O SEXY
m MOTHER
9
Van bockbier mag je
best wat body
verwachten. Een
lekker belcvullend bier
Mintdrop,
marsepein,
mokka,
meloen; alle
associaties
vliegen over
tafel
Van Moll, Opgebokt!
€2,89, 7,2%
Kaapse Brouwers,
Matador
€2,79, 6,5%
Oersoep, Sexy
Motherbocker
€3,19, 8,4%
VandeStreek,
Black Bock
Kompaan, Bocks
€2,69, 7,5%
Baxbier,
Oma's Pruim
€2,69, 6,6%
karamel. Ook met een handje hop in
de ketel - geliefd bij de brouwers
vanwege de populariteit van ipa's -
wordt in het najaar steeds meer
geëxperimenteerd, weet slijter Aad
Westdijk. Met de bijbehorende bit
ters tot gevolg. „Al moeten die wel
ondergeschikt blijven aan de mout."
Van creatieve bokkensprongen zijn
de brouwers niet vies. Tussen de vele
tientallen boeken in slijterij en su-
permarkt springen nogal wat dartele
namen boven het maaiveld uit. Sexy
Motherbocker. Bon bon bock. Of het al
coholarme Bock jij of bock ik?
Het gehoornde dier, de bok dus, is
ook aanwezig op menig etiket: het
resultaat van het broodjeaapverhaal
dat de eerste bockenbrouwers het
glas zouden hebben geheven naar de
Germaanse dondergod Thor, die in
een bokkenwagen over de wolken
scheerde. Aannemelijker is dat de
naam is afgeleid van de Duitse bier-
stad Einbeck. Einbeck werd ein bock
(oftwel één bockbier).
Polder
In drankenspeciaalzaak Mitra Dennis
Koek in het Gelderse Duiven proeft
het panel blind de bockbieren van
acht vaderlandse brouwers. Samen
vormen ze een rondje door Neder
land: Oersoep (Nijmegen), Van Moll
(Eindhoven), Kaapse Brouwers (Rot
terdam), Kompaan (Den Haag), van-
deStreek (Utrecht), Walhalla (Am
sterdam), Grutte Pier (Leeuwarden)
en Baxbier (Groningen).
Zoals het hoort, worden de bieren
uitgeschonken in tulpvormige gla
zen, bedoeld om de aroma's goed tot
hun recht te laten komen. Met succes.
Vooral over de op hout gerookte Bock
van Grutte Pier raakt het panel maar
niet uitgepraat. „Hieraan zou ik wel
tien minuten kunnen ruiken", zegt
Staals met een glimlach.
Ook de zogenoemde 'neus' van
Van Moll's Opgebokt! zit wel snor.
„Alsof je 's ochtends door een polder
vol dauw fietst", vindt chef Berg-
ström. Die vervolgens, net als bij alle
andere bieren, ook moeiteloos een
passende eetsuggestie opdist.
In de mond zijn de smaken nauwe
lijks minder. Mintdrop, marsepein,
mokka, meloen; de ene na de andere
associatie vliegt over tafel. Het panel
is daarbij onwaarschijnlijk eens
gezind.
Zo ook over Walhalla's Heimdall,
unaniem verkozen tot de beste bock
van stal. „Helemaal niets aan veran
deren!", zegt Bergström jubelend.
„Een mooi karamelletje. Mokka erbij.
En dat hazelnootje dat maar door
blijft dansen."
Zaagselvrij
Zwevend
Stanleymes
Buizen
Tik, tik, tik
GO ZATERDAG 20 OKTOBER 2018
De mooiste schuimkraag
en een uitmuntende geur:
alsof je door een polder vol
ochtenddauw fietst. Een
volle body, wel vluchtig qua
afdronk. Behoorlijk gehopt
zonder dat-ie bitter wordt.
Serveertip: gekaramel-
liseerde platvis of appel
vlaai.
Vol aardse paddenstoel-
tonen, maar juist fris, me-
loensappig nagalmend in
het gehemelte. Bomvol
karamel zonder te over
heersen, en laurierdrop.
Mist wel wat volume.
Serveertip: op hout ge
grilde ham.
Een moddervette doppel-
bock. De stevige, geroos
terde mout- en cacao-
smaak dient zich in de
neus al aan. Wel weinig
karamel en aan de droge
en bittere kant.
Serveertip: champignon
met noten en kaas.
€2,49, 6%
Tussen de tonen van
mokka, cacao en zwavel
ruik je zowat de gevallen
bladeren. In de mond
volgt echter een mooie
vleug van rook en een
zuurtje, verder vlak en
wat waterig.
Serveertip: gegrild vlees.
Een veelbelovende kleur
(kraakhelder, doch bruin)
en geur (karamelzoet en
aards), maar niet zo in
tens qua smaak (een op
vallend bittertje). Wel een
lekker dik mondgevoel en
lange afdronk.
Geen typische bock. Wel
de tonen van pure cho
cola en koffie. Mist echter
body en de zoete, ge
roosterde moutkaramel.
De fijne klimplantengeur
neigt meer naar de lente.
Serveertip: een mooie
paddenstoelenschotel.
Serveertip: gebakken
perzik met kaneel.
Het gaat vaak als volgt.
Een klant vraagt me voor
het schilderwerk. En uitein
delijk ben ik een nieuwe
vloer aan het leggen.
De laatste keer ging het
anders. De klant wilde de
afwerking met plinten zelf
doen. Ik vroeg haar het
hemd van het lijf. „Waar ga
je die plinten kopen?" „Hoe
wil je ze aanbrengen?"„En
hoe zaag je ze?" Misschien
dacht ze dat ik baalde dat
ze me die klus niet gunde.
Het tegendeel is waar: ik
vond het superstoer dat ze
zelf aan de slag ging. Maar
met slecht materiaal en
zonder plan is het ge
doemd te mislukken. Ze
ging aan de slag en het
resultaat was prachtig. Ik
was apetrots.
Pvc (de afkorting staat
voor polyvinylchloride)
vind ik gemakkelijker leg
gen dan laminaat. In te
genstelling tot hout is pvc
flexibel. Dat is fijn als je
om deurposten en buizen
heen moet. Ook inkorten
is makkelijk. Er komt
geen zaag aan te pas,
dus ook geen zaagsel.
Je hebt wel, net als bij
laminaat, een legset
nodig met trekijzer, aan-
slagblok en afstand
blokjes. Pvc moet net
als laminaat zwevend
worden gelegd. Ook
nodig: een kliktegel-
hamer (met zo'n rubbe
ren kop). Daarnaast een
stanleymes, rolmaat,
winkelhaak en potlood.
Leg een vloerdeel met de
achterkant naar boven.
Dat is je snijplank. Dan
een ander vloerdeel ook
omkeren om als liniaal te
gebruiken. Geen zaag!
Met een stanleymes snijd
je twee keer in op de bo
venkant en dan klap je
de twee delen zo om.
Zelfs lastige hoekjes zijn
geen probleem. Je kunt
een decoupeerzaag met
een ijzerzaagje gebrui
ken, die is ook geschikt
voor pvc. Een hand
zaagje kan natuurlijk ook.
Kom je buizen tegen?
Boor een gat met een
speed- of gatenboor.
Kies een iets grotere dia
meter, omdat pvc dus
moet zweven.
Je denkt misschien dat
deze klus geluidloos is.
Mis! Je klikt de lange
kant er zo in. Dan de
kopse kant met het aan-
slagblok aantikken en
vervolgens, om de kopse
kanten goed te laten klik
ken, tik je met een zachte
hamer op de bovenkant
van de naad.
DOPPFI BOCK