O SEXY m MOTHER 9 Van bockbier mag je best wat body verwachten. Een lekker belcvullend bier Mintdrop, marsepein, mokka, meloen; alle associaties vliegen over tafel Van Moll, Opgebokt! €2,89, 7,2% Kaapse Brouwers, Matador €2,79, 6,5% Oersoep, Sexy Motherbocker €3,19, 8,4% VandeStreek, Black Bock Kompaan, Bocks €2,69, 7,5% Baxbier, Oma's Pruim €2,69, 6,6% karamel. Ook met een handje hop in de ketel - geliefd bij de brouwers vanwege de populariteit van ipa's - wordt in het najaar steeds meer geëxperimenteerd, weet slijter Aad Westdijk. Met de bijbehorende bit ters tot gevolg. „Al moeten die wel ondergeschikt blijven aan de mout." Van creatieve bokkensprongen zijn de brouwers niet vies. Tussen de vele tientallen boeken in slijterij en su- permarkt springen nogal wat dartele namen boven het maaiveld uit. Sexy Motherbocker. Bon bon bock. Of het al coholarme Bock jij of bock ik? Het gehoornde dier, de bok dus, is ook aanwezig op menig etiket: het resultaat van het broodjeaapverhaal dat de eerste bockenbrouwers het glas zouden hebben geheven naar de Germaanse dondergod Thor, die in een bokkenwagen over de wolken scheerde. Aannemelijker is dat de naam is afgeleid van de Duitse bier- stad Einbeck. Einbeck werd ein bock (oftwel één bockbier). Polder In drankenspeciaalzaak Mitra Dennis Koek in het Gelderse Duiven proeft het panel blind de bockbieren van acht vaderlandse brouwers. Samen vormen ze een rondje door Neder land: Oersoep (Nijmegen), Van Moll (Eindhoven), Kaapse Brouwers (Rot terdam), Kompaan (Den Haag), van- deStreek (Utrecht), Walhalla (Am sterdam), Grutte Pier (Leeuwarden) en Baxbier (Groningen). Zoals het hoort, worden de bieren uitgeschonken in tulpvormige gla zen, bedoeld om de aroma's goed tot hun recht te laten komen. Met succes. Vooral over de op hout gerookte Bock van Grutte Pier raakt het panel maar niet uitgepraat. „Hieraan zou ik wel tien minuten kunnen ruiken", zegt Staals met een glimlach. Ook de zogenoemde 'neus' van Van Moll's Opgebokt! zit wel snor. „Alsof je 's ochtends door een polder vol dauw fietst", vindt chef Berg- ström. Die vervolgens, net als bij alle andere bieren, ook moeiteloos een passende eetsuggestie opdist. In de mond zijn de smaken nauwe lijks minder. Mintdrop, marsepein, mokka, meloen; de ene na de andere associatie vliegt over tafel. Het panel is daarbij onwaarschijnlijk eens gezind. Zo ook over Walhalla's Heimdall, unaniem verkozen tot de beste bock van stal. „Helemaal niets aan veran deren!", zegt Bergström jubelend. „Een mooi karamelletje. Mokka erbij. En dat hazelnootje dat maar door blijft dansen." Zaagselvrij Zwevend Stanleymes Buizen Tik, tik, tik GO ZATERDAG 20 OKTOBER 2018 De mooiste schuimkraag en een uitmuntende geur: alsof je door een polder vol ochtenddauw fietst. Een volle body, wel vluchtig qua afdronk. Behoorlijk gehopt zonder dat-ie bitter wordt. Serveertip: gekaramel- liseerde platvis of appel vlaai. Vol aardse paddenstoel- tonen, maar juist fris, me- loensappig nagalmend in het gehemelte. Bomvol karamel zonder te over heersen, en laurierdrop. Mist wel wat volume. Serveertip: op hout ge grilde ham. Een moddervette doppel- bock. De stevige, geroos terde mout- en cacao- smaak dient zich in de neus al aan. Wel weinig karamel en aan de droge en bittere kant. Serveertip: champignon met noten en kaas. €2,49, 6% Tussen de tonen van mokka, cacao en zwavel ruik je zowat de gevallen bladeren. In de mond volgt echter een mooie vleug van rook en een zuurtje, verder vlak en wat waterig. Serveertip: gegrild vlees. Een veelbelovende kleur (kraakhelder, doch bruin) en geur (karamelzoet en aards), maar niet zo in tens qua smaak (een op vallend bittertje). Wel een lekker dik mondgevoel en lange afdronk. Geen typische bock. Wel de tonen van pure cho cola en koffie. Mist echter body en de zoete, ge roosterde moutkaramel. De fijne klimplantengeur neigt meer naar de lente. Serveertip: een mooie paddenstoelenschotel. Serveertip: gebakken perzik met kaneel. Het gaat vaak als volgt. Een klant vraagt me voor het schilderwerk. En uitein delijk ben ik een nieuwe vloer aan het leggen. De laatste keer ging het anders. De klant wilde de afwerking met plinten zelf doen. Ik vroeg haar het hemd van het lijf. „Waar ga je die plinten kopen?" „Hoe wil je ze aanbrengen?"„En hoe zaag je ze?" Misschien dacht ze dat ik baalde dat ze me die klus niet gunde. Het tegendeel is waar: ik vond het superstoer dat ze zelf aan de slag ging. Maar met slecht materiaal en zonder plan is het ge doemd te mislukken. Ze ging aan de slag en het resultaat was prachtig. Ik was apetrots. Pvc (de afkorting staat voor polyvinylchloride) vind ik gemakkelijker leg gen dan laminaat. In te genstelling tot hout is pvc flexibel. Dat is fijn als je om deurposten en buizen heen moet. Ook inkorten is makkelijk. Er komt geen zaag aan te pas, dus ook geen zaagsel. Je hebt wel, net als bij laminaat, een legset nodig met trekijzer, aan- slagblok en afstand blokjes. Pvc moet net als laminaat zwevend worden gelegd. Ook nodig: een kliktegel- hamer (met zo'n rubbe ren kop). Daarnaast een stanleymes, rolmaat, winkelhaak en potlood. Leg een vloerdeel met de achterkant naar boven. Dat is je snijplank. Dan een ander vloerdeel ook omkeren om als liniaal te gebruiken. Geen zaag! Met een stanleymes snijd je twee keer in op de bo venkant en dan klap je de twee delen zo om. Zelfs lastige hoekjes zijn geen probleem. Je kunt een decoupeerzaag met een ijzerzaagje gebrui ken, die is ook geschikt voor pvc. Een hand zaagje kan natuurlijk ook. Kom je buizen tegen? Boor een gat met een speed- of gatenboor. Kies een iets grotere dia meter, omdat pvc dus moet zweven. Je denkt misschien dat deze klus geluidloos is. Mis! Je klikt de lange kant er zo in. Dan de kopse kant met het aan- slagblok aantikken en vervolgens, om de kopse kanten goed te laten klik ken, tik je met een zachte hamer op de bovenkant van de naad. DOPPFI BOCK

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 81