ACHTER DE SCHERMEN
10 ZE
De Zeeuws-Vlaamse bakker Martein Risseeuw maakt lange werkdagen. Hij heeft verschillende
werkplekken en ook zijn werkzaamheden zijn divers. Het kneden van deeg, aansturen van collega's en
meehelpen in de winkel, het behoort allemaal tot zijn takenpakket.
De meeste bakkers
zijn ochtendmen
sen, alhoewel dat
niet wil zeggen dat
vroeg opstaan al
tijd gemakkelijk is.
Voor Martein Risseeuw (44) uit
Sint Jansteen is zijn wekker nog al
tijd niet zijn beste vriend. „Het
moment dat-ie begint te piepen
doet altijd zeer. Of dat nu om 5.00,
6.00,7.00 of 8.00 uur is, maakt
voor mij niet uit. Je moet je instel
len op een vroeg tijdstip en dat
lukt me vrij aardig."
Martein Risseeuw is eigenaar
van de Zeeuws-Vlaamse bakkerij
Risseeuw, vernoemd naar oprich
ter Jacob Risseeuw. „Als kind van
een jaar of 16 had ik twijfels of ik
bakker of automonteur wilde wor
den", vertelt Martein, getooid in
bakkerskostuum. „Op een dag
kwam mijn vader thuis met loon-
strookjes van een bakker en een
automonteur. Het verschil bleek in
die tijd honderden guldens per
maand. Toen was het voor mij dui
delijk, ik word bakker.
Na zijn schooltijd ging hij aan de
slag in de bakkerszaak van zijn
oom. Daarmee werd Martein al de
vierde generatie van de Risseeuw-
familie die voor dezelfde bakkerij
werkt. In de loop der jaren zijn de
werkzaamheden van Martein be
hoorlijk veranderd. „Gedurende
mijn eerste jaren werkte ik voor
namelijk in nachtdiensten. Ik be
gon 's avonds om 10.00 uur en
draaide mee in de productie tot 's
morgens vroeg. Tegenwoordig
werk ik zes dagen in de week van
6.00 uur 's morgens tot 6.00 uur 's
avonds. Elke dag gaat mijn wekker
om kwart over 5 af. Onze winkel is
7 dagen per week open, dus ik pro
beer zo veel mogelijk aanwezig te
zijn op de zaak."
Mensenwerk
Risseeuw is meestal te vinden in
de centrale bakkerij in Zaamslag,
andere keren staat hij in één van
de vijf winkels van de bakkerij.
„We hebben zaken in Hulst, Bier
vliet en twee in Terneuzen. Op za
terdag ben ik meestal in Hulst om
te bakken en bij drukte spring ik
bij in de winkel. Maar hoofdzake
lijk draai ik mee in de productie.
Dat wil zeggen, ik ben in de bak
kerij in Zaamslag om bijvoorbeeld
bolussen te maken. Mensen den
ken soms, stop deeg in een ma
chine, druk op een knop en 'ho
pla', daar is een bolus. Zo werkt
het natuurlijk niet. Er komt veel
handwerk bij kijken. Met vier man
op een rij wegen we eerst grond
stoffen af, daarna kneden we het
deeg en dat rollen we in bruine
suiker. Ook worstenbroodjes ver
gen veel tijd en mensenwerk."
Specialiteiten, zoals kofïiekoe-
ken, vindt Risseeuw leuk om te
maken, maar het meest geniet hij
van massaproducties. „Het produ
ceren van brood is voor een bakker
iets geweldigs. Waarom? Er staan
hier vier ovens en in elke oven
kunnen we ruim honderd broden
bakken. Na een ochtend hard wer
ken zie je meteen een omvangrijk
resultaat."
zaterdag 10 november 2018
In bakken zit veel handwerk
Hans Puik
(^DosschcMito
Martein Risseeuw geniet van massaproduc
ties: „Er staan hier vier ovens en in elke oven kun
nen we ruim honderd broden bakken."
FOTO'S PETER NICOLAI