New York Stadsbrouwerij Middelburg speelt in op VOC-weekend 0 0 MARGOT 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week overeten en drinken in Zeeland Als u dit leest ben ik in New York. Daar ga ik komende zondag de marathon rennen. Man gaat mee om aan te moedigen. Het was een lang gekoesterde wens die nu uitkomt, al blijft het natuurlijk toch 42,2 kilometer. Toen ik vorig voorjaar mijn schouder brak en niet meer wist of ik ooit nog zou kunnen rennen, bedacht ik me dat ik wat nodig had om me aan op te trekken. Ik hou wel van een uitdaging na melijk. Dus toen ik met medische fitness en ie dere week fysiotherapie weer langzaamaan op krabbelde kwam ik op het idee om dit te gaan doen. Ik hoop dat het lukt en al ga ik er nu vooralsnog vanuit dat ik de finish haal, het blijft reuze span nend. Gelukkig heb ik geen streeftijd; uitlopen is goed genoeg. Ik verschijn daar niet alleen aan de start maar met duizenden anderen met de zelfde droom, wat het tegenwoordig extra bela den maakt. Er zijn veel veiligheidsmaatregelen, dat is meteen de minder aantrekkelijke kant van deze reis, hoewel dit nu helaas in meer steden speelt. Overal in New York worden er rond de mara thon 'pastaparty's' voor de lopers georganiseerd. Zelf eet ik juist weinig koolhydraten maar om in de sfeer te komen zal ik vast wel ergens aanslui ten. Wellicht voor een pasta met knoflook en Spaanse peper. Kook 400 gram spaghetti al dente en fruit on dertussen een ui en drie knoflooktenen in olijf olie. Voeg er twee eetlepels pastawater aan toe, een fijn gesneden Spaanse peper en peterselie. Giet de spaghetti af, zorg dat hij wat vochtig blijft en voeg de saus toe met zout en peper. Schep om en serveer meteen. Daar loop ik vast goed op. Overal in New York worden er rond de marathon komende zondag 'pastaparty's' voor de lopers georganiseerd De romige tiramisu is huisgemaakt. Niet te zoet met een beheerste dosis marsala. Klasse hoor! De Tartufo nero, choco-ijs met truffel, is duidelijk in gekocht. In de keuken is ook geen ruimte voor een ijsmachine. Geen schande, want het is desondanks een verdraaid lekker ijsje. En als we de rekening krijgen, hijsen we de tricolore. Grande! MIDDELBURG Hij heeft er zo juist zeshonderd flessen van ge botteld: Middelburg 800 bier. Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg speelt met dit bier, gebrouwen met VOC kruiden, in op het evenement dat dit weekend in de (Verre) Oost(en)kerk wordt gehouden onder de noemer De Smaek van de Waereld. „We hadden dit bier al gebrouwen voor de viering van Middelburg 800 jaar en nu komt dit recept weer goed van pas", vertelt hij. „Er zitten di verse VOC-kruiden in, die ver wijzen naar de wereld van de 17de eeuw toen Middelburg een belangrijke rol in de specerijen- handel speelde. Je kunt hierbij denken aan gember, koriander en vinaigrette-peper. Bier doet het sowieso goed met de Oost- Indische keuken", zegt hij. De Wee schreef het recept sa men met Kees Bubberman en op verzoek van de Stichting Bier in Zeeland ontwikkelden ze uit eindelijk dit bier. „Je kunt van al les en nog wat in het bier gooien, maar je moet het ook niet te gek maken. Dit is een lekker bier ge- worden." En al hadden ze graag op de specerijen- en foodmarkt gestaan, wegens drukte in de Stadsbrouwerij moeten ze ver stek laten gaan. Maar gelukkig is het bier wel te koop op de markt. Dat ze bij de Stadsbrouwerij in Middelburg ook met bier koken, zal u niet verbazen. Bijvoorbeeld een stoverij met zuurkool. Neem 500 gram zuurkool en zet dit op met bier. Zorg dat het helemaal onder staat en laat dit twee uur op een laag vuur stoven. Serveer met een slagers-rookworst in een broodje of maak met een kilo gekookte aardappelen een stamppotje. Drink er een biertje bij. eindscore ciutto met meloen, de rosbief, de olijven, het is al lemaal prima, maar het vergt natuurlijk geen kookkunst. Dat doet het knoflooksoepje wel. Ei genlijk vinden we dat een vreemde eend in de bijt, want die hebben we zelf tijdens vakanties nooit waargenomen in Italië. Je verwacht eerder toma tensoep of minestrone. Het soepje is ons wat te sterk ten opzichte van de andere antipasti. Soms weet je weer waarom je de simpele Itali aanse keuken lief hebt. Een pasta zonder fratsen, met goede ingrediënten en bereid door een kok die weet waar Abraham de mosterd haalt. Mijn Sugo di salsicca ofwel tagliatelle met een saus van verse worst, met wat tomaat, groenten en grana padano, is zo'n gerecht waarmee de gemiddelde Italiaanse mama zich van eeuwige aanbidding ver zekert. Zalvende worst, niet te kruidig of zout, al les mooi in balans, kortom zo'n bord dat je leeg schraapt. Onze jonge attente ober Pepijn Kamer mans schenkt er een fruitige, niet te zware merlot uit de regio Venetië bij. Het feestvarken is deze avond echter mijn tafel dame. De Spiedino di manzo, een spies van ossen haas met rozemarijn en peperolie, is van een epi sche malsheid. De peperolie laat je vanzelf staan, want het vlees smaakt zonder toevoeging al ver rukkelijk. Het ovenaardappeltje, de gepofte to maatjes en de rijke sla zijn een welkome bonus, maar het vlees zeifis wel het klapstuk. I Ioofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs kwaliteit BEOORDELING Voorgerecht vrijdag 2 november 2018 GO Desserts ook authentiek? Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg met het speci ale bier, gebrouwen met VOC-kruiden: „Bier doet het sowieso goed met de Oost-Indische keuken." fotorubenoreel En de hoofdgerechten? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) it pasta

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 39