Ookeen plakje worst voor volwassenen BOEIE ZAAK Hoe blijft de Nederlandse winkelier overeind, ingeklemd tussen grote ketens en internetshops? Op zoek naar de middenstanders die kleur geven aan onze dorpen en steden. Tussen twee halve varkens en de boeren metworsten van eigen makelij prijkt achter de toonbank het gedicht dat Nico Dijkshoorn schreef over slagerij Van der Zon. Over hoe hij zich een klein jongetje voelde, toen hij hier als volwas sene een plakje worst kreeg aangeboden. „Dat doen we nog steeds", zegt slager Daan van der Zon (40) met een lach. „Waarom? Omdat je moet proeven wat ik doe. Onze kwaliteit kun je niet omschrijven." Net als zijn grootvader - die de slagerij in 1945 overnam van een andere ondernemer - slacht Van der Zon iedere maandag een koe en vijf of zes var kens. Dinsdag komt het vlees in delen aan en wordt het verwerkt in de winkel. „Als jongetje van een jaar of 10 mocht ik al met opa mee naar het slachthuis. Dat vond ik niet eng of naar, maar vooral indrukwekkend." De vraag of hij de zaak wil overnemen van zijn ooms Rian en Cos, komt acht jaar geleden toch on verwacht. Van der Zon heeft net een studie com merciële economie afge rond, maar is nieuwsgie rig. Hij besluit een half jaar proef te draaien. „Toen pas zag ik hoe bij zonder de werkwijze van mijn opa was en wist ik dat ik alles bij het oude wilde laten." verslingerd aan vlees. Aan het uitbenen, het verwerken, het kruiden en het bedenken van re cepturen." Hij wijst op de hamburgers, schouder karbonades en biefstuk ken in de vitrine. „Die vitrine is maar klein, dus bijvoorbeeld een schnit zel wordt meestal pas bij vraag afgesneden. Vaste klanten houden er reke ning mee dat ze wat lan ger binnen zijn. Het is hier onthaasten. Maar ik moet ze natuurlijk wel wakker houden. Vanach ter de toonbank deel ik daarom de lekkerste re cepten om ons vlees te bereiden. Dan loopt het water ze in de mond." TEKST RIANNE VAN DER MOLEN FOTO JOOST HOVING „Langzaam raakte ik Slagerij Van der Zon, Haarlemmerstraat 78, Leiden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 92