L
Italiaanse
plaattaart
van kliekjes
LAURA KOOKT
KOKEN
\©eten
Laura Kieft (28) deelt
bakrecepten op
laurasbakery.nl.
Ze schreef
Het Basisbakboek
en Het Laura's Bakery
Bakboek.
„Ja! Lasagne is mijn favoriete
gerecht. Ik koop ook weieens
kant-en-klare lasagne, maar
daar heb ik na twee happen al
tijd weer spijt van. Zelfgemaakt
is het lekkerst."
„Het is een ideaal weekend
gerecht, omdat ik dan de restjes
van de week kan opmaken."
„Klopt. En als ik na het maken
van de plaattaart nog restjes
overhoud - want te veel groen
ten maken de bodem zompig -
dan gebruik ik ze voor een pas-
tasaus."
1 tl gemalen koriander
1 tl vijfkruidenpoeder
1 tl sereh
sap van een halve
citroen
2,5 cm verse gember,
fijngemalen
1 halve tl trassi
2 tl sambal badjak
3 el ketjap manis
3 el palmsuiker
3 el olie
Voor de satésaus:
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
1 rode peper (in reepjes,
zonder de pitjes)
250 ml volle melk
3 el ketjap manis
3 el palmsuiker
stengel citroengras, geplet
laurierblad
1 tl sambal badjak
350 g pindakaas
met stukjes noot
200 ml kokosmelk
(of water, of melk)
Maak de marinade. Voeg het
kippenvlees toe en laat de
schaal afgedekt een paar
uur in de koelkast staan.
Week 24 satéstokjes in
water. Fruit de ui, de knof
look en het pepertje en giet
de melk erbij. Voeg hieraan
de ketjap, palmsuiker, sten
gel citroengras, sambal en
het laurierblad toe en breng
de melk aan de kook. Roer
op een zacht vuur pinda
kaas erbij, tot een dikke
substantie ontstaat. Met ko
kosmelk (of water of ge
wone melk) kun je de saus
dunner maken. Verwijder
citroengras en laurierblad.
Rijg het gemarineerde vlees
aan de stokjes (ongeveer 6
blokjes per stokje) en braad
deze op een gloeiende grill-
pan in 10 minuten om en om
goed bruin en gaar. Serveer
de saté met liefde.
Klemtoon
Nederlanders zeggen
saté, maar in het Indo
nesisch en Maleis ligt
de klemtoon op de
voorlaatste letter
greep. 'Sate' dus.
Biertje erbij
Recepten voor vlees
op een stokje uit Indo
nesië, Suriname, Zuid-
Afrika, de Antillen,
Italië, Spanje en
Japan. Plus biertips.
(Aerial Media, €16)
-
Afrodisiacum
Chocola, oesters,
aardbeien: ze zouden
lustopwekkend zijn.
Helaas: het is nooit
bewezen.
Sexy food
Van voorspel tot en
met nagenieten: bij
elke fase van het
liefdesspel past een
gerecht (Lindonk,
€24,95)
Houd je van de Italiaanse
keuken?
Maak je deze plaattaart vaak?
In het recept staan halve
paprika's en een halve
courgette, zijn dat van die
kliekjes?
Ingrediënten
1 rol vers bladerdeeg
2 el crème fraiche
2 tl groene pesto
1 tomaat
halve courgette
halve rode ui
halve rode paprika
2-3 plakken parmaham
handje Parmezaanse kaas,
geraspt
peper en zout
Bereiding
Rol het bladerdeeg uit en vouw
de randjes een centimeter om
naar binnen. Roer de crème
fraiche en pesto door elkaar
en smeer het mengsel op de
bodem van de plaattaart.
Snijd de tomaat, courgette, ui
en paprika in stukjes. Beleg hier
het bladerdeeg mee. Scheur de
plakjes parmaham in stukken
en verdeel ze over de plaat
taart. Strooi de Parmezaanse
kaas erover, net als wat
peper en zout.
Bak de plaattaart in 25-30
minuten op 200 graden.
Snijd 'm in stukken en serveer
meteen, eventueel met een
salade erbij.
ZATERDAG 27 OKTOBER 2018 41