L Italiaanse plaattaart van kliekjes LAURA KOOKT KOKEN \©eten Laura Kieft (28) deelt bakrecepten op laurasbakery.nl. Ze schreef Het Basisbakboek en Het Laura's Bakery Bakboek. „Ja! Lasagne is mijn favoriete gerecht. Ik koop ook weieens kant-en-klare lasagne, maar daar heb ik na twee happen al tijd weer spijt van. Zelfgemaakt is het lekkerst." „Het is een ideaal weekend gerecht, omdat ik dan de restjes van de week kan opmaken." „Klopt. En als ik na het maken van de plaattaart nog restjes overhoud - want te veel groen ten maken de bodem zompig - dan gebruik ik ze voor een pas- tasaus." 1 tl gemalen koriander 1 tl vijfkruidenpoeder 1 tl sereh sap van een halve citroen 2,5 cm verse gember, fijngemalen 1 halve tl trassi 2 tl sambal badjak 3 el ketjap manis 3 el palmsuiker 3 el olie Voor de satésaus: 1 ui, gesnipperd 2 tenen knoflook, geperst 1 rode peper (in reepjes, zonder de pitjes) 250 ml volle melk 3 el ketjap manis 3 el palmsuiker stengel citroengras, geplet laurierblad 1 tl sambal badjak 350 g pindakaas met stukjes noot 200 ml kokosmelk (of water, of melk) Maak de marinade. Voeg het kippenvlees toe en laat de schaal afgedekt een paar uur in de koelkast staan. Week 24 satéstokjes in water. Fruit de ui, de knof look en het pepertje en giet de melk erbij. Voeg hieraan de ketjap, palmsuiker, sten gel citroengras, sambal en het laurierblad toe en breng de melk aan de kook. Roer op een zacht vuur pinda kaas erbij, tot een dikke substantie ontstaat. Met ko kosmelk (of water of ge wone melk) kun je de saus dunner maken. Verwijder citroengras en laurierblad. Rijg het gemarineerde vlees aan de stokjes (ongeveer 6 blokjes per stokje) en braad deze op een gloeiende grill- pan in 10 minuten om en om goed bruin en gaar. Serveer de saté met liefde. Klemtoon Nederlanders zeggen saté, maar in het Indo nesisch en Maleis ligt de klemtoon op de voorlaatste letter greep. 'Sate' dus. Biertje erbij Recepten voor vlees op een stokje uit Indo nesië, Suriname, Zuid- Afrika, de Antillen, Italië, Spanje en Japan. Plus biertips. (Aerial Media, €16) - Afrodisiacum Chocola, oesters, aardbeien: ze zouden lustopwekkend zijn. Helaas: het is nooit bewezen. Sexy food Van voorspel tot en met nagenieten: bij elke fase van het liefdesspel past een gerecht (Lindonk, €24,95) Houd je van de Italiaanse keuken? Maak je deze plaattaart vaak? In het recept staan halve paprika's en een halve courgette, zijn dat van die kliekjes? Ingrediënten 1 rol vers bladerdeeg 2 el crème fraiche 2 tl groene pesto 1 tomaat halve courgette halve rode ui halve rode paprika 2-3 plakken parmaham handje Parmezaanse kaas, geraspt peper en zout Bereiding Rol het bladerdeeg uit en vouw de randjes een centimeter om naar binnen. Roer de crème fraiche en pesto door elkaar en smeer het mengsel op de bodem van de plaattaart. Snijd de tomaat, courgette, ui en paprika in stukjes. Beleg hier het bladerdeeg mee. Scheur de plakjes parmaham in stukken en verdeel ze over de plaat taart. Strooi de Parmezaanse kaas erover, net als wat peper en zout. Bak de plaattaart in 25-30 minuten op 200 graden. Snijd 'm in stukken en serveer meteen, eventueel met een salade erbij. ZATERDAG 27 OKTOBER 2018 41

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 129