©NDERNEMER Brexit, bier en barmannen ©NDERNEMER JHet bedrijfsleven kan het enthousiasme het beste zelf delen' 'SWOT? SIMPLY A WASTE OF TIME' Zeeuwse werkgevers moeten in het kader van de Participatiewet mensen met een arbeidsbeperking in dienst nemen. Overheidsinstellingen lopen achter in die doelstelling. Om die achterstand te beperken start de Zeeuwse W erkkamer een offensief. „Mensen met een beperking zijn wel degelijk van toegevoegde waarde", zegt André van der Reest, voorzitter van de Zeeuwse Werkkamer. Door Timo van de Kasteele Mensen met een lichamelijke of geeste lijke beperking werken nu in een soci ale werkplaats of krijgen een uitkering en zitten thuis. De overheid wil dat deze groep een baan krijgt in het reguliere bedrijfsleven. In Zeeland gaat het om 2.952 mensen die aan de slag kunnen bij de overheid of bij bedrijven. De Zeeuwse Werkkamer is mede opgericht om te zorgen dat dit ook gaat gebeuren. Van der Reest steekt niet onder stoelen of banken dat de Zeeuwse overheid ach terloopt als het gaat om het aannemen van mensen met een beperking. En dat moet rap veranderen. „We zijn op de goede weg. Hoewel er een lichte stij ging is te zien, is de uitdaging groot. „Voor een relatief kleine sector als de overheid, is landelijk 25.000 mensen aan het werk helpen een forse opgave." De Zeeuwse Werkkamer en onderne mersvereniging VNO-NCW Zeeland gaan de uitdaging aan. Eind volgend jaar moet de teller op 822 banen in het bedrijfsleven staan en 348 bij de over heid; de tussenstand is momenteel 569 in totaal. „Dat vraagt om creatieve oplossingen", zegt Minouche den Doel- der, ondernemer, bestuurslid van VNO- NCW Zeeland en namens die vereni ging lid van de Zeeuwse Werkkamer. Rijkswaterstaat laat zien dat het werkt. „Van administratie tot in de buiten dienst werken mensen met een beper- king", zegt Van der Reest. In koppels gaan de leden van de Zeeuwse Werkka mer bij organisaties en bedrijven langs om werkgevers enthousiast te maken. Ook start VNO-NCW Zeeland met een ambassadeursnetwerk. „Want," zegt Den Doelder, „het bedrijfsleven kan het enthousiasme het beste zelf delen en collega's overtuigen." De terughoudendheid van sommige werkgevers als het gaat om aannemen van mensen met een beperking, is vol gens Den Doelder niet nodig. „Werken met deze groep heeft juist een hoop voordelen. Door taken uit handen te geven vermindert de werkdruk. Van der Reest: „Werkgevers kunnen bovendien een beroep doen op overheidssteun in de vorm van loonkostensubsidie, bij scholing, jobcoaching, een proefperiode en de no-riskpolis. Dat geeft de nodige zekerheid." De banenafspraak is deel van het Sociaal Akkoord uit 2013, met als doel om voor 2026 125.000 extra banen te creëren voor mensen met een arbeids beperking. Deze groep mensen is niet zelfstandig in staat het wettelijk mini mumloon te verdienen. Het gaat om banen van minimaal 25,5 uur per week bij een reguliere werkgever. O deondernemer.nl Laat je inspireren door Tijn van Elderen en andere topondernemers. Kom naar: Meld je gratis aan op weekvandeondernemer.nl De Britse pub, een begrip en traditioneel een ver lengstuk van de Britse huiskamer, is niet im muun voor Brexit. De prijs van Lagers, aanwas van nieuw personeel en uitgaven van de Britten: aan alle kanten worden de Britse kroeg-uitbaters geraakt door de aanstaande Brexit. Vorige week sprak ik Eric Bestebreur, de Neder landse manager van The Bolton Earl's Court, een Britse pub op de begane grond met Proeflokaal Rembrandt op de eerste etage. Het Brexit- referendum blijkt hem veel meer te raken dan ik had verwacht. Bier Een week na het referen dum bereikte de wissel koers tussen Amerikaanse Dollar en Pond Sterling het laagste punt in 31 jaar. Bij het verlengen van de con tracten met pubs sprong de bierprijs flink omhoog en verhuisde vele bieren van het 'Premium' naar het 'Super Premium' segment. In The Bolton is Eric gestopt met Goose Island toen de prijs per gallon van 9 a 10 pond naar 14 a 16 pond schoot. Met dat soort prijzen kun je alleen nog een kleinere doelgroep via speciaalzaken aanspre ken, niet op een tap voor een breed publiek. Om bier uit continentaal Europa maakt Eric zich ook zorgen, en niet alleen vanwege de wisselkoers. Sommige speciaalbieren die hij serveert in Proef lokaal Rembrandt gaat hij persoonlijk halen. Een rugzak met 140 bijzondere biertjes mee in de Eurostar en hij kan weer even voor uit. Mochten de Britten niet in de Douane Unie blijven gaat diezelfde tocht ineens langs de douane om invoerrechten te betalen, wordt ook dat te duur en is er geen Gronings Bax bier meer in het proeflokaal. Personeel Ook qua personeel merkt Eric een verschil. Jaren lang dreef de Britse horeca op personeel uit continen taal Europa. Veel Oost-Eu ropeanen in de keuken bij voorbeeld. Serieuze krach ten, vaak op jonge leeftijd getrouwd en kostwinner, die een paar jaar hard werken om te sparen voor een eigen restaurant als ze terug zijn. Door de slechte wisselkoers kunnen ze nu vaak meer verdienen in Duitsland. Keukenperso- neel is nu lastig te vinden. Bestedingen Tegelijk zijn veel mensen voorzichtiger met hun uitgaven. Mensen vragen in de pubs minder vaak om een nét iets duurder biertje of wijntje. Ook bedrijfsfeestjes, belangrijk voor pubs met een aparte zaal te huur, worden kariger. Niet langer gaat zomaar de company credit card achter de bar en is niets te gek. The sky is no longer the limit in Brexit Britain. O Ambitieuze plannen rond banenafspraak Zeeland Dit artikel kwam tot stand in samen werking met Aan de slag in Zeeland. Meer informatie: www.aandeslaginzeeland.nl volg ons op nra Tijn van Elderen, CEO Brabantia: In zes jaar tijd transformeerde het bijna 100- jarige huishoudartikelenbedrijf Brabantia naar een duurzaam merk met oog voor design. CEO Tijn van Elderen is te gast tijdens de Week van de Ondernemer in Eindhoven (19 november), waar hij onder meer vertelt hoe hij de groei managede, juist ook online. „Als familiebedrijf denken we altijd op de lange termijn, we hoeven geen rekening te houden met hijgerige aandeelhouders. Onze traditie moet innovatie worden. Een SWOT-analyse daarover? Dat staat voor mij voor Simply a Waste Of Time. ledereen intern wist echt wel er aan de hand was. We zijn vooral het lonkende perspectief van 'mooi en duurzaam design' gaan schetsen en vervolgens hebben we de hele waardeketen op zijn kop gezet. Online was bij ons in 2012 nog nul, inmiddels is dat veertig procent van de omzet. Er kwam een compleet nieuw business model bij. Innovatie, logistiek en marketing; alles moest anders om te kunnen groeien." Interne motivatie „We hebben alle veranderingen gerealiseerd met dezelfde mensen, maar juist ook aangevuld met nieuwe medewerkers die nadrukkelijker de waarden 'ambitie' en 'innovatie' in zich hebben. Dat was wel een belangrijke verandering, maar het gaat er vooral om dat we totaalvoetbal hebben gespeeld. Ik ben een fikkiestoker, mijn rol is het mensen die langer dan een maand stil zitten in beweging te krijgen. Je moet willen veranderen, blijven veranderen, en dat kan ik ook prima aantonen met onze groeigrafieken. Samen het merk uitdragen, samen ontwikkelen, waarbij bijvoorbeeld ook onze deelname aan de Dutch Design Awards heel belangrijk is, dat is een stimulans voor de interne motivatie." Lees het complete interview met CEO Tijn van Elderen van Brabantia op website DeOndernemer.nl/Brabantia. 19 NOV EINDHOVEN 21 NOV ROTTERDAM 23 NOV AMSTERDAM LENNARD VAN OTTERLOO OVERBREXIT De volledige column is te lezen op onze website. Lennard is ondernemer en woont sinds 2006 in Londen. Hij schrijft voor DeOndernemer.nl wekelijks over Brexit, en haar (in)directe gevolgen. Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 19