Die gaot vast en zeker nao Paries 9 Zuiderburen Streektaal VISRESTAURANT DE ZEEUWSE BRON Magrit Verwijs en Warden van Putten droomden bijna 25 jaar geleden van een eigen visrestaurant, liefst een eindje van Yerseke vandaan. Die droom kwam uit. In 1994 opende De Zeeuwse Bron in Beerse. Waar? Beerse, een ge meente van ruim 17.000 inwoners op een zucht afstand van Turnhout. Over een niet voor de hand liggende keuze gesproken. „Je wilt zeker weten hoe we hier terechtkwamen?", opent Verwijs het gesprek. „Wel, mijn ouders hadden een oesterkwekerij in Yer seke. Warden werkte daar in het restaurant Nolet. We wilden zelf iets beginnen, maar liefst niet in Zeeland. Daar doet bijna iedereen hetzelfde. We hebben echt in heel Nederland gezocht. Tot een make laar ons vroeg of België ook mocht. Toen zijn we hier komen kijken. Het stond ons meteen aan. Twee maanden later waren we al open, in 1994 was dat." Alle begin is moeilijk, zegt het cliché. Het was voor Verwijs en Van Putten niet anders. „Vooral de mensen hier hadden het moeilijk met ons. Ze hadden wat vooroor delen. 'Het zijn Hollanders, daar kan je niet lekker eten', dat vooral. Daarom hielden we in het begin de drempel laag. Ons restaurant was toen meer een brasserie. Na een tijdje is het toch gelukt om de mensen te overtuigen." Sergio Herman vluchtte weg van de mosselen richting de absolute, culinaire top. Dat was in Beerse nooit de ambitie. Al hoort De Zeeuwse Bron wel bij de beste res taurants in de streek. Verwijs: „We hebben altijd in het concept van een puur visrestaurant geloofd. Omdat je die in deze regio niet echt tegenkomt. Daarom hebben we bezoekers die van best ver ko men, zelfs uit Antwerpen of Breda. We steken er ook heel veel tijd in. We halen alles zo vers mogelijk in huis, liefst zonder tussenpersonen. Kreeft uit de Oosterschelde is één van onze specialiteiten. En oesters natuurlijk: gisteren nog in het wa ter, vandaag hier op je bord." De eerste klanten gaven veel minder om kreeft en oesters. Bel gen zijn gek op mosselen. Dan maakt het niet uit of je in Brussel ledereen weet hier Yerseke liggen, dat is op vele plekken in Nederland anders of Beerse woont. „Bij onze start zat iedereen hier mosselen te eten. De zakken stapelden zich op. Dat is gigantisch veranderd. Ook omdat mosselen zo duur zijn geworden. De mensen maken ze nu thuis klaar. Een lekker visgerecht maken, dat is wat moeilijker. Ook daarom zijn we nu al een hele tijd een echt visrestaurant. We serveren nog mosselen, hoor. Zonder zoete ma yonaise. Dat hebben we wel ge leerd, om ons een beetje aan te pas sen", zegt ze lachend. „Die Belgische mosselcultuur was voor ons toch een voordeel. Ie dereen weet hier Yerseke liggen, dat is op vele plekken in Nederland anders. Zelfs in Noord-Brabant, dat hier vlakbij ligt. De mensen hier vinden het ook leuk om Yerseke te bezoeken. Ik maak via Facebook wat reclame voor de activiteiten daar. Vaak met succes." Het koppel heeft twee kinderen en woont intussen al bijna 25 jaar in Beerse. Zijn ze nu echte Belgen geworden? „Vooral onze kinderen zijn echte Beersenaren geworden, ze spreken gewoon het plaatselijke dialect. Dat heb ik ook al een beetje overgenomen. Voor ons was het in het begin wel een cultuurschok. Vooral die geslotenheid van de mensen viel erg op. Zei je 'goei- emiddag' tegen iemand, dan schrok die soms verschrikkelijk. In Zeeland zijn de mensen oprecht en vooral eerlijk. Vind je iets niet goed? Dan zeg je het gewoon. Dat heb ik de mensen hier wel moeten leren." Zee En is terugkeren naar Zeeland nog een optie? „Mijn man praat er wel eens over om terug te keren naar de zee. En dan niet naar de Belgi sche kust. Ik denk de laatste tijd toch vaak terug aan ons begin hier. Dat we dat hebben gedurfd. Beerse, hoeveel inwoners heeft dat, wat valt daar te beleven?" Lachend: „Had ik nooit over nagedacht." Een paor daogen geleejen was 't windstille toen ik 's morgens naor buuten keek. Bie 't open doen van de gerdienen viel me dat a bots op. De zonne was nog mao net an 't opkommen. 'Dat gaot 'n schööne dag wörren", docht 'k bie m'n eigen. „Noe kan je vandaoge nog wat in d'n 'of doen, joengen." De zonne scheen net over d'uuzen en al deu de kaole bööm. Noe laot die boom toch al rap z'n blaoren vallen. En van de zeumer stoeng tie ook mao dunnetjes in z'n blad. Da komt, om dat ie in een parkje staot mee allemao hos d'r rond. 'n Parkje is vee gezeid. 't Is eigenlijk mêêr 'n weie waor om de drie weken een hosmechiene over scheurt. Zo kan je dat wè noemen. Vroeger stoengen d'r schóöne rozen, mao deu de bezuinigieng mosten die weg en kwam t'r hos in. En noe dienk 'k, dat die hosmaechiene 's 'n paor jaor geleejen tegen de stam is geree- jen. Toen is t'r 'n schelver afgevlogen en vandaor dat ie mao zö weinig blad mêêr 'eit. Noe zitten d'r in die bööm nogal duufjes. Jao, van die tortels. Vanuut m'n keuken kan 'k die goed in de gaoten 'ouwen. En dat doet de katte ook. Zeker noe 't blad d'r af is. Daonet waoren ze d'r ook. Alle twêe. De katte en de duufjes. Mao mee 'n paor meter verschil tussen udder in. Hêêstig om daor even nao te kieken. 'Oe ze mekaore in de gaoten 'ouwen ee. En dien êne duuve, da's 'n smeer lap. Die daogt uut. De vliegt 's rond, zet z'n eihen dan even laoter op een laoge tak en doet dan net of tie d'r af valt. Of tie z'n evenwicht verliest ee. Da 's natuurlijk gêên waor. Mao die stomme katte, die dienkt dat toch en dan spriengt ie al 'n 'aolve meter in de lucht. Van blieschap? Wie za 't we- ten?Toen 'k dao nao zat te kieken, vie len m'n öögen op 'n paor streepen in de lucht. Jao van die witte strepen van vliegmechienen. Wudder noemende die vroeger al- tied 'streepetrekkers'. Dan stoengen m'n op 't schoolplein en tellende me die strepen. Dan lêêrende me van de grööte joengers uut de bovenste klas sen dat d'n diejen nao Paries en d'n diejen naor Amsterdam of Iengeland vloog. Wisten wudder vee as kleine joengers wao Paries of Iengeland of Brussel lag? Me kraoiende da mao nao. Mee 'n effen gezicht.Jakko is pi loot. 't Is de joengste zeune van de buren. Die weunt mee z'n gezin in Zweden, maor in de verkantie kom men ze altied nao Biervliet. En tus- sendeu as tie in Brussel soms 'n paor vrieje daogen kan opnemen ook. Dan vliegt ie as 't waore in 'n paor uuren in de taxie naor z'n ouwers. Daonet tellende 'k wè achte van die strepen. Ze goengen alle kanten op. Sommig- ste waoren al 'n bitje uutgewaoierd. Je kon ze bienao nie mêêr zien. Deu de wind ee. Die was vast en zeker van Jakko. dinsdag 13 november 2018 GO 'Dat we dit hebben gedurfd' In de rubriek Zuiderburen werpen we wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: visrestau rant De Zeeuwse Bron in Beerse. Dominique Piedfort Beerse - Magrit Verwijs Rinus Willemsen In deze rubriek belichten we wekelijks een Zeeuws dialect. Deze keer een verhaal van Rinus Willemsen. Beluister de ge sproken rubriek op pzc.nl/streektaal. Restauranteigenaren Magrit Verwijs en Warden van Putten hebben in het begin wel last gehad van vooroordelen, foto boaztimmermans

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 41