Agenten stormen
TU Delft binnen om
'man met wapen'
I
0941
Apple <64GB>
iPhone 8
Extra korting op de iPhone 8!
7
Een primeur om
van te kokhalzen.
In Zweden is het
Museum van
Walgelijk Voedsel
geopend.
Stierenpenis
Duizendjarig ei
Muizenwijn
Schapenoog
Dat zegt de politie Den Haag. Ook
de TU Delft bevestigt dat verhaal.
De grote zoekactie naar 'een gewa
pende man' in faculteit 3mE van de
TU Delft begon niet met een 'ano
niem telefoontje', zoals zo vaak,
maar met een melding van een me
dewerker. Volgens een van de stu
denten was er iets gebeurd op het
toilet. „Ik heb begrepen dat die me
dewerker bij iemand anders een
wapen dacht te zien. Toen die per
soon, zeg maar, z'n broek ophaalde
zag die medewerker een wapen
achter de broeksriem. Daarom is
daarna de politie gebeld."
Signalement
Agenten met kogelwerende vesten
doorzochten daarop korte tijd een
klein gedeelte van de faculteit
waarin de studies Werktuigbouw
kunde, Maritieme Techniek
Technische Materiaalwetenschap
pen zijn gehuisvest. Zij hadden
daarbij ook een signalement van de
'man met het wapen'. Op advies
van de politie werd niet de hele fa
culteit ontruimd.
Veel studenten die nog van niets
wisten, kregen ineens allerlei app-
jes op hun telefoon van verontruste
familieleden en vrienden. Waar ze
waren en of ze veilig waren. De stu
denten zagen op dat moment wel
allemaal agenten door het gebouw
rennen.
i Veel studenten die
nog van niets wisten,
kregen ineens allerlei
appjes van familie
Tegen vieren werd besloten om de
actie af te bouwen. De 'man met het
wapen' werd niet gevonden. De po
litie trof geen vuurwapen aan en
verrichtte geen arrestaties, al ging
in een studentenappgroep het ver
haal rond 'dat er iemand was aange
houden'.
Maar ook dat verhaal bleek niet te
kloppen. „Er hoefden geen lessen
onderbroken te worden", zegt
woordvoerster Karen Collet van TU
Delft. „We hebben de veiligheids
maatregelen gevolgd die de politie
oplegde."
Je moet er van houden:
een smeuïge stierenpe
nis, soep met krokante
vleermuis, muisjes
wijn (niet getrokken
van de Nederlandse zoetjes maar
van echte, Chinese muizen) of
wellicht een pittig schapenoog.
Kabeljauwkuit in een dubieuze
smurrie, mag ook. Het is spul dat
Andreas Ahrens (39) als kind al op
zijn brood smeerde.
Ahrens is nu medecurator en
directeur van het gisteren in het
Zweedse Malmö geopende Dis-
gusting Food Museum. Een we
reldprimeur, dat Museum van
Walgelijk Voedsel.
De naam is een beetje een lok
kertje, erkent Ahrens. „We willen
mensen laten nadenken over wat
wij eten, wat anderen eten en
kennis laten maken met mogelijk
nieuwe voeding. Als we dat met
een Museum van Duurzaam
Voedsel hadden gedaan, was het
meteen zwaar geworden."
Geserveerd worden niettemin
tachtig 'smerige gerechten' uit
vooralsnog 35 landen op een nu al
spraakmakende expositie die
ook nog eens stinkt. Want
wie een bord gefermen
teerde IJslandse haai
heeft geroken, ontwijkt
zeker drie maanden de
visboer. Terwijl ze er op
IJsland van smullen. Net
zoals Ahrens van zijn
Zweedse kabeljauwkuiten-
brei. „Haha, onze Chinese mede
werker liep ervan te kokhalzen,
die kreeg het niet weg."
In de rij
Bij de opening stonden bezoekers
gisteren in de rij. Waarom zou je
jezelf Italiaanse madenkaas (Casu
Marzu) aandoen of Aziatische
eendeneieren met half volgroeide
kuikens erin? Ahrens: „Er zit na
tuurlijk een fun-element, maar
het gaat ook over mensen. Wat
vies is of niet is vaak cultureel be
paald, al zullen de meeste mensen
rauw of rottend eten laten staan."
Niet iedereen lust kloppende
cobraharten zoals die in Vietnam
op tafel komen of, dichterbij, foi
gras vanwege de manier waarop
de ganzen letterlijk voedsel door
de strot wordt geduwd. Ahrens:
„Op den duur is het niet mogelijk
zoveel vlees te eten als we nu
doen. Het is niet goed voor de pla
neet. Ook mogen we nadenken
over hoe we onze slachtdieren
soms behandelen. Ik zeg dat als
een oprechte vleesliefhebber.
Er is niks mis met ons gevoel
van walging, zegt Ahrens, die zijn
IT-bedrijf verkocht en geld in
vesteerde in deze na
Malmö reizende exposi
tie (Duitsland, China
en de VS hebben al in
teresse getoond). Wal
ging voor onbekend
voedsel zit in onze ge
nen als waarschuwing
voor voedsel dat misschien
wel giftig kan zijn. „Maar of je iets
vies vindt of niet is emotioneel
bepaald. Er zijn culturen die net
zo'n moeite hebben met ons
rund- of varkensvlees als wij aan-
hikken tegen cavia of hond."
OPROEP
x A
10 GB Data
100 min/sms
Let op! Geld lenen kost geld
donderdag 1 november 2018
De penis van een
stier is volgens
Chinezen een
opwindende
voorganger van
Viagra.
Een Chinees eenden-
ei dat drie maanden
wordt bewaard in
een mengsel van
houtskool en
ongebluste kalk.
Lekkernij in
Korea en China.
Babymuisjes wor
den verdronken in
de rijstwijn.
Populair in bijvoor
beeld Iran is scha-
penoogsoep. Wel op
passen voor het hoge
cholesterolgehalte.
De politie is gisteren met groot
machtsvertoon uitgerukt, nadat
een medewerker in het gebouw
van de TU Delft dacht iemand
met een wapen gezien te heb
ben. De zoektocht leverde uit
eindelijk niets op.
Victor Schildkamp
Delft
Bob van Huët
Rotterdam/Stockholm
Het Disgusting Food Museum
etaleert (nog) geen hap uit
de lage landen. Directeur An
dreas Ahrens zou graag een
Nederlands gerecht toevoe
gen. Iets wat wij lekker vinden,
maar waar buitenlanders van
gruwen zoals bijvoorbeeld een
rauwe haring die met uitjes in
de keel glijdt. Suggesties? Mail
ze naar oproep@persgroep.nl.
De redactie gebruikt uw per
soonsgegevens voor redactio
nele doeleinden. Meer infor
matie vindt u in ons privacy
statement.
DIT WIL IE!
Tuesday 12 Septemb<
N
15,00 voor je abonnement
19,00 voor je toestel
Totale
toestelkosten
Eenmalige
bijbetaling
Totaal
kredietbedrag
Termijn
bedrag
Duur
overeenkomst
Vaste
debetrentevoet
456,00
€0,00
456,00
€19,00
24 maanden
0%
Bergen op Zoom Breda Dordrecht Etten-Leur Goes Middelburg Oosterhout
Roosendaal Rotterdam Terneuzen Tilburg Vlissingen Waalwijk Barendrecht