D-food- printers. De Fries creëert er oogstre lende vormen mee, zoals een zeshoe kige honingraat gemaakt van de crème van sjalot en gekookte biet met pi ment, knoflook en kardemom. In de gaatjes legt hij nootjes, ingelegde appel en (bloem)blaadjes. Een feest op je bord. Ingewikkeld? Smink: „Welnee. Wat je in de cartridge stopt, komt er ook weer uit. Mijn gasten krijgen bij een glaasje champagne een geprint koekje van oude Friese kaas en ge brande sjalotjes." De topkok groeit op als de zoon van een veehouder. Hij helpt zijn vader met de koeien, maar blijft het liefst bij zijn moeder in de keuken. Op zijn 15de stapt hij in de horeca en werkt zich mettertijd op tot een toppertje. Smink kookt inmiddels 24 uur per dag 'in de kop of in de keuken'. Zijn liefde voor Friesland laat hij op elk bord spreken. „Ik kies de beste streekproducten. We hebben prachtig vlees, mooie vis, groenten en fruit. Alles is Fries, tenzij het elders duidelijk beter smaakt. Dan denk ik aan de An- jouduif uit Frankrijk. Zo'n lekker boer derijduifje hebben wij niet. Als het maar even kan, werk ik met de producten waarmee ik als boeren zoon ben opgegroeid. Zo maak ik een dessert met custard van biest, de sap van wilde bramen en sorbetijs van boerenkarnemelk. Met een sabayon van champagne en een gel van citroengras." Het restaurant draait sinds een paar weken en zit vol. Zijn 3D-assistenten maken overuren. „Ik ben gewend om op sterrenniveau te koken, maar ik houd me nu niet bezig met de Miche- linsterren. Eerst maar eens een jaar in mijn eigen zaak aan het werk." Hou ze in de gaten! TEKST ELLEN LENGKEEK EN CATHÉRINE VAN DER LINDEN FOTO'S JOOST HOVING Chef-kok: Jan Smink (30) Restaurant: Smink, Wolvega Menu: vier tot tien gangen, vanaf 50 euro Getipt door: Jonnie Boer van sterren restaurant De Librije. „Jan heeft een heel goede smaak. Hij is een enthousi aste, creatieve en collegiale jongen." I rr WG ZATERDAG 17 NOVEMBER 2018 23

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 111