Winters vreetvoer van Dirkjan GIPHARTS KOOKEILAND sneef» zo Ronald Giphart heeft altijd honger naar kookboeken. Koken doet hij er nauwelijks uit, maar zich verlekkeren aan de onrealistische plaatjes des te meer. 'Het heeft iets van pornografie.' November 2018 is dé feestmaand van het Neder landse culinaire leven, dat u het even weet. Het begon twee weken geleden met de opening van De smaak te pakken in het Gorcums Museum, een fraaie tentoonstelling van Neder lands kunst over voedsel nog een halfjaar te bezoeken). Deze maand staat ook in het teken van Nederland Leest, het jaarlijkse feestje van de Open bare Bibliotheken. Alle bieb- leden kunnen gratis het boek ]e bent wat je leest afhalen, waar in koks, schrijvers, weten schappers én een columnist van deze krant nieuwe stukken hebben gebundeld over ons voedsel. Wat doen we aan ver spilling? Wat is de invloed van technologie op onze maaltijd? Wat doen we de aarde aan met onze vreetlust? Waarom vin den we lekker wat we lekker vinden? Er worden 250.000 exemplaren weggegeven, dus haast u. Maar er is meer. Gisteren was in Amsterdam de uitreiking van Het Gouden Kookboek voor het beste oorspronkelijke Neder landstalige kookboek, als op maat voor de jaarlijkse Kook boeken Tiendaagse die vandaag begint. Iedereen die de ko mende dagen een kookboek aanschaft, krijgt het vermake lijke boekje Bij wie crèmefraiche in de aders vloeit van Paul de Leeuw cadeau. Hoewel ik al veel kookboeken in mijn kast heb staan, heb ik toch altijd honger naar meer, al moet ik bekennen dat we uit de meeste exemplaren hooguit één keer hebben gekookt. Zoals ik vroeger de schaakboeken van mijn vader las (die altijd zeer lezenswaardig waren, tot het moment dat er stellingen wer den geanalyseerd en het wis kundige algebra begon), zo lees ik tegenwoordig kookboeken. Het heeft iets van pornogra fie: we verlustigen ons aan on realistische, prachtig uitgelichte P73M7&N plaatjes, in de wetenschap dat zoveel opwindends voor ons eigenlijk niet is weggelegd. Om iets te doen aan de vele werkloze kookboeken in onze kast mogen mijn gezinsleden iedere maand per toerbeurt een exemplaar uit de kast te trek ken en daaruit een gerecht kie zen. Dat levert soms fraaie on verwachte resultaten op. Mijn jongste zoon Beavis (Lasse) was van de week aan de beurt en sa men met zijn vriendje Butt- head (Sam) koos hij natuurlijk een van de kookboeken van hun absolute held: Dirkjan, van striptekenaar Mark Retera. Dirkjan - een obstinaat, vulgair en beminnelijk personage - kreeg een tijdje terug zijn eigen kookboeklijn, met typisch Dirkjans vreetvoer voor aperte pubers en volwassenen zoals ik. Lasse Sam kozen uit Snert Zo, winterkost voor echte kerels'. de onvolprezen spareribs. Daar komen we de maand wel mee door. 40 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 129