CDA en D66: campagne tegen nepnieuws
Twee vijfde van de werknemers eet de zelfgemaakte lunch 'al desko'
3
Waar komt
uw lunch vandaan?
Nederlanders eten
tussen de middag
het liefst hun eigen
brood of salade.
Gemiddeld gunnen
ze zich iets meer dan
een halfuur voor de
lunch. Genieten is
vaak ver te zoeken.
gaan even zitten met de krant. En
's avonds is het voor veel mensen een
mooi moment om de dag door te ne
men. Zelfs ik schuif ook vaak een bo
terham naar binnen als ik thuis werk,
terwijl ik een koelkast vol lekkere
dingen heb. Maar vandaag maak ik
een misosoepje. Veel lekkerder en
weinig werk."
Voor veel mensen is dat een brug te
ver. Die zweren bij hun broodtrom
mel. Laurie Porteners laat weten het
anders onbetaalbaar wordt. „Mijn
man eet zo veel, als hij ergens een
broodje zou halen heeft hij er al zeker
drie nodig en dan lopen de kosten te
veel op."
Yvonne Ke uit Zevenbergen meldt
dat ze nog een andere reden heeft om
zowel ontbijt als lunch mee te ne
men. Ook voor haar is belangrijk dat
het goedkoper is dan iets op haar
werk kopen. „En: de verleiding om
iets ongezonds te eten is dan klei
ner."
Een gulden kostte de lunch
die Marley Hond uit
Fijnaart een jaar of 35
geleden kocht op haar
werk. Daar kreeg ze een
fikse maaltijd voor: boterhammen,
beleg, een kom soep en een glas melk.
„Zo'n zelfde lunch zou nu 7 euro kos
ten bij de cateraar van de bank waar
ik werk, dus omgerekend 15 gulden.
Maar mijn inkomen is niet vijftien
keer zo hoog als toen." Daarom
maakt ze haar lunch nu elke dag
thuis en neemt die mee.
Marley is niet alleen. Een enquête
onder 8058 werkende Europeanen
van bezorgdienst Uber Eats en on
derzoeksbureau YouGov laat zien dat
een derde van de Nederlandse werk
nemers altijd zelf een lunchpakket je
meeneemt. In 69 procent van de ge
vallen zijn dat eigen boterhamme
tjes. De salade staat op nummer twee
met 34 procent en op nummer drie
pasta met 18 procent.
Restaurant
Marley Hond zit in het saladekamp.
Elke dag maakt ze haar eigen lunch,
waardoor ze bijna nooit meer in het
restaurant van haar werk komt. „Het
warme eten is relatief goedkoop. Ik
denk dat vooral vrijgezellen zulke
warme maaltijden nemen, zodat ze
's avonds niet meer hoeven koken."
Salade, pasta of boterhammen. Uit
gebreid genieten doet werkend Ne
derland niet, met een pauze die ge
middeld 34 minuten duurt. Flink
haasten, tenminste als je ons gedrag
vergelijkt met dat van Zuid-Europe
anen. Spanjaarden nemen 45 minu
ten de tijd, Italianen 53 minuten. Por
tugezen zijn koplopers: gemiddeld
duurt het middageten daar 59 minu
ten. Polen vormen hun tegenpolen:
die zijn in 26 minuten klaar.
Dat eten gebeurt niet eens in alle
rust, zo blijkt ook wel uit de enquête:
40 procent van de respondenten
geeft aan 'al desko' te eten oftewel
achter het bureau.
Stiefkindje
Jammer, dat gehaast, vindt Susan
Aretz, auteur van het boek Wat lun
chen we vandaag? „Het is vaak vullen
in plaats van genieten, maar dat zit in
onze cultuur. Lunch is het stiefkindje
van de dag. 's Ochtends zitten men
sen nog wel met het gezin om tafel of
Volgens CDA en D66 is het van
wege de komende verkiezingen
voor Provinciale Staten en Europa -
in het voorjaar van 20T9 - van groot
belang dat mensen weten dat
moedwillig onjuiste en mislei
dende informatie wordt verspreid.
De regeringspartijen pleitten vorig
jaar al voor een grote weerbaar
heidscampagne, maar kregen tot nu
toe nul op het rekest.
„Nederland kan niet stilzitten als
je ziet wat er in de wereld om ons
heen gebeurt", zegt CD A-Kamerlid
Harry van der Molen. „Onze inlich
tingendiensten melden al langer
dat beïnvloeding via sociale media
ook in Nederland aan de hand is.
Daarom is het hoog tijd dat de over
heid een publiekscampagne opzet,
zodat burgers zelf ook desinforma
tie kunnen herkennen."
De partijen vragen minister
Ollongren vandaag tijdens de be
grotingsbehandeling van Binnen
landse Zaken om snel met een cam-
pagnevoorstel te komen en geld be
schikbaar te stellen. Het voorstel
was vorig jaar om onder de noemer
'Trap er niet in' uitleg aan burgers
te geven over algoritmes die bepa
len wat mensen te zien krijgen op
sociale media en hoe die door
kwaadwillenden worden mis
bruikt. Maar met dat voorstel is
niets gedaan.
Nepaccounts
„Inmiddels is duidelijk dat de ver
spreiding van desinformatie aan de
orde van de dag is", zegt D66-Ka-
merlid Kees Verhoeven. „Kijk maar
naar alle Russische nepaccounts die
waarmee wordt geprobeerd men
sen te beïnvloeden met verkeerde
informatie en angstverhalen over
vaccinaties. Via dit soort accounts
roept men ook op om op de PW te
stemmen en wordt angst gezaaid
Kees met racistische nepverhalen."
Verhoeven Eerder werd een grote publieks-
(D66). campagne opgezet toen nepmails
fotoanp van banken werden rondgestuurd.
In die campagne was de bood
schap: 'Niet openen, niet klikken,
niet je bankrekeningnummer ge
ven'. Zo'n soort campagne moet
worden opgezet voor het herken
nen van nepnieuws, vinden CDA
en D66. Een woordvoerder van
minister Ollongren bevestigt dat
de campagne nog niet van de
grond is gekomen. „Het kabinet
bekijkt nog de mogelijkheden
van een publiekscampagne",
zegt de woordvoerder. „In de
tussentijd vraagt de minister
regelmatig aandacht voor het
fenomeen."
dinsdag 16 oktober 2018
GO
Liever j e eigen bammeti e
(meerdere antwoorden mogelijk)
Neemt mee
van thuis
Uit de
kantine
Uiteen
supermarkt
Van horeca in
de buurt
Online
besteld
Marley Hond
maakt niet al
leen haar
eigen lunch
klaar, ze regelt
ook het ontbijt
voor haar man,
dat hij kan
meenemen
naar zijn werk.
FOTO ARIE KIEVIT
Ellen den Hollander
Fijnaart
Coalitiepartijen CDA en D66 wil
len dat het kabinet met spoed
miljoenen euro's vrijmaakt voor
een publiekscampagne tegen
desinformatie. Minister Kajsa
Ollongren van Binnenlandse
Zaken is nu nog te afwachtend.
Peter Winterman
Den Haag