Die gaot vast en zeker nao Paries
9
Zuiderburen
Streektaal
VISRESTAURANT DE ZEEUWSE BRON
Magrit Verwijs en
Warden van Putten
droomden bijna 25
jaar geleden van een
eigen visrestaurant,
liefst een eindje van
Yerseke vandaan. Die
droom kwam uit. In
1994 opende De
Zeeuwse Bron in
Beerse.
Waar? Beerse, een ge
meente van ruim
17.000 inwoners op
een zucht afstand van
Turnhout. Over een niet voor de
hand liggende keuze gesproken.
„Je wilt zeker weten hoe we hier
terechtkwamen?", opent Verwijs
het gesprek. „Wel, mijn ouders
hadden een oesterkwekerij in Yer
seke. Warden werkte daar in het
restaurant Nolet. We wilden zelf
iets beginnen, maar liefst niet in
Zeeland. Daar doet bijna iedereen
hetzelfde. We hebben echt in heel
Nederland gezocht. Tot een make
laar ons vroeg of België ook mocht.
Toen zijn we hier komen kijken.
Het stond ons meteen aan. Twee
maanden later waren we al open,
in 1994 was dat."
Alle begin is moeilijk, zegt het
cliché. Het was voor Verwijs en
Van Putten niet anders. „Vooral de
mensen hier hadden het moeilijk
met ons. Ze hadden wat vooroor
delen. 'Het zijn Hollanders, daar
kan je niet lekker eten', dat vooral.
Daarom hielden we in het begin de
drempel laag. Ons restaurant was
toen meer een brasserie. Na een
tijdje is het toch gelukt om de
mensen te overtuigen."
Sergio Herman vluchtte weg van
de mosselen richting de absolute,
culinaire top. Dat was in Beerse
nooit de ambitie. Al hoort De
Zeeuwse Bron wel bij de beste res
taurants in de streek. Verwijs: „We
hebben altijd in het concept van
een puur visrestaurant geloofd.
Omdat je die in deze regio niet
echt tegenkomt. Daarom hebben
we bezoekers die van best ver ko
men, zelfs uit Antwerpen of Breda.
We steken er ook heel veel tijd in.
We halen alles zo vers mogelijk in
huis, liefst zonder tussenpersonen.
Kreeft uit de Oosterschelde is één
van onze specialiteiten. En oesters
natuurlijk: gisteren nog in het wa
ter, vandaag hier op je bord."
De eerste klanten gaven veel
minder om kreeft en oesters. Bel
gen zijn gek op mosselen. Dan
maakt het niet uit of je in Brussel
ledereen weet hier
Yerseke liggen, dat is
op vele plekken in
Nederland anders
of Beerse woont. „Bij onze start zat
iedereen hier mosselen te eten. De
zakken stapelden zich op. Dat is
gigantisch veranderd. Ook omdat
mosselen zo duur zijn geworden.
De mensen maken ze nu thuis
klaar. Een lekker visgerecht maken,
dat is wat moeilijker. Ook daarom
zijn we nu al een hele tijd een echt
visrestaurant. We serveren nog
mosselen, hoor. Zonder zoete ma
yonaise. Dat hebben we wel ge
leerd, om ons een beetje aan te pas
sen", zegt ze lachend.
„Die Belgische mosselcultuur
was voor ons toch een voordeel. Ie
dereen weet hier Yerseke liggen,
dat is op vele plekken in Nederland
anders. Zelfs in Noord-Brabant, dat
hier vlakbij ligt. De mensen hier
vinden het ook leuk om Yerseke te
bezoeken. Ik maak via Facebook
wat reclame voor de activiteiten
daar. Vaak met succes."
Het koppel heeft twee kinderen
en woont intussen al bijna 25 jaar
in Beerse. Zijn ze nu echte Belgen
geworden? „Vooral onze kinderen
zijn echte Beersenaren geworden,
ze spreken gewoon het plaatselijke
dialect. Dat heb ik ook al een beetje
overgenomen. Voor ons was het in
het begin wel een cultuurschok.
Vooral die geslotenheid van de
mensen viel erg op. Zei je 'goei-
emiddag' tegen iemand, dan
schrok die soms verschrikkelijk. In
Zeeland zijn de mensen oprecht en
vooral eerlijk. Vind je iets niet
goed? Dan zeg je het gewoon. Dat
heb ik de mensen hier wel moeten
leren."
Zee
En is terugkeren naar Zeeland nog
een optie? „Mijn man praat er wel
eens over om terug te keren naar
de zee. En dan niet naar de Belgi
sche kust. Ik denk de laatste tijd
toch vaak terug aan ons begin hier.
Dat we dat hebben gedurfd. Beerse,
hoeveel inwoners heeft dat, wat
valt daar te beleven?" Lachend:
„Had ik nooit over nagedacht."
Een paor daogen geleejen was 't
windstille toen ik 's morgens
naor buuten keek. Bie 't open
doen van de gerdienen viel me dat a
bots op. De zonne was nog mao net
an 't opkommen. 'Dat gaot 'n schööne
dag wörren", docht 'k bie m'n eigen.
„Noe kan je vandaoge nog wat in d'n
'of doen, joengen."
De zonne scheen net over d'uuzen
en al deu de kaole bööm. Noe laot die
boom toch al rap z'n blaoren vallen.
En van de zeumer stoeng tie ook mao
dunnetjes in z'n blad. Da komt, om
dat ie in een parkje staot mee allemao
hos d'r rond. 'n Parkje is vee gezeid. 't
Is eigenlijk mêêr 'n weie waor om de
drie weken een hosmechiene over
scheurt. Zo kan je dat wè noemen.
Vroeger stoengen d'r schóöne rozen,
mao deu de bezuinigieng mosten die
weg en kwam t'r hos in. En noe dienk
'k, dat die hosmaechiene 's 'n paor
jaor geleejen tegen de stam is geree-
jen. Toen is t'r 'n schelver afgevlogen
en vandaor dat ie mao zö weinig blad
mêêr 'eit. Noe zitten d'r in die bööm
nogal duufjes. Jao, van die tortels.
Vanuut m'n keuken kan 'k die goed
in de gaoten 'ouwen. En dat doet de
katte ook. Zeker noe 't blad d'r af is.
Daonet waoren ze d'r ook. Alle twêe.
De katte en de duufjes. Mao mee 'n
paor meter verschil tussen udder in.
Hêêstig om daor even nao te kieken.
'Oe ze mekaore in de gaoten 'ouwen
ee. En dien êne duuve, da's 'n smeer
lap. Die daogt uut. De vliegt 's rond,
zet z'n eihen dan even laoter op een
laoge tak en doet dan net of tie d'r af
valt. Of tie z'n evenwicht verliest ee.
Da 's natuurlijk gêên waor. Mao die
stomme katte, die dienkt dat toch en
dan spriengt ie al 'n 'aolve meter in de
lucht. Van blieschap? Wie za 't we-
ten?Toen 'k dao nao zat te kieken, vie
len m'n öögen op 'n paor streepen in
de lucht. Jao van die witte strepen
van vliegmechienen.
Wudder noemende die vroeger al-
tied 'streepetrekkers'. Dan stoengen
m'n op 't schoolplein en tellende me
die strepen. Dan lêêrende me van de
grööte joengers uut de bovenste klas
sen dat d'n diejen nao Paries en d'n
diejen naor Amsterdam of Iengeland
vloog. Wisten wudder vee as kleine
joengers wao Paries of Iengeland of
Brussel lag? Me kraoiende da mao
nao. Mee 'n effen gezicht.Jakko is pi
loot. 't Is de joengste zeune van de
buren. Die weunt mee z'n gezin in
Zweden, maor in de verkantie kom
men ze altied nao Biervliet. En tus-
sendeu as tie in Brussel soms 'n paor
vrieje daogen kan opnemen ook. Dan
vliegt ie as 't waore in 'n paor uuren
in de taxie naor z'n ouwers. Daonet
tellende 'k wè achte van die strepen.
Ze goengen alle kanten op. Sommig-
ste waoren al 'n bitje uutgewaoierd.
Je kon ze bienao nie mêêr zien. Deu
de wind ee. Die was vast en zeker van
Jakko.
dinsdag 13 november 2018
GO
'Dat we dit hebben gedurfd'
In de rubriek Zuiderburen
werpen we wekelijks
een blik over de Belgische
grens. Deze week: visrestau
rant De Zeeuwse Bron in
Beerse.
Dominique Piedfort
Beerse
- Magrit Verwijs
Rinus Willemsen
In deze rubriek
belichten we
wekelijks een
Zeeuws dialect.
Deze keer een
verhaal van
Rinus Willemsen.
Beluister de ge
sproken rubriek op
pzc.nl/streektaal.
Restauranteigenaren Magrit Verwijs en Warden van Putten hebben in het begin wel last gehad van vooroordelen, foto boaztimmermans