10 ZE De smaak van de goede Italiaanse keuken. Bluft restaurant 1611 in Veere of is het waar? Wij proeven er tagliatelle en ossenhaas. Als het weer omslaat, eindigt het horecaseizoen in Veere subiet. Op een zaterdagavond in oktober is het er wat onze oosterburen zo mooi noemen 'Tote Hose'. Je kunt het kanon bij de Campveerse Toren zonder gevaar afschieten, want er is geen kip op straat. Aan de Kaai ruimt een medewerkster van In den Struyskelder het terras op. De zaak gaat vier maanden dicht, verklapt ze. „Veere is geen Domburg. Het heeft geen zin om het restaurant open te houden voor één of twee tafels per avond." In den Struyskelder, één van de huizen die ooit in handen waren van Schotse kooplieden, is eigendom van Hans Vogels. Hij baat ook het aangrenzende 1611 uit, al laat hij de dagelijkse gang van zaken over aan bedrijfsleider Karin Houmes. Anders dan bij de buren blijft 1611 's winters wel open, zij het met aangepaste ope ningstijden. Het zal niemand verbazen dat de naam van het etablissement verwijst naar het bouwjaar. Op de klassieke Zeeuwse luiken le zen we echter: 'Italiaans genieten'. Dat ver wacht je dan weer niet, zo direct aan het wa ter. Als culinaire tifosi willen we daar meer van weten. In het pand wandel je de Gouden Eeuw bin nen. Een vloer van oude klinkers en noest hout. Hoge ramen, machtige schouwen, beu len van balken. Gelukkig flakkert er wel een moderne haard naast ons tafeltje. Het restau rant heeft de VOC-entourage slim verweven met industrieel design. Roestkleuren, daar doen ze het hier voor. De wandlampen bij voorbeeld zouden zomaar uit een oude fa briekshal afkomstig kunnen zijn. De metalen stoelen torsen een dikke zitting van onver valst eikenhout. We scharen dit meubilair in de categorie 'middeleeuwse martelwerktui gen'. Het oogt mooi, maar het is een ruggen- kraker. We kennen veel wannabe Italiaanse restau rants, dus we zijn benieuwd hoe authentiek de gerechten zijn. De Italiaanse flair zal ook uit de keuken moeten komen, want het interi eur is meer Michiel de Ruyter dan Leonardo da Vinei. Nergens ontwaren we een tricolore. We moeten het stellen met een paar potten Dolci Baci, zoete 'kussen' uit Sicilië die we op de toonbank ontwaren. De rechterhand van chef-kok Wilfred Lubbers, Stefano Moretti, is wel een echte Italiaan. Forza dan maar! De kaart is bescheiden, omdat 1611 zoveel mogelijk met verse producten wil werken, zegt bedrijfsleider Karin. We doen de anti- pasti-test en bestellen een gemengd plateau voor twee personen. De frittata, de Italiaanse boerenomelet, is mooi luchtig, alleen een tikje aan de zoute kant. Lekkerder vinden we de knapperige bruschetta met paprika en warme gorgonzola. Verder is de mozzarella (met to maat) van echte buffelmelk gemaakt. Hulde! Ja, wat moeten we nog meer zeggen? De pros- HETMENU WAAR REKENING Veere vrijdag 2 november 2018 GO Antipasti voor twee personen, fotos ruben oreel Prosciutto hangt in de keuken van restau rant 1611. De keukenequipe van 1611: Dave Gide- onse, chef Wilfred Lubbers, Jeff Maljers en Stefano Moretti (vlnr). Hier weten ze wel raad m( Frank Balkenende Leuk interieur? Is het eten echt Italiaans? De voorgerechten (antipasti) begin nen bij 5 euro (olij ven). Het duurst zijn zes gegrilde gamba's (10,50 euro). Pizza's zijn er van 9,50 tot 15,50 euro. Het goedkoopste hoofdgerecht is ta gliatelle met verse worst (15,00). De gast is het duurst uit met een spies van ossenhaas (22,50). Restaurant 1611 werkt verder met een pizza van de maand. In okto ber: room, gorgon zola, peer en wal noten. A\0° Restaurant 1611 Kaai 29 'Va 2 cappuccino 5,80 1 fles bruiswater 4,90 1 antipasti voor 2 personen 19,50 1 ossenhaas 22,50 1 tagliatelle verse worst 15,00 1 tartufo 6,50 1 tiramisu 7,75 Totaal: 81,95 Edit: twee glazen rode huiswijn en een espresso zijn abusievelijk niet op de re kening gezet. Dat scheelt 1611 al gauw een tientje.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 38