Boterham
met salami
en hagelslag,
iemand?
GIPHARTS KOOKEILSND
Typisch Nederlands: een
boterham met hagelslag.
Nederland is óók het land
van de ridicule combinaties.
Twitteraars deelden hun
soms gewaagde voorkeuren
met Ronald Giphart.
Nederland speelt inde
Champions League van Geluk
en van alle kinderen ter wereld
zijn - volgens Unicef- Neder
landse het gelukkigst. Een van
de oorzaken hiervoor zou zijn
dat bijna nergens op aarde zo
vaak gezamenlijk wordt ont
beten als bij ons. En wat maakt
ons ontbijt zo de moeite waard?
Volgens mij: chocoladehagel.
Wij zijn het land van hagelslag,
onze nationale identiteit.
De chocoladekorrels zijn
namelijk typisch Nederlands
en verder alleen te verkrijgen in
België, Indonesië en Suriname.
Hagelslag is het korfbal onder
de broodbeleggers.
Over de vraag hoe hagelslag
is ontstaan verschillen de ver
halen. Ongeveer honderd jaar
geleden zou de directeur van
een dropfabriek tijdens een
gure dag op het idee van hagel
als broodbeleg zijn gekomen
(het hagelde grote korrels).
Chocoladehagelslag kwam
vijftien jaar later, toen chocola
defabrikant Venz (een 'afkor
ting' van De Vries en Zonen)
de korrels begon te produceren.
Inmiddels hebben wij Neder
landers een quadriljard aantal
hagelslagkorreltjes verorberd
(een 1 met 27 nullen). En: we
zijn niet alleen het land van ha
gelslag, maar ook dat van idiote
combinaties mét hagelslag.
Twee weken geleden vroeg ik
twitteraars welke maffe combi
natie mensen zoal op hun
brood smeerden. De reacties
waren overweldigend.
Eric Spaans noemde, net als
Frits Eijkhoudt en Renate: kaas
en hagelslag. Variant van Mlijn:
komijnekaas met hagelslag
(puur!). Rob Hooglands bij
drage: leverworst met hagelslag
(zo belegde ik mijn brood vroe
ger ook vaak). Nadin Simons-
Jovanovic: pindakaas met ha
gelslag, oftewel 'broodje snic-
kers'. Natasja: cracker banaan
met hagelslag. Maarten Boots:
honing met hagelslag. Oost-
lander/Verhoeven en Jordy
Jannink: jam met hagelslag.
Géke de Ruiter is specifieker:
perzikjam met hagelslag.
Eveline Riepen: appelstroop
met hagelslag. Anils klein
dochters: chocopasta met
hagelslag. Giovanna: speculoos
met hagelslag. Jilke Jansen:
beschuit met aardbeien en ha
gelslag. Alice: Gelderse worst
en hagelslag (dat is inderdaad
even slikken). Echt vreemd
vond ik de volgende inzendin
gen. Silia Uijterlinde: hagelslag
met sambal. Jan 't Lam: pinda
kaas, hagelslag en sambal. Kris
P.: mosterd met hagelslag. Lili-
anne v/d Beek: hagelslag met
augurk. Maaike van Dantzig:
salami met hagelslag. Erik Baan:
gebakken ei met hagelslag.
Danny Janssens zoon: kroepoek
met hagelslag.
Het zijn al deze uitdagende,
gewaagde en ridicule combina
ties die ons het gelukkigste land
ter wereld hebben gemaakt.
Strooi hagelslag, be happy.
40
Eten
FOTOGRAFIE SHODY CAREMAN