10 ZE
De smaak van
de goede
Italiaanse
keuken. Bluft
restaurant 1611 in
Veere of is het
waar? Wij proeven
er tagliatelle en
ossenhaas.
Als het weer omslaat, eindigt het
horecaseizoen in Veere subiet. Op
een zaterdagavond in oktober is
het er wat onze oosterburen zo
mooi noemen 'Tote Hose'. Je kunt
het kanon bij de Campveerse Toren zonder
gevaar afschieten, want er is geen kip op
straat. Aan de Kaai ruimt een medewerkster
van In den Struyskelder het terras op. De zaak
gaat vier maanden dicht, verklapt ze. „Veere is
geen Domburg. Het heeft geen zin om het
restaurant open te houden voor één of twee
tafels per avond."
In den Struyskelder, één van de huizen die
ooit in handen waren van Schotse kooplieden,
is eigendom van Hans Vogels. Hij baat ook het
aangrenzende 1611 uit, al laat hij de dagelijkse
gang van zaken over aan bedrijfsleider Karin
Houmes. Anders dan bij de buren blijft 1611 's
winters wel open, zij het met aangepaste ope
ningstijden. Het zal niemand verbazen dat de
naam van het etablissement verwijst naar het
bouwjaar. Op de klassieke Zeeuwse luiken le
zen we echter: 'Italiaans genieten'. Dat ver
wacht je dan weer niet, zo direct aan het wa
ter. Als culinaire tifosi willen we daar meer
van weten.
In het pand wandel je de Gouden Eeuw bin
nen. Een vloer van oude klinkers en noest
hout. Hoge ramen, machtige schouwen, beu
len van balken. Gelukkig flakkert er wel een
moderne haard naast ons tafeltje. Het restau
rant heeft de VOC-entourage slim verweven
met industrieel design. Roestkleuren, daar
doen ze het hier voor. De wandlampen bij
voorbeeld zouden zomaar uit een oude fa
briekshal afkomstig kunnen zijn. De metalen
stoelen torsen een dikke zitting van onver
valst eikenhout. We scharen dit meubilair in
de categorie 'middeleeuwse martelwerktui
gen'. Het oogt mooi, maar het is een ruggen-
kraker.
We kennen veel wannabe Italiaanse restau
rants, dus we zijn benieuwd hoe authentiek
de gerechten zijn. De Italiaanse flair zal ook
uit de keuken moeten komen, want het interi
eur is meer Michiel de Ruyter dan Leonardo
da Vinei. Nergens ontwaren we een tricolore.
We moeten het stellen met een paar potten
Dolci Baci, zoete 'kussen' uit Sicilië die we op
de toonbank ontwaren. De rechterhand van
chef-kok Wilfred Lubbers, Stefano Moretti, is
wel een echte Italiaan. Forza dan maar!
De kaart is bescheiden, omdat 1611 zoveel
mogelijk met verse producten wil werken,
zegt bedrijfsleider Karin. We doen de anti-
pasti-test en bestellen een gemengd plateau
voor twee personen. De frittata, de Italiaanse
boerenomelet, is mooi luchtig, alleen een tikje
aan de zoute kant. Lekkerder vinden we de
knapperige bruschetta met paprika en warme
gorgonzola. Verder is de mozzarella (met to
maat) van echte buffelmelk gemaakt. Hulde!
Ja, wat moeten we nog meer zeggen? De pros-
HETMENU
WAAR
REKENING
Veere
vrijdag 2 november 2018
GO
Antipasti voor twee personen, fotos ruben oreel
Prosciutto hangt in
de keuken van restau
rant 1611.
De keukenequipe
van 1611: Dave Gide-
onse, chef Wilfred
Lubbers, Jeff Maljers
en Stefano Moretti
(vlnr).
Hier weten ze wel raad m(
Frank Balkenende
Leuk interieur?
Is het eten echt Italiaans?
De voorgerechten
(antipasti) begin
nen bij 5 euro (olij
ven). Het duurst
zijn zes gegrilde
gamba's (10,50
euro). Pizza's zijn er
van 9,50 tot 15,50
euro.
Het goedkoopste
hoofdgerecht is ta
gliatelle met verse
worst (15,00). De
gast is het duurst
uit met een spies
van ossenhaas
(22,50).
Restaurant 1611
werkt verder met
een pizza van
de maand. In okto
ber: room, gorgon
zola, peer en wal
noten.
A\0°
Restaurant 1611
Kaai 29
'Va
2 cappuccino 5,80
1 fles bruiswater 4,90
1 antipasti voor 2 personen 19,50
1 ossenhaas 22,50
1 tagliatelle verse worst 15,00
1 tartufo 6,50
1 tiramisu 7,75
Totaal: 81,95
Edit: twee glazen rode huiswijn en een
espresso zijn abusievelijk niet op de re
kening gezet. Dat scheelt 1611 al gauw
een tientje.