Boterham met salami en hagelslag, iemand? GIPHARTS KOOKEILSND Typisch Nederlands: een boterham met hagelslag. Nederland is óók het land van de ridicule combinaties. Twitteraars deelden hun soms gewaagde voorkeuren met Ronald Giphart. Nederland speelt inde Champions League van Geluk en van alle kinderen ter wereld zijn - volgens Unicef- Neder landse het gelukkigst. Een van de oorzaken hiervoor zou zijn dat bijna nergens op aarde zo vaak gezamenlijk wordt ont beten als bij ons. En wat maakt ons ontbijt zo de moeite waard? Volgens mij: chocoladehagel. Wij zijn het land van hagelslag, onze nationale identiteit. De chocoladekorrels zijn namelijk typisch Nederlands en verder alleen te verkrijgen in België, Indonesië en Suriname. Hagelslag is het korfbal onder de broodbeleggers. Over de vraag hoe hagelslag is ontstaan verschillen de ver halen. Ongeveer honderd jaar geleden zou de directeur van een dropfabriek tijdens een gure dag op het idee van hagel als broodbeleg zijn gekomen (het hagelde grote korrels). Chocoladehagelslag kwam vijftien jaar later, toen chocola defabrikant Venz (een 'afkor ting' van De Vries en Zonen) de korrels begon te produceren. Inmiddels hebben wij Neder landers een quadriljard aantal hagelslagkorreltjes verorberd (een 1 met 27 nullen). En: we zijn niet alleen het land van ha gelslag, maar ook dat van idiote combinaties mét hagelslag. Twee weken geleden vroeg ik twitteraars welke maffe combi natie mensen zoal op hun brood smeerden. De reacties waren overweldigend. Eric Spaans noemde, net als Frits Eijkhoudt en Renate: kaas en hagelslag. Variant van Mlijn: komijnekaas met hagelslag (puur!). Rob Hooglands bij drage: leverworst met hagelslag (zo belegde ik mijn brood vroe ger ook vaak). Nadin Simons- Jovanovic: pindakaas met ha gelslag, oftewel 'broodje snic- kers'. Natasja: cracker banaan met hagelslag. Maarten Boots: honing met hagelslag. Oost- lander/Verhoeven en Jordy Jannink: jam met hagelslag. Géke de Ruiter is specifieker: perzikjam met hagelslag. Eveline Riepen: appelstroop met hagelslag. Anils klein dochters: chocopasta met hagelslag. Giovanna: speculoos met hagelslag. Jilke Jansen: beschuit met aardbeien en ha gelslag. Alice: Gelderse worst en hagelslag (dat is inderdaad even slikken). Echt vreemd vond ik de volgende inzendin gen. Silia Uijterlinde: hagelslag met sambal. Jan 't Lam: pinda kaas, hagelslag en sambal. Kris P.: mosterd met hagelslag. Lili- anne v/d Beek: hagelslag met augurk. Maaike van Dantzig: salami met hagelslag. Erik Baan: gebakken ei met hagelslag. Danny Janssens zoon: kroepoek met hagelslag. Het zijn al deze uitdagende, gewaagde en ridicule combina ties die ons het gelukkigste land ter wereld hebben gemaakt. Strooi hagelslag, be happy. 40 Eten FOTOGRAFIE SHODY CAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2018 | | pagina 128