ACHTER DE SCHERMEN 10 ZE De Zeeuws-Vlaamse bakker Martein Risseeuw maakt lange werkdagen. Hij heeft verschillende werkplekken en ook zijn werkzaamheden zijn divers. Het kneden van deeg, aansturen van collega's en meehelpen in de winkel, het behoort allemaal tot zijn takenpakket. De meeste bakkers zijn ochtendmen sen, alhoewel dat niet wil zeggen dat vroeg opstaan al tijd gemakkelijk is. Voor Martein Risseeuw (44) uit Sint Jansteen is zijn wekker nog al tijd niet zijn beste vriend. „Het moment dat-ie begint te piepen doet altijd zeer. Of dat nu om 5.00, 6.00,7.00 of 8.00 uur is, maakt voor mij niet uit. Je moet je instel len op een vroeg tijdstip en dat lukt me vrij aardig." Martein Risseeuw is eigenaar van de Zeeuws-Vlaamse bakkerij Risseeuw, vernoemd naar oprich ter Jacob Risseeuw. „Als kind van een jaar of 16 had ik twijfels of ik bakker of automonteur wilde wor den", vertelt Martein, getooid in bakkerskostuum. „Op een dag kwam mijn vader thuis met loon- strookjes van een bakker en een automonteur. Het verschil bleek in die tijd honderden guldens per maand. Toen was het voor mij dui delijk, ik word bakker. Na zijn schooltijd ging hij aan de slag in de bakkerszaak van zijn oom. Daarmee werd Martein al de vierde generatie van de Risseeuw- familie die voor dezelfde bakkerij werkt. In de loop der jaren zijn de werkzaamheden van Martein be hoorlijk veranderd. „Gedurende mijn eerste jaren werkte ik voor namelijk in nachtdiensten. Ik be gon 's avonds om 10.00 uur en draaide mee in de productie tot 's morgens vroeg. Tegenwoordig werk ik zes dagen in de week van 6.00 uur 's morgens tot 6.00 uur 's avonds. Elke dag gaat mijn wekker om kwart over 5 af. Onze winkel is 7 dagen per week open, dus ik pro beer zo veel mogelijk aanwezig te zijn op de zaak." Mensenwerk Risseeuw is meestal te vinden in de centrale bakkerij in Zaamslag, andere keren staat hij in één van de vijf winkels van de bakkerij. „We hebben zaken in Hulst, Bier vliet en twee in Terneuzen. Op za terdag ben ik meestal in Hulst om te bakken en bij drukte spring ik bij in de winkel. Maar hoofdzake lijk draai ik mee in de productie. Dat wil zeggen, ik ben in de bak kerij in Zaamslag om bijvoorbeeld bolussen te maken. Mensen den ken soms, stop deeg in een ma chine, druk op een knop en 'ho pla', daar is een bolus. Zo werkt het natuurlijk niet. Er komt veel handwerk bij kijken. Met vier man op een rij wegen we eerst grond stoffen af, daarna kneden we het deeg en dat rollen we in bruine suiker. Ook worstenbroodjes ver gen veel tijd en mensenwerk." Specialiteiten, zoals kofïiekoe- ken, vindt Risseeuw leuk om te maken, maar het meest geniet hij van massaproducties. „Het produ ceren van brood is voor een bakker iets geweldigs. Waarom? Er staan hier vier ovens en in elke oven kunnen we ruim honderd broden bakken. Na een ochtend hard wer ken zie je meteen een omvangrijk resultaat." zaterdag 10 november 2018 In bakken zit veel handwerk Hans Puik (^DosschcMito Martein Risseeuw geniet van massaproduc ties: „Er staan hier vier ovens en in elke oven kun nen we ruim honderd broden bakken." FOTO'S PETER NICOLAI

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 38