©NDERNEMER
Brexit, bier en
barmannen
©NDERNEMER
JHet bedrijfsleven kan
het enthousiasme het
beste zelf delen'
'SWOT? SIMPLY A
WASTE OF TIME'
Zeeuwse werkgevers moeten in het kader van de Participatiewet mensen met een
arbeidsbeperking in dienst nemen. Overheidsinstellingen lopen achter in die
doelstelling. Om die achterstand te beperken start de Zeeuwse W erkkamer een offensief.
„Mensen met een beperking zijn wel degelijk van toegevoegde waarde", zegt André van
der Reest, voorzitter van de Zeeuwse Werkkamer. Door Timo van de Kasteele
Mensen met een lichamelijke of geeste
lijke beperking werken nu in een soci
ale werkplaats of krijgen een uitkering
en zitten thuis. De overheid wil dat deze
groep een baan krijgt in het reguliere
bedrijfsleven. In Zeeland gaat het om
2.952 mensen die aan de slag kunnen
bij de overheid of bij bedrijven. De
Zeeuwse Werkkamer is mede opgericht
om te zorgen dat dit ook gaat gebeuren.
Van der Reest steekt niet onder stoelen
of banken dat de Zeeuwse overheid ach
terloopt als het gaat om het aannemen
van mensen met een beperking. En dat
moet rap veranderen. „We zijn op de
goede weg. Hoewel er een lichte stij
ging is te zien, is de uitdaging groot.
„Voor een relatief kleine sector als de
overheid, is landelijk 25.000 mensen
aan het werk helpen een forse opgave."
De Zeeuwse Werkkamer en onderne
mersvereniging VNO-NCW Zeeland
gaan de uitdaging aan. Eind volgend
jaar moet de teller op 822 banen in het
bedrijfsleven staan en 348 bij de over
heid; de tussenstand is momenteel 569
in totaal. „Dat vraagt om creatieve
oplossingen", zegt Minouche den Doel-
der, ondernemer, bestuurslid van VNO-
NCW Zeeland en namens die vereni
ging lid van de Zeeuwse Werkkamer.
Rijkswaterstaat laat zien dat het werkt.
„Van administratie tot in de buiten
dienst werken mensen met een beper-
king", zegt Van der Reest. In koppels
gaan de leden van de Zeeuwse Werkka
mer bij organisaties en bedrijven langs
om werkgevers enthousiast te maken.
Ook start VNO-NCW Zeeland met een
ambassadeursnetwerk. „Want," zegt
Den Doelder, „het bedrijfsleven kan het
enthousiasme het beste zelf delen en
collega's overtuigen."
De terughoudendheid van sommige
werkgevers als het gaat om aannemen
van mensen met een beperking, is vol
gens Den Doelder niet nodig. „Werken
met deze groep heeft juist een hoop
voordelen. Door taken uit handen te
geven vermindert de werkdruk. Van der
Reest: „Werkgevers kunnen bovendien
een beroep doen op overheidssteun in
de vorm van loonkostensubsidie, bij
scholing, jobcoaching, een proefperiode
en de no-riskpolis. Dat geeft de nodige
zekerheid."
De banenafspraak is deel van het
Sociaal Akkoord uit 2013, met als doel
om voor 2026 125.000 extra banen te
creëren voor mensen met een arbeids
beperking. Deze groep mensen is niet
zelfstandig in staat het wettelijk mini
mumloon te verdienen. Het gaat om
banen van minimaal 25,5 uur per week
bij een reguliere werkgever.
O
deondernemer.nl
Laat je inspireren door Tijn van
Elderen en andere topondernemers.
Kom naar:
Meld je gratis aan op
weekvandeondernemer.nl
De Britse pub, een begrip
en traditioneel een ver
lengstuk van de Britse
huiskamer, is niet im
muun voor Brexit. De
prijs van Lagers, aanwas
van nieuw personeel en
uitgaven van de Britten:
aan alle kanten worden
de Britse kroeg-uitbaters
geraakt door de
aanstaande Brexit.
Vorige week sprak ik Eric
Bestebreur, de Neder
landse manager van The
Bolton Earl's Court, een
Britse pub op de begane
grond met Proeflokaal
Rembrandt op de eerste
etage. Het Brexit-
referendum blijkt hem veel
meer te raken dan ik had
verwacht.
Bier
Een week na het referen
dum bereikte de wissel
koers tussen Amerikaanse
Dollar en Pond Sterling het
laagste punt in 31 jaar. Bij
het verlengen van de con
tracten met pubs sprong
de bierprijs flink omhoog
en verhuisde vele bieren
van het 'Premium' naar het
'Super Premium' segment.
In The Bolton is Eric
gestopt met Goose Island
toen de prijs per gallon
van 9 a 10 pond naar 14 a
16 pond schoot. Met dat
soort prijzen kun je alleen
nog een kleinere doelgroep
via speciaalzaken aanspre
ken, niet op een tap voor
een breed publiek.
Om bier uit continentaal
Europa maakt Eric zich
ook zorgen, en niet alleen
vanwege de wisselkoers.
Sommige speciaalbieren
die hij serveert in Proef
lokaal Rembrandt gaat hij
persoonlijk halen. Een
rugzak met 140 bijzondere
biertjes mee in de Eurostar
en hij kan weer even voor
uit. Mochten de Britten
niet in de Douane Unie
blijven gaat diezelfde tocht
ineens langs de douane om
invoerrechten te betalen,
wordt ook dat te duur en is
er geen Gronings Bax bier
meer in het proeflokaal.
Personeel
Ook qua personeel merkt
Eric een verschil. Jaren
lang dreef de Britse horeca
op personeel uit continen
taal Europa. Veel Oost-Eu
ropeanen in de keuken bij
voorbeeld. Serieuze krach
ten, vaak op jonge leeftijd
getrouwd en kostwinner,
die een paar jaar hard
werken om te sparen voor
een eigen restaurant als ze
terug zijn. Door de slechte
wisselkoers kunnen ze nu
vaak meer verdienen in
Duitsland. Keukenperso-
neel is nu lastig te vinden.
Bestedingen
Tegelijk zijn veel mensen
voorzichtiger met hun
uitgaven. Mensen vragen
in de pubs minder vaak
om een nét iets duurder
biertje of wijntje. Ook
bedrijfsfeestjes, belangrijk
voor pubs met een aparte
zaal te huur, worden
kariger. Niet langer gaat
zomaar de company credit
card achter de bar en is
niets te gek.
The sky is no longer the
limit in Brexit Britain.
O
Ambitieuze plannen rond
banenafspraak Zeeland
Dit artikel kwam tot stand in samen
werking met Aan de slag in Zeeland. Meer
informatie: www.aandeslaginzeeland.nl
volg ons op nra
Tijn van Elderen, CEO Brabantia:
In zes jaar tijd transformeerde het bijna 100-
jarige huishoudartikelenbedrijf Brabantia naar
een duurzaam merk met oog voor design. CEO
Tijn van Elderen is te gast tijdens de Week van
de Ondernemer in Eindhoven (19 november),
waar hij onder meer vertelt hoe hij de groei
managede, juist ook online.
„Als familiebedrijf denken we altijd op de lange
termijn, we hoeven geen rekening te houden
met hijgerige aandeelhouders. Onze traditie
moet innovatie worden. Een SWOT-analyse
daarover? Dat staat voor mij voor Simply a
Waste Of Time.
ledereen intern wist echt wel er aan de hand
was. We zijn vooral het lonkende perspectief
van 'mooi en duurzaam design' gaan schetsen
en vervolgens hebben we de hele waardeketen
op zijn kop gezet. Online was bij ons in 2012
nog nul, inmiddels is dat veertig procent van de
omzet. Er kwam een compleet nieuw business
model bij. Innovatie, logistiek en marketing;
alles moest anders om te kunnen groeien."
Interne motivatie
„We hebben alle veranderingen gerealiseerd
met dezelfde mensen, maar juist ook aangevuld
met nieuwe medewerkers die nadrukkelijker de
waarden 'ambitie' en 'innovatie' in zich hebben.
Dat was wel een belangrijke verandering, maar
het gaat er vooral om dat we totaalvoetbal
hebben gespeeld. Ik ben een fikkiestoker, mijn
rol is het mensen die langer dan een maand stil
zitten in beweging te krijgen. Je moet willen
veranderen, blijven veranderen, en dat kan ik
ook prima aantonen met onze groeigrafieken.
Samen het merk uitdragen, samen ontwikkelen,
waarbij bijvoorbeeld ook onze deelname aan de
Dutch Design Awards heel belangrijk is, dat is
een stimulans voor de interne motivatie."
Lees het complete interview met CEO Tijn
van Elderen van Brabantia op website
DeOndernemer.nl/Brabantia.
19 NOV EINDHOVEN
21 NOV ROTTERDAM
23 NOV AMSTERDAM
LENNARD VAN OTTERLOO
OVERBREXIT
De volledige column is te lezen
op onze website. Lennard is
ondernemer en woont sinds
2006 in Londen. Hij schrijft
voor DeOndernemer.nl
wekelijks over Brexit, en haar
(in)directe gevolgen.
Dit is een wekelijkse uitgave van De Ondernemer De artikelen worden geschreven door de redactie van De Ondernemer, deels in samenwerking met betalende partners. Meer praktische tips en inspirerende verhalen? Ga naar deondernemer.nl