New York
Stadsbrouwerij Middelburg
speelt in op VOC-weekend
0
0
MARGOT
11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
overeten en drinken
in Zeeland
Als u dit leest ben ik in New York. Daar ga ik
komende zondag de marathon rennen.
Man gaat mee om aan te moedigen. Het
was een lang gekoesterde wens die nu uitkomt, al
blijft het natuurlijk toch 42,2 kilometer.
Toen ik vorig voorjaar mijn schouder brak en
niet meer wist of ik ooit nog zou kunnen rennen,
bedacht ik me dat ik wat nodig had om me aan
op te trekken. Ik hou wel van een uitdaging na
melijk. Dus toen ik met medische fitness en ie
dere week fysiotherapie weer langzaamaan op
krabbelde kwam ik op het idee om dit te gaan
doen.
Ik hoop dat het lukt en al ga ik er nu vooralsnog
vanuit dat ik de finish haal, het blijft reuze span
nend. Gelukkig heb ik geen streeftijd; uitlopen
is goed genoeg. Ik verschijn daar niet alleen aan
de start maar met duizenden anderen met de
zelfde droom, wat het tegenwoordig extra bela
den maakt. Er zijn veel veiligheidsmaatregelen,
dat is meteen de minder aantrekkelijke kant van
deze reis, hoewel dit nu helaas in meer steden
speelt.
Overal in New York worden er rond de mara
thon 'pastaparty's' voor de lopers georganiseerd.
Zelf eet ik juist weinig koolhydraten maar om in
de sfeer te komen zal ik vast wel ergens aanslui
ten. Wellicht voor een pasta met knoflook en
Spaanse peper.
Kook 400 gram spaghetti al dente en fruit on
dertussen een ui en drie knoflooktenen in olijf
olie. Voeg er twee eetlepels pastawater aan toe,
een fijn gesneden Spaanse peper en peterselie.
Giet de spaghetti af, zorg dat hij wat vochtig blijft
en voeg de saus toe met zout en peper. Schep om
en serveer meteen. Daar loop ik vast goed op.
Overal in New York worden er rond de marathon
komende zondag 'pastaparty's' voor de lopers
georganiseerd
De romige tiramisu is huisgemaakt. Niet te zoet
met een beheerste dosis marsala. Klasse hoor! De
Tartufo nero, choco-ijs met truffel, is duidelijk in
gekocht. In de keuken is ook geen ruimte voor een
ijsmachine. Geen schande, want het is desondanks
een verdraaid lekker ijsje. En als we de rekening
krijgen, hijsen we de tricolore. Grande!
MIDDELBURG Hij heeft er zo
juist zeshonderd flessen van ge
botteld: Middelburg 800 bier.
Jacco de Wee van Stadsbrouwerij
Middelburg speelt met dit bier,
gebrouwen met VOC kruiden,
in op het evenement dat dit
weekend in de (Verre)
Oost(en)kerk wordt gehouden
onder de noemer De Smaek van
de Waereld. „We hadden dit bier
al gebrouwen voor de viering
van Middelburg 800 jaar en nu
komt dit recept weer goed van
pas", vertelt hij. „Er zitten di
verse VOC-kruiden in, die ver
wijzen naar de wereld van de
17de eeuw toen Middelburg een
belangrijke rol in de specerijen-
handel speelde. Je kunt hierbij
denken aan gember, koriander
en vinaigrette-peper. Bier doet
het sowieso goed met de Oost-
Indische keuken", zegt hij.
De Wee schreef het recept sa
men met Kees Bubberman en op
verzoek van de Stichting Bier in
Zeeland ontwikkelden ze uit
eindelijk dit bier. „Je kunt van al
les en nog wat in het bier gooien,
maar je moet het ook niet te gek
maken. Dit is een lekker bier ge-
worden." En al hadden ze graag
op de specerijen- en foodmarkt
gestaan, wegens drukte in de
Stadsbrouwerij moeten ze ver
stek laten gaan. Maar gelukkig
is het bier wel te koop op de
markt.
Dat ze bij de Stadsbrouwerij in
Middelburg ook met bier koken,
zal u niet verbazen. Bijvoorbeeld
een stoverij met zuurkool. Neem
500 gram zuurkool en zet dit op
met bier. Zorg dat het helemaal
onder staat en laat dit twee uur
op een laag vuur stoven. Serveer
met een slagers-rookworst in
een broodje of maak met een
kilo gekookte aardappelen een
stamppotje. Drink er een biertje
bij.
eindscore
ciutto met meloen, de rosbief, de olijven, het is al
lemaal prima, maar het vergt natuurlijk geen
kookkunst. Dat doet het knoflooksoepje wel. Ei
genlijk vinden we dat een vreemde eend in de bijt,
want die hebben we zelf tijdens vakanties nooit
waargenomen in Italië. Je verwacht eerder toma
tensoep of minestrone. Het soepje is ons wat te
sterk ten opzichte van de andere antipasti.
Soms weet je weer waarom je de simpele Itali
aanse keuken lief hebt. Een pasta zonder fratsen,
met goede ingrediënten en bereid door een kok
die weet waar Abraham de mosterd haalt. Mijn
Sugo di salsicca ofwel tagliatelle met een saus van
verse worst, met wat tomaat, groenten en grana
padano, is zo'n gerecht waarmee de gemiddelde
Italiaanse mama zich van eeuwige aanbidding ver
zekert. Zalvende worst, niet te kruidig of zout, al
les mooi in balans, kortom zo'n bord dat je leeg
schraapt. Onze jonge attente ober Pepijn Kamer
mans schenkt er een fruitige, niet te zware merlot
uit de regio Venetië bij.
Het feestvarken is deze avond echter mijn tafel
dame. De Spiedino di manzo, een spies van ossen
haas met rozemarijn en peperolie, is van een epi
sche malsheid. De peperolie laat je vanzelf staan,
want het vlees smaakt zonder toevoeging al ver
rukkelijk. Het ovenaardappeltje, de gepofte to
maatjes en de rijke sla zijn een welkome bonus,
maar het vlees zeifis wel het klapstuk.
I Ioofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs kwaliteit
BEOORDELING
Voorgerecht
vrijdag 2 november 2018
GO
Desserts ook authentiek?
Jacco de Wee van Stadsbrouwerij Middelburg met het speci
ale bier, gebrouwen met VOC-kruiden: „Bier doet het sowieso
goed met de Oost-Indische keuken." fotorubenoreel
En de hoofdgerechten?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
it pasta